Vinkit oman sisustustyylin löytämiseen

Blogiani pitempään lukeneet tuntevatkin minut jo melko hyvin ja ovat myötäeläneet mukanani eri elämänvaiheissa ja sisustusvillityksissä. 🙂 Blogini alkuhuuman aikaan sisustusrintamalla nähtiin paljon kromia, koristeellisia teräsesineitä, kristallivalaisimia, harmaita tekstiilejä, nahkaisia kalusteita ja ylellisyyteen vivahtavia elementtejä, joista ei ole jäljellä tänä päivänä muuta kuin kasa blogissa julkaistuja valokuvia. 🙂 Oman sisustustyylin löytäminen oli pitkä ja kallis prosessi, jossa ei virheiltäkään vältytty… ja jottei oppi mene täysin harakoille, haluan jakaa kantapään kautta oppimani havainnot ja huomiot vinkkien muodossa teille, jotka vielä etsitte oman kodin väripalettia ja sisustuksen tyylillistä linjaa… 🙂

Omakotivalkoinen_21052017_2837726374.jpg

Omakotivalkoinen_21052017_2837726372.jpg

 1. Ole avoin uusille ideoille ja sisustusihastuksille, mutta älä heittäydy niiden valtaan ilman kohtuullista harkintaa. Kohtuullinen harkinta-aika on suhteellista ja vaihtelee eri asioissa. Itselläni harkinta-aika on pienissä jutuissa nykyisin noin 1-2 viikkoa, isommissa ja arvokkaammissa asioissa parista viikosta useaan kuukauteen. Heräteostoksia on ok tehdä joskus, mutta yleisenä nyrkkisääntönä olisi hyvä yrittää malttaa mielensä siihen asti kunnes on puntaroinut tuotteen / tavaran tarpeellisuuden ja miellyttävyyden perinpohjin. Liian äkkipikaisesti tehdyt ostopäätökset poikivat joskus elämänmittaisia lempitavarasuhteita (kuten minulla esim BEdesign Deer-hylly), mutta useimmiten ne osoittautuvat huonoiksi hankinnoiksi ja turhaksi rahanmenoksi. 
 2. Tee itsellesi kodin unelmakartta: Kerää sisustustuote- ja tunnelmakuvia joista pidät ja rakenna niistä kollaasimainen kuvakartta. Yhteen aseteltuna on helpompi hahmottaa unelmakotisi tyyli ja sisältö. Katso kuvia tarkkaan ja kysy itseltäsi mikä on unelmasisustuskarttasi punainen lanka – mitkä muodot, värit ja / tai kuviot toistuvat usein. 
 3. Kun punainen lanka on jotakuinkin tiedossa, käy läpi oman kodin tavarat ja esineet. Mistä pidät, mistä et, ja onko mahdollista tuunata vanhaa uudeksi.
 4. Mieti mikä on kodin eri tilojen tärkeysjärjestys – siellä missä vietetään eniten aikaa on sisustuksen visuaalisella miellyttävyydellä eniten iloa ja hyötyä. Sisusta huone / tila kerrallaan, näin minimoit kaaoksen, keskeneräisyyden aiheuttaman ärsytyksen ja minimoit hutiostosten mahdollisuuden. Itse tein aikoinaan täysin päinvastoin ja lopputulos meni ihan metsään – tajusin aivan liian myöhään etten pitänytkään siitä linjasta johon sisustusta rakensin ja rahaa meni kankkulan kaivoon aivan liikaa. 
 5. Ole rohkea ja tee asiat / valinnat niin kuin oma mieli ja sydän sanoo! Sisustaminen ei ole kilpailulaji eikä toisten mielipiteitä pidä liiaksi kuunnella. Oma koti on yksityisin paikka koko maailmassa ja sen saa sisustaa jokainen juuri niin kuin itse haluaa, täysin oman makunsa mukaan perheenjäsenet tietysti huomioiden. Tärkeintä on että kotona viihdytään ja siellä on mukava olla. Hyödynnä lempivärejäsi ja luovuuttasi rohkeasti, äläkä välitä vaikka naapurin kaiman kummin mielestä seinälle maalattu lempivärisi on ruma. 

Omakotivalkoinen_21052017_2837726378.jpg

Omakotivalkoinen_21052017_2837726376.jpg

Viimeisenä jälkiviisastelun vinkkinä haluan sanoa, ettei sisustamisesta kannata ottaa stressiä. Sisustussilmä kehittyy parhaiten itse tekemällä ja sen vuoksi kannattaakin kokeilla järjestyksen vaihtamista jos koti alkaa tuntua tylsältä tai väljähtäneeltä. Pelkästään kalusteiden paikkojen vaihtaminen saa monesti vanhat tavarat näyttämään erilaisilta ja sen myötä mieleen voi tulvia uudenlaisia ideoita, jotka johdattavat taas askeleen edemmäs oman tyylin löytämisessä. 🙂

Omakotivalkoinen_21052017_2738673.jpg

Loppukaneettina sanoisin että sisustuksessa kaikki on sallittua, eikä mikään ole mahdotonta. Sisustaminen ja oman kodin laittaminen on parhaimmillaan todella ihanaa puuhaa ja vaihtelu virkistää heitäkin joilla oma tyyli on jo selvillä. Isoihin linjoihin (kuten seinäpinnat ja isot kalusteet) olisi hyvä olla tiedossa jonkinlainen kultainen keskitie, johon voi sitoutua kyllästymättä ja johon voi yhdistää pienempiä juttuja vaihtelevan fiiliksen mukaan. Jos viininpunainen ei ole ultimaattinen suosikkivärisi, en suosittele ostamaan viininpunaista sohvaa vaikka se todella trendikäs tänä vuonna onkin. Pitäydy siis mielummin parissa viininpunaisessa sisustustyynyssä ja neutraalimman sävyisessä sohvassa, se on pitemmällä tähtäimellä aikaa kestävämpi ratkaisu. 🙂

Maltti on valttia ja rohkeus on rock, näiden kahden keskinäinen 60/40% suhde on oman kokemukseni mukaan paras kombinaatio täydellisen sisustuksen rakentamiseen!

Miia_signerina2015.jpg


OKV_INFOCONTACT.jpgOKV_Bloglovin.jpgOKV_Instagram.jpgOKV_Facebook.jpgOKV_Pinterest.jpg

9 kommenttia “Vinkit oman sisustustyylin löytämiseen

 1. Minulle on käynyt vähän samoin kuin sinulle. Rakensimme talomme 2012-2013 ja tuolloin pidin hieman maalaisromanttisesta tyylistä, mutta hillitysti. Nykyään sisutusmakuni on pelkistetty, moderni ja skandinaavinen. Onneksi osasin rakennusvaiheessa valita suuret linjat oikein! Keittiö on moderni ja ajaton ja kaikki pinnat on pyritty valitsemaan aikaa kestäviksi. Kalusteita ja tekstiilejä sen sijaan on lähtenyt kiertoon. Olen hankkinut pikkuhiljaa skandinaavista designia ja harkinnut ostopäätöksiä pitkään jo rahankin vuoksi. Laitan osaksi tämän sisustusmaun muutoksen raskaushormonien piikkiin. 🙂 Olin raskaana kun rakensimme ja muutimme. Äitini ompeli minulle verhot ikkunoihin kun olimme muuttaneet ja pidin niistä, mutta raskauden jälkeen en ymmärtänyt miksi olin halunnut sellaiset verhot!

  1. Heli: Minullakin raskauden ja tytyön syntymän aikaan iski hirmuinen pesänrakennusvietti ja tyylinä oli romanttisuuteen vivahtava "luxorius" 🙂 Paljon oli vaaleanpunaista ja hentoa harmaata, kromia, kristallia ja kaikkea modernin ja maalaisromanttisen väliltä. 😀 Raskaana ollessa tai heti lapsen syntymän jälkeen ei pitäisi sisustaa isosti, ajatukset ja mielihalut ovat jotenkin ruusunpunaiset tuolloin ja tulee kalliiksi jos ehtii höyryissään sisustamaan lähes koko kodin. 😀 Minullakin oli paljon sellaisia tavaroita joista mietin että mitä ihmettä päässäni oikein liikkui kun sellaisia ostin… meiltä löytyi mm röyhelötyynynpäällisiä. 😀 😀

 2. Superhyvä postaus, oikein ammennan näitä sinun lauseitasi nytten. 🙂 Täälläkin ollaan askelleltu vaikka missä sisustamisen maisemissa ja se varmaankin kuuluu elämään. Askel askel hyppy.<br />
  <br />
  Ihanaa viikkoa Miia &hearts;

  1. Soili: Kuuluu elämään, ja samalla kun ihminen itse kehittyy ja kasvaa, muuttuu myös mieltymykset jonkin verran. 🙂 Peruslinjat on kuitenkin hyvä pitää balanssissa jotta kotona on hyvä ja viihtyisä olla silloinkin kun maku alkaa muuttumaan ja trendivärit puskevat korvista ulos. :)<br />
   <br />
   Ihanaa helatorstaita ja viikonloppua! &hearts;

 3. Hyviä neuvoja, ja olet kyllä päässyt mukavaan pisteeseen sisustuksessa. <br />
  Mie oon niin sekaisin sen kanssa, että mitä oikein haluan. Tuntuu, että mieli vaihtuu päivänkin aikana monta kertaa. Mutta olen ajatellut nyt lähteä siitä, että tyhjennän tätä kämppää nyt niin paljon, että on helpompi ajatella. Tämähän on aika täys tyttären vanhaa roipetta. <br />
  Tytär muuttaa syksyllä pois kotoa, joten vapautuu olohuone. Ja sehän on kuin tyhjä taulu. Toivottavasti. Siis ettei jättäisi mulle säilytettäväksi mm. hyllyllistä Akuja… <br />
  ?

  1. Minsku: Oletko kirjannut ylös asioista joista pidät? Se voisi auttaa ainakin siinä että oppisit mitkä asiat ovat kestävällä pohjalla (eli joista pidät joka päivä viikosta toiseen) ja mitkä ovat ns. vaihtelevaa villitystä (eli niitä juttuja, jotka innostavat täysillä kun ne näet mutta ne unohtuvat uusien innostusten alle nopeasti). <br />
   <br />
   Odottelet kesän yli maltillisesti tytön muuttoa ja sen jälkeen alat pala palalta rakentamaan kotia uudenlaiseksi. Aloitat vaikka keittiöstä tai olohuoneesta, kumpi onkaan sinulle se tärkeämpi tila. Keskityt aluksi vain yhteen huoneeseen, aloittaen seinäpinnoista ja isoista kalusteista ja pikkuhiljaa täydennät sisustusta tekstiilein ja pienin esinein. <br />
   <br />
   Itse tein aikoinaan täysin päinvastoin, sisustin kaikkia huoneita samanaikaisesti aloittaen pienestä tilpehööristä. Se oli johti turhaan rahan menoon ja siihen etten koskaan ollut tyytyväinen kun yksikään huone ei koskaan ollut myöskään valmis. Olin sellainen tuuliviiri, yhtenä päivänä halusin turkoosia ja toisena beigeä / greigeä jne. 😀 En millään malttanut mieltäni ja annoin mielihalujeni sanella liikaa. Jos olisin yhtään jaksanut olla pitkäjänteisempi, olisin tajunnut aikaisemmin millainen tyylini on oikeasti ja moni hutiostos olisi jäänyt tekemättä. 😀

 4. En mä ole oikeastaan kirjannut ylös, pitäisi kyllä. Oikeastaan en koske muihin huoneisiin isosti kuin olkkariin. Välillä haluaisin valko-vihreän, välillä värikkään, välillä kodikkaan lämpimän beigen(tämä ei ehkä ole mun juttu kyllä)…<br />
  <br />
  Ehkä vain pieni pala kerrallaan, eikä samantien koko olohuonetta kalusteineen ja tekstiileineen tilaukseen 😀 Kiitos vinkistä. teen pienissä osissa sen. Ehkä hankin ekana tärkeimmän eli sohvan. Siitä sitten jatkan. Halusin ensin värillisen(v.sin tai petroli tms.) sohvan, mutta olen päätynyt neutraalimpaan. Harmaaseen. Jos siitä tosiaan lähtis.

  1. Minna: Tuo mielen vaihtuminen on tuttua täälläkin, parhaillaan haaveilen violeteistä koristetyynyistä sohvalle ja sävysävyyn sopivista kukista sohvan eteen pöydälle. Tiedän kuitenkin kokemuksestani että kyllästyisin tyynyihin samassa ajassa kun kukat lakastuvat joten turhaa olisi rahanmeno jos sellaiset tyynynpäälliset viikon käyttöä varten ostaisin. 🙂 Siispä tyydyn haaveiluun. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *