5 erilaista tapaa valmistaa kupillinen kahvia kotona

Kaupallinen yhteistyö: Kahvikaveri

Kotona keitetyn tuoreen kahvin nauttiminen on ensinnäkin loistava tapa aloittaa päivä, mutta myös oiva keino oppia lisää kahveista. Lukuisten erilaisten papulajikkeiden ja valmistustyylien ansiosta voit matkailla makujen maailmassa löytääksesi parhaiten omiin mieltymyksiisi soveltuvan kahvikupposen, johon et tule koskaan kyllästymään. Tässä artikkelissa käydään läpi 5 erilaista tapaa valmistaa kahvia kotona, eritellen näihin tarvittavat välineet sekä näihin liittyvät makuprofiilit.

5 erilaista tapaa valmistaa kupillinen kahvia kotona

Suodatinkahvi

Tässä valmistusmenetelmässä turvaudutaan suodatinkeittimeen. Edullinen suodatinpohjainen kahvinkeitin soveltuu tähän oikein hyvin. Kahvia keitettäessä käytetään paperisuodatinta, joka asetetaan hauduttimeen jokaisen keittokerran yhteydessä. Lisää vettä säiliöön, jauha kahvi, annostele jauho suodattimeen ja käynnistä keitin nappia painamalla. Vesi kuumenee ja alkaa kulkeutumaan hitaasti suodattimen läpi kuljettaen kahvia mukanaan. Valmis kahvi valuu suodattimen pohjasta kahvipannuun, josta sitä voidaan tarjoilla.

Kyseessä on varsin yksinkertainen menetelmä, joka sopii oivallisesti suurten määrien valmistamiseen. Osa keittimistä pystyy valmistamaan jopa 8–12 kuppia kerrallaan ja mallista riippuen keittimessä voi olla myös kuumanapito. Kuuman veden tihkuessa jauhetun kahvin läpi, se imee itseensä öljyjä, makuja sekä esansseja, luoden intensiivisen ja voimakkaan maun. European Journal of Preventive Cardiology -lehden teettämä tutkimus osoitti, että suodatetun kahvin nauttiminen on terveellisempää kuin suodattamattoman.

5 erilaista tapaa valmistaa kupillinen kahvia kotona

Kupissa haudutus

Kahvin valmistustapa ja käytetyt välineet vaikuttavat merkittävästi lopulliseen makuun. Tärkein osa tätä kaikkea on kuitenkin itse kahvi. Ainoastaan maineikasta ja laadukasta kahvia suosimalla voidaan varmistaa intensiivinen ja unohtumaton makunautinto. Klassinen tapa valmistaa kahvia, eli kupissa hauduttaminen on juuri sitä miltä se kuulostaakin. Tämä on täydellinen tapa, jos käytettävissä ei ole manuaalisia työkaluja tai kahvinkeittimiä. Kupissa hauduttaminen on nopein ja vaivattomin tapa valmistaa kahvia. Tarvitaan ainoastaan keitettyä vettä ja kahvikuppi.

Hauduttaaksesi kahvin suoraan kuppiin, annostele siihen pari lusikallista suosimaasi kahvijauhetta (tai jauha se tuoreena ennen keittämistä vahvistaaksesi makua) ja kaada sekaan kuumaa vettä. Anna kahvin hautua muutama minuutti, kunnes maut on valjastettu ja kupponen on valmis nautittavaksi. Kuppi voidaan peittää hauduttamisen ajaksi, jotta kahvi imeytyy veteen paremmin. Voit jättää jauheen kahviin tai erotella ne kahvista kaatamalla valmiin juoman toiseen kuppiin ja pyrkimällä pitämään jauhot keittokupin pohjalla.

Kupissa haudutetun kahvin kofeiinipitoisuus on melko korkea, koska mitä kauemmin kahvia haudutetaan, sitä enemmän jauhoista vapautuu kofeiinia. Muistathan, että suoraan kuppiin hauduttaminen ilman suodatusta vahvistaa kahvin makua, mutta voi tehdä kahvista kitkerää, jos sitä haudutetaan liian kauan.

5 erilaista tapaa valmistaa kupillinen kahvia kotona

Käsinsuodatus

Tähän vaaditaan muutamia työkaluja – vedenkeitin, suodatin, ajastin, haudutin, kuten Chemex tai V60 ja kahvijauhoja. Kyseinen valmistustapa vaatii hieman enemmän aikaa ja vaivaa, koska kyseessä on täysin manuaalinen prosessi, joka vaatii muutamia työvaiheita. Kiehuvaa vettä kaadetaan varovasti jauhetun kahvin läpi, mikä on annosteltu paperisuodattimeen.

Toimintaperiaate on siis sama kuin suodatinkeittimissä, mutta kaikki tapahtuu manuaalisesti. Mitä enemmän kokemusta keittäjällä on kyseiseen valmistustapaan liittyen, sen parempi. Kaatoa on hallinnoitava koko prosessin ajan ja valutus on pyrittävä pitämään maltillisena sekä tasaisena, tehden samalla keskeltä ulospäin suuntautuvaa ympyräliikettä. Ajastinta on seurattava huolellisesti, sillä ensimmäisen kaadon tulee kuluttaa ainoastaan 15 % käytettävissä olevasta vedestä. Anna kahvin tämän jälkeen ”tekeytyä” 30 sekunnin ajan ja jatka valutusta.

Haudutusajan tulisi olla kokonaisuudessaan noin 3 minuuttia 400 ml annokselle. Tätä valmistustapaa suosimalla päästään kahvikokemusta muokkaamaan syvällisesti vaihtelemalla prosessiin vaikuttavia muuttujia oman maun mukaan. Käsinsuodatetut juomat ovat erittäin kevyitä ja vaaleita, jonka myötä tämä valmistustapa sopii oivallisesti miedon kahvin ystäville. Käsinsuodatus sopii mainiosti myös erikoiskahvien hienovaraisten aromien valjastamiseen.

5 erilaista tapaa valmistaa kupillinen kahvia kotona

Kylmäuutto

Tämä menetelmä soveltuu erityisen hyvin kesäkaudelle, mutta mikään ei estä suosimasta tätä myös muina vuodenaikoina. Kylmäuuttaminen on varsin aikaa vievää, mutta se ei vaadi paljon huomiota keittäjältä. Pavut jauhetaan melko karkeaksi ja asetetaan huoneenlämpöiseen veteen. Seoksen annetaan liota tietty aika ja se voidaan omien mieltymysten mukaan asettaa myös jääkaappiin, mikä luo tuoreemman maun.

Kahvista ei tule katkeraa kylmän veden myötä, mutta kofeiinipitoisuudet ovat tätä valmistustapaa suosiessa silti melko korkeat, koska kahvia haudutetaan niin pitkään. Kylmäuuttamisella voidaan valjastaa täysin uudenlaisia makukokemuksia ja aiemmat tottumukset kääntyvät ylösalaisin. Muistathan kuitenkin, että kylmän juoman valmistus voi kestää jopa 12–24 tuntia, joten jos tarvitset kahvia tässä ja nyt – saatat joutua turvautumaan toiseen menetelmään!

5 erilaista tapaa valmistaa kupillinen kahvia kotona

Espresso

Klassinen italialainen valmistustapa, joka perustuu paineistetun kuuman veden kuljettamiseen suodattimen läpi, joka sisältää hienoksi jauhettuja paahdettuja papuja. Tämä tekniikka vaatii automaattisen tai perinteisen espressokoneen. Vedenpaine tuottaa erittäin tiivistetyn juoman, jonka päälle muodostuu crema (kermainen vaahto). Espresso on yleensä paksumpaa kuin muut kahvit ja paineistetun prosessin seurauksena tyypillisen espressojuoman aromit ovat erittäin tiivistettyjä ja voimakkaita.

Helpoin tapa valmistaa espressokahvia on turvautua automaattiseen kahvinkeittimeen, jonka myötä kahvi saadaan keitettyä napin painalluksella. Perinteiset manuaaliset espressokeittimet vaativat keittäjäänsä jauhamaan kahvin sekä valitsemaan parhaiten soveltuvan paineen ja vesisuhteen parhaan makukokemuksen varmistamiseksi. Espresso sopii vahvempien ja kermaisempien kahvien ystäville sekä myös maitokahvia nauttiville, koska espressoa käytetään lukuisten erilaisten maitokahvijuomien pohjana.

Kahvin valmistustavan valintaa voidaan perustella muun muassa tilaisuuksien tai vuodenaikojen mukaan. Kokeile erilaisia kahveja selvittääksesi, mikä soveltuu parhaiten juuri omiin mieltymyksiisi, ellet ole jo löytänyt omaa elämäntyyliäsi tukevaa tapaa. Muista, että kahvin nauttimista voidaan kohdella ikään kuin matkana, miksi et siis hemmottelisi itseäsi aamuisin espressolla, iltapäivisin V60:llä ja viikonloppuisin kylmäuutetulla kahvilla. ❤︎

Aurinkoista päivää kaikille!


Seuraa myös Instagramissa 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *