Valkoinen matto & L-muotoinen sohva

L-muotoinen sohvani on kooltaan 291cm x 192cm ja mietiskelen parhaillaan millainen matto sen kanssa sopisi. Nykyinen Pappelina-mattoni on 180x260cm ja mielestäni se on hieman liian pieni – tykkäisin että matto ulottuisi enemmän sohvan alle ja se saisi kulkea lattialla sohvan takareunaankin asti. Jos laitan vanhaan tapaan kaksi identtistä Pappelinaani vieretysten, on maton pinta-ala silloin liian suuri ja se ulottuu pitkittäissuunnassa viherkasvin alle…

Valkoinen matto ja valkoinen sohva - Olohuoneen sisustusideat
Valkoinen matto ja valkoinen sohva - Olohuoneen sisustusideat
Valkoinen matto ja valkoinen sohva - Olohuoneen sisustusideat
Valkoinen matto ja valkoinen sohva - Olohuoneen sisustusideat

Pyöreä matto ei innosta ja omien mittojen mukaiset mittatilausmatot taasen ovat niin tyyriitä, etten sellaista raaski ostaa koska olemme hankkimassa koiranpentua. Ilman mattoakaan en haluaisi olla, joten miltähän näyttäisi jos tuunaisin Ikean muhkeista Toftbo-kylpyhuonematoista yhden ison maton ompelemalla monta pientä mattoa yhteen? Alla mallikuva ideastani…

Ikea Toftbo matto valkoinen

Kuva: IKEA

Tuunatun maton kustannukset jäisivät alle 100 euron ja tahrojen sattuessa ompeleen voisi purkaa sen maton kohdalta, joka on likaantunut… pitääpä piipahtaa Ikeassa tiirailemassa tätä mattoa ja sen tuunauspotentiaalia vähän tarkemmin. 🙂

Onko teillä kenelläkään kokemusta tästä Ikean Toftbo-matosta? Nukkaantuuko helposti ja kestääkö käytössä muhkeana kuinka pitkään?

Kivaa keskiviikon jatkoa kaikille!


Seuraa myös Instagramissa 

Mainos alkaa

">
Mainos päättyy

46 kommenttia “Valkoinen matto & L-muotoinen sohva

 1. Moro, minulla on kokemuksia! Matto on alussa ihanan pehmeä, mutta kun sitä joka päivä tallaa, niin ne nyppyset menee linttaan muutamissa kuukausissa eikä niitä saa enää nätin näköisesti ylös. Lisäksi kerää kyllä pölyä ja muuta nöyhtää joka voi olla ikävä valkoisessa. Olen koittanut pestäkin, mutta ei siitä tule uudenveroista ja pienikin matto oli niin painava koneessa että pelkäsin vähän rummun hajoavan 🙂 Olen siis tyytynyt ostamaan uusia n. vuoden välein.

  1. Olen täysin samaa mieltä Scarlett`O:n kanssa.Rumpu rämisee kun viimeistä päivää kun pesee ja olen myös ostanut uuden vuoden välein:)

   1. Mimosa: Auts, tuo ei ole yhtään hyvä juttu. Minulla on koneessa vakauttaja ja jos pyykki on epätasapainossa niin pesuaika pitenee reippaasti kun kone yrittää koko ajan tasapainottaa sitä. Siispä heitän tämän idean suorin tein romukoppaan! Kiitos myös sinulle kokemustesi jakamisesta! <3

  2. Scarlett´O: Isot kiitokset kokemustesi jakamisesta, jätän kyseisen mattotuunaukseni tekemättä ja katselen toisenlaisia ratkaisuja! 🙂

 2. Ei kestä muhkeana pitkään! Sitä paitsi noin monen maton yhteen ompeleminen ei toimi, ei näytä hyvältä. Näyttää vähän tilkkutäkiltä, huonolla tavalla. Jos matot olisivat keskenään eri värisiä saattaisi olla hauska, mutta kaikki saman värisinä ei toimi.

  1. Anni: Pari sellaista muhkeaa huopapalloista mattoa olen nähnyt, joissa oli ristikkokuvio ja ne näyttivät upeilta. Samaa ideaa vähän tässä haeskelin, mutta huomattavasti edullisempaan hintaan ja helpommalla huoltamisella. Lukijoideni jakamien kommenttien perusteella jätän tämän idean kuitenkin nyt toteuttamatta, matto (60x90cm koossakin) itsessään on haastava tapaus keräten pölyä ja littaantuen käytössä nopeasti. Tilkkutäkkimatto olisi kieltämättä aika hieno, moderniversio mummolan räsymatosta, yläpeukku tälle ajatukselle! 🙂

 3. Hei,

  minulla on ollut tuo matto kuivassa wc tilassa kahden aikuisen taloudessa ja kokemuksen mukaan matto on todella herkkä liikaantumaan. Noin kerran viikossa se tuli heittää pyykinpesukoneeseen, jos halusi sen olevan valkoinen. Maton materiaali oikein imi itseensä pölyä, joka ei lähtenyt imuroimalla pois. Vaati 60 asteen pesun valkaisuaineen kera.

  Itse bongasin viime vuoden asuntomessuilta tämän maton ja kävin ostamassa sen messujen jälkeen. Livenä tosi ihana ja kissataloudessa ainakin toimiva. Hintakin on kohtuullinen, etenkin kun Sotkalla on melko usein 40-50% aleja. Ovh 499€, mutta itse maksoin tuosta alle 300€. Kyseessä on kuitenkin suuri villamatto. Laatu on yllättänyt erittäin positiivisesti. Sävy ”valkoinen” on todellisuudessa vaaleanharmaa. 🙂

  1. Linda: Kiitos sinullekin kokemustesi jakamisesta, tämän tuunausprojekti jää minulta toteuttamatta. 🙂 En välttämättä haluaisi vaaleanharmaata mattoa, mutta muuten tuo villamatto kyllä kiinnostaisi. Irtoaako siitä ”nöyhtää” kuinka paljon? Oletko huomannut että lattioilla olisi enemmän sellaista pölyhaituvan näköistä karvanöyhtää? Jotkin villamatot pölisevät aika rankastikin ja siihen ei omat hermoni riittäisi jos puuvillakankainen sohva olisi täynnä irtokarvaa, kun se nyt jo imee itseensä kaiken huonepölyn ja sukkanukat. 😀

   1. Terve,

    ei nöyhtää ollenkaan. Useamman villamaton omistaneena myös en pidä siitä haituvasta. Tuo Botnica matto on konekoduttu, joka varmaan osaltaan hillitsee tuota ongelmaa vs. käsinsolmittuihin mattoihin.

    Kannattaa käydä kurkkimassa livenä. Mukavan yksinkertainen ja yksivärinen matto, mutta pintastruktuuri tekee siitä mielenkiintoisen 🙂

    1. Linda: Kiitokset vastauksestasi, tuohon mattoon pitää todellakin tutustua! 🙂 Aurinkoista sunnuntaita! <3

 4. Sivukysymyksenä: Onko tuo sohva Ikean 4:n istuttava Söderhamn? Olen itse haaveillut jostain tuon tyyppisestä sohvaratkaisusta.

  1. Outi: Sohva koostuu kolmesta palasta, kolmen istuttavasta sohvasta, kulmapalasta (nojatuolin kokoinen) sekä yhden istuttavasta palasta. 🙂

 5. En ehkä suosittelisi olohuoneseen tuota mattoa.. itselläni kylppärissä kyseinen matto, ja ei kyllä kauaa säily muhkeana vaan ns painuu lyttyyn, lisäksi tummuu ja likaantuu nopeasti ja on siis aika epäsiistin näköinen 🙂

  1. Emilia: Kiitos kommentistasi! Lyttääntynyt matto ei ole yhtään hyvä juttu, kylppärissä se vielä menettelee hetkellisesti mutta isona pintana keskellä olohuonetta ei – siispä myös iso EI tälle tuunausidealleni. 🙂

 6. Meillä on toi kylpyhuoneessa ja likaantuu tosi herkästi! Ihan mahdoton valkoisena. 🙁

  1. Nina: Kiitos Nina, teidän jakamien kokemuksien perusteella jätän tämän mattotuunauksen todellakin toteuttamatta! 🙂

 7. Meillä on noita vihreänä ollut kylppärikäytössä vuosia, eikä ole mennyt miksikään. Isompaa olen käyttänyt kaksinkerroin ja tietysti se alapuoli littaantuu, mutta palautuu samantein, kun maton kääntää. Olen pessyt kuudessakympissä, vaikka ohjeessa on 40C. Huonekaluista varmaan jää painaumat.

  1. Minna: Sinulla taitaa olla vanhempaa erää? Näissä matoissa on alapinnassa nykyään sellainen ”tahmainen” liukuestemönjä, joten niitä ei pysty käyttämään molemmin puolin enää. Olisi ollut kyllä hyvä jos mattoa voisi kääntää. Painautumat takuulla jäävät, ainakin jos vertaa näihin kokemuksiin joita tänne kommenttiboksiin on jaettu – matto lyttääntyy käytössä nopeasti. 🙁 Kiitos sinullekin kun jaoit kokemuksesi, vihreää mattoa ei taida tällä hetkellä ollakaan valikoimassa… sellainen olisi kivan kesäinen ja sopisi meilläkin kylpäriin. 🙂

 8. Meillä on ollut kylppärissä ja vessassa noita toftbo-mattoja. Imurointi on vaikeaa kun matto on niin kevyt ja pehmeä. Kopistelen ne aina siivouksen yhteydessä ja välillä pesen 60 asteessa. Matto on muhkea sen hetken, kun kuivurista tai kopisteltuani sen lattialle laitan, mutta heti kun sen päältä kävelee, ne pampulat menee lyttyyn. Kylppärissä nämä ihan ok, tosin enemmän tykkään vaikka pienestä puuvillaisesta matosta kylppärin tai vessan ovella.:)
  Säästä mieluummin se 100 euroa oikeasti mieluisaan mattoon, ja pentuajaksi, kun pissavahinkoja herkemmin sattuu, rullaat matot pois. Se aika on loppujen lopuksi aika lyhyt. Kauhea homma ratkoa palasia pesuun ja ommella takaisin 🙂 Mielestäni myös nykyinen mattosi on kooltaan aika hyvä, suotta peität uutta lattiaasi mattojen alle, mutta toki teet niinkuin parhaaksi näet 🙂

  1. Outi: Kiitos sinullekin Outi kokemustesi jakamisesta! <3 Jätän totisesti tämän mattoideani toteuttamatta ja säästän sataseni johonkin parempaan. Tosi harmillinen on kyllä tuo Toftbo jos sitä ei imuroidakaan kunnolla pysty. En kuuna päivänä jaksaisi alkaa ravistelemaan 12kpl Toftboja saati yhteen ommeltua isoa mattoa – hui miten hengästyttää pelkkä ajatuskin! 😀

  1. Jonttu: Monet sanovat samaa, kiitos sinullekin kommentista ja avusta – kyllä jää nyt tämä mattotapaus toteuttamatta! 🙂

  1. Nanna: Jos maton voi helposti pestä omassa kylppärissä niin ei ole ongelmaa. 🙂 Meillä koiria on aina ollut, kuten myös monenlaisia valkoisia mattoja ja tärkeintä on tosiaan se että maton saa puhtaaksi itse. 🙂 Harmi että tuo Toftbo-matto osoittautui niin huonoksi, jää tämä idea tosiaankin minulta nyt toteuttamatta!

   1. Meillä myös ollut koiria aina ja pentuaikana matot lähteneet kokonaan pois.Pennut kuitenkin pian oppineet pissaamaan lehden päälle ja omakotitalossa helppo/nopea opettaa pihalle.Hetkessä ovat oppineet kuivaksi.Eikö pappelinasta olisi helppo pyyhkiä pissat pois….Muovimatto eikös se ole?

    1. Nanna: Pappelinat on helppoja, ne voi pestä omassa kylppärissä ja ovat kuiviakin jo reilussa tunnissa. 🙂 Meillä molemmat koirat ovat oksennelleet ja kakkineet matoille ja aina on lähtenyt puhtaaksi vaikka oksennus usein jättää jälkeensä haalean keltaiset ympyrät. 🙂 Ja on muovia, vaikka näyttää ja tuntuu enemmänkin puuvillapunokselta. 😀

 9. Ikean matto tuskin kestää olohuonekäyttöä. Jos kyse on siitä matosta, jonka pinnalla on koholla sellaisia pieniä suikeroita (vähän kuin pieniä juustonaksuja tms.) niin oma kokemukseni on, että matto menee huonoksi ja litistyy kurjan näköiseksi suht pian. En suosittele siis. Sen sijaan tuo Pappelina näyttää kivalta ja varmasti sopii koiraperheeseen mainiosti. Onko sen maton koon ihan pakko olla niin justiinsa? Joustava mieli helpottaa elämää kummasti…

  1. Sari N: Juuri sellainen juustonaksumatto. 🙂 Kaunis kiitos sinullekin kun jätit kommenttia ja kerroit kokemuksestasi, jää tämä ideani nyt kyllä tekemättä – littanaa ja likaista mattoa ei jaksa katsella varsinkaan olohuoneessa, joka vielä yhtenäistä tilaa keittiönkin kanssa ja aina katseen keskipisteenä. 😀

   Ei ole maton pakko olla justiinsa, mutta toiveissa tietysti olisi että matto sopisi tämän uuden sohvan kanssa vähän paremmin mittojensa puolesta yhteen… Onneksi on kesä niin ei haittaa vaikka olisi ilmankin mattoja, saapahan ainakin imuroitua siitepölyt helpommin pois lattioilta. 😀

 10. Hei,
  en suosittele maton ulottamista seinään saakka, tukkii tilaa ja tekee aulamaisen kokolattiamatto-vaikutelman. Nykyinen mitta, ehkä 10 cm lisää, sohvan alle on hyvä. Useimpia mattoja saa vakiokokoisena 200×300 cm koossa jos isompaa kokoa kaipaat. VM Carpetilta taasen saa mittatilausmaton varsin kohtuulliseen hintaan!

  1. KaroP: Matto ei tulisi seinään saakka vaan tuohon sohvan takimmaisen jalan eteen juurikin sen noin 10-15cm edemmäs, puoliväliin tai ihan vähän pidemmälle. Nyt matto jää hassusti tuohon eturenan kohdalle ja koska sohvan jalat ovat sirot ja sohvan alle näkee, pistää tuo mitoitus hieman silmään. Pikku juttujahan nämä ovat ja silmä tottunee kaikkeen aikanaan. 😀 Pituutta vaan on matolla niin nyt niin reippaasti että ”ärsyttää” tuo epäsuhta kun leveyttä on suhteessa sohvan alla ja ympärillä vähemmän. 🙂

 11. Pappelina on juuri täydellisen kokoinen sohvan pariksi. Omituista jos et itse hahmota asiaa mutta juuri nyt kokonaisuus näyttää hyvältä. Sinulla on usein nimenomaan mittasuhteet pielessä joten kun kerrankin olet onnistunut saamaan olohuoneen sisustuksesta jokseenkin mittasuhteiltaan kunnollisen niin älä ihmeessä mene sitä pilaamaan. Ja tuo Ikea-mattoidea kuulostaa tosi oudolta:/

  1. Sussi: Hetkonen, kyllähän tuon nyt näkee selkeästi että matto on ihan epäsuhtainen sohvan kanssa. Kuten edeltänyt kommentoijakin sanoi, noin 10cm saisi olla ainakin leveyttä jotta matto ulottaisi sohvan alle pitemmälle. Nythän tuo on ihan hassun näköinen kun matto puskee pituussuunnassa ulos sohvan alta pitkälle keittiöön päin ja leveys ei riitä mihinkään – lattia paistaa sohvan alta ruokapöydän ääressäkin istuvan silmiin. Markkinoille voisi kehitellä ulkomaiden tapaan yhden uuden standardikoon joka olisi iso neliö, sellaista monet tarvitsee varsinkin olohuoneisiin jos sohvaryhmä on L- tai U-muotoinen, tai erikseen ryhmitellyt sohva + nojatuolit.

 12. Laittaisin silti Pappelinat, vaikka olisikin vähän liian iso, se ainakin ennen on sopinut olohuoneeseesi ja älyttömän helpot hoitaa. Mieti mattoa uudelleen sitten vasta kun pentu on sisäsiisti. 🙂

  1. jounna: Olet oikeassa, Pappelinaa ei huoltamisen osalta voita mikään – niin helppoa mattoa ei toista ole! 🙂 Kiitokset sinullekin kommentista, jään puntaroimaan tätä! <3

 13. Mitä jos ostaisit kapeamman pappelinan tuon maton lisäksi (jos kaksi suurta mattoa on taas liian iso)? Ja sen kapeamman ”jatkopalan” voisi sijoittaa esim. sohvan alle. 🙂

  1. Suvi: Pituudet ei täsmää, lyhyttä mattoa saa vain 240cm ja tämä iso on 260cm. Sohvan alle näkee tosi hyvin koska jalat ovat niin sirot, ja sieltä se mittaerokin sitten paistaisi silmään kun nyt paistaa se että matto on leveydeltään liian kapea (varsinkin pituuteensa nähden). Tekisipä joku jossakin neliönmuotoisia standardimattoja ilman erikoismittojen lisämaksua… No ehkä joskus saadaan tuollainen esim 250x250cm kokoinen matto perusvalikoimiin. 😀 😀

  1. Aleyna: Toftbo likaantuu ilmeisestikin hyvin helposti, ja lisäksi myös littaantuu, on vaikea puhdistaa (ei saa imuroitua) ja pesukone rymisee koska matto painaa märkänä niin paljon. Monta syytä siis kuopata tämä tuunausidea! 🙂

  1. Tarja: Nykyinen matto on Pappelinan valkoinen Svea-matto, ihanaa pehmeää muovipunosta joka on helppo hoitaa ja pitää valkoisena. Kyseinen matto on kahdesta isosta matosta vanhempi jonka ostin jo vuonna 2012. 😀

 14. Sohva on hyvä.
  Älä laita mitään ikean mattoja lattialle!
  Sinulla on kaunis ja tyylikäs koti, tuunattu matto tuo nukkavierun ilmeen.
  Mene tuolla matolla, mikä kuvissa ja siirrä sopivamman maton hankinta syksyyn.
  Saat miettimisaikaa.
  Mukavaa kesän alkua!

  1. Sila: Kiitokset sinullekin Sila kommentistasi! <3 Tämä tuunausidea ei tule näkemään päivänvaloa, Toftbo -matto osoittautui huonoksi valinnaksi, kiitos kaikkien kokemuksiaan jakaneiden ihanien ihmisten! <3 Jään miettimään asiaa ja oikea matto löytynee aikanaan jos on löytyäkseen. 😀

  1. Jaana: On liian kapea toisin päin käännettäväksi, kokeiltu jo sitäkin. 🙂

  1. Ellu: Hyvä idea, vielä kun saisin maton pituudesta hieman pois niin se olisi molemmilta L-päätyjen ulkoreunoilta yhtä paljon ”ulkona” sohvan alta. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *