Kaupallinen yhteistyö: Fira
Minut kutsuttiin mukaan suunnittelemaan ja ideoimaan Firan ryhmärakentamiskohdetta, jossa asuntomessuiltakin tutut ryhmärakentamisen perinteet mahdollistavat yhteisöllisyyden ja omaan asuinympäristöön vaikuttamisen kerrostaloasujille. Suunnitteluryhmään kuuluu myös hyvä ystäväni Irina, jonka kanssa tutustuimme vuonna 2001 yhteisen taloyhtiön ja naapuruuden ansiosta.
Talossamme oli tiiviisti toimiva talotoimikunta, joka järjesti useita juttuja talon asukkaiden iloksi, kuten grillailua, pihapelejä, kesäjuhlia, lenkkisaunaa ja pikkujouluja. Ilman tätä yhteisöllisyyttä ja yhdessä tekemisen meininkiä emme ehkä olisi Irinan kanssa löytäneet koskaan toisiamme. Tämä on projektina erityisen kiinnostava, koska nautin kerrostaloasumisesta ja oli ilo saada olla mukana Firan ryhmärakentamisen kampanjassa!
Ryhmärakentaminen on yhteisön summa
Ryhmärakentamisessa tai -rakennuttamisessa rakennuttajana toimii perinteisen rakennusyrityksen sijaan joukko yksityisiä ihmisiä, eli tulevia asukkaita, jotka ovat suunnittelun keskiössä koko rakennusprosessin ajan ideoinnista suunnitteluun sekä toteutukseen.
Joustava palvelumalli tarjoaa mahdollisuuden määritellä sekä oman vaikuttamisen tason että vaiheen, jossa astutaan mukaan prosessiin. Aikaisempaa kokemusta tai tietoa rakentamisesta ei tarvita. Tämä on turvallinen tapa rakentaa itselleen ja perheelleen unelmien kerrostalokoti miellyttävässä asuinympäristössä.
Modernisoitu nykyaikainen malli
Ryhmärakentaminen tekee näyttävän paluun, yhdistäen nykypäivän monimuotoiset asumisvaatimukset yhdeksi kokonaisuudeksi, jossa tehdään ihmisten näköisiä koteja ja rakennetaan viihtyisämpää kaupunkia.
Helsingin ensimmäinen ryhmärakennuskohde valmistui yli sata vuotta sitten. Yli 60 vuoden ajan se oli merkittävä rakennusmuoto, kunnes grynderit valtasivat alan 1950-luvun jälkeen. Ryhmärakennuskohteita löytyy mm. Bulevardilta, Sturenkadulta sekä Johanneksentieltä Helsingistä. Nyt aika on kypsä ryhmärakentamisen paluulle!
Ryhmärakentamisen 7 eri vaihetta
1. Liity yhteisöön – Ryhmärakentajien yhteisöstä saat ensikäden tietoa uusista hankkeista, tapaat samanhenkisiä ihmisiä ja löydät luotettavia kumppaneita tueksesi, jos päätät lähteä mukaan rakentamaan. Saatat löytää myös tulevat naapurisi!
2. Tutustu ryhmärakennuskohteisiin – Ryhmärakennuskohteita löytyy Helsingin keskeisimmiltä paikoilta. Olet kenties kävellyt niiden ohi ja ihaillut niiden hienoja ympäristöönsä sointuvia muotoja mm. Kampissa, Töölössä ja Alppilassa. Uusia ryhmärakennuskohteita löytyy tällä hetkellä Jätkäsaaresta ja Kalasatamasta, tutustu kohteisiin TÄÄLLÄ.
3. Osallistu yhteissuunnitteluun – Firan järjestämässä suunnittelutilaisuudessa pääset kertomaan omat visiosi ja toiveesi tulevan taloyhtiön tiloihin. Pohjapiirustusten lisäksi pääset vaikuttamaan yhteisiin tiloihin, piha-alueisiin sekä teknisten ratkaisujen toteutukseen yhdessä ryhmärakennustiimin kanssa. Miltä kuulostaisi kattopuutarha tai talon asukkaiden oma kuntosali? Entäs kylpylämäinen saunaosasto tai uima-allas? Yrittäjyyden ja kotona työskentelyn yleistyessä voisi erillinen toimistotila taloyhtiön alakerrassa olla tarpeen? Ikioma elokuvateatterikin houkuttelisi… Vaihtoehtoja yhteisten tilojen käyttötarkoituksille on lukemattomia, eikä ryhmärakentamisprojektissa tarvitse tyytyä pelkkään pesutupaan tai vanhanaikaiseen kerhohuoneeseen, jossa kukaan ei koskaan käy.
4. Hankkeen julkaisu ja asukkaiden haku – Kun alustavat suunnitelmat ja asuntokohtaiset kustannuslaskelmat ovat valmiina, on aika julkistaa hanke ja avata asuntoilmoittautuminen. Kohteen suunnitteluun aikaisemmassa vaiheessa osallistuneet ovat etusijalla hakijoiden joukossa.
5. Oman kodin suunnittelu – Ensimmäistä kertaa vuosikymmeniin voit tehdä kerrostalokodista juuri sellaisen kuin haluat. Saat vapaasti päättää kodin kaikista pintamateriaaleista, keittiön mallista ja koosta, kodinkoneista, väliseinien tarpeesta ja paikasta. Vain märkätilat ovat huoneistoissa kiinteät, mutta niihinkin voi tehdä joustavia muutoksia. Voit lisätä kylpy- tai poreammetta, pientä tai suurta saunaa, kenties kodinhoitohuonetta, eriyttää wc-tila kylpyhuoneesta…
6. Rakentaminen alkaa – Kohteen osakkaat ovat tiiviisti mukana rakennustyössä ja pääsevät vierailemaan työmaalla eri rakennusvaiheiden yhteydessä. Osakkaat saavat tunnukset portaaliin, josta voivat seurata projektin etenemistä, kustannusten jakaantumista ja kommunikoida rakennuttajan kanssa lähes reaaliajassa.
7. Onnea uuteen kotiin! Ikioma itse suunniteltu koti on viimein valmis.
9 hengen rakennustiimi
Ideoimme yhdeksänhenkisen tiimin voimin ryhmärakentamishanketta ja laitoimme kunnon aivoriihen pystyyn yhteisöllisyyden maksimointia ja taloyhtiön yhteisiä tiloja suunnitellessa. Teimme omat moodboardit, joihin keräsimme inspiraatiokuvia lehdistä ja pidimme pienet presentaatiot omista visioistamme ja siitä millaisia asioita löytyisi unelmiemme taloyhtiöstä.
Tiimikaverini toivat omien moodboardiensa avulla esiin erinomaisia vaihtoehtoja ja uudenlaisia näkökulmia. Mainitsemisen arvoisia olivat mm. mobiilisovelluksella toimiva taloyhtiötekniikka ja erillinen varauskalenterilla varustettu hotellihuonemainen tila vieraiden majoittamiseen. Myös yhteinen lounge-tyylinen tunnelmallinen oleskelutila (ja takka tietenkin), jossa talon asukkaat voisivat viettää aikaa silloin kun kaipaa seuraa, sai kannatusta.
Omat unelmani ryhmärakennuskohteeseen
Kuntosali ja saunaosasto oman hyvinvoinnin ja kunnon parantamiseen. Viikottainen naisten ja miesten lenkkisaunavuoro on minulle nostalginen ja haluaisin palauttaa tuon perinteen.
Keittiöllä varustettu yhteinen tila, jossa voi leipoa ja kokkailla isolla porukalla. Kesällä voisi viettää grillibileitä ja talvella pitää pullatalkoita koko talon voimin.
Kutsuva kompaktin kokoinen aulatila kuulumisten vaihtoa varten, naapurin kanssa voisi jäädä toviksi jutustelemaan olematta muiden kulkijoiden tiellä rappukäytävän oviaukossa.
New Yorkista vaikutteita saanut kattopuutarha. Puolet puutarhasta katetaan kasvihuonemaisesti, jolloin tilaa voi hyödyntää omien yrttien ja taimien viljelyssä läpi vuoden. Lähiruoka saisi aivan uudenlaisen merkityksen, kun voisi hakea pastakastikkeeseen tarvittavat yrtit ja tomaatit suoraan omalta katolta. Kattopuutarhassa olisi ihana istua termoskahvin kanssa kirjaa lukemassa ja ottaa aurinkoa ilman uteliaiden katseita.
Ehdotin myös että jokaisesta taloa rakentamassa olleesta, siihen vaikuttaneesta ja tietysti asukkaista otettaisi polaroid-kuvat, joista tehtäisi kollaasitaulu kaikkien nähtäville. Naapurin kasvot pysyisivät paremmin muistissa ja talon historia tallessa. Eikö olisikin mielenkiintoista tietää minkälaisia ihmisiä omassa kodissa on aikaisemmin asustellut?
Kerrostaloasumisen hyvät puolet
Kerrostaloasumisessa on paljon hyvää. Minulle henkilökohtaisesti tärkeimpiä ovat huoltovapaus (isännöitsijä ja huoltoyhtiö pitävät talon ja piha-alueen kunnossa) sekä yhteisöllisyys ja yhdessä toimiminen. Kerrostalossa naapuri on melkein kuin perheenjäsen. Hyvä naapuri on mukava ja luotettava asuinkumppani, jolta voi pyytää apua vaikkapa kukkien kasteluun lomamatkan ajaksi.
Olen asunut aikuisiällä kuudessa eri kerrostaloyhtiössä, joista jokainen on ollut asuinympäristönä erilainen. Viihtyisyydeltään yksi on ylitse muiden, sieltä minulle jäi takataskuuni kauniita muistoja ja monta mukavaa ihmistä, joiden kanssa vaihtelemme kuulumisia yli kymmenen vuotta naapurisuhteen päättymisen jälkeenkin.
Tällainen oman talon sisällä tapahtuva verkostoituminen on viime vuosikymmenen aikana tuntunut kadonneen. Enää ei välttämättä edes tervehditä ohi kulkevaa naapuria, tai osallistuta kevättalkoisiin. On vaikea keksiä keskustelun aloitukselle jäänmurtajaa, kun yhteistä tekemistä ei talon sisällä ole.
Pakko myös myöntää, että nykyisessä taloyhtiössäni asuu tälläkin hetkellä naapureita, joista en tiedä mitään muuta kuin postiluukussa olevan sukunimen. Pitäisi ottaa mallia Täydelliset naiset -sarjasta ja fiktiivisestä Amerikan asuntomessumaisesta Wisteria Lanesta, siellä uusi asukas toivotetaan aina tervetulleeksi itse leivotulla piiraalla. 🙂
Kustannustehokasta rakentamista
Asuminen on kallistunut vuosi vuodelta ja mahdollisuudet vaikuttaa rakennusprosessiin ovat yleensä hyvin rajalliset. Ryhmärakentamisen valttikortteina on yhteisöllisyyden ja naapureihin tutustumisen lisäksi rahallinen säästö sekä vallan siirtyminen rakennuttajalta asukkaille. Ryhmärakentamalla vaikutat päätöksiin sekä valintoihin ja maksat vain toteutuneista kustannuksista. Lisätietoja ja ryhmärakennuskohteita löydät: ryhmärakentaminen.fi
Ryhmärakentamissarjan seuraavassa osassa keskitytäänkin yhteisten tilojen sijaan huoneiston suunnitteluun. Pääsin visioimaan meille ikioman kodin pohjaratkaisuineen, materiaalivalintoineen ja sisustuksineen yhdessä Firan ja arkkitehtitoimisto Voima Graphicsin kanssa. Tästä kerron lisää noin viikon kuluttua!
Aurinkoista torstaita kaikille!
Lue myös: Fiksua rakentamista – Ikioma unelmakoti kerrostalossa
Seuraa myös somessa
Ai että! Olipa ihanan kattava infopaketti. Ryhmärakentamisen kohteita tullut katseltua itsekin hieman sillä silmällä.<br />
<br />
Lämmöllä kans muistelen erästä opiskelija-asuntotaloa, jossa asuin pari vuotta. Naapurit oikeasti tunnettiin ja yhteisissä kerhotiloissa tuli katsottua jääkiekkopelejä ja vaihdettua kuulumisia. Tulee kotoisa olo, kun koko talo on tuttu 🙂
Selina: Naapureiden kanssa on ihana vaihdella kuulumisia ja vielä kivempaa on pistää pystyyn esim juuri tuollainen kisakatsomo. Tuo kerhohuone-toiminta tuntuu kadonneen muun kehityksen jalkoihin ja olisi mukava herätellä tuota kerrostalokulttuuria uudestaan henkiin. 🙂 Meidän taloyhtiössä ei ole yhteisiä tiloja, mutta läheltä löytyy asukastalo, jossa on mahdollisuus järjestää yhteistä toimintaa. 🙂 Täytyykin vakavasti harkita, josko järjestäisin kaikille alueen asukkaille Euroviisu-iltamat toukokuussa, halukkaat voisivat tulla fiilistelemään ja viisutunnelmoimaan eikä minunkaan tarvitsisi yksinäni kotona istua nauttimassa. 🙂
Mielenkiintoinen konsepti. Oletko mukana tosi tarkoituksella vai vain ulkopuolisena vahvistuksena?<br />
<br />
Oman kokemukseni mukaan taloyhtiöiden yhteisöllisyydessä on huimia eroja. Hieman viivoja suoraksi vetäen sanoisin, että mitä vanhempi talo sitä yhteisöllisempää porukkaa. Leveät ikkunalaudat ja huoneistokohtaiset tulisijat tuntuvat vetävän puoleensa sosiaalista väkeä. 🙂
Hippu-76: Ulkopuolisena vahvistuksena ainakin toistaiseksi. 🙂 Pieni kipinä kodin vaihtoon kyllä heräsi suunnitteluprojektin aikana ja hieman houkuttaisi olla virallisestikin osa tuollaista ryhmärakentamista. Jätkäsaari ja Kalasatama ovat molemmat alueina mielenkiintoisia. :)<br />
<br />
Uusissa taloissa on vaikea rakentaa yhteisöllisyyttä, vanhoja perinteitä ei ole ja naapurit ovat uppo-outoja. Ryhmärakentamisessa houkuttaakin eniten juuri se yhdessä suunnittelemisen ja tekemisen meininki, tuleviin naapureihin tutustuminen ja verkostoituminen heidän kanssaan jo ennen sisäänmuuttoa. 🙂
Suunnitteletko siis tätä muille? Vai oletko muuttamassa kyseiseen taloon?
Ei ymmärtänyt: Olen mukana suunnittelutiimissä ja meidän ideoista poimitaan jatkojalostukseen sellaiset jutut jotka uusia ryhmärakentajia kiinnostavat. 🙂 Suunnitelma on ainakin toistaiseksi fiktiivinen. Hieman kyllä alkoi houkuttelemaan itseänikin tuo ryhmärakentaminen Jätkäsaaren kohteeseen, olisi ihana saada olla osa aktiivista naapurustoa ja päästä suunnittelemaan kokonainen koti omien tarpeiden ja toiveiden mukaan. ♥
Hei, sullahan on samsungin smart tv, niin saitko siihen spotifyä? Jos niin miten?
Elina: Samsungin tv-sovelluksista löytyy Spotify valmiina. 🙂 Eli menet tv:n nettiosioon, kirjoitata hakukenttään Spotify ja käynnistät sen. Minulla se ilmaantui suoraan tv:n nettivalikkoon tuon toimenpiteen jälkeen, Netflixin, Viaplayn ja Youtuben viereen. 🙂
Postaustoive sinulta! Voisitko visioida/konkreettisesti näyttää millaisen kylpyhuoneen&saunan teettäisit nykyiseen kotiisi mikäli tekisit remontin? Ei vaan kuvia muiden asunnoista vaan ihan tähän omaasi. Mitkä värit,materiaalit ja kaappien paikat ja millä budjetilla.. Se on vähiten nähty paikka kodistasi (oh&keittiö ollut paaaljon esillä) ja tämä olisi niin kiva ja mielenkiintoinen juttu toteutettuna.
Leila: Loistava postaustoive, tämä menee ehdottomasti toteutukseen. 🙂