French Wardrobe – Yksinkertaisen tyylikäs pukeutumismetodi osa 2

Syksy on lempivuodenaikani ja ajatukset ovat pukeutumisen puolesta siirtyneet soljuvasti jo syysmallistojen pariin. Pieni päivitys 2015 julkaistuun French Wardrobe -pukeutumismetodini hoituu tässä samalla kun puntaroin omien vaatepäivityksieni kanssa. Tässä siis inspiraatiota vaatteiden, kenkien sekä asusteiden läpikäymiseen ja eheämmän vaatekaapin rakentamiseen.

French Wardrobe kapselivaatekaappi pukeututumismetodi vinkit - Omakotivalkoinen
French Wardrobe kapselivaatekaappi pukeututumismetodi vinkit - Omakotivalkoinen

Koosta kokonaisuus omien tarpeidesi mukaan

Normaalia keskivertoa minimalistisemmassa French Wardrobe -metodissa tärkeintä on huomioida oman elämän tarpeet, löytää pukeutumiseen punainen lanka eli oma tyyli ja hyväksyä se sellaisena kuin se ilmenee. Jakkupukuja tai juhlamekkoja ei kannata kaappiin jättää jos niitä ei päällensä koskaan pue, kuten ei väärän värisiä, -kokoisia tai -mallisia vaatteitakaan.

Jokainen haluaa pukeutua mukaviin vaatteisiin ja itsekin menen aina mukavuus edellä kun vaatteita itselleni ostan. Jos et ole pellavaihmisiä niin ei hätää, edullinen trikookin voi olla tyylikästä ja olonsa voi siihen puettuna tuntea mukavuuden lisäksi myös kauniiksi, kunhan värit, kuosit ja koko ovat kohdillaan. Tästä olen joutunut väittelyyn monesti blogini kommenttiboksissa ja puolustan trikoopaitoja viimeiseen asti – niillä kun on oma tärkeä tehtävänsä arjessani.

Jos et ole lukenut aikaisempaa French Wardrobe -aiheista postaustani, suosittelen sinua kipaisemaan TÄÄLLÄ ennen kuin jatkat tämän jutun lukemista.

French Wardrobe kapselivaatekaappi pukeututumismetodi vinkit - Omakotivalkoinen

7 vinkkiä kapselipukeutumiseen

Pukeutumisessa ja uusien vaatteiden ostamisessa noudatan muutamaa yksinkertaista ohjetta, jotka auttavat pitämään vaateparret balanssissa:

1. Ole tarkka mitä ostat

Osta vain sellaisia vaatteita ja kenkiä, jotka sytyttävät heti ensimmäisellä vilkaisulla tai hipaisulla. Se voi olla väri, kuvio, malli tai vaatteen materiaali joka saa sydämen syttymään.

2. Ole rehellinen

Kysy itseltäsi jo kaupassa onko tällä todellakin käyttöä vai haluanko ostaa tämän vain koska se näyttäisi päälläni hyvältä ja saisi oloni tuntumaan kivalta jos sitä joskus käyttäisin?

Jos vaatteelle tai kenkäparille ei ole näkyvissä käyttöä, jätä tuote kauppaan vaikka kirpaisisi. Tällaisia vaatteita itse löydän joka kerta kun kiertelen kaupoissa tai selailen netin tarjontaa. Olen niin heikkona mekkoihin että välillä oikein kiukuttaa kun en niitä useinkaan tarvitse, enkä näin ollen pysty perustelemaan millään tavalla uuden mekon ostamista.

3. Huomioi jo olemassa olevat vaatteesi

Punnitse jo etukäteen sopiiko uusi ihanuus yhteen vanhojen vaatteiden kanssa. Jos vastaus on ei ilman sen tai tän muun uuden asian ostamista, on vastauksesi siinä – ÄLÄ OSTA!

4. Jos arvot, älä osta!

Jos joudut arpomaan ostaako vaiko eikö, älä osta. Epävarmuus kielii siitä että tuotteessa on jokin vika etkä välttämättä tulisi sitä käyttämään. Parempi siis katsoa kuin katua, tai ainakin miettiä yön yli.

5. Panosta laatuun oikeissa asioissa

Tämä tarkoittaa sitä että kaiken ei tarvitse olla korkealaatuista ja kallista ollakseen hyvää ja toimivaa. Itse panostan takkeihin, huiveihin (omistan vain yhden huivin), neuleisiin, kenkiin, urheiluvaatteisiin ja laukkuihin.

Tinkimisen kohteina on paidat ja puserot sekä sukat ja sukkahousut. Housujen suhteen olen win-win -tilanteessa, sillä Zara Woman ja Zara Basic -mallistojen edulliset mustat farkut (ja housut) ovat äärettömän mukavat, ehjänä ja haalistumattomana säilyneet ja istuvatkin vielä täydellisesti, joten en koe tinkiväni niiden suhteen vaikka hintalappunen onkin hyvin kevyt.

6. Siivoa vaatekaappi säännöllisesti

Suosittelen käymään vaatekaapin läpi vähintään kahdesti vuodessa keväisin ja syksyisin sään ja sesongin vaihtuessa. Tämä ehkäisee punaisen langan katoamisen ja suurien puutteiden ilmaantumisen. Pysyt ajantasalla siitä mitä omistat ja millainen kierto vaatteillasi on.

Muutamia erityistilaisuuksiin liittyviä poikkeuksia (joita ei isoa määrää tarvita) lukuunottamatta sinun pitäisi vähintään kerran kahdessa viikossa pukea yllesi jokainen omistamasi vaate. 14 päivän vaatevarasto on täysin riittävä kaikille jotka pesevät pyykkinsä itse kotikoneessa.

7. Tarpeet saattavat muuttua

Muista että tarpeet saattavat muuttua uusien harrastusten, lasten kasvamisen, työpaikan vaihdoksen yms. myötä, ja myös ikä saa aikaan pukeutumistyyliin vaikuttavia muutoksia. Älä siis koskaan katso menneeseen vaan kurota kohti tulevaa – päivitä vaatekaappia aina kun koet sen tarpeelliseksi, oli syynä mikä tahansa.

Alla vielä pieni vinkkivitonen sinulle joka kaipaat kipinää vaatekaapin läpikäymiseen, raivaamiseen ja/tai oman tyylin löytämiseen.

French Wardrobe kapselivaatekaappi pukeututumismetodi vinkit - Omakotivalkoinen

Ostoslista valmiina syksyä ja talvea varten

Olen tehnyt listan vaatekappaleista, joita tarvitsen tulevaa syksyä ja talvea varten. Ostoslistallani on muutama uusi t-paita vanhojen kulahtaneiden tilalle, pari pitkähihaista ohuempaa paitaa (trikoota tai muuta mukavaa materiaalia), lämmin mutta ohut neule, jonkinlainen sivistyneen tyylikäs reppu, puhelimeen uusi suojakuori, sekä uudet korkeavartiset saappaat, joita kirjaimellisesti tarvitsen sillä 9 vuotta vanhat luottosaappaani ovat kohta siinä kunnossa ettei niitä edes suutarillakaan enää korjata.

Ostoslista auttaa todella paljon ja nopeuttaa oikeanlaisten tuotteiden löytämisessä. Listan kanssa on myös helpompi mennä projektimaisesti eteenpäin ilman että yllättävät ihanuudet ja heräteostokset pääsevät tekemään lovea lompakkoon.

Ihanaa myöhäisiltaa ja aurinkoista torstaita kaikille teille, jotka luette postaukseni vasta huomisen puolella!

Lue myös: French Wardrobe osa 1


Seuraa myös somessa 

15 kommenttia “French Wardrobe – Yksinkertaisen tyylikäs pukeutumismetodi osa 2

  1. Kiitos ihan älyttömästi tästä postauksesta! Mulla on ollut jo monta vuotta vaatteiden järjestäminen työn alla, mutta se on vaan siirtynyt ja siirtynyt kun en ole tiennyt miten se kannattaa tehdä järkevästi. Mutta nyt tiedän! 🙂

  2. Hei, täysin tähän postaukseen liittymätön kommentti, mutta arvostaisin jos jaksat vastata 🙂 Eksyin juuri blogiisi kun googlettelin vinkkejä vanhan Artek-pöydän maalaamiseen. Haluaisin tietää onko tuo käyttämäsi Clasun kalustemaali pysynyt hyvin omassa pöydässäsi ja tuleeko maalipintaan helposti jälkiä/naarmuja kattauksista ym?

  3. Viimeksi kritisoin (lehtiarvosteluasi) ja videopostauksiasi.<br />
    Nyt kehun, pidän tällaisista postauksista joita tämä vaatekarderoopin (aihe voi olla mikä tahansa muukin) kokoaminen on. Vaikka oma tyyli on erilainen, niin silti tästä on hyötyä ja samaistun. Enkä jäänyt miettimään, onko tämä myyntiesittely, vaikka tähän olisi enemmänkin laitettu tuoteostotietoja. En oikein osaa tarkemmin mietittynä, mikä laukaisi lehtijutussa sen inhotuksen, joka pisti kirjoittamaan mielipiteeni. Siksi haluan tarkentaa, mistä erityisesti pidän.<br />
    <br />
    Ja tarkoitin, että jos blogitekstissä join ärsytäisi, sen kappaleen yli on helppo vain harpata. Videopostauksissa on hankala kelata sellaiset harmituskohdat yli. Siksi nimenomaan tykkään perinteisistä kirjoitetuista hyvillä kuvilla varustetutsat jutusta enemmän.

  4. Oikein hyvä postaus! Olen v. 2014 itse asiassa vinkkiesi avulla karsinut oman vaatekaappini. Tuo taktiikka; tykkää, en tiedä, en tykkää – oli erittäin toimiva. Sen avulla vaatteiden läpikäynti oli nopeaa. Sekosin jo laskuissa, mutta lähtötilanne oli reilusti yli 400 vaatekappaletta. Vaatevuori olohuoneen lattialla oli aika pysäyttävä. Nykyään 66 kpl. Kaikki vaatteet ovat yhteensopivia ja minulla on paljon enemmän päälle pantavaa kuin aiemmin. Kiitos! ?

  5. Selkeää ja mielenkiintoista tekstiä. Aikoinaan oli jännittävää huomata, kuinka karsinnan jälkeen käytännössä kaikki vaatteeni sopivat toisiinsa. Omaa sydäntä kannattaa seurata!

    1. Selvennykseksi ja kannustukseksi värejä rakastaville todettakoon, että vaatekaappini sisältö ei todellakaan ole mustavalkoinen. Kaikki vain näytti karsinnan jälkeen paremmalta kun yksittäiset väripalettiin sopimattomat virheostokset sekä värittömät ankeuttajat saivat kyytiä. Aiemmin en ollut edes tajunnut, että tietyt lempivärini sopivat yhteen eli karsinta auttoi löytämään ihan uusia yhdistelmiä. Kannustan siis kokeilemaan tuota tykkään (vaate antaa iloa minulle) / en tykkää (vaate ei anna iloa minulle) systeemiä olivat lempivaatteesi hillittyjä tai eivät tai jotain siltä väliltä. Pääasia on, että itse tykkää lopputuloksesta, elämä helpottuu merkittävästi ja vaatekaappi luo iloa silmälle. Kaikki vaan näyttää paremmalta kun mikään ei riitele keskenään. ❤️<br />
      Mitä vaatemäärään tulee, päätin karsia lempivaatteitani loppuun kulumisen kautta. Jostain syystä lempparit kuluvat paljon nopeammin kuin ne vaatteet, joita ei koskaan laittanut päälle. ?<br />
      Tsemppiä kaikille makuun katsomatta!

  6. Kyselin jo kauan aikaa Sitten tätä ja muistan muidenkin kyselleen peikonlehtityynynpäällisistä. Anteeksi kun toistan itseäni ?. Miksi niitä ei ole näkynyt sohvalla etkä ole tehnyt niistä postausta vaikka sanoit sen tekeväsi? Muistelen myös että ostit joku aika sitten repun selkävaivojesi takia jota kovin kehuit. Miksi toinen ? ?

  7. Tykkäsin! Itse oon viimeisen kahden vuoden ajan hitaasti mutta varmasti karsinut värejä vaatekaapistani ja tällä hetkellä mulla on värillisiä vaatekappaleita enää yksi (harmahtavan) lila urheilupaita, kaksi tummaa khakinvihreää t-paitaa ja viininpunainen koiranulkoilutushuppari. Musta, harmaa ja valkoinen vaan on niin mun juttu. En tunne kirkkaissa väreissä oloani yhtään kotoisaksi, vaikka muiden päällä sateenkaaren väreissä loistavat urheiluvaatteet näyttää niin herkullisilta! Nykyään kun kaappi on sävyiltään harmoninen ja vaatteet nätisti pystyviikattuna, tulee huvikseen auottua välillä vaatekaapin ovea ja ihailtua sisältöä, taidan olla vähän sekaisin. :D<br />
    <br />
    Muistatko muuten minkä merkkinen toi kollaasin nahkareppu on? Tosi kivan näköinen. Tarvitsisin Fjällrävenin sporttirepun lisäksi siistimmän version.

    1. Sniif: Voi ei, vastasin näihin vanhan Casan puolella mutta vastaukset ovat kadonneet jonnekin. 🙁 Kääks, no vastailen uudestaan jos en löydä niitä vastauksia tuolta uudesta kommenttihallinnasta mistään…

    1. Susanna t: Jonkinlaisen päivityksen voisin tehdä kevät-teemalla. 🙂 Pistetään siis toteutukseen! 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *