Valkoisten astioiden & ylensyönnin yhteys

Maailma on täynnä ruokaan ja terveyteen liittyviä tutkimuksia, joista yksi herätti tänään mielenkiintoni. Oxfordin yliopiston professori Charles Spence kertoo Business Insiderin julkaisussa astioiden värin ja muodon vaikutuksesta ruokahaluun ja kokemuksiimme ruoan herkullisuudesta. Aihe vaikutti kiinnostavalta ja siksipäs heitän omankin lusikkani soppaan spekuloiden tutkimuksen paikkaansa pitävyyttä… 

Valkoisten astioiden vaikutus ruokien herkullisuuteen - Ajatuksia ylensyönnistä Omakotivalkoinen
Valkoisten astioiden vaikutus ruokien herkullisuuteen - Ajatuksia ylensyönnistä Omakotivalkoinen
Valkoisten astioiden vaikutus ruokien herkullisuuteen - Ajatuksia ylensyönnistä Omakotivalkoinen

Valkoinen lautanen lisää ruoan maukkautta

Oletko koskaan miettinyt miksi ravintoloissa astiat ovat usein valkoisia? Syy siihen on puhtaasti visuaalinen – valkoisella lautasella ruoan värit tulevat kunnolla esiin ja monet tutkimukset ovat vuosien aikana todistaneet että silmämme rekisteröivät valkoista vasten olevat värit intensiivisemmin. Sen ansiosta valkoiselle lautaselle katettua ruokaa pidetään tuoreempana ja herkullisempana kuin muun värisistä lautasista ruokaillessa. 

Business Insiderissa Spence kertoo espanjalaisen tutkijaryhmän tekemästä kokeesta, jossa tarjoiltiin mansikkamoussea valkoiselta sekä mustalta lautaselta. Tutkimuksen tulokset olivat yllättävät – mansikkamoussea pidettiin yleisellä tasolla 7% makeampana, 13% maukkaampana ja 9% pidetympänä, kun se tarjoiltiin valkoiselta lautaselta mustan sijaan. Koehenkilöiden mukaan mansikkamoussen maku parani vielä entisestään, jos lautanen oli muodoltaan pyöreä.

Visuaalisuudella onkin suuri merkitys siihen miten koemme asioita ja yllättäen se vaikuttaa myös kylläisyysreseptoriimme – mitä parempana ruoka koetaan, sen enemmän sitä tekee mieli syödä. Tutkimuksen valossa voisi suositella kevennysprojektin parissa painivia vaihtamaan valkoiset lautaset ja kulhot pikaisesti mustiin tai muun värisiin.

Valkoisten astioiden vaikutus ruokien herkullisuuteen - Ajatuksia ylensyönnistä Omakotivalkoinen
Valkoisten astioiden vaikutus ruokien herkullisuuteen - Ajatuksia ylensyönnistä Omakotivalkoinen

Värien vaikutus aivoille ja aisteille

Charles Spencen omien tutkimuksien mukaan väreillä on yleiselläkin tasolla väliä – punaiselle lautaselle aseteltuja ruokia tulee syötyä vähemmän kuin muun värisiltä lautasilta, koska punainen väri viestii meille jonkinlaista alkukantaista vaaraa saaden meidät hieman varovaisiksi. Oranssin sävyisestä kupista kaakao taasen maistuu parhaimmalta.

Mieli on todellakin ihmeitä täynnä ja olen itsekin huomannut miten kasvispohjaiset ruoat oikein räiskyvät raikkautta valkoisella lautasella. Kieltämättä saattaa olla hyvinkin mahdollista, että osa santsiannoksistani onkin johtunut näläntunteen sijaan aivojen saamasta kyltymättömyyden signaalista. Värikästä kasvisruokaa nimittäin otan huomattavasti useammin lisää kuin värittömämpiä sapuskalajikkeita, kuten lihapullakastiketta tai makaronilaatikkoa… hmmm, tämähän on varsin mielenkiintoinen havainto, jota täytyy analysoida tulevina viikkoina lisää… 🙂

Valkoisten astioiden vaikutus ruokien herkullisuuteen - Ajatuksia ylensyönnistä Omakotivalkoinen
Valkoisten astioiden vaikutus ruokien herkullisuuteen - Ajatuksia ylensyönnistä Omakotivalkoinen
Valkoisten astioiden vaikutus ruokien herkullisuuteen - Ajatuksia ylensyönnistä Omakotivalkoinen

Visuaalisuus vaikuttaa alitajunnan tasolla

Monet syövät yli oman tarpeensa, niin minäkin joinain päivinä. On melko huojentavaa tiedostaa, ettei liian suuret annoskoot olekaan välttämättä pelkästään venyneestä vatsalaukusta tai itsekurin puutteesta johtuvaa. On oikeastaan ihan loogistakin, että ruoan ja ympäristön tarjoama visuaalinen osuus vaikuttaa meihin alitajunnallisella tasolla. Onhan niitä paljon pöllömpiäkin juttuja, joiden on todettu vaikuttavan tekemiimme päätöksiin ja valintoihin.

Ruoan ja sen tarjoilun visuaalinen puoli on luultua merkityksellisemmässä asemassa ja kiinnostuin aiheesta siinä määrin, että haluan lukea professori Charles Spencen Gastrophysics -kirjan, joka pureutuu ruokailun psyykkiseen puoleen ja ympäristön vaikutuksiin kylläisyyden kokemisesta. 

Valkoisten astioiden vaikutus ruokien herkullisuuteen - Ajatuksia ylensyönnistä Omakotivalkoinen

Ruokaa tarjoillessa voi kiinnittää huomiota astioiden väriin ja muotoon, niillä voi olla suurempi merkitys kuin tulemme ajatelleeksi tai uskommekaan. Keventäjien kannattaa välttää valkoisia pyöreitä lautasia, juhlien järjestäjien vuorostaan suosia niitä. Itse aion jatkossakin pitäytyä valkoisissa astioissa, vaikka söisinkin sitten vähän liikaa. 🙂

Kivaa iltaa kaikille!

Lähde: Business Insider / Charles Spence


Seuraa myös Instagramissa 

2 kommenttia “Valkoisten astioiden & ylensyönnin yhteys

  1. En mä ehdi lautasta katsella, kun hotkaisen sapuskan naamaan 😀 Tällä hetkellä käytämme kertakäyttöastioita, koska olen lomalla tiskaamisesta. Ihan yhtä hyvää safkaa syö niistäkin. Hyvä puoli niissä on se, että ovat pienempiä, ja niihin voi laittaa vähemmän kestävyyden takia. Mie kun kanniskelen ruokani makkariin tiettarin ääreen, ja pahvilautanen taipuu jossain kohtaa 🙂

    1. Minna: Harvemmin minäkään lautasta tuijottelen, ainakaan jos samalla luen lehteä tai uutisia netistä. 😀 Olen kyllä viime kuukausien aikana pyrkinyt syömään ilman nettiä tai somea, jopa blogin olen jättänyt ruokahetkien ajaksi rauhaan kun ennen aina postailin ja vastailin kommentteihin samalla kun murkinoin. 😀 Paha tapa joka tarttuu helposti lapsellekin, joten pakko kitkeä tuo koneen ääressä ruokaileminen pois itseltäni. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *