Kaupallinen yhteistyö: Familon
Elä hyvin, syö hyvin, nuku hyvin, voi hyvin! Tämä itsestään selvä mantra on kaikessa lyhykäisyydessään täyttä totta, mutta silti sen toteuttaminen on kovin haastavaa. Itse huomaan monesti sortuvani tekosyihin – en ehdi, en malta, en kerkeä, en voi. Oli kyseessä sitten ruokailu, liikunta, venyttelyhetki tai nukkuminen, aina löytyy tekosyitä jättää kuuntelematta omaa kroppaansa ja henkistä jaksamista.
Tätä aihetta olen pyöritellyt mielessäni jo jonkin aikaa, mutta en ole aikaisemmin löytänyt oikeanlaisia sanoja pukeakseni ajatuksiani lauseiksi. Eilinen Familonin järjestämä kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin ilta antoi minulle paljon ajattelemisen aihetta ja sain niin uskomattoman motivaatiopuuskan omien elämäntapojeni parantamiselle, että haluan jakaa tietoa ja intoa asiapitoisen postauksen muodossa teillekin.
Familon unitutkimus – Nukutko sinä yösi hyvin?
Jokainen suomalainen tuntee varmasti vuonna 1820 perustetun Finlaysonin ja sen perheenjäsenen Familonin, jotka yhdessä ovat jo vuosikymmeniä antaneet meille suomalaisille paremmat unet. 100% kotimaisen Familonin tuotteet suunnitellaan ja valmistetaan Suomessa Avainlippu-tunnuksen alaisuudessa.
Familonin tyynyjä ja -peitteitä on kehitetty yhteistyössä Allergia- ja Astmaliiton kanssa jo vuodesta 1996. Yhteistyöllä saavutettu Allergiatunnus® takaa sopivuuden myös kaikkein herkimmille uneksijoille. Turvallisesta tekstiilistä kertoo vuorostaan Öko-tex-sertifiointi. Unituotteiden suunnittelussa ja testauksessa on huomioitu monenlaiset tarpeet ja heidän tavoitteenaan on tarjota jokaiselle nukkujalle parhaimmat mahdolliset unet, vauvasta vaariin.
Familonin syyskuussa 2013 teettämästä unitutkimuksesta käy ilmi, että jopa kolmaosa suomalaisista nukkuu yönsä huonosti. Tutkimukseen osallistui 1014 suomalaista 18-70-vuotiasta henkilöä, joista 35% kertoi nukkuvansa alle suosituksen, joka on 7-8 tuntia yössä.
Syitä huonosti nukutuille yöunille on monia, mutta merkittävimmät vaikuttajat ovat stressi (63,5%), fyysiset kivut ja säryt (35%) sekä makuuhuoneen väärä lämpötila (25%). Näistä osaan voimme vaikuttaa omilla valinnoillamme ja näin ollen voimme parantaa unemme määrää sekä laatua.
Stressinlievitystä ja rentoutumista mindfulness-harjoituksilla
Mindfulness-valmentaja Aleksi Litovaaran opastamana pääsin tutustumaan mindfulnessiin, joka on ronskisti suomennettuna hyväksyvä tietoinen läsnäolo. Mindfulnessin juuret ovat zen-buddhalaisessa meditaatiossa, mutta kyseessä ei ole uskontomuoto, vaan tuhansia vuosia vanha rentoutus- ja stressinhallintamenetelmä.
Mindfulnessia voi harjoittaa missä ja milloin vain ja lyhykäisyydessään se pitää sisällään seuraavia asioita:
- Rentoutumista
- Meditointia
- Läsnäoloa
- Taitoa pysähtyä ajattelemaan ja kokemaan ympärillä tapahtuvaa
- Aistien herättelyä
- Itsensä kuuntelemista
- Ajatusten vapaata vaeltamista
- Omien ajatusten hyväksymistä
- Arvostelemattomuutta
- Rakkauden välittämistä itselle
Mindfullness – Ole läsnä itsellesi
Mindfulness ja meditaatio sisältävät samoja piirteitä, mutta poikkeavat toisistaan melkoisesti. Meditaatiossa pyritään yleensä tyhjentämään mieli kokonaan, mutta mindfulnessissa tarkoitus on huomata, mitä juuri tässä hetkessä tapahtuu ja mitä omassa päässä liikkuu, arvioimatta ja arvostelematta mitään.
Mindfulness on lempeää, sallivaa ja hyväksyvää, jossa ajatuksia tulee ja menee eikä väkisin taistella niitä vastaan. Kun huomaa ajatuksiensa harhailevan, johdatellaan ne tietoisesti takaisin lähtötilanteeseen.
Aleksin harjoituksessa istuin mukavassa risti-istunnassa kädet rennosti sylissä leväten. Silmät olivat aluksi kiinni ja keskityin kuuntelemaan pelkästään omaa hengitystäni ja sen tempoa. Yritin unohtaa kaiken muun ympärilläni olevan ja fokusoin kaiken keskittymiseni pelkästään hengitykseni seuraamiseen. Aluksi se oli hankalaa, mutta huomasin harjoituksen lopussa että olin päässyt mitä ilmeisemmin oikeaan rauhalliseen mielentilaan, sillä unohdin ajatella ajattelevani hengitystäni. 😀
Toinen Aleksin antamista harjoitustehtävistä oli ympäröivien asioiden tiedostaminen. Sen ensimmäisessä osassa keskityin kuuntelemaan ympäröiviä ääniä, kuten kadulla ajavia autoja, jääkaapin hurinaa ja vierustoverin hengitystä. Toisessa osassa katselin ympärilleni ja havainnoin huoneessa olevia yksityiskohtia, kuten seinän lohkeamia, valaisimen muotoa ja portaiden kaltevuutta.
Anna ajatusten virrata rauhassa
Tehtävissa haasteellisinta oli havainnoimiseen keskittyminen ilman arvostelua, eli se että näet asiat asioina, etkä niiden puutteita ja paremmuuksia. Helposti alkaa ajatus nimittäin vaeltamaan: lamppu on pyöreä… sen päällä on pölyä… koskahan se on viimeksi pyyhitty… näkyy muuten aika kauas tuo pöly kun täältäkin sen näen… Tuon ajatussarjan kävin konkreettisesti läpi Aleksin harjoituksen aikana ja huomasin jälkeenpäin että kohdassa pöly alettiin menemään metikköön niin että rytisee.
Mindfulness vie oman aikansa, jotta ajattelemattomuuden rutiinin oppii. Se ei kuitenkaan ole suorituslaji, johon voi opetella poppakonstein kello kaulassa ja hampaat irvessä. Ajatusten pitää antaa virrata rauhassa ohitse samalla kun itse keskittyy ympäröiviin asioihin tai oman olotilan kuuntelemiseen.
Omat nukkumaanmenorutiinit
Olen tietämättäni harjoittanut mindfulnessia jo lapsuudesta saakka nukkumaanmenorutiinissani. Minulla on aina sama ajatusrata mitä pyöritän sängyssä peiton alla pötkötellessä mielessäni ja muutamien minuuttien sisällä aina simahdan.
Tämä on ehkä vähän noloa näin kirjoitettuna, mutta se menee kutakuinkin näin: patja on pehmeä kuin pilvi, selässä tuntuu hyvältä ja rennolta, tyyny rapisee korvassa, jalat on rennot ja lämpimät, tässä on hyvä olla. Hengitän ajatusten tahtiin ja uloshengitys kestää normaalia pitempään. Tuon konstin opin omatoimisesti teini-iässä kun kärsin univaikeuksista ja siitä asti olen hyödyntänyt tuota taktiikkaa nukahtamisessa.
Minun ongelmani ei ole äärimmäisessä stressitilassakaan nukahtamisen vaikeus, vaan se etten malta jättää asioita tekemättä ja siksi illat venyvät minulla aina yli puolen yön. Eilisen minianalyysin jälkeen tulin siihen tulokseen, että olen 100% varmuudella ruuhkavuosisuorittaja. Tästä minulla on ollut epäilykseni jo aikaisemminkin ja haluan oppia eroon tuosta ikuisesta noidankehästä jolle ei näy loppua.
Mindfulness-harjoitukset aion ottaa käyttööni myös päivän ruuhkahuippuhetkiin ja opetella kanavoimaan ajatukseni nollille minuutiksi pariksi. Sen enempää se ei vie aikaa, mutta erittäin todennäköisesti se selkeyttää toimintaani ja saan loogisemmin organisoitua tekemättömät tehtäväni loppupäiväksi.
Kipujen ja särkytilojen minimointi
Kaikkiin kipu- ja särkytiloihin ei voi itse vaikuttaa, mutta niissäkin osaan voi saada helpotusta. Yleisin nukkumiseen vaikuttava särkytilan aiheuttaja on selkä- ja niskäsärky, joihin ratkaisuna saattaa olla oikeanlaisen nukkumisasentoa tukevan patjan ja tyynyn hankkiminen. Me vietämme sängyssä kolmasosan koko elämästämme, joten nukkumiseen ja unen laatuun tulisi oikeasti satsata.
Kyselyyn vastanneista peräti 42% ilmoitti nukkuvansa oman kodin ulkopuolella parhaiten hotellihuoneessa ja vain 38% kesämökillään. Se on varsin yllättävä tulos maailmallakin tunnetulta kesämökkikansalta, joka routaa uhmaten suuntaa jo maaliskuussa kesämökkeilemään takkatulen loimuun.
Syynä vastausprosenttiin on mahdollisesti se, että mökeille tuupataan usein oman kodin jämät, eli ne surkeat loppuun kulutetut patjat ja ohuiksi littaantuneet tyynyt. Jos sellaisilla ei nuku hyvin kotonakaan niin miksi ne kelpaisivat mökillekään.
Kesämökeillä vietetty aika on yleensä pyhitetty lomalle, rentoutumiselle ja akkujen lataamiselle, ja oleellisena osana siihen kuuluu myös hyvät unet. Siksi olisi tärkeää muistaa panostaa hieman myös mökkipatjoihin, peitteisiin ja tyynyihin. Familonin Aeroflex-patjat ja tyynyt voidaan valita painoluokan ja suosikki nukkuma-asennon perusteella, mikä takaa optimaalisimmat ja mukavimmat unet.
Lämpötilan säätäminen sopivaksi
Itse nukun länsi-ikkunoilla varustetussa makuuhuoneessa, jonka lämpötila on kesäiltaisin yli 30°c. Talvella huone on muita kodin tiloja viileämpi kahdesta isosta ikkunasta johtuen. Voin itsekin allekirjoittaa sen, että keskikesän helteissä ja tammikuun paukkupakkasissa uneni kärsii väärästä lämpötilasta seuranneesta vääntelystä ja peiton kääntelystä.
Familonin tuotteet ovat minulle entuudestaan tuttuja, mutta paljon oli uutta opittavaa niistäkin. Familonilla on useita peitteitä sekä tyynyjä, joissa on kehon tuottamaan lämpöön reagoivia ominaisuuksia viilennyksestä lämmitykseen. Hengittäviä teknisiä tuotesarjoja ovat mm. Outlast ja Cool.
Moni ei tule ehkä ajatelleeksi, että tyynyt ja peitot ovat hygieniatuotteita. Niitä pitää muistaa myös huoltaa, jotta ne palvelevat tarkoituksessaan mahdollisimman hyvin. Hyvänä nyrkkisääntönä voidaan käyttää neljän suoraa – pese tyynysi neljä kertaa vuodessa (3kk välein), pese peittosi vähintään neljä kertaa neljässä vuodessa ja vaihda tyynysi ja peittosi neljän vuoden välein. Näin toimimalla varmistut siitä, että petivaatteesi ovat erinomaisessa kunnossa ja ne täyttävät tehtävänsä vaaditun mukaisesti.
Pienikin askel johdattaa perille
Kokonaisvaltainen hyvinvointi koostuu useasta palapelin palasesta. Tärkeimmät niistä ovat henkinen jaksaminen, oikeanlainen ravinto, sopiva liikuntamuoto ja -määrä sekä hyvä uni. Pienikin askel oikeaan suuntaan otettuna johdattaa joskus perille, kuten tapaan usein sanoa.
Tiedontäyteinen hyvinvoinnin ilta
Tilaisuuden tarjoiluista vastasi Kuura Events & Kitchen. Ai että oli hyvää ja varsinkin punajuuri-vuohenjuustosalaatti ja raikas smoothie saivat veden kielelle. Kiitokset Familonin väelle, Aleksi Litovaaralle, Kuuran henkilökunnalle ja kivoille uusille tuttavuuksille mukavasta ja tiedon täyteisestä illasta!
Ruususen unia kaikille ja huomiseen!
Lue myös: Joogatreeni – Kehon ja mielen hyvinvointi
Seuraa myös somessa