Huoneilmaa puhdistava viherkasvi makuuhuoneessa

Puolivarjossa viihtyvä boheemilla tavalla elegantti sirovuoripalmu on yksi viherkasvisuosikeistani. Tämä huoneilmaa puhdistava viherkasvi on ominaisuuksiensa ansiosta erinomainen sisustuselementti oleskelutiloissa sekä makuuhuoneissa ja puolivarjossa viihtyvänä sen voi sijoittaa melkeinpä minne tahansa.

Huoneilmaa puhdistava viherkasvi Sirovuoripalmu makuuhuoneessa Omakotivalkoinen
Huoneilmaa puhdistava viherkasvi Sirovuoripalmu makuuhuoneessa Omakotivalkoinen

Sirovuoripalmussa parasta on sen kyky suodattaa ilmasta epäpuhtauksia, hiilidioksidia ja eräiden tutkimusten* mukaan myös otsonia, ja siksi se sopiikin hyvin makuuhuoneeseen. Sen kuvataan olevan myös helppohoitoinen, mutta tätä en itse allekirjoita; meillä kyseinen viherkasvi on aina kuukahtanut ja syyksi epäilen liian valoisaa paikkaa, jossa aurinko pääsee polttamaan lehtiä. Olohuoneeseen ei sirovuoripalmulla siksi ole enää asiaa ja katsotaan josko makuuhuoneen aamuauringossa paistatteleva varjoisampi nurkkaus olisi sille nyt sitten parempi.

Sumuttelusta sirovuoripalmu tykkää ja mullan tulisi olla tasaisen kostea, mitä en alkuun tiennyt kun sirovuoripalmun ensimmäistä kertaa hankin. Suoraa pitkäaikaista auringonpaistetta se ei myöskään kestä ja kantapään kautta asian oppineena viimeinen oljenkorsi on tuo kodin hämärin huone, joka sekin on keskivertoa valoisampi. 🙂

*Effectiveness of Houseplants in Reducing the Indoor Air Pollutant Ozone, Pennsylvania University 2019

Huoneilmaa puhdistava viherkasvi Sirovuoripalmu makuuhuoneessa Omakotivalkoinen

Muita huoneilmaa puhdistavia viherkasveja ovat mm. rönsylilja, kultaköynnös, anopinkieli, liuaska-aralia, saniainen, traakkipuu sekä kauniisti kukkiva viirivehka, jonka osalta on huomioitava kukintojen tuoksu ja mahdollinen allergisointi. Lisäksi kissakodeissa on huomioitava kasvien myrkyllisyys, etenkin jos kissakaveri on luonteeltaan sellainen että haukkailee maistiaisia kasveista.

EDIT: Minun oli pakko siirtää sirovuoripalmu pois makuuhuoneesta, sillä kostea multa haiskahtaa liikaa nenääni. Etäisyys sänkyyn on liian lyhyt enkä tahdo haistella multaisia aromeja nukkumaan mennessä. 😀

* * *

Käväisin tänään Plantagenilla katsomassa parvekkeelle soveltuvaa kesäkukkavalikoimaa, mutta tällä kertaa yllätin itseni ja lähdinkin tyhjin käsin ulos. Haluan parvekkeelle täksi kesäksi hieman erikoisempia kasveja / kukkia ja perinteiset pelargoniat, tuijat, mansikat ja laventelit eivät nyt tunnu oikealta valinnalta, vaikka todella kauniita ovatkin. Loppuviikosta lähdemme siskojeni kanssa ajelemaan Muhevaiselle katsomaan josko sieltä löytyisi jotakin spesiaalimpaa. Vinkatkaapa siis Uudenmaan alueella sijaitsevista hyvistä kasvi- ja kukkakeitaista!

Aurinkoista tiistaita kaikille!

Miia / Oma Koti Valkoinen - -

14 kommenttia “Huoneilmaa puhdistava viherkasvi makuuhuoneessa

 1. Hei vaan ! Itse olen huomannut käteväksi konstiksi sen että kun “sumuttelen” suihkepullosta vettä viherkasveille jotka on seinän tms. vieressä niin laitan seinän suojaksi avatun sateenvarjon. Suojaa paikkoja ja ei tarvi kasveja aina rahdata kylpyhuoneeseen suihkuun!

 2. Mulla ei ole koskaan ollut sirovuoripalmua, ainoastaan N kappaletta “tavallisia” vuoripalmuja ja oon samaa mieltä niiden muka-helppohoitoisuudesta! Joka ikinen yksilö on mulla heittänyt veivinsä ennemmin tai myöhemmin. Yrittänyt olen erilaisia valaistus- ja kosteusolosuhteita, mikään ei ole koskaan kelpaa 😀 Toivotan siis sun palmulle ja nykyiselle omalleni menestystä 🙂

  1. Vanha Jäärä: Sirovuoripalmu on todella oikukas eikä kestä minkäänlaista epäsäännöllisyyttä. Kerran jos pääsee kuivahtamaan niin kasvi on entinen, näin ainakin minulla käynyt kun kerran oli melkein 3 viikkoa ilman vettä eikä siitä enää elpynyt vaikka sumuttelin ja annoin vähän ravinnettakin. Monista kasveista sanotaan että ovat helppoja, mutta oikeastaan peikonlehti ja jukkapalmu ovat olleet tähän mennessä sellaisia jotka ovat lunastaneet tuon kuvauksensa. Kaikki muut ovat lakastuneet, kuivahtaneet, mädäntyneet, tai nuutuneet muuten vaan ilman selkeää hoitovirhettä. 🙂

   Toivottavasti tuo makuuhuoneen nurkka olisi sirovuoripalmulle oikea paikka, siinä se saa hieman valoa muttei ole paahdetta eikä liian lähellä vetoisaa / porottavaa ikkunaakaan. Katsotaan miten käy, olen toiveikas mutta myös realisti ja varautunut ettei iloa kestä syksyä pitemmälle. 😀

 3. Hei!
  Kävimme tänään Pirilän kukkatalossa Hyrylässä. Siellä oli valikoimaa ja hyväkuntoisia kasveja. Tämän hetken suosikkeja esim. koristebataatit ja värinokkoset. Menisin ennemmin sinne kuin Muhevaiselle, joka on myös laatupaikka.
  Onnea ostoksille!

  1. Raili: Kiitokset vinkistä, ehdottomasti laitan tuon Pirilän kukkatalon mieleen ja ehdotan siskolle josko ajeltaisi myös sinne. 🙂

  1. Hilima: Kuivaheinää en viitsi laittaa, parvekkeella merituuli puhaltelee suoraan ja lasituksen rakosista välillä kovastikin. En usko että heinistä olisi pitkään iloa ennen kuin tuuli hajottaa ne. Tuoreita heinämäisiä kasveja ei ole vielä silmiin osunut, sellaisia voisin mielelläni harkita jos sattuu tulemaan vastaan, niistä kun saisi vähän näkösuojaakin parvekkeelle. Kiitos hyvästä ideasta! 🙂

   1. Edellinen varmaan tarkoittaa koristeheinää jotka istutetaan ruukkuihin:D On helppohoitoinen ja kaunis,useimmat kestävät merituulta hyvin,ovat rantakosteikoista lähtöisin.Lisäksi niistä kuuluu tuulella ihana suhina:)

 4. Vuoripalmun oikullisuus johtuu siitä, että kaupassa myytäviin kasveihin on istutettu/kylvetty monta kasvia samaan ruukkuun, jotta kasvista saataisiin näyttävän näköinen. Ne pitäisi jokainen erotella omaan ruukkunsa, muuten heikoimmat tukehtuvat ja kuolevat tilanahtauteen. Googlettamalla tieteellisellä nimellä Chamaedorea elegans löytyy kuvia miltä kasvi näyttää luonnossa.

  1. Nimetön: Iso kiitos tästä informaatiosta. Käynkin googlettamassa kasvin nyt samantien. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *