Minulta kyseltiin vinkkejä helppohoitoisista viherkasveista ja perinteisen peikonlehden lisäksi helppohoitoisten listalta paikan ansaitsee kultaköynnös.
Helppohoitoinen kultaköynnös
Kultaköynnös menestyy hyvin normaalissa huonelämmössä eikä säikähdä talvikauden sähkölämmityksestä johtuvaa kuivuutta, kunhan ei ihan patterin päällä kärvistele. Se ei kaipaa suoraa auringonvaloa ja pärjäilee mukavasti myös varjoisammassakin nurkassa.
Vettä kultaköynnös toki tarvitsee säännöllisesti noin kerran viikossa ja oirehtii nopeasti jos kastelussa on jokin mennyt pieleen. Liian kuivassa se käpristyy ja nuupahtaa, liian kosteassa lehdet alkavat kellastua ja tipahdella.
Sumuttelusta se tykkää, mutta kasvua ei haittaa vaikka jättäisi suihkimiset väliin. Itse olen kai kerran sumuttanut kultaköynnöksiäni, jotka ovat rennosta hoitoasenteestani huolimatta kasvaneet pituutta puolessa vuodessa reilun metrin.
Vinkit pistokkaisiin
Kultaköynnökseni ovat kasvaneet niin valtaviksi röykkiöiksi että olen joutunut useampaan kertaan leikkaamaan niistä pistokkaita. Pieni Marimekon Flower-maljakko on erinomainen kasvihuone pistokkaiden juurien muodostumiselle ja nyt siinä on jo neljäs kultaköynnös juurtumassa kummityttöä varten.
Varhainen kevät on paras aika pistokaslisäykseen, mutta hyvin näyttäisi alkusyksykin kelpaavan, sillä pientä juurentynkää puskee jo näkyville. Kultaköynnöksestä leikataan 10-15cm pituinen pistokas, joka juurrutetaan vedessä (vesilasi, pieni purkki tai maljakko) tai pistetään suoraan kylvö- tai taimimultaan.
Puhdistaa myös huoneilmaa
Kultaköynnös puhdistaa erinomaisen tehokkaasti huoneilmaa ja sopii allergiseenkin kotiin, vaikkakin se on lievästi myrkyllisiin kasveihin kuuluva lajike. Näin ollen kissaperheissä kannattaa olla tarkkana, ettei katti-matikainen halutessaankaan pääse maistamaan kultaköynnöstä. Myös koiranpennut on syytä pitää loitolla kultaköynnöksestä, ne kun popsivat mielellään kaiken mitä vastaan osuu ja pennun massu voi mennä sekaisin.
Peikonlehti ja kultaköynnös
Siispä suosittelen peikonlehden kaveriksi kaikille helppohoitoista epipremnum pinnatumia alias kultaköynnöstä. Se toimii huoneenraikastuksen lisäksi kauniina sisustuselementtinä, sen voi nostaa hyllylle, kaapin päälle, tai antaa vaeltaa vapaana tasopinnalla. Se sopii niin keittiöön kuin makuuhuoneeseenkin. Kultaköynnöksen kanssa ei tarvitse arpoa enten tentteniä, sillä se kertoo hoitajalleen melko selväkielisesti jos kastelussa jokin mättää.
Kivaa iltaa kaikille & huomiseen!
Lue myös: Huoneilmaa puhdistava viherkasvi
Seuraa myös somessa
Kultaköynnös on tosiaan maailman helpoin kasvi.Joskus kun muistaa vettä antaa,niin muuta ei vaadi.Pistokkaatkin lähtee kasvuun heti.ja leikata voi milloin vain.
Itsellä se kasvoi ympäri huonetta ja verhotankoja,annoin sitten kaverille:)
Nanna: kasvuvauhti on kyllä hurja, koko ajan saisi olla parturoimassa eikä kauaa kestä siinäkään kun pistokkaaseen on ilmaantunut juuret. 🙂
Heippa, kuinka kauan aikaa sinulla on kulunut, ennen kuin kultaköynnös on vesilasissa käynyt juurtumaan? Itsellä paria päivää vaille kaksi viikkoa ollut, en huomaa vielä mitään.
Jonna: 2-4 viikkoa on mennyt kun ensimmäiset juuret ovat putkahtaneet näkyviin. Aurinkoisessa paikassa homma hieman vauhdittuu, varjoisassa voi mennä viisikin viikkoa. Vaihdan veden yleensä kerta viikkoon ja saatan tiputtaa myös pisaran ravintoliuosta joukkoon jos sitä sattuu olemaan. 🙂
Okei, kiitos, eli en vielä menetä toivoa 🙂
Jonna: älä vielä, odottele toiset pari viikkoa ja jos sinulla on kasvi varjoisassa paikassa niin siirrä se jonnekin jossa saa aurinkoa enemmän. Minulla on kasvi monesti juurtumassa keittiön pienen ikkunan edessä, jossa on aamuisin suoraa auringonpaistetta mutta muutoin varjoisampaa. 🙂 Tsemppiä kasvatteluun! ❤️
Kiitos! Nappasin tänään töistä vielä kaksi posliinikukan pistokasta, yhden peikonlehden sekä anopinkielen (jossa kylläkin juuret jo valmiina, iskin suoraan multaan). Ihan rupesin innostumaan ? Toivottavasti edes joku onnistuis!
Jonna: pidän peukkuja että juurtuvat kaikki hyvin ja saat ihania kasveja kasvamaan kotiin! ❤️