Liinavaatteiden paikka

Lakanat ja muutkin tekstiilit ovat pitkään olleet säilössä kylpyhuoneen korkeassa kaapissa, jonne ne on ollut helppo viikata suoraan kuivausrummusta. Nyt kun Ikean Malm-lipasto ilmestyi makuuhuoneeseen ja kaksi alinta laatikkoa jäivät tyhjilleen, päätin siirtää lakanat ja tyynyliinat lipaston laatikoihin. Tämä ei ole puhtaan pyykin viikkaamisen kannalta ihan niin kätevää kuin ennen, mutta lakanoiden vaihtopäivänä vuorostaan silkkaa juhlaa. Likaantuneet liinavaatteet voi napata pois ja heittää myttyyn lattialle ovensuuhun odottamaan pyykkikoriin kantamista ja uudet saa laatikosta suoraan sänkyyn ilman turhaa ravaamista huoneiden välillä. 🙂

Liinavaatteiden ja lakanoiden säilytys lipastossa Omakotivalkoinen
Liinavaatteiden ja lakanoiden säilytys lipastossa Omakotivalkoinen

Kaksi laatikkoa lakanoille ja tyynyliinoille

Lipaston kaksi alinta laatikkoa on varattu lakanoille ja tyynyliinoille, ylemmässä on pussilakanat sekä tyynyliinat ja alemmassa aluslakanat ja tuplakokoiset pussilakanat.

Yhden hengen peittoon sopivia pussilakanoita omistamme yhteensä 7kpl, joista kolme on parhaillaan käytössä (mustavalkoraidalliset omassa sängyssäni ja yksi kokovalkoinen tytön sängyssä). Laatikosta löytyy silitetyt pellavapussilakanat sekä yksi perusvalkoinen ja yksi keltakuvioinen Elefantti-kuosillinen pussilakana.

Liinavaatteiden ja lakanoiden säilytys lipastossa Omakotivalkoinen
Liinavaatteiden ja lakanoiden säilytys lipastossa Omakotivalkoinen
Liinavaatteiden ja lakanoiden säilytys lipastossa Omakotivalkoinen
Liinavaatteiden ja lakanoiden säilytys lipastossa Omakotivalkoinen

Puuvillaiset ja pellavaiset pussilakanat

Pussilakanoiden kanssa laatikon jakaa tyynyliinat, joita on kahdessa pinossa. Puuvillaiset ja pellavaiset ovat erikseen ja tämä helpottaa lakanoiden vaihtorumbaa, kun voi ottaa kerralla kokonaisen nipun yhden sorttisia tyynyliinoja laatikosta.

Tyynyliinoja meiltä löytyy kaiken kaikkiaan 15kpl. Pellavatyynyliinoja on neljä (2kpl 50x60cm ja 2kpl 60x80cm), valkoisia peruspuuvillaisia 8kpl (4kpl 50x60cm ja 4kpl 60x80cm), mustavalkoraidallisia kaksi ja lisäksi yksi keltavalkoinen Elefantti. Käytössä on aina kerrallaan kaksi jättityynyliinaa ja neljä peruskokoista tyynyliinaa. 

Liinavaatteiden ja lakanoiden säilytys lipastossa Omakotivalkoinen
Liinavaatteiden ja lakanoiden säilytys lipastossa Omakotivalkoinen
Liinavaatteiden ja lakanoiden säilytys lipastossa Omakotivalkoinen

Vain valkoisia aluslakanoita

Alimmassa laatikossa on aluslakanat ja toinen tuplakokoisista pussilakanoistani. Parisänkyyn löytyy kaksi aluslakanaa, joita vaihtelen vuoroviikoin. Tytön sänkyyn sama homma eli kahdella pärjätään.

Lakanoissa suosin pelkästään valkoista, koska ne voi ilman haalistumista pestä 60-asteessa ja puolivuosittain voi suorittaa kevyen valkaisun esim ruokasoodalla (koneeseen ruokalusikallinen soodaa ja pikapesu 60-asteeseen, jälkipesu normaalisti), jos lakanat alkavat näyttää harmahtavilta tai samean valkoisilta. Tämän niksin äitini on aikoinaan opettanut ja se toimii kirkastukseen, muttei vaikeiden tahrojen poistoon. Niihin suosittelen Vanishiä. 🙂

Liinavaatteiden ja lakanoiden säilytys lipastossa Omakotivalkoinen
Liinavaatteiden ja lakanoiden säilytys lipastossa Omakotivalkoinen

Tuplakokoinen peitto toimii myös päiväpeittona

Tuplakokoinen peitto toimii päiväpeiton asemasta ja talvisin myös lisälämmityksenä. Tuplaleveitä pussilakanoita minulla on vain kaksi, mutta hyvin olen pärjännyt, enkä oikeastaan edes kaipaa enempää. Pellavainen Balmuir on oma lempparini ja tuplapussarin pesen yleensä harvemmin, kuin normikokoiset pussilakanat joiden alla nukutaan. Kesäaikaan vaihdoin lakanat kerran viikossa, mutta viileämmillä keleillä (syksy, talvi ja alkukevät) riittää kerran kahteen viikkoon. 

Liinavaatteiden lisäksi meiltä löytyy kuusi pellavaista lautasliinaa, joita säilytän tällä hetkellä Pentikin virkatussa pussukassa keittiön seinähyllyllä.

Liinavaatteiden ja lakanoiden säilytys lipastossa Omakotivalkoinen

4 kylpypyyhettä ja 4 käsipyyhettä riittää

Ja pyyhkeitä löytyy tietysti myös, joista teen myöhemmin oman juttunsa kylpyhuone-postauksen yhteydessä. Minulla on kylpypyyhkeitä kaksi ja tytöllä kaksi. Käsi- / hiustenkuivauspyyhkeitä (koko 50x70cm) löytyy neljä. Tytön pyyhkeissä on kaksi erilaista Disney Prinsessa-teemaa ja muut pyyhkeet ovat Gant Homen vitivalkoisia peruspyyhkeitä.

Moni varmasti kauhistelee näin vähäistä määrää, mutta me tullaan tosi hyvin toimeen neljällä kylpypyyhkeellä ja neljällä pienemmällä pyyhkeellä. Kertaakaan ei ole pyyhkeet likaisena kun niitä on tarvinnut ja kuivausrumpu tietysti nopeuttaa pyykkihuoltoa ja käsittelyaikaa likaisesta puhtaaksi ja kuivaksi. Ilman kuivuria minun pitäisi varmaankin ostaa pari pyyhettä lisää, mutta onneksi ei tarvitse sitä vielä miettiä. 🙂

Näin siis meillä. Vähällä pärjätään eikä enempää tarvita. Pyykkihuolto on kohtuullisen vaivatonta ja lakanoiden vaihto helppoa, vaikka en tykkääkään taistella yksin tuplapeiton ja -pussilakanan kanssa. 😀 Minä jatkan Cosmopolitan Urban Fashion Night -tapahtuman parissa kotikoneen välityksellä.

Ihanaa iltaa!


Seuraa myös Instagramissa 

28 kommenttia “Liinavaatteiden paikka

 1. minimääräisenä tietenkin petivaatteetkin. Luulen että pelkästään lapsellani on enemmän petivaatteita kun teidän huushollissa. Mutta se sama määräero on jokaisessa artikkelissa ja kadehtija täällä vaan kirjoittelee.<br />
  Petivaatteita ostettiin vähän liikaa kun aikoinaan ostettiin eka tuplapeitto. Ongelma oli niiden vähyys ja ostettiin vähän rumempiakin versioita, kun edes jotain saatiin. Ja sitten ollaan silloin tällöin löydetty kivoja ja ostettu niitä. Nyt sitten tuli stoppi, koska ne lakanat eivät ikinä kulu pois. Mä olen jo pari vuotta halunnut ostaa Marimekon yhdessä pussilakanan, mutta yksinkertainen ei tuli vastaan, kun vanhatkin ovat hyvät ja valtaosasta kovasti tykkään.<br />
  <br />
  Pyyhkeitä meillä ei ole kovinkaan paljoa. Mä pesen aina pyykkiä normaalisti lauantaina. Otan kaikkien kylpypyyhkeet, käsipyyhkeet ja lakanat, kuivaamisen jälkeen takaisin paikoilleen. Mä vaihtelun takia vaihdan petivaatteet, mutta välillä kun tuntuu tykkään tästä pussilakanasta eniten, se voi olla vaikka kuukauden putkeen. Pyyhkeet ovat jo pari vuotta olleet vakiot, koneesta takaisin käyttöön. Tällä tavalla meidän perhe pärjäis paljon pienemmällä määrällä. <br />
  <br />
  Reilu vuosi sitten oli pakko heittää yks pussilakana roskiin, oli ollut ahkerassa käytössä n 9 v. Eipä mennyt kaukaa, kun mies löysi ihan samanlaisen ja osti sen. Määrä pysyi taas vakiona.<br />
  <br />
  Mä olen hirveesti miettinyt pellavan ostoa ja päädyin eihin, ihan sen takia kun ei ole suoranaista tarvetta. Ja opiskelijana en voisi laittaa Balmuiriin 250 euroa rahaa tyynyliinat. Mutta se ei poista sitä ettei vois käydä joskus niitä Stockalla hiplaamassa.

  1. Lanttuleikkuri: Minä hamstrasin aikoinaan alennusmyynneistä lakanoita ja pyyhkeitä ja niitä oli yksi korkea kaappi lattiasta kattoon täynnä. Oli ruusukuvioita, palloa, pilkkua, raitaa, ruutua, delfiini-kuosia ja Mikki Hiiriä. 😀 Aika harvaa niistä tuli käytettyä paria kertaa enempää ja lahjoitin lopulta jätesäkillisen tekstiilejä Hesylle. Vielä kolmekin vuotta sitten tykkäsin ostaa aina syksylle ja keväälle uudet kausikuosit, mutta olen yrittänyt opetella tästä tavasta eroon, vaikka vaihtelu virkistääkin. 🙂 Perusvalkoiset ovat aina kelpoja aikuisten sänkyyn ja nämä uusimmat Annon raidalliset pussilakanat olivat sen verran edulliset, että sillä puolustelin itselleni hankinnan tarpeellisuutta. 😀 Hihiii. Mutta uusia kuoseja ei tilalle tule ennen kuin vanhoista aika jättää tai laitan ne muusta syystä kiertoon. <br />
   <br />
   Balmuir on kallis, siitä ei pääse mihinkään vaikka kuinka asiaa mielessään pyörittelisi. Minä en ole aikaisemmin raaskinut ostaa Balmuiria, mutta nyt kun luovuin kokonaan päiväpeiton käytöstä, koin että minulla on &quot;oikeus&quot; hassata rahaa arvokkaaseen ja laadukkaaseen pussilakanaan (joka siis toimii päiväpeiton asemasta jatkossa). Toivon hartaasti että tämä kyseinen pussilakana on minulla uudenveroisessa kunnossa vielä kymmenenkin vuoden kuluttua, jolloin se on maksanut itsensä moninkertaisesti takaisin. :)<br />
   <br />
   Olen aika paljon muutenkin miettinyt viime aikoina rahaa, ostamista ja hintoja. Suomen taloustilanne on heikko ja uutisista saa jatkuvasti lukea leikkauksista, työttömyydestä, yt:stä ja ahdingosta. Itse jouduin keväällä etsimään itselleni uuden työpaikan kun vanha paikka lopettitoimintansa ja yt:t heittivät minut hoitovapaalaisen pihalle. Saman kohtalon voin joutua kokemaan uudestaankin ja vaikka uskon siihen että omalla aktiivisuudella ja suhteillani löydän edes jonkinlaista työtä myös jatkossa, pelottaa tulevaisuus kuitenkin koska ammattiosaajia on niin paljon työttäminä alasta riippumatta. :/ Haluaisin kovasti kirjoittaa tästä aiheesta blogissani, koska tämä koskettaa meitä kaikkia. Mutta en tiedä miten asiaa lähestyisin…

  2. Hei, yksi ja ISO asia mikä auttaa Suomen työtilanteeseen on se, että suositte ostoksissanne kotimaista. Se on iso ja tärkeä asia ihan meidän jokaisen työllistyisen sekä sosiaaliturvan kannalta. Jos tässä maassa ei tuoteta yhtään mitään, ei täällä riitä töitä myöskään palveluammateissa kun ei ole tuloja eikä myöskään verotuloja joilla ylläpidetään julkisia palveluita. Harmi, että tämän ymmärtäminen on niin vaikeata. Ikeat ja muut kyllä työllistävät suomalaisia pienissä määrin mutta voitot karkaavat ulkomaille. Vai onko jotain muita hyviä selityksiä siihen miksi Ruotsi ei ole taantumaa nähnytkään, kuin sen että täällä Suomessa (ja muuallakin) syydetään rahaa loputtomasti heidän ketjuihinsa?<br />
   <br />
   Toinen asia mihin kiinnitin huomiota. On hienoa, että teillä on vähän tavaroita, mutta pesetkö sitten vajaita koneita? Käykö kuivausrumpu kuinka tyhjänä? Kuivausrumpu itsessään on jo yksi maailmantappaja, energiasyöppö ja jos sitä vielä käyttää päivittäin tyhjänä niin hiilijalanjälkesi on kyllä armottoman suuri. Pienen lapsen äitinä olen ajatellut Suomen taloustilanteen lisäksi paljon sitä, miten saisin maailmasta sellaisen ettei kaikkia luonnonvaroja olisi kulutettu loppuun ennen kuin lapseni on täysi-ikäinen. Osa tiedemiehistä uskoo että jo vuonna 2050 maapallon tilanne on kaaottinen ja oma lapseni on silloin vasta 37-vuotias! Miten selitän hänelle silloin aiheuttamamme tuhon?

  3. Minä olen myös huolissani tulevaisuudesta; myös tästä hillittömästä kerskakulutuksesta. Enkä nyt puhu pelkästään blogimaailmasta vaan ihan yleisesti. Halutaan lisää ja lisää tavaraa, materiaan kun hukutaan muutenkin. Luonnonvarat on loppumassa, maailma ylikuluttaa puolentoista maapallon verran luonnonvaroja vuosittain, ihmisiä kuolee nälkään. Yli miljardi ihmistä joutuu tulemaan toimeen alle eurolla päivässä. Toisaalla taas ostellaan lisää, sekä ylensyödään itsensä sairaaksi. Tää epätasapaino maailmassa on todella epäreilua. Jos multa kysyttäis, siirryttäis takaisin vaihtotalouteen. Asioita opiskelevana monet asiat tuntuu niin kovin pinnallisilta. Mutta oman tietämyksensä varassahan tehdään ne omat parhaat ratkaisut, mutta toivoisin kyllä että kaikki pystyisivät ajattelemaan myös globaalisti, ei pelkästään itsekkäästi tai materian kautta.

  4. Tiiasara: Kotimaisuus on aina plussaa, mutta osa kotimaisista tuotteista tuotetaan ulkomailla joten sitä ei voi pitää itseisarvona sille että juuri suomalaiset ovat ne jotka työllistyvät. MInusta tärkeintä on kannattaa Suomessa toimivia yrittäjiä ja yrityksiä, jotka maksavat verot Suomeen ja kenties työllistävät kymmeniä ellei satoja Suomalaisia ihmisiä palkkalistoillaan. Olen monestakin syystä karttanut ostamista ja tilailua ulkomailta, yksi niistä on juuri se että haluan mielummin kantaa roponi sinne missä niistä on hyötyä. Siksi pyrin jakamaan omat hankintani isojen tavaratalojen ja pienempien yrityksien kesken. Ruotsissa on moni asia toisin kuin Suomessa ja minusta meidän taloustilanteita ei voi suoraan verrata keskenään. Ruotsi on monessa asiassa ns &quot;edelläkävijä&quot; ja heillä on täysin erilaiset resurssit toimia kuin pienellä Suomella jonka suurin valttikortti oli aikoinaan Nokia ja tekninen osaaminen. Ruotsissa toimitaan myös valtiotasolla aivan toisin kuin Suomessa. Ihan jokaista asiaa en vielä suostu allekirjoittamaan sen osalta että Ruotsissa olisi kaikki paremmin. Toivottavasti siihen suuntaan emme ajaudu että joudun joskus syömään hattuni. :(<br />
   <br />
   En pese enkä kuivaa vajaita koneellisia. Pyrin aina pesemään pyykit täysinäisinä satseina ja pikaohjelmalla, jotta vedenkulutus ja shkönkulutus olisi mahdollisimman pientä. Meillä muutenkin tarkastellaan sähkönkulutusta hyvin kriittisesti ja mietitään mistä voisi nipistää. Saunassa käydään kerta viikkoon, jolloin kiuas on kaiken kaikkineen päällä noin kaksi tuntia. Tytöllä on amme jossa lutraa veden kanssa, joten emme valuta vetta suihkussa käydessä yhtäjaksoisesti kovinkaan pitkään. Tämän päivän kuivausrummut eivät ole niin suuria sähkösyöppöjä kuin ennen muinoin olivat. Myöskään pesukoneet eivät kuluta vettä puoliakaan siitä mitä ennen ja pesuohjelman voi säätää pyykin likaisuuden mukaan (tämän toimivuudesta ei minulla ole kyllä mitään varmuutta, puhdasta kuitenkin tulee. :D).

  5. Kati: Epätasapainoa on aina ollut ja uskon että sitä tulee aina olemaan. Meillä on niin paljon erilaisia lähtökohtia, osa on kehitysmaissa, osa hyvinvointivaltioissa, osa syntyy miljönääreinä ja osa rikastuu aikuisiällä. Osa menettää kaiken laman myötä, jotkut tekevät konkussin, joillakin pettää terveys ja se ajaa ihmisen ahdinkoon…. Syitä on monia sekä varallisuuteen että varattomuuteen ja kumpikin on sellainen joka voi joskus muuttua (köyhä voittaa lotossa, rikas sijoittaa rahansa väärin ja menettää ne – yhtä epätodennäisiä molemmat, mutta mahdollisia silti). Itse olen 80-luvun lapsonen ja muistan kuinka omassa lähipiirissäni silloin elettiin hyvin rennosti, vaikkakin tiukasti. Rahaa oli sen verran että pärjättiin, toki vanhemmat toivoivat että sitä olisi ollut enemmän mutta en kokenut itse lapsena jääväni paitsi mistään vaikka kaikkea en saanut mitä halusin (alkaen suklaapatukoista). Nykyisin on toisin. <br />
   <br />
   Olen miettinyt aika paljon omaa rahankäyttöäni ja olen vähän kahden vaiheilla onko se järkevää vai ei. Lasken tarkkaan kaiken mitä ostan ja pidän omaa budjettiani kunnossa. Tingin omista muista jutuistani jotta voin ostaa sisustusjuttuja, jotka ovat minulle nro 1. Samalla saan kuitenkin myös säästettyä hieman ja kaikki pakolliset tarpeet ja tytön jutut tietysti ovat aina prio1, joten kaikkea en kuitenkaan hassaa turhuuksiin vaikka blogistani saakin sellaisen kuvan. Olen kuitenkin aika huolissani tulevaisuudesta, koska työnkuvani on sellainen että olen ensimmäisten joukossa lähtöviivalla kun porukkaa aletaan vähentämään. Keväällä jo sain lähtöpassit vanhasta työpaikastani, josta olin hoitovapaalla enkä samalle vuodelle toisia yt-neuvotteluita enää haluaisi kokea. Olen kuitenkin turvallisin mielin vielä toistaiseksi, mutta koskaan ei voi tietää mitä tulevaisuus tuo tullessaan. Oman yrityksen perustamista olen miettinyt muutaman vuoden ja sen tylen varmasti siinä vaiheessa tekemään jos tästä nykyisestä työpaikasti joudun lähtemään.

  6. Hei, tiedän kyllä varsin hyvin että osa suomalaisista firmoista teettää työn ulkomailla koska hintakilpailu on kovaa ja katteet pitää maksimoida. Tarkoitan suomalaisilla tuotteilla suomalaisia tuotteita, niitä joilla on lippumerkintä tai siihen edellytykset. Mutta tästä on turha jankata, koska ihmisillä on paljon selityksiä sille miksi ostavat mielummin ulkomaista. Harmi vain, että me emme todellakaan pysty tätä valtiota ylläpitämään palvelemalla toisiamme. Kaikkien työllisyys on sidottu siihen että maassa toimii teollisuutta jolla on vientiä ja myyntiä omassa maassa. <br />
   <br />
   Vattenfallin sivuilta voit tarkistaa, yksi kerta kuivasrummussa maksaa 45 senttiä. Mielestäni se on paljon, kerran päivässä käytettynä vuosihintaa tulee jo yli 200 euroa. Mutta kukin tyylillään :)<br />
   <br />
   Ihmiset elävät vieläkin siinä uskossa että oma työpaikka on jotenkin koskematon tai töitä löytää aina tekevälle. Ikävä kyllä työpaikat katoavat täältä nyt siihen tahtiin että kohta on &quot;omien firmojen perustajia&quot; kadut täynnä. <br />
   <br />
   Samoin ihmiset elävät siinä uskossa että omat kulutusratkaisut ovat jotenkin mitäänsanomattomia, sellaisia että ne voi tehdä koska niiden vaikutus on kuitenkin &quot;niin pieni&quot;. Kenenkään panos ei kuitekaan ole liian pieni tilanteen parantamiseksi mutta jokainen turha kulutus on kuitenkin suuri asia tilanteen huonontamiseksi. <br />
   <br />
   Toivoisin vain, että kun ollaan huolissaan taloustilanteesta niin oltaisiin myös valmiita toimimaan sen eteen. Harva meistä näyttää olevan ja se on harmi. Mutta ehkä meille on hyväksi että tämä hyvinvointivaltio romuttuu ja joudumme aloittamaan pohjalta. Harmi vain, että lapsemme joutuvat siitä kärsimään.

  7. Monilla asioilla on 2 puolta. Usein omaa etua ajatteleva unohtaa sen vaan mainita.<br />
   Jos kuivatat pyykkiä sisällä, mitä harvoin suositellaan, tulee kotiin kosteutta, joka ei ole hyväksi. Automaattinen lämmitys nostaa panoksia ja kuluttaa tällä tavoin enemmän energiaa.<br />
   Sen sijaan jos kuivatat ulkona, raikkaassa ilmassa, se ei maksa mitään. Sijainnista ja vuodenvaiheesta riippuen voit saada kaupanpäälle myös ison kasan siitepölyä ja kaikkea muuta luonnon &quot;roskaa&quot;, tässä muodossa, koska siitepölyillä harva mitään kotona tekee.<br />
   Rumpu vielä mitä vie, mutta mitä vie sisällä kuivaminen?<br />
   <br />
   Vst keskustelu ovat nämä keskustelut, joissa ihmiset valittavat vuokrarahojen menevän harakoille. Harvalla meistä on varaa ostaa asuntoa käteisellä. <br />
   Kun lasketaan lyhennyserästä mikä osuus on korkoa, sehän menee yhtä lailla &quot;harakoille&quot; eli pankille. Verotusetu on vielä vähän, mutta arvaa onko enää 2 vuoden päästä ? Tai yhtiövastike ? Ethän sitä suoraa etua saa siitä vst vuokra.<br />
   <br />
   Harvassa asiassa on vain 1 voittaja. Usein elävässä elämässä menee niin että jos et maksa oikean puoleiseen taskuun, joudut maksamaan vasemman puolimmaiselle.<br />
   <br />
   Minä itse, tänä päivänä, olen hyvin kiireinen äiti arkena. Se että voin pestä pyykit ja laittaa esim lakanat samantien takaisin sänkyyn helpottaa minun arkea. Tai 4 v lapseni. Jos kone on täynnä hänen vaatteitaan, niitä mahtuu koneeseen aikamoinen määrä. Niitä sitten yksitellen ripustelet, ei kiitos.<br />
   Joskus sitä voi itseensä ja omaan ajankäyttöön sijoittaa vaikka sen kuivurin verran. Meidän perheessä pestään 2 kertaa viikossa pyykkiä, eli n 1 euro per viikko x 52 viikkoa vuodessa. Kyllä, minä maksan mielellään 50 euroa viikossa tästä ilosta.

  8. Oletko siis sitä mieltä, että myös lakanapyykin ja pyyhkeet voi pestä 60 asteen pikaohjelmalla? Itse käytän ko. ohjelmaa pestessäni pyyhkeet ja vuodevaatteet. Viime aikoina olen kuitenkin alkanut miettiä, olisiko täyden pesun ohjelma kuitenkin tehokkaampi…

  9. Erika: Nykyiset pesuaineet ja pesukoneiden tekniikka ovat niin tehokkaita että itse ainakin pesen hyvillä mielin omat lakanani 60°C pikaohjelmalla. 🙂 Tahrat ovat tähän menessä aina lähteneet ihan tavallisella pesulla ilman tahranpoistoaineita ja liotuksia, joten puhdasta uskon tulevan. 🙂

 2. Moikka! Vähän aikaa sitten aloin seuraamaan mukavaa blogiasi =) Nyt pakko kommentoida ja kysyä että millä tekniikalla saat yksin viikattua lakanat siististi? Kyllähän se jotenkin itsellä sujuu, mutta pussilakanat varsinkin tuntuu että jää rypyille ja väleihin jää &quot;ilmaa&quot; jolloin ei viikkaudu nätisti. Meillä on ihan liikaa lakanoita ja pyyhkeitä kun tosiaan vain ne lempparit koko ajan käytössä, kuivausrummusta kun saa samana päivänä vaihdetut ja pestyt samat lakanat takaisin sänkyyn 😀 (Mihinköhän niitä kaikenmaailman pyyhkeitä ja lakanoita edes sijoittaisi?!)

  1. Mä viikkaan kaikki sänkyä vasten. Kun taitoksen teen sille puolelle missä kävellään, on reuna hyvä. Vähän vähemmän menee aikaa jos mies on paikalla. Useasti mä laitan pyykin niin nopeasti ettei toinen huomaa. Ja varsinkin nyt kun menee suoraan rummusta sänkyyn, ei välivaiheita ole.

  2. km: Minä viikkaan yleensä lakanat ja pussilakanat niin että taitan ne kolmeen osaan pituussuuntaisesti, jolloin leveydestä tulee 33% alkuperäisestä 150cm koosta. 🙂 Sitten puoliksi, puoliksi, puoliksi ja puoliksi. 🙂 Samalla tyylillä myös tyynyliinatkin, eli ensin leveyssuunnassa reunat sisäkkäin ja päällekkäin ja siitä puoliksi. Jättityynyliinansta jos haluaa saman kokoisen tavallisen viikatun tyynyliinan kanssa, niin ne tarvitsee taitella ensin puoliksi leveyssuunnasta ja sen jälkeen muuten samoin kuin pussilakanat, lakanat ja tyynyliinat. 🙂 Tosi vaikea selittää, toivottavasti sait selvää. 🙂

 3. Moro! On kyllä siistiä ja minimaalista. Silmä lepää 🙂 Näkisit tän kioskin lakanat.. voisit saada migreenin! 🙂 Lähellä se on mullakin 😀 On kuosia mitä lie, eri värisiä, on Rottatuille pussilakanaa (itellä), mikään ei natsaa minkään kanssa, tyynyliinoja monta kymmentä.. hamsteri ei pysty luopuun.. 🙂 Nyt on käytössä tällä hetkellä noi samat raidalliset Annon petivaatteet, tykkään kovasti! Ei menny pesussa miksikään 🙂 Tarttis kanssa tehdä jonkunlainen inventaario liinavaatekaapissa.. Koristetyynynpäällisiä en uskalla edes laskea.. ja eilen ostin taas pari lisää.. 🙂

  1. Ellu: Jos sinua ärsyttää lukemattomat lakanat ja muut, niin oletko ajatellut että lahjoittaisit ne esim kunnan / kaupungin eläinyhdistykselle? Minä olen myös omistanut aikoinaan järkyttävän (ja häpeällisen) suuren määrän liinavaatteita ja pyyhkeitä ja vein lopulta jätesäkillisen niitä Hesylle hyvään tarkoitukseen eläimille. &hearts; &hearts; &hearts; Ei harmittanut kun tiesin että ne menevät todelliseen tarpeeseen. &hearts;

 4. Meillä on tehty myös valtava karsintaoperaatio kodin tekstiilien osalta ja tämän hetken tilanne on se, että lakanoita löytyy tasan yhdet käytöstä ja yhdet pesusta/kaapista koskien koko porukkaa. Sen lisäksi on vierasvarana yksi parivuoteen setti. Pyyhkeissä sama linja myös, eli käyttössä olevien lisäksi löytyy kaapista/pesusta toiset sekä parit vieraspyyhkeet. Näillä on pärjätty ja tullaan pärjäämään ihan loistavasti. 🙂

  1. Jessica: enempää ei todellakaan tarvitsisi kuin kaksi settiä per nuppi, 🙂 varsinkin jos on käytössä kuivausrumpu niin pyykinpesu ja -kuivaus käy niin nopsaan että voi jopa pyörittää yksiäkin lakanoita. 🙂 Meillä oli keväällä niin, että pesin pellavalakanat aamupäivällä ja laitoin ne samat lakanat puhtaana ja kuivana takaisin sänkyyn illalla. 🙂

 5. Ihania petivaatteita teillä, meillä petivaatteet ovat lastenhuoneessa, koska halusin lisää säilytystilaa kodinhoitohuoneeseen, jossa säilyntänkin lastevaatteita, petivaatteet ei kuitenkaan ole jokapäiväisessä käytössä niin mielestäni oikeen hyvin voivat sitten olla lastenhuoneen yhdessä kaapissa :)<br />
  Kiitos tuosta sooda-vinkistä, heti tänään pääse testaukseen! Itse suosin myös valkoisia lakanoita, saa vähän ikäänkuin hotelli-fiilistä, kun on valkoiset lakanat 😉

  1. Sini: meillä oli reilu vuosi sitten tytön omat lakanat hänen huoneessaan säilössä. Se oli kyllä kätevää myös. Ja aika usein silloin laitoin samat lakanat takaisin sänkyyn, kun olin ne pessyt ja kuivurilla kuivannut. :)<br />
   <br />
   soodalla saa kirkastettua valkoisen sävyä, saman tekee myös valkopyykille tarkoitettu pesuaine jos ei halua erikseen soodan kanssa sählätä. 🙂 Minulla on paha taipumus laittaa vääriä pesuaineita vääriin lokeroihin ja pyykkiin, joten en enää uskalla ostaa valkaisevaa pulveria. Pesin kerran koneellinen mustaa pyykkiä valkopyykille tarkoitetulla jauheella ka lopputuloksena oli koneellinen harmahtavaa vaatetta. Nyt mokalleni jo nauran,mutta silloin itketti. 😀

 6. Voi milläs ilveellä sitä itse jaksais vaihtaa lakana kerta viikkoon. Huoh! Ihana ajatus, mut ei vaan mun hermoilla ja siivousinnolla. 🙂 Ihanaa, et toiset jaksaa!

  1. Minna: lakanoiden vaihto ei ole mitenkään miellyttävää puuhaa minustakaan, mutta rakastan puhtaiden lakanoiden tuoksua ja sitä miltä ne tuntuu kun kömpii illalla puhtaiden vällyjen väliin. 🙂 Se motivoi minuu. 🙂

 7. Tyylikkäitä liinavaatteita olet valinnut teille! Näytät kyllä ihanaa esimerkkiä siitä, miten kaikkea ei tarvitse haalia hirveitä määriä, tarpeellinen riittää. Tuosta on ainakin minulla paljon opittavaa, meillä käytetään varmaankin joku vuosisata vielä liinavaatteita, joita hamstrasin työskennellessäni sisustusliikkeessä muutama vuosi sitten! Laadukkaita ovat kyllä, mutta ei niitä nyt kymmenittäin tarvitsisi, lähti aina silloin vain niin käsistä varsinkin alennusten aikaan. Ihanaa, että mainitsit tuon Hesyn, on ollut joskus tarkoitus itsekin sinne kärrätä tarpeettomia liinavaatteita niitä enemmän tarvitseville &hearts;

  1. Maria: Hyvinkin vähällä pärjää kyllä, jopa ilman kuivausrumpuakin. 🙂 Meiltäkin voisi karsia yhden setin pois ilman että edes huomaisi määrän vähentyneen. :D<br />
   <br />
   Minäkin olen ollut vuosia sitten töissä sisustusliikkeessä ja joka kuukausi tuli ostettua ihan turhuuksia. Pyyhkeitä varsinkin ostelin ja aina piti olla kokonainen setti yhtä uutta väriä. Ihan älytöntä mutta silloin se tuntui tosi tärkeältä. 😀 Hesylle meni muuten niistäkin yli puolet, kun siskoille ja tutuille tarjosin ensin parhaat päältä. Enkä katunut hetkeäkään, sillä tiesin että ne pyyhkeet ja lakanat mitä Hesylle meni, olivat todellakin tarpeeseen ja eläimien hyväksi. &hearts; &hearts; &hearts;

 8. Heippa! &quot;Pakko&quot; oli nyt kommentoida varmaan lähes 2 vuoden blogisi seuraamisen jälkeen. 😀 Ensinnäkin kiitos ihanasta blogista!Päivittäin käyn lukemassa ja usein palaan vanhoihinkin postauksiin hakemaan lisäinspistä raivauspuuhiin. Olen puolitoista vuotta raivannut tavaraa enemmän ja vähemmän meidän rivari kolmiosta ulos.Kahden lapsen ja kahden aikuisen taloudessa tuota tavaraa kertyy! Koko ajan jää lapsilta vaatteita/kenkiä/leluja turhaksi/pieneksi.<br />
  Kun muutettiin tänne kohta kaksvuotta sitten tuskailin kun ei tavarat mahtuneet &quot;mihinkään&quot;.. siis kaksi kerroksisessa asunnossa jossa on kaksi varastoa ja iso vaatehuone!!! Silloin löysin blogisi ja siitä se lähti! <br />
  <br />
  Lakanoita meidän perheessä oli silloin &quot;alussa&quot; ihan mieletön määrä ja suurin osa eriparia. Nyt meillä on aikuisten sänkyyn 4 pussilakanaa,8 tyynyliinaa ja 2 aluslakanaa.Lapsille on molemmille kahdet pussilakanata tyynyliinat ja aluslakanoita on molemmilla 3.Lisäksi on vieraita varten 3 muumipussilakana settiä ja yksi aluslakana.Tosin muumilakanat on esikko saanut lahjaksi ja odottavat pojan siirtymistä junior koosta tuohon isompaan kokoon.Kaapissa meillä siis aina vaan yhdet petivaatteet lapsilla ylimääräset aluslakanat ja noi muumit.<br />
  <br />
  Kylpypyyhkeitä meillä on vain 5kpl,käsipyyhkeitä 6kpl ja kuopuksen peppupyyhkeitä 6kpl ja 1kpl koirantassupyyhkeitä. 😀 Kylpy- ja käsipyyhkeitä tarvittais lisää kiireesti.Käsipyyhkeet on käytännössä koko ajan käytössä kun on kaksivessaa (1kpl lasten käsille alempana roikkumassa,1kpl käsille korkeammalla ja 1kpl kasvoille) ja kylpypyyhkeitä ei oo kaapissa aina kun 1 puhtaana! 😀 eikä ole kuivausrumpua.usein joutuu ottamaan kuivumasta puoliks kuivuneen pyyhkeen jos ei halua koko perhettä samalla pyyhkeelllä kuivata. 😀

  1. V: Kiitos kivasta kommentistasi ja suuret pahoittelut että vastaan vasta nyt. &hearts; &hearts; &hearts;<br />
   <br />
   Meillä on vain tuo yksi tyttönen, mutta se määrä mitä hänelläkin jää vaatetta, kenkää ja lelua pieniksi ja turhiksi on aivan älytön. Kaikkea pientä uutta krääsää kertyy koko ajan lisää, vaikka kuinka yrittää säännöstellä sisään tulevaa lelumäärää. Vaatteiden osalta meillä oli kasvupyrähdys nyt kesällä, tai oikeastaan kaksikin ja kaikki kevään ja kesän aikana sopivia olevat vaatteet ja kengät on nyt pieniä. Ikea-kassillisen verran tuli kiertoon matkaavaa vaatetta ja kenkää ja muutama liian &quot;vauvamainen&quot; lelukin sai uuden kodin. Me ollaan vauvalelut lahjoitettu läheiseen päiväkotiin, jossa lelutilanne pienimmille on tosi surkea. Kävin kysymässä aikoinaan päiväkodin tädeiltä että kelpaisiko heille puhtaat ja siistikuntoiset vauva- sekä pehmolelut ja olivat niin hyvillään että olen säännöllisesti vienyt sinne meiltä turhaksi jääneitä. :)<br />
   <br />
   Meillä niin vähän asukkaita ja vain yksi veski / kylppäri, että me pärjätään neljällä käsipyyhkeellä. Käsipyyhekäytössä oleva pyyhe vaihdetaan joka toinen päivä ja hiuspyyhkeenä käyttämäni pyyhe kerta viikkoon muiden pyyhkeiden mukana. Pyyhepyykkiä pestään yleensä kerran viikossa, mutta käsipyyhkeitä pesen myös tavallisen vaatepyykin mukana. Koiran tassupyyhkeenä käytän yleensä vanhaa kylpypyyhettä ja nyt syksyksi on koiralla oma tassupyyhe, jonka nappasin siskon kierrätyspussista meille. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *