Asiaa viherkasveista…

Lasipurkki-kokeiluni paljasti näin nopeasti ettei osa kasveista viihdy läpinäkyvissä ruukuissaan. Sirovuoripalmu on puoliksi nuupahtanut ja raunioinen sekä rönsylilja piti vaihtaa kokonaan jo umpinaisempiin ruukkuihin. On minulla onneksi iloisiakin uutisia, sillä peikonlehti ja aloevera viihtyvät paremmin kuin hyvin ja molemmat ovat ottaneet kunnon kasvupyrähdykset. 🙂

Pieni peikonlehti on kasvanut lasipurkissa pituutta huimat 5cm ja uusia varrenalkuja puskee parikin kappaletta mullan joukosta. Myös kasvin väri on kirkastunut, kun se neljä päivää sitten oli vielä paljon tummempi ja elottomamman näköinen.

Tämä peikko sen sijaan voi heikonlaisesti, sillä vaihdoin sen suurempaan ruukkuun. Pienestä taimesta kasvatettu peikonlehteni on ollut minulla jo pari vuotta ja voinut tähän mennessä aina hyvin, vaikka ruukku onkin ollut pieni. Nyt ajattelin kerrankin noudattaa saamiani ohjeita ja vaihtaa sen isompaan ruukkuun ja kuinkas kävikään… lehdet roikkuvat alaspäin ja illan aikana kaksi lehteä jatkanut matkaansa koskettaen nyt jo tason pintaa, byää. 🙁

Raunioinen meni myös maata myöten eilen illalla ja huolestuneena päätin vaihtaa sen ensimmäiseen vapaana olleeseen umpinaiseen ruukkuun. Aamulla kaunotar oli taas jo voimissaan, kasvien selviytymiskykyä ei joskus voi kuin ihmetellä. 🙂

Lasipurkit loppuivat kesken ja rykäisin tämän aloeveran Eva Solon orkidearuukkuun, jossa se ilmeisestikin tykkää asustella. Tuollainen pieni vauvakin tuolta mullasta on ylös noussut ja kauniisti kohti suoraan kurottaa isommatkin lehdet. 🙂

Nyt Yle Areenan ääreen seuraamaan vaalivalvojaisia ja jännittämään selviääkö tuleva presidentti yhden äänestyksen taktiikalla. 🙂 Ihanaa iltaa kaikille!

10 kommenttia “Asiaa viherkasveista…

 1. Uudelleenistutus – näin onnistut:

  Kastele kasvi ennen kuin istutat sen uudelleen.
  Uuden ruukun tulee olla 1–2 kokoa vanhaa isompi. Liian suuri ruukku tai multamäärä voi aiheuttaa sen, että multa ei kuivu tarpeeksi, mikä taas johtaa siihen, etteivät juuret voi hyvin.
  Valitse sopiva multa. Lue lisää multakoulustamme tai selaa multataulukoita myymälässämme.
  Laita pohjalle 2 cm:n kerros ruukkusoraa ja hieman multaa päälle.
  Ota kasvi ruukusta ja poista osa vanhasta mullasta ja kuihtuneista juurista.
  Laita kasvi uuteen ruukkuun ja lisää ympärille multaa, kastele ja lisää vielä tarvittaessa hieman multaa päälle.
  Laske istutusruukku sopivaan koristeruukkuun.

  Lisää lisäravinnetta vasta 3–4 viikon päästä uudelleenistutuksen jälkeen.

  Peikonlehteä lasiruukussa en sijoittaisi ikkunalle, suoraan auringonvaloon. Hajavalossa saattaa tosiaan toimialasiruukussakin. Jou parisenttiä korkea suojaava läpinäkymätön aluslautanen, teippi, paperi saattaisi auttaa elinvoimaisempia kasveja kasvamaan.
  Just ilmeisesti niinkuin kai ton aloepurkkisi idea on?

  Puutarhoilla ruukunvaihto ajoitetaan kasvukauden alkuun (maalis…huhtikuu). Nyt lepokaudella saattavat kärsiä ruukunvaihdon jälkeen molybdeenin puutteesta (lisättävä lisäravinne). Jos kasvi ns. kalpea, ja varsien pintajännite huonontunut (rupeevat valumaan), voi tuo olla syynä.
  Joskus apteekin ph-testi paljastaa vesijohtoveden liian kalkkipitoisuuden, joka syynä kasvien huonovointisuuteen ruukunvaihdon yhteydessä.

  Ns.silmillänähtävät viat varmaan olet tsekannut? Eli ei tuhohyönteisiä, liikaa vettä/ravinteita, multa ei haise suolle tms.?
  Joskus juurien vahvistuminen tarkoittaa näkyvien osien tuhoutumista. Ne on kuitenkin kasveja.

  1. mari: Kiitokset ohjeista, Plantagenin kasvatusvinkit ovat tuttuja ja kerran kävinkin heidän istutuskoulussaan. 🙂

   Peikonlehti oli aiemmin tuossa samanlaisessa pienemmässä purkissa (jossa asuu vaihdoksen seurauksena nyt pieni uusi peikonlehti). Ruukkukoko on juuri oikea muutokselle, sanoisin että yhden koon isompi ja juurivaraa vaikuttaisi olevan sopivasti. Ravinnetta en ole vielä käyttänyt, mutta siihen on turvauduttava jos ei kohta ala kunnon toipumista näkymään. Ötököitä ei tietääkseni ole, ainakaan ei ole ollut aikaisemmin.

 2. Multakoulu = plantagenin sivuilla.
  Yleensä taimimulta tai kaktusmulta on nahkealehtisille parasta multaa, eli ei liian vahvalannoitteista.

  Tai sit sekoittaa multaa/peltomultaa ja hiekkaa (joka kuumennettu 90 asteeseen, rikkakasvien välttäiseksi). Helpointa ostaa pienet määrät kaupasta.

  1. mari: minun multa oli ihan perus kukkamultaa, täytyykin seuraavalla PLantagen-reissulla ostaa noita erikoismultia. 🙂 Kiitos vinkistä! <3

 3. Onpa viehättävä kokonaisuus! <3 Olen kasvattanut kirkkaissa lasiruukuissa vain orkideoita, joiden juuret tietämykseni mukaan tykkäävätkin valosta, mutta on milenkiintoista nähdä, että on muitakin kasveja, jotka viihtyvät läpinäkyvässä ruukussa. Kirkkaassa ruukussa tietysti levänkasvun riski on suurempi, jos kasvia pitää kastella runsaasti, mutta juuri vaikkapa aaloen kohdalla sitä ongelmaa ei varmaankaan ilmene. 🙂

  1. Varpuslintu: Peikonlehti ja mehikasvi tuntuvat viihtyvän todella hyvin, kumpikin on jatkanut kasvuaan vaikka valoa ei kasvulle tarpeeksi vielä olekaan… taitavat luulla että on kesä. 😀

 4. Ihania viherkasveja! Mulla ei ole yhtään ainutta tällä hetkellä, pitäiskin suunnata ostoksille. Tulis niin raikas ilme kotiin. Mites muuten sun jukka-palmu jaksaa? Onko vielä hengissä? Mä oon niin huono kukkien hoidossa, etteivät yleensä kauaa elä?

  1. Marja K: Jukka-palmu ei tykännyt olla Kubuksessa, sille kävi samoin kuin peikonlehdelleni jonka vaihdoin isompaan ruukkuun. 🙁 Laitoin Jukan isompaan ruukkuun ja annoin sille tuoreemmat mullat ja nyt näyttäisi siltä että se alkaa kasvattamaan uusia lehtiä tuon hetkellisen nuutumuksen jälkeen. 🙂

 5. Näyttää niin raikkaalta ja nätiltä. Kaikenlaisia kokeiluja voi aina tehdä ja löytää itselle parhaat vaihtoehdot. Ei viherkasvien tarvitse kestää ikuisuuksia, kestävät kuitenkin kauemmin kuin leikkokukat. Tyräkkejä voin suositella, jos niiden ulkonäkö miellyttää. Olet laittanut jukkapalmun toisenlaiseen ruukkuun. Sopii hyvin tuohon sohvan päätyyn.
  Tulikin mieleen uusi tuttavuus, Viherkoti-lehti, jossa paljon asiaa, varsinkin terraariot ja ilmakasvit viehättivät.

  1. Raili: Tyräkki on ostoslistalla, mutta oikeankokoista ei ole vielä löytynyt – vain minejä tai jumboja. 😀

   Jukka-palmu ei tykännyt olla Kubus-kulhossa, tosin juurien ronkkiminen ja mullanvaihto saattoi olla osa syynä viihtymättömyyteen. Vaihdoin jukan nyt kuitenkin toisenlaiseen ja isompaan ruukkuun ja pientä piristymistä on jo havaittavissa. 🙂

   Kaikkea kannattaa kokeilla ja kasvien suhteen on helppo seurata niiden vointia ja toimia sen mukaan jos näyttää ettei uusi purkki olekaan oikeanlainen. 🙂

   Kiitos lehtivinkistä, täytyy etsiä tuo hyppysiini. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *