Nivelrikkoa, fysioterapiaa & pirteitä värejä

Huhheijakkaa millainen päivä eilen olikaan… Aamulla koitti ensimmäinen visiittini fysioterapeutin luokse ja hän vahvisti kaiken sen minkä jo itsekin selkäkivuistani tiesin – kovat ovat ja kipukäyräni kohoaa pahimmillaan nro 9 tasolle. SI-nivelen ja lannerangan nivelrikon aiheuttama hermosärky oireilee joka ikinen päivä, toisinaan enemmän ja välillä onneksi vähemmän, mutta kivutonta päivää en ole nauttinut tänä vuonna ainuttakaan. Fysioterapeutti väänteli, käänteli, rusautteli ja venytteli kipeää selkää ja hermosärystä kärsivää oikeaa jalkaani siihen malliin, ettei ole ihmekään että eilisilta meni sängynpohjalla särystä ulisten….

Omakotivalkoinen_03052017_4439_2.jpg

Fysioterapeutti on toiveikas ja uskoo että saatamme hyvinkin onnistua jumpan avulla saamaan hermosärkyä pienemmäksi tai jopa hävitettyä sen parhaimmassa tapauksessa kokonaan. Kolmen jumppaliikkeen ohjeella treenailen rangan liikkuvuutta ja elastisuutta päivittäin, jonka lisäksi teen lihaskuntoa vahvistavaa ja ylläpitävää kehonpainotreeniä. SI-nivelen ja lannerangan tueksi laitettiin kinesioteippaus, jonka pitäisi hieman lievittää kipua ja tukea samalla lannerankaa keventäen siihen kohdistuvaa painoa. Saamani yleisohje onkin että saan tehdä kaikkea mikä tuntuu hyvältä ja mistä ei koidu jälkikäteen kiputiloja. Istua saa, maata saa, seisoa saa, kävellä saa, juostakin saa, ja tanssiakin, kunhan mitään edellä mainituista ei tee yhtäjaksoisesti liian pitkään.

Muuttokuormien ja raskaiden tavaroiden kantaminen on sen sijaan jatkossa kielettyä, mutta lupasin ystävilleni että jos vielä muuttojeesausta tulevaisuudessa kaipaavat niin tulen kyllä mielelläni esimerkiksi auttamaan tavaroiden pakkaamisessa ja purkamisessa, sekä kantamaan kevyitä nyssyköitä ja pussukoita… ja tietysti toimimaan ovimiehenä kahden kohteen ja muuttoauton välillä. 🙂

Omakotivalkoinen_03052017_2774.jpg

Nyt selkäsärky ja oikeaan jalkaan säteilevä hermokipu on hieman helpottanut eilisestä ja tämän päivän ohjelmassa on töiden jälkeen hyökätä siivoilemaan ja sisustelemaan parvekkeelle. Olen tehnyt muutamia ostoksia kesää ja parveketta ajatellen, joista ennakkomaistiaisena nämä ihanan pirteät Kotikullan ulkopehmusteet ja koristetyynyt… näistä lisää vielä tänään! 🙂

Aurinkoista keskiviikkoa, palaillaan pian! 🙂

Miia_signerina2015.jpg


OKV_INFOCONTACT.jpgOKV_Bloglovin.jpgOKV_Instagram.jpgOKV_Facebook.jpgOKV_Pinterest.jpg

18 kommenttia “Nivelrikkoa, fysioterapiaa & pirteitä värejä

 1. Nyt yli 10 vuoteen en kivutonta päivää ole nähnyt, joskus siitä ihan unelmoi 🙂 <br />
  Mutta sekin on jo plussaa jos edes saa päivän itselleen niin, että on edes hieman parempi olo ja lievempi kipu.<br />
  Silti eteenpäin porskutetaan ja elämän pienet asiat auttavat jaksamaan kivuista huolimatta oman voinnin ja tilanteen mukaan. Tsemppiä ja jaksamisia 🙂

  1. EDS: Kivuttomuus ei tosissaan ole enää itsestäänselvyys saati tavanomainen asia, todella kurjaa joutua kärvistelmään kipujen kanssa. Minulla on tuttu jolla myös EDS, se vasta viheliäs vaiva onkin ja kaikki sympatia sinulle ison halauksen saattelemana. &hearts; &hearts;<br />
   <br />
   Pienistä asioista saa ihan eri tavalla voimaa ja iloa kuin ennen, juuri nautiskelin siitä että saan itse siivota parveketta, vaikkakin homma tuntui vievän ikuisuuden ja oli huomattavasti hitaampaa kuin kivuttomana aikana. Tuntuukin melkein että elämä on jakaantunut kahtia, on aika ennen hermokipua joka tuntuu olevan kaukana menneisyydessä, ja on aika kivun ilmaantumisen jälkeen joka on nykyisin arkea. Päivä kerrallaan mennään täälläkin, nautitaan niistä vähäkipuisista hetkistä ja päivistä, ja pyritään pysymään positiivisena. :)<br />
   <br />
   Tsemppiä sinulle myös! &hearts;

  2. Kiitos Miia ja Kiitos ihanasta blogistasi, tästä saa jo paljon aina päiväänsä <br />
   piristystä ja positiivisuutta.<br />
   Haleja ja jaksamisia myös sinulle ja ihanan aurinkoista kevättä ja tulevaa kesää 🙂

  3. EDS: Kiitos itsellesi tsemppihenkisestä kommentistasi! &hearts; Nautitaan kesästä ja aurinkoisista päivistä kivuista ja kolotuksista huolimatta! &hearts; &hearts;

 2. Suosittelen MRI-kuvausta, kaikki muu siihen asti on pelkkää arvailua. Kävin 20 v erilaisten fyssareiden konsultaatioissa sekä lääkäreiltä kipulääkereseptejä noutamassa, tietenkin kuulemassa myös syyllistämistä venyttelemättömyydestä. Sitten magneetista paljastui ahtaat hermokanavat, joita ei avarra mikään muu kuin kirurgin veitsi.<br />
  Eli pyydä lähete, hinnat ovat tulleet alas niin, että itse maksaenkaan ei se ollut kuin satasen tinki.

  1. Mia: Minua ei vielä ole ehditty syyllistää sentään, vaikka ensimmäistä aikaa varatessa kysyttiinkin heti olenko mahdollisesti ylipainoinen… ihan kuin se selittäisi kaiken tai olisi kaiken syy. 🙁 Magneettikuviin menen varmasti viimeistään siinä vaiheessa jos fyssarin jumpat ei ala auttamaan. Ilman niitä ei voida poissulkea nikamatulehduksia tai pullistumia, joita saattaa rikkinäisessä rangassa myös olla. Hermo on hyvin todennäköisesti puristuksissa melko pahasti ja pelkäänkin että se johtaa ennen pitkään hermokanavan kuolioon (pahin skenaario). Kokeilen nyt aluksi kuitenkin jumppaa ja yritän luottaa lääkärin ja fysioterapeutin osaamiseen… vaikka tiukkaa tekeekin, sillä olen sellainen ärsyttävä google-omalääkäri, joka itse etsii ongelmiinsa syyt ja parannuskeinot itse. 😀 😀

 3. Mieheni kärsii myös SI-nivelen ja lannerangan ongelmista. Puolitoista vuotta sitten tilanne meni niin pahaksi, että hän joutui käyttämään kyynärsauvoja liikkuessaan, kipulääkkeitä meni useita erilaisia monta kappaletta päivässä, yöt varsinkin olivat vaikeita kun oli kovia kipuja. Hän löysi avun kalevalaisesta jäsenkorjauksesta. Kyseessä ei ole mikään huuhaa-juttu vähän hassusta nimestä huolimatta, suosittelen tutustumaan ja kokeilemaan. Mies kävi mm fyssareilla, osteopaateilla ja hierojilla, mutta tuosta jäsenkorjauksesta on ollut hänelle ollut ehdottomasti paras apu. Nykyään mieheni liikkuu normaalisti, ilman kyynärsauvoja ja kipulääkkeitä tarvitsee vain ihan harvakseltaan, ei edes viikottain ?

  1. Chingu: Hui, tuohon tilanteeseen en toivottavasti itse joudu ihan vielä vaikka henkisesti olen tuotakin jo ehtinyt miettimään tulevaisuuden tilanteeksi. 🙁 Kaikki sympatia ja empatia täältä miehellesi, kurjia ovat tälläiset rankavaivat kun ne vaikuttavat niin kokonaisvaltaisesti kaikkeen. &hearts;<br />
   <br />
   Jäsenkorjaus ja kaikki muu apu on todellakin tervetullutta jos ei fysioterapeutin ohjeet ja neuvot ala tepsimään. Olen täysin valmis kokeilemaan kaikenlaista, jopa uskomushoitoja jotta saisin tämä hermosäryn pois. Täytyykin googlettaa tuosta kalevalaisesta jäsenkorjauksesta lisäinfoa, kuulostaa nimensä perusteella varsin alkukantaiselta ja vakuuttavaltakin… kyllä ne entisaikana tiesivät miten kipua helpotetaan. Kiitos vinkistä ja aurinkoista kevättä teille molemmille! &hearts;

  2. Jäsenkorjaus ei missään nimessä ole uskomushoito, vaan perustuu kropan tukirakenteen käsittelyyn erilaisilla liikkeillä ja venytyksillä! Miehellä mm jalat ovat hiukan erimittaiset ja se on aiheuttanut paljon ongelmia selkään. Googlella tosiaan löytyy lisää tietoa 🙂

  3. Chingu: En tarkoittanut että olisikaan, vaan että olen valmis kokeilemaan jopa uskomushoitoja epätoivossani. 🙂 Jäsenkorjaus on ihan aitoa hoitoa, minulla tuttu on sitä kokeillut ja sanoi samaa kuin sinäkin sen tehokkuudesta. 🙂

 4. Voi ei, hermokipu on kuulemma aivan kamalaa :´( ….haleja, kunpa sinulle tulisi paljon kivuttomia päiviä &hearts;

  1. Soili: Jep, jalkaan säteilevän selkäperäisen hermokivun voi rinnastaa aika hyvin pahaan hammasjuuren tulehdukseen, joka sekin on hermokipujen hel***tistä peräisin. 🙁 Onneksi särky ei ole jatkuvaa vaan tulee kouristuksen ja kohtauksen omaisesti helpottaen viimeistään puolen tunnin kohdilla hetkeksi jotta saan henkeä. Kävely on välillä todella tuskaista ja olen monesti pelännyt että jalka lakkaa kokonaan toimimasta. Puutumisen, jäätymisen ja polttamisen tunteet jalassa ovat jo arkea, vaikkakin inhottavia ovat nekin. Tuo puukkomaisesti tuikkaava ja äkillisesti alkava hermosärky on kuitenkin pahin, se vie välillä melkein järjen mennessään… :(<br />
   <br />
   Kiitos Soili! &hearts; &hearts;

 5. Suosittelen käymään osteopaatilla! Mulla lähti siitepölyallergia, karseena selkäkipuna oireileva lonkan kapseliturvotus sekä kroppa sai tasapainon toisen jalan ollessa hiukka toista lyhyempi. On lähipiiristä parantanut astmaa, vanhoja vammoja, kroonisia kipuja.. Käytän myös koiraamme osteopaatilla! Hugo on käyntien jälkeen kuin vuosia nuorempi, eri koira. Ennen käyntiä pyatyy tuskin kävellä ja syliin nostaessa huuto on korvia huumaava. Käynnin jälkeen juoksee, leikkii, jopa riehuu toisen nuoremman koiramme kanssa 🙂 Ihanaa kesän odotusta!! &hearts;

  1. Mia: Kiitos vinkistäsi, perehdyn osteopatiaan välittömästi!!! &hearts;<br />
   <br />
   Aurinkoista kesän odotusta ja ihania kevätpäiviä! &hearts;

 6. Onpa kurjaa että kärsit moisista kivuista. Toivon todellakin, että löytäisit avun vaivoihisi. Tsemppiä!

  1. Hippu-76: eiköhän tuo selkä saada kuntoutettua ainakin vähän paremmaksi. Eilen oli ihan hyvä selkäpäivä, vähän vähemmän kipuja, tänään taas juilii jo heti aamusta eli vaihtelua on tuon kivun kanssa päivä ja hetki kerrallaan. Jumppa ei ainakaan toistaiseksi tunnu vaikuttaneen, mutta jatkan selän vetreyttämistä säännöllisesti joka päivä kolmeen otteeseen siitä huolimatta. 🙂

 7. Mä kärsin selkäkivuista vuositolkulla. Ajattelin silti kauan, että kaikilla kai se selkä kipuaa ja rouskutin kiltisti lääkkeitä. Sitten tuli vastaan lääkäri, joka otti esille sen, että kivun syy tulisi löytää, eikä vain hoitaa kipua. Minulla oli mennyt jalat alta kivun takia (kävi niin kipeää ettei liikkuminen onnistunut) vuosien saatossa useampaankin otteeseen. Selkä kuvattiin ja löydettiin isohko pullistuma. Kivut tulivat takaisin ja sain hermojuuripuudutuksen. Siitä pari viikkoa, niin pohjehermoni halvaantui, selkä kuvattiin uudestaan ja isohko pullistuma oli vain kasvanut ja revennytkin. Pullistuma oli muuttunut massiiviseksi ja uhkasi halvauttaa jalat rakon kokonaan. Tiistaina illalla kävin lääkärissä ja keskiviikkona leikattiin. Minulla oli nuorempi lapsi vuoden ikäinen, miehellä vuorotyö, ei tukiverkkoja jne. Silti kaikesta selvittiin ja leikkauksen jälkeen selkä on ollut parempi kuin vuosiin. Ei täysin kivuton, mutta todella vähäistä on kivut aiempaan verrattuna. Ylipainoa ei ole, lihaskunto hyvä ja ainoa mikä jälkeenpäin kaduttaa on, että en osannut vaatia kipujen syyn selvittämistä aiemmin. Halvaantumisoireet ovat hiljalleen kadonneet pohjehermon osalta ja elämä tuntuu hyvältä. Kaikenlaiset venyttelyt jumpat hoitona akuutin kivun vaiheessa olivat mahdottomuus; en saanut silloin edes sukkia itselleni jalkaan, venyttele siinä sitten. Jos selkäsi vaivaa jatkossakin, niin kehottaisin vaatimaan syyn perusteellista selvitystä. Itselläni tilanne pullistuman kanssa muuttui kahdessa kuukaudessa oleellisesti.

  1. Tanja: Minullekin ehdotettiin heti lääkärin toimesta kovia kipulääkkeitä, ihan kuin ne korjaisivat kaikki vaivat. 🙁 Minulla liikunta ja salitreeni on auttaneet pahimpiin hermosärkyihin, mutta se vaatii sen ettei treenistä saa olla kuin maksimissaan kaksi välipäivää. Tuossa kun tyttö oli kipeänä, jouduin olemaan viisi päivää kotona ja särky tuli tuplaten takaisin. Aivan karmea olotila ja mikään asento ei laukaissut enää tuota jalkaan säteilevää hermojumisärkyä. Liikkeessä pitää siis pysyä, vääränlaisella patjalla ei voi nukkua eikä myöskään istua liian pitkään paikoillaan koneen ruudun ääressä. Minulla oli jopa yksi täysin oireeton ja kivuton päivä, joten tilanne on parantunut paremmin ja nopeammin kuin toivoin. 🙂 <br />
   <br />
   Keskityn vielä kesäajaksi tuohon treenaamiseen ja jos särky ei tästä enempää laannu, suuntaan töppöseni kohti jatkohoitoa ja magneettikuvausta. Yksityisellä tuo maksaa tietysti melkoisesti, mutta kunnalliselta puolelta en saa röntgeniä ja fysioterapiakäyntiä enempää apua vaivoihini, se on tehty heidän osaltaan selväksi. 🙁

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *