Miten löytää oma sisustustyyli?

Oman sisustustyylin löytäminen oli minulle aikoinaan kallis prosessi, jossa virheitä tehtiin enemmän kuin tarpeeksi. Keräsin postaukseen kantapään kautta oppimiani jälkiviisauksia, jotta te jotka vielä etsitte oman kodin väripalettia ja sisustuksen tyylillistä linjaa, pääsisitte hieman helpommalla. 🙂

Näin löydät oman sisustustyylisi vinkit Omakotivalkoinen
Näin löydät oman sisustustyylisi vinkit Omakotivalkoinen

Pidä mieli avoimena

Ole avoin uusille ideoille ja sisustusihastuksille, mutta älä heittäydy niiden valtaan ilman kohtuullista harkintaa. Kohtuullinen harkinta-aika on suhteellista ja vaihtelee eri asioissa eri ihmisillä. Itselläni harkinta-aika on pienissä jutuissa nykyisin parisen viikkoa ja isommissa ja arvokkaammissa asioissa parista viikosta useampaan kuukauteen tai jopa vuoteen.

Näin löydät oman sisustustyylisi vinkit Omakotivalkoinen

Välttele heräteostoksia

Heräteostoksia voi tehdä joskus, mutta yleisenä nyrkkisääntönä olisi hyvä yrittää malttaa mielensä siihen asti kunnes on puntaroinut tavaran tarpeellisuuden ja miellyttävyyden perinpohjin. Liian äkkipikaisesti tehdyt ostopäätökset poikivat joskus elämänmittaisia kalustekumppanuuksia (kuten minulla esim BEdesign Deer-hylly), mutta useimmiten ne osoittautuvat turhaksi rahanmenoksi, kuten itsekin olen kantapään kautta saanut oppia. 🙂

Näin löydät oman sisustustyylisi vinkit Omakotivalkoinen
Näin löydät oman sisustustyylisi vinkit Omakotivalkoinen

Rakenna unelmakartta

Tee itsellesi kodin unelmakartta: Kerää silmääsi miellyttäviä sisustustuote- ja tunnelmakuvia ja rakenna niistä kollaasimainen kuvakartta. Yhteen aseteltuna on helpompi hahmottaa unelmakotisi tyyli ja sisältö. Katso kuvia tarkkaan, etsi yhtäläisyyksiä ja kysy itseltäsi mikä on unelmasisustuskarttasi punainen lanka – mitkä muodot, värit ja / tai kuviot toistuvat usein. 

Näin löydät oman sisustustyylisi vinkit Omakotivalkoinen
Näin löydät oman sisustustyylisi vinkit Omakotivalkoinen

Tuunaa ja kunnosta vanhaa

Kun punainen lanka on jotakuinkin tiedossa, käy läpi oman kodin tavarat ja esineet. Tutki mistä pidät ja mistä et, ja onko mahdollista tuunata tai kunnostaa vanhaa uudeksi?

Väärän väriset kalusteet ja tavarat on usein helppo tuunata sopimaan unelmien sisustustyyliin. Maalin avulla on helppo muuttaa ja päivittää kalusteiden ulkoasua. Sormistaan näppärä voi melko ketterästi myös raikastaa vanhan kangassohvan tai nojatuolin uudella verhoilulla ja antaa sille mahdollisuuden jatkaa palveluksessa. YouTube on täynnä upeita selkokielisiä DIY-ohjeita sängynpäädyistä, jakkaroista ja hyllyistä alkaen, joten jos vasara ja saha pysyvät kädessä niin vaihtoehdot alkavatkin olla jo lähes rajattomat.

Lisäaikaa vanhoille kalusteille antamalla saat itsellesi mielenrauhan makustella sisustusmuutoksia kiireettömästi – vältä heti-kaikki-mulle-nyt-paniikki ja sen aiheuttamat virheostokset.

Näin löydät oman sisustustyylisi vinkit Omakotivalkoinen
Näin löydät oman sisustustyylisi vinkit Omakotivalkoinen

Etene huone kerrallaan

Mieti mikä on kodin eri tilojen tärkeysjärjestys – sisustuksen visuaalisella miellyttävyydellä on eniten iloa ja hyötyä siellä missä vietetään eniten aikaa. Sisusta huone ja tila kerrallaan niin minimoit kaaoksen ja keskeneräisyyden aiheuttaman ärsytyksen.

Näin löydät oman sisustustyylisi vinkit Omakotivalkoinen
Näin löydät oman sisustustyylisi vinkit Omakotivalkoinen

Sisustaminen ei ole kilpailulaji

Ole rohkea ja tee asiat juuri niin kuin oma mieli ja sydän sanoo. Oma koti on yksityisin paikka koko maailmassa ja jokaisella on oikeus ja vapaus sisustaa kotinsa juuri niin kuin itse parhaakseen kokee perheenjäsenet tietysti huomioiden. Tärkeintä on että kotona viihdytään ja siellä on mukava olla. Hyödynnä siis lempivärejäsi ja luovuuttasi rohkeasti, etene huone ja tila kerrallaan välttääksesi kaaoksen, ja yritä löytää balanssi harkinnan ja heittäymisen välille!

Kivaa lauantaita kaikille!2 kommenttia “Miten löytää oma sisustustyyli?

  1. Minä olen löytänyt oman sisustus juttuni ja se tuntuu niin kodikkaalta. Pienestä pitäen minulla oli haaveena ja nyt vanhempana olen saanut sen toteutumaan .

    1. Pitju: ihana juttu! ❤️ Nyt vasta muutama vuosi siten olen tajunnut, että minullakin oli jo teini-iässä ensimmäiset viitteet omasta sisustustyylistäni, suunnitellessani silloisen huoneeni sisustuksen. Muistan edelleen miten makasin lattialla ison paperilehtiön kanssa ja vision millaiset kalusteet haluan ja miten ne asettelisin. Sisustuksesta ei terminä silloin kyllä minulla mitään tietoa, puhuin vain järjestyksestä. 🙂 Tuo ideani ei koskaan toteutunut, en saanut japanilaishenkistä matalaa sänkyä keskelle huonetta enkä riisipaperivalaisimia pienille neliskanttisille pöydille sänkyni jokaiseen kulmaan, mutta idean siemen selkeästi oli lähtenyt kasvamaan jonka tosiaan olen tajunnut vasta 2018 vuoden puolella. 🙂 paljon on mahtanut tähän väliin erilaisia muita tyylejä ja toteutuksia kun olen etsinyt itseäni. Olen nopeasti innostuva heittäytyjäluonne joka varmasti myös myötävaikutti siihen että tyyli on vaihdellut äärilaidasta toiseen. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *