Karsiminen koukuttaa – Haastatteluni Kodin Kuvalehdessä

Kaupallinen yhteistyö: Sanoma Media Finland

Moni teistä varmasti tunnistaa sen levottomuuden tunteen, kun koti on pullollaan tavaraa, joita ei tarvitse, mutta joista ei raaski hankkiutua eroonkaan. Samanlainen levottomuuden tunne voi iskeä myös silloin, kun karsittavaa ei enää ole ja tämänkin vaiheen olen joutunut kahlaamaan läpi. Kodin Kuvalehden toimittaja Anna Pihlajaniemi haastatteli minua tavaran karsimisen koukuttavuuteen liittyen ja sen tiimoilta kirjoittelen teille ajatuksenvirtaa jutun jatkoksi. 🙂

Kodin kuvalehden haastattelu Oma Koti Valkoinen
Minimalistinen sisustus ja elämäntapa - Omakotivalkoinen haastattelu Kodin Kuvalehdessä

Tavaroita elämän eri vaiheissa

Elämä on täynnä erilaisia vaiheita ja tilanteita, joissa tavaroilla on suuri merkitys. Toimiva arki tarvitsee apulaisensa, jotka helpottavat ja nopeuttavat pakollisten askareiden suorittamista. Elämä ilman imuria ja tiskiharjaa olisi kurjaa, ruoanlaittovälineistä puhumattakaan. Harrastuksetkin tarvitsevat välineensä ja jokaisen on vauvasta vaariin pukeuduttava sään vaatimalla tavalla.

Neljän vuodenajan maassa tarvitaan enemmän tavaraa ja vaatetta kuin esimerkiksi etelän lämmössä, jossa koko vaateparsi voi koostua repullisesta shortseja, toppeja, mekkoja ja sandaaleja. Meillä on oltava sadetakkia, toppatakkia, neuletta, kesämekkoa ja kenkää jos jonkinlaista. Kaappien ei silti tarvitse olla täysinäisiä ja omia sekä perheen tarpeita kannattaakin tarkastella säännöllisin väliajoin huomatakseen mitä on liikaa tai mitä mahdollisesti puuttuu.

Tavaramäärässä kaiken A ja O on helppous ja mukavuus – ulkona ei pidä palella eikä hukkua hikeen, harrastuksiin kannattaa aina panostaa, ja ruoanlaitossa välineiden turvallisuus on ensiarvoisen tärkeää. Vähemmän on enemmän silloin kun puhutaan turhasta tavarakuormasta, eikä puutteista.

Minimalistinen sisustus ja elämäntapa - Omakotivalkoinen haastattelu Kodin Kuvalehdessä
Minimalistinen sisustus ja elämäntapa - Omakotivalkoinen haastattelu Kodin Kuvalehdessä

 * * *

Olen pyörinyt tavaralandiassa yli kymmenen vuotta, välillä karsien ja toisinaan uutta shoppailen. Sisustaminen on minun akileen kantapääni ja sisustusbloggaajana olen monesti joutunut tilanteeseen, jossa joudun punnitsemaan asioita kahdelta kantilta; en halua kasvattaa tavaramäärää, jotten ennen pitkään joutuisi samaan tilanteeseen kuin mistä karsimisen vuonna 2008 aloitin, mutten myöskään haluaisi luopua mistään vanhasta saadakseni jotakin uutta ja pitääkseni tavaramäärän vakiona.

Olen nykyisin todella tarkka siitä mitä kotiini kannan, mutta sekään ei aina ole helppoa – varsinkin syksy on minulle sellaista aikaa kun sisustusuutuudet sulattavat sydämeni ja huomaan himoitsevani kaikenlaista uutta ja ihanaa. 🙂

Oman lisänsä asiaan tuo vielä bloggaamiseen liittyvä ilmiö nimeltä “goodie bag” sekä lukuisat tuotelahjat, joita yritykset jakavat ja lähettävät monesti ilman erillistä ilmoitusta. Vielä pari vuotta sitten otin vastaan kaiken hymyssä suin, sillä onhan se ihmiselle vähän kuin jouluaatto kun availee yllätyspaketteja. Nykyisin osaan myös kieltäytyä ja monesti lahjoitan eteenpäin saamiani tuotenäytteitä ja -lahjoja, mikäli ne eivät minua riittävän paljoa kiinnosta.

Minimalistinen sisustus ja elämäntapa - Omakotivalkoinen haastattelu Kodin Kuvalehdessä

Maltti on valttia – Älä sorru heräteostoksiin

Pärjään todella hyvin parilla vaatekerralla, pienellä meikkipussilla ja muutamilla kenkäpareilla. Myös ruoanlaitto hoituu vähäisellä välineistöllä ilman hankaluuksia. Siivousvälineetkin ovat vuosien varrella karsiutuneet kattamaan vain tarpeellisuudet, mutta sisustustarvikkeet… niiden kanssa olen joutunut painimaan enemmän kuin tarpeeksi ja innostukseni varsinkin sisustusuutuuksiin ja niiden tutkimiseen tuntuu vaan kasvavan vuosi vuodelta. ♥

Syksyn saapuessa mielessä on sata ja yksi erilaista sisustusideaa, joita haluaisin kokeilla. Hyllyt notkuvat uusia ihania tuoksukynttilöitä ja tekstiilejä, joiden keskelle olisi ihana hautautua oman kodin rauhassa iltaisin. On taljaa ja pörröä, pellavaa ja pastellia, tummia sävyjä ja takkatulen tuoksua… kaikenlaista ihanaa joka toisi iloa arjen keskelle.

Näidenkin kanssa yritän pitää malttini ja miettiä perin pohjin mikä tavaran todellinen tarve on. Esteettinen ja visuaalinen tarve on minulle yhtä tärkeä kuin käytännöllisyyskin, joskin välttelen ostamista pelkästään estetiikan takia – se kun on turhankin helppo perustelu vähän kaikelle. 🙂

Minimalistinen sisustus ja elämäntapa - Omakotivalkoinen haastattelu Kodin Kuvalehdessä

Oman elämäni minimalismi

Minimalismi merkitsee ihmisille eri asioita, joillekin se on kaiken tavaramäärän minimoimista ja vähällä pärjäämistä, toiselle vain turhasta luopumista ja elämän selkeyttämistä. Yhteistä näille on kuitenkin se että elämässä halutaan keskittyä raivaamisen ja karsimisen jälkeen muihin asioihin kuin tavaran hallintaan ja huoltamiseen, ja siihen itsekin pyrin ja pääsin.

Tänä kesänä olen viettänyt aikaa enemmän ulkona kuin sisällä, olen käynyt monissa paikoissa joihin ennen ei ollut “aikaa” mennä. Olen toteuttanut monta “sitten kun” -juttua ja keskittynyt enemmänkin kokemuksiin ja elämyksiin kuin tavaroihin. En ostanut uusia vaatteita kesän juhliin, enkä miettinyt sisustamista juuri ollenkaan.

Ensimmäistä kertaa kymmeneen vuoteen olen ottanut kunnon irtioton tavarasta, sen läpikäymisestä, karsimisesta, uuden ideoimisesta ja ostamisesta, ja fiilis on mahtava! 🙂 Koti on sisustuslomasta huolimatta kaunis ja siisti, tavarat ovat omilla paikoillaan, eikä mikään ole rempallaan. Pieniä “kauneusvirheitä” toki edelleen on, minnekäs ne itsestään katoaisikaan, ja maljakossakin majailee nyt jo hieman lakastuneet liljat, mutta ne eivät enää häiritse tai hallitse mieltä.

Nyt uskallan huutaa ääneen että olen päässyt viimein irti tavarasta ja sen ylivallasta – enää en laske kappaleita enkä mieti mistä voisin vielä karsia. Uutta tulee jos on tullakseen, mutta maltillisesti ja pääosin vain tarpeeseen, sopivasti harkiten mutta liikaa vatvomatta. 🙂

 * * *

Kodin Kuvalehti erikoistarjous Omakotivalkoinen

Ilmeensä juuri raikastanut ja uudistanut Kodin Kuvalehti on lempparilehtiäni ja lehden uusi voimaannuttavien tarinoiden juttusarja tekee siitä entistäkin paremman. ♥ Kodin Kuvalehden mielenkiintoisuus syntyy ajankohtaisista aiheista, inspiroivista kotireportaaseista sekä herkkuresepteistä, joiden määrää on lukijoiden toiveesta lisätty.

Nyt saattekin uudistuneen Kodin Kuvalehden erikoishintaan 6 nroa 29 € (norm 50 €) + omavalintaisen tilaajalahjan kolmesta erityisestä lahjavaihtoehdosta. Tutustu tarjoukseen ja kurkkaa lahjavaihtoehtosi täältä:

kodinkuvalehti-lukijatarjous

Ihanaa iltaa kaikille! ♥3 kommenttia “Karsiminen koukuttaa – Haastatteluni Kodin Kuvalehdessä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *