Vaatesäilytyksen uudelleen organisointi KonMari -tekniikalla!

Eilisen ostospäivän saldona kannoin kotiin Chanelin hajuden lisäksi unelmieni villakangastakin sekä syyskengät. Uusien ostosteni myötä innostuin siivoilemaan makuuhuoneen vaatehyllystöä ja samaan syssyyn päätin testata Marie Kondon KonMari -menetelmää, jossa jokainen vaatekappale on joko kauniisti esillä, tai riviin viikattuna. 

Omakotivalkoinen_01082015_6230_2.jpg

Omakotivalkoinen_01082015_6236.jpg

Ylärivin puisista laatikoissa löytyy pikkuvaatteita, eli sukkia, alusvaatteita sekä sekalaisia muita vaatekappaleita, kuten alustoppeja, t-paitoja sekä mikrokuitukankaisia lötköjä legginsejä. Vaatteet on viikattu puulaatikoihin Marie Kondon ohjeiden mukaan, ohjevideon voit katsoa alta:

Omakotivalkoinen_01082015_6243.jpg

Henkarivaatteet roikkuvat omalla paikallaan, etualalla uusi villakangastakkini, joka löytyi Marimekon syysuutuuksien joukosta. ♥ Henkaroituna on takin lisäksi muutama pusero ja pari mekkoa. Mies tykkää säilyttää omat paitiksensa mielummin viikattuina laatikossa (kuin henkaroituna) ja hoitaa itse omien paitojensa silitykset ja viikkaukset. Itse olen todella laiska silittäjä ja koen helpoimmaksi ripustaa henkarissa säilyttämäni vaatteet suoraan henkariin kuivumaan, jolloin säästyn turhalta taiteilulta ja viikkailulta. 🙂 Paitojen ja housujen viikkausvinkki-videot voit katsoa alta:

Omakotivalkoinen_01082015_6244.jpg

Omakotivalkoinen_01082015_6248.jpg

Kenkiä löytyy meiltä kolmesta paikasta, joista osa on makuuhuoneen hyllyllä, osa eteisessä ja loput varastossa ns. kausikenkäsäilössä luistimien vieressä. Oikeaoppisen KonMaristin vloggaaja Lavendairen tekemä video toimi inspiraationani järjestellessäni hyllystöä uuteen uskoon, vaikka kenkäpuoli ei ihan ohjeen mukaisesti organisoitu olekaan. 🙂

Omakotivalkoinen_01082015_6252.jpg

Meikkituotteet säilytän Marimekon mustassa Tasku-pussukassa hyllyllä ja kanniskelen yleensä koko meikkipussini sisällön keittiösaarekkeelle, jonka vierestä löytyy isot seinäpeilit ja sopivasti luonnonvaloa. 

Omakotivalkoinen_01082015_6215.jpg

Makuuhuoneen yleisilme on olohuoneesta katsottuna siisti ja selkeä, ainakin silloin kun sänky on pedattuna. 🙂 Katse ei kiinnity huoneen reunalla kulkevan hyllystön kylkeen vaan jakkara-yöpöytään, jonka päällä on tällä hetkellä kaunis orkidea.

Omakotivalkoinen_01082015_6218.jpg

Omakotivalkoinen_01082015_6262.jpg

Kauempaakin katsottuna vaatehyllystö näyttää siistiltä kokonaisuudelta. Marie Kondon yksi tärkeimmistä ohjeista on säilyttää vain ne tavarat ja vaatteet, jotka tuottavat omistajalleen iloa ja hyvää mieltä, ja pitää ne näkyvillä muistuttamassa niiden tärkeydestä jokaisena päivänä. ♥ Tämä ohjenuora on jopa minulle liian tiukka, sillä esim keittiössä tykkään mielummin pitää tavarat organisoidusti piilossa, kuin esillä. Asian ydinajatus toimii kuitenkin hyvänä muistutuksena roinanraivaajien käydessään omien tavara- ja vaatekasojensa kimppuun. 🙂

Omakotivalkoinen_01082015_6222.jpg

Omakotivalkoinen_01082015_6233.jpg

Siivoillessani laitoin siskolleni kiertoon yhdet housut ja kaksi paitaa, ja roskikseen päätyi yksi risa sukkapari sekä risat sukkahousut – 2 sisään ja 5 ulos. 🙂

Aurinkoista lauantaita kaikille! <3

Miia_signerina2015.jpg


OKV_INFOCONTACT.jpgOKV_Bloglovin.jpgOKV_Instagram.jpgOKV_Facebook.jpgOKV_Pinterest.jpg

23 kommenttia “Vaatesäilytyksen uudelleen organisointi KonMari -tekniikalla!

 1. Mihin String- hyllystä on kadonnut taittuva työpöytä? Miksi se on poistettu? Ja missä teet töitä nyt?

  1. Liinu: Järjestin itselleni ihka oikean toimistotilan ja klaffipöytä sekä olohuoneen laatikossa olleet työkansiot siirtyivät sinne. &hearts; &hearts; &hearts;

 2. Olen varmaan missannut jonkun postauksen, mutta oletko luopunut/siirtänyt toisaalle sen taitettavan työpöydän tuosta makkarin String-kokonaisuudesta?

  1. kungfu girl: Et ole missannut postausta. 🙂 En ole kertonut vielä blogissa että sain järjestettyä itselleni oikean työtilan, joten työpaperit ja klaffipöytämoduuli siirtyivät kotoa sinne. 🙂

 3. Hei, Olen jo hetken seurannut blogiasi. Mies jo nauraa aamuisin, että mitäs valkoisessa on tapahtunut, kun hurmiossa olen kertoillut mitä kaikkea ihanaa blogissasi on ja moni asia on kuin omasta mielestäni. Olen tykästynyt Chanelin no 5 tuoksuun, mutta en ole tiennyt että siitä on keveampi versio. Voitko paljastaa mista olet tuoksusi ostanut. Voisin mennä nuuhkimaan. Kiitos vielä kun piristät päivääni joka kerta kun avaan blogisi.

  1. Emmi: Hihiii, ihana mies. 🙂 :D<br />
   <br />
   Tuo Premiér on todella ihana tuoksu, kannattaa käydä nuuskimassa. Omani ostin Stockmannilta, mutta sitä pitäisi löytyä myös Sokokselta ja Sokoksen Emotion myymälöistä. :)<br />
   <br />
   Kiitos kivasta kommentistasi, toi hymyn huulille. &hearts; &hearts; 🙂

 4. No teillä on kyllä siistiä ja selkeää.<br />
  Mä en kyllä jaksais taitella Konmarin tyyliin. Meillä on niin paljon vaatetta, että mulla menisi ikuisuus, kaikki aika siihen, kun taittelisin ja kierittelisin jokaisen vaatteen säilöön :D<br />
  <br />
  Ihmetelin kans taittopöydän puuttumista. Missäs siun työpöytä nyt sijaitsee?

  1. Minsku: Viikkailuun menee kyllä tovi jos toinenkin, mutta hyvänä puolena vaatteet mahtuvat puolta pienempään tilaan. :)<br />
   <br />
   String klaffipöytä siirtyi makkarista työhuoneelle, jonka jaan kollegan kanssa. Työhuoneesta saatan ehkä postailla kun saamme sisustuksen siellä kuntoon. 🙂

 5. Nämä järjestely/säilytys/tavaran karsiminen -postaukset on ihan mun lemppareita &hearts; Niin inspiroivia! Katsoin nuo linkittämäsi KonMari -pätkät ja tajusin jo pitkän aikaa toimineeni noin, kaikkea sitä keksii kun on omistanut tursuavan vaatekaapin 😉 Samalla mieleen tuli ajatus että kuinka hulluksi tämä yhteiskunta onkaan mennyt kun ihmiset hukkuvat tavaroihinsa ja tarvitaan kokonaisia filosofisia suuntauksia jotka auttavat selviytymään kaiken tavarapaljouden keskellä! Suunta on toki oikea, mutta jossain kohden aiemmin on menty hyvin väärään suuntaan että tähän tilanteeseen on tultu (myös allekirjoittanut ;)) <br />
  <br />
  Hanna

  1. Hanna: Mietin ihan samaa tuossa taannoin, ihan pöhköä että tarvitsemme organisointi- ja tavaramäärän hallintaopetusta palauttaaksemme järjestyksen elämään. 🙂 Olisipa Marie Kondon jutut olleet luettavissa jo vuonna 2008 kun aloitin oman karsimisen, silloin ei ollut missään mitään tietoa tai vertaistukea saatavana ja olin ihan yksinäni ja turhautuneena raivaamassa vaatevuoriani. 😀 Tuohon 2008 vuoden alkutilanteeseen en enää ikinä halua, kauhea sotku jokapaikassa, tavarat hukassa ja kaikkea aivan liikaa. Toivottavasti kierrätykseen laittamani vaate- ja kenkäsäkit menivät oikeasti jonkun toisen ihmisen tarpeeseen. &hearts;<br />
   <br />
   Minun heinäkuun shoppailut menivät ihan yli hilseen, vaikka tarveperusteisia osoksia olivatkin. Tuli ostettua vaatetta, meikkiä, pesusinetta, hylly, kukkia, viherkasveja, leluja… Ensimmäistä kertaa ikinä tuli sellainen olo, että hemmetti sentään mitä tuli tehtyä. 😀 No, elokuussa täytyy tasata budjetti ja pihistellä. 🙂

 6. Kondon filosofia on teorian tasolla ihana mutta epäilen vahvasti että hän ei tarvitse elämässään ihonvärisiä muotoilevia alushousuja, vanhoja koiranpissityssaappaita tai hyttysverkkohattua :D. Kaikki minulle tuiki tärkeitä ja omistamisen arvoisia mutta silti en ehkä asettelisi niitä esille jotta voin ihailla niitä 😉

  1. Hönöpupu: Marie Kondo on niin hoikka nainen, että tuskin tarvitsee muotoilevia alusvaatteita. 🙂 Monia muita tarpeita hänellä silti saattaa olla, joita meillä suomalaisilla ei ehkä ole, ja KonMari -metodin idean pohjalla onkin tarve versus määrä. Jos tykkäät esim lenkkeillä säärystimet jalassa, tarvitsetko siihen 30 paria säärystimiä vai riittäisikö neljät mieluisimmat?! Samalla tavalla kun käy läpi kaiken omaisuutensa, huomaa että puolet ovat turhaa painolastia. Yhdet pissityssaappaat ja verkkohattu mahtuvat hyvin kokoelman jatkoksi kun se on funktionaaliseksi organisoitu. 🙂 Marie Kondon metodissa tavaroita pitää käsitellä tunteella, kysyä itseltään tuottaako tämä minulle iloa. Koiran pissityssaappaat tuottavat mielestäni iloa, jos ne ovat tärkeät eli tarpeelliset.. eli täyttävät tehtävänsä. Kaapissa olevat kauniit ja ihanat numeroa liian pienet kaupunkisaappaat sen sijaan voisi poistaa kaapista, vaikka tunne sanoisikin niiden tuovan iloa kauneudellaan. 🙂 Marie Kondon opeista on moni saanut apua ja sen myötä oppinut käsittelemään tunteitaan suhteessa tavaroihinsa. Vanhasta risasta huivista tuleva muisto on iloa aiheuttava, mutta jos huivi on itsessään turhanpanttina, voi sen valokuvata talteen ja laittaa huivin eteenpäin. Näin saa kaksi kärpästä yhdellä toimenpiteellä. 🙂

 7. Mutta eikös tässä tekniikassa vaatteet taitella niin, että ne laitetaan koreihin pystyyn siisteihin riveihin eikä suinkaan päällekkäin? Näin ainakin itse ymmärsin, kun kirjan luin. Eikä kirjassa mielestäni mitenkään kehotettu asettelemaan tavaroita kauniisti esille. Eli onko tässä sinun järjestelyssä lopulta mikään muu varsinaisesti KonMarin mukaisesti järjestetty kuin nuo puulaatikoiden sisällöt?

  1. Jennie: KonMari -ohjeen mukaan on viikattu myös String-laatikoiden sisältö (miehen vaatteet). Hän on viikannut paitansa noin jo pienestä lähtien, ei tule paitiksiinkaan viikkausryppyjä niin paljoa kun vaate on ikäänkuin rullalla. :)<br />
   <br />
   Muita KonMari -metodin mukaisia juttuja on oikealle nouseva järjestys, sekä henkarivaatteiden oikealle (tässä tapauksessa kun vaatteet eivät ole sivuttain, niin taaksepäin) vaalentuva värijärjestys. 🙂

 8. Hei, sulla ei ole enää klaffipöytää makkarin stringissä? Oliko siinä jotain vikaa ja oletko myynyt sen? Itse juuri suunnittelen tuon ostoa!

  1. Jenni: Kotikonttorini on historiaa ja klaffipöytä siirtyi uuteen toimistooni, siinä ei todellakaan ole mitään vikaa ja suosittelen sitä lämpimästi sekä työkäyttöön että pienen kodin ruokapöydäksi. &hearts; &hearts; &hearts;

 9. Miksi sun vaatekaappi vaihtuu vähintään kerran vuodessa :D? Hämmentävää ja ehkä hieman epäekologista.

  1. Jannimimosa: ei kyllä tosiaankaan vaihdu. 🙂 monta perusvaatetta on jo monta vuotta vanhoja ja osa käyttövaatteistakin on säilynyt hyvällä vaatehuoltamisella pitempään kuin olisi voinut edes kuvitella. Untuvatakkini on ostettu 2012, villakankaiset takin 2-3 vuotta sitten. Vanhimmat Zaran farkkuni on pari vuotta vanhat ja kun vaatevarastoa ei ole paljoa, tulee käytettyä yksittäistä vaatekappaletta useammankin kerran viikossa. Tämä tekee yksille farkuille jo vuoden aikana vähintään 104 käyttöpäivää jos keskiarvona on kahdesti viikossa. Trikoopaitojen osalta on pakko todeta että niitä on uusittava useammin, eivät kestä siistikuntoisena kovinkaan pitkään ja edes hinta / merkki ei ole tuonut suurempaa hyötyä tai eroa kestävyyteen. Edullisemmasta paidasta saa saman käyttöhyödyn irti kuin satasen paidasta, enkä hetkeen ole raaskinut ostella uusia laatumerkkejä testattavakseni vaan olen tyytynyt ketjukauppojen tarjontaan neuleita lukuunottamatta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *