Kotipuutarha rakenteilla – Eva Solon yrttiruukut!

Ostin ensimmäisen Eva Solon yrttiruukkuni* jo vuonna nakki ja puolimuusia, eli todella kauan sitten. Nyt kokoelmassani on näitä kotipuutarhurin apulaisia neljä ja kyllä se vaan on nyt ääneenkin myönnettävä ettei toista yhtä toimivaa pienikokoista yrttiruukkua optimistisesta asenteestani huolimatta ole löytynyt.

Eva Solo yrttiruukku kokemuksia - Vihersisustuvinkit Omakotivalkoinen
Eva Solo yrttiruukku kokemuksia - Vihersisustuvinkit Omakotivalkoinen

Yrttiruukun juurijatkeen pitävät kosteuden tasaisena

Kokeiltu on useita erilaisia viherpeukaloiden vippaskonsteja ja parikin erilaista yrteille sopivaa ruukkumallia. Ilman juurijatkeita, jotka Eva Solon ruukuissa* ovat mukana, ei minun hoidossani yrtit pitkään hengissä selviä. Eva Solon ruukuissa ne rehottavat välillä liiankin villinä yrttisadon niittämisestä huolimatta. Täydet 10 pistettä näille ruukuille annan ja vielä bonusmerkin päälle! 🙂

Eva Solo yrttiruukku kokemuksia - Vihersisustuvinkit Omakotivalkoinen
Eva Solo yrttiruukku kokemuksia - Vihersisustuvinkit Omakotivalkoinen

Yrttien kasvatuksen haasteet

Ongelmani yrttien kanssa on ollut lähinnä kastelussa. En osannut säännöstellä vettä oikein ja kastelin niitä joko liian vähän tai liian paljon. Välillä saatoin unohtaa kastelun kokonaan, mikä yrttien osalta saattaa olla niiden loppu. Kastelun lisäksi yrttitarhan kasvattajan pitäisi vielä osata ulkoa eri yrttilajikkeiden tarvitsemat vesimäärätkin. Esimerkiksi basilika tarvitsee paljon vettä ja rosmariini sekä timjami huomattavasti vähemmän. Mullan pintakosteuskaan ei aina kerro totuutta ja mm. Sagaformin ruukussa mullan pinta saattoi olla rutikuivaa vaikka yrtin juuret lilluivat vesilammikossa.

Eva Solo yrttiruukku kokemuksia - Vihersisustuvinkit Omakotivalkoinen
Eva Solo yrttiruukku kokemuksia - Vihersisustuvinkit Omakotivalkoinen

Eva Solo yrttiruukut – Optimaalinen kosteustasapaino

Eva Solon ruukuissa* on imukykyisestä narusta valmistetut juurijatkeet, joita pitkin yrtti voi kastella itse itseään oman tarpeensa mukaan, aivan kuin luonnossa. Ainut mitä pitää muistaa on viikottainen kastelu, jossa ruukun alempaan osaan kaadetaan pari desiä vettä. Yrttilajikkeesta ja auringonvalon määrästä riippuen kasteluksi riittää 1-3 kertaa viikossa. Näitä ruukkuja aion metsästää pari kappaletta nyt lisää, jotta saan keittiön seinähyllylle timjamin ja basilikan lisäksi myös herneenversoa, minttua, sitruunamelissaa, oreganoa, korianteria sekä persiljaa. 🙂 

Kivaa torstaita kaikille!

Tuotekuvat: Eva Solo, *sisältää kaupallisen linkin


Seuraa myös Instagramissa 

6 kommenttia “Kotipuutarha rakenteilla – Eva Solon yrttiruukut!

 1. Hei. <br />
  <br />
  Laitatko ruukut sellainaan tuonne vai istutatko multaan? Ruukulla tai ilman? <br />
  <br />
  Aurinkoa ja yrttikautta odotellessa!

  1. Viherpeukaloton: Ihana nimerkki sinulla, täällä ilmoittautuu toinen samanlainen. :)<br />
   <br />
   Yleensä laitan kaupan valmisyrtin Eva Solon ruukkuun sen omassa muoviruukussa, pysyy multa paremmin kasassa. 🙂 Pitää vaan katsoa että muoviruun pohjassa olevat reiät on kohdistettu narujatkeen kohdalle, jotta juuret saavat imettyä vettä narua pitkin. :)<br />
   <br />
   Jos haluat kasvattaa yrtin kokonaan itse siemenistä, voit käyttää Eva Soloa ihan normaalinakin ruukkuna, eli ensin pujottelet juurijatke-narun pohjassa olevista rei´istä mukana tulevan ohjeen mukaisesti lenkeiksi, sitten laitat yrteille sopivan mullan suoraan ruukkuun ja painat siemenet multaan. Elmukelmua päälle ja siellä se pieni siemen parin viikon kuluttua puskee ensimmäisen taimen esiin. :)<br />
   <br />
   Aurinkoista loppuviikkoa! &hearts;

 2. On kyllä tosi hyvänäköiset ruukut. Aivan liian tyyriit mulle, mutta eiköhän noita korvaavia löydy… tai sitten ei…<br />
  Mie nimittäin ajattelin, että koska meillä ei voi viherkasveja allergian takia olla, niin voisin yrttejä ruveta kasvattelemaan. Oli tuossa jo useampi vuotta sitten kiinnostus niihin, mutta jotenkin unohtui. Ja nyt sinä sittten olet saanut minut innostumaan. Mun vaan pitäis löytää sellainen joku ryhmäruukku, että veisi mahdollisimman vähän tilaa. <br />
  Ei sinua huvittais Miia kertoa, mitkä vedensaannin puolesta vois pistää samaan ruukkuun? Basilika, ruohosipuli(no ei ehkä yrtti, mutta kuiteskin), minttu, sitruunamelissa jne. nämä tavalliset vain kiinnostaa.

  1. Minsku: Minulla on ne pienemmät 11cm kokoiset ruukut jotka ovat jostakin syystä melkein kaikkialta loppu. Isompi ja kympin kalliimpi ruukku on halkaisijaltaan 13cm ja siihen saa mahtumaan kaksi tai peräti kolmekin yrttiä jos ottaa ne pois muoviruukuista. :)<br />
   <br />
   Itselläni ei ole kokemusta Plantuin tai Fiskarsin isommista yrtinkasvatusyksiköistä, mutta kehujen perusteella ne ovat huippuja. 🙂 Plantuihin mahtuu yrttien lisäksi kasvamaan myös salaatteja, joten jos pöytätilaa tuollaiselle isommalle ruukkusysteemille vaan on, niin suosittelen tutustumaan sekä Plantuin että Fiskarsin indoor garden -kasvatusruukkuihin. &hearts;

  2. Minsku: Hupsan, unohdin vastata tuohon viimeiseen kysymykseen. :)<br />
   <br />
   basilika on sellainen vesisieppo että sen kanssa en laittaisi muita lajikkeita. Mintun ja sitruunamelissan voi laittaa samaan. Ruohosipuli on aika haastava lajike, itse laittaisin sen herneenversojen kanssa tai ihan yksinään. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *