MUOTO2 – Kauniit Palat

Törmäsin MUOTO2:n Pala-leikkuulautoihin ensikertaa jo pari vuotta sitten ja ne ovat tupsahdelleet esille moneen otteeseen mm. Habitaressa sekä pienemmissä sisustusalan tapahtumissa ja -kaupoissa. Pala-leikkuulautojen aistikas massiivipuu ja valkoinen komposiitti muodostavat todella kauniin kokonaisuuden ja ovat kuin meidän keittiöön suunnitellut – täydellinen värikombinaatio valkoisten kaapistojen ja komposiittitasojen sekä pehmeän vaalean bambulattian kanssa… ♥︎

Palojen suunnittelusta ovat vastanneet muotoilijat Kirsi Pasanen ja Mikko Kentta ja ne valmistetaan MUOTO2:n omalla tehtaalla Lahdessa. Puuvaihtoehtoja on kaksi, tammi ja saarni, ja leikkuulaudan pinta on käsitelty elintarvikekelpoisella ja turvallisella parafiiniöljyllä kosteudenkestäväksi. Massiivipuu on hellävarainen myös leipä- ja hedelmäveitsille ja syykuvoidensa ansiosta se ei säikähdä kovaakaan kulutusta säilyttäen kauneutensa pitkään.

Bambulattia sointuu parhaiten saarnin tai koivun kanssa, tammen ollessa liian tumma ja harmahtava. Rakastan valkoisen ja vaalean puun yhdistelmää ja ostamissani Pala-leikkuudoissa tuo toteutuu täydellisesti. Bambulattia on sävyltään hyvin lähellä saarnia, jonka kuvastakin huomaa. ♥

Pienempi eli S-kokoinen leikkuulauta on kooltaan 27x15cm ja isompi M-koko 40x15cm. Hoito-ohjeina on käsinpesu lämpimällä vedellä ja säännöllinen öljyäminen tarpeen mukaan. Leikkuulaudassa oleva parafiiniöljy kuluu pestäessä ja siksi sitä on syytä lisätä aina kun lauta tuntuu kuivalta tai karhealta. Leikkuulautoja voi myös hioa kuten massiivipuuta yleensäkin, näin lauta pysyy uudenveroisena vuosikausia. Leikkuulautojeni inspiroimana kipaisen kohta kauppaan hakemaan ”10L” porkkanasämpylätaikinan ainekset ja ilta mennee keittiössä leipoessa. Saa nähdä miten paljon sämppäreitä riittää pakastettavaksi ja kuinka monta hupenee suuhun jo heti uuninlämpöisenä. 🙂

Aurinkoista tiistaita kaikille & huomiseen!

16 kommenttia “MUOTO2 – Kauniit Palat

 1. Ihanat ostokset. Täydelliset teidän kotiin?

  Ei kai sentään 10 l taikinaa? Tarkoitit varmaan 10 dl? Tuoreet sämpylät ovat aivan parasta. Mukavia leipomishetkiä.

  1. Anna: kyllä ihan 10 litraa tarkoitin. 😀 Kokonainen ämpärillinen taikinaa josta tuli melkoinen satsi sämpylöitä. Hyvällä tuurilla riittää jouluun asti. 😀 Tuoreet sämpylät on parhautta!!! ❤️

 2. Siinäpä pyörittelemistä! Resepti sopisi jollekin maatalon emännälle, “aloita hakemalla sangollinen lehmälämmintä maitoa”. 😀
  Missä saat taikinan kohoamaan, ettei se tursu yli äyräiden, vai teetkö useammassa erässä?

  1. Jenni: tulee kyllä haba kipeäksi, eniten särkee ranteen ja kyynärpään välistä pitkää lihasta. ? ??

   Aineksia tulee 10 litran ämpärissä noin puoliväliin ja noustuaan se täyttää koko ämpärin. Jätin porkkanat lopulta pois kun en jaksanut näin suureen taikinaan alkaa raastamaan sitä. Ihan tavallisia monivilja-rouhesämppäreitä siis tein ja pakastin on täynnä. Eipä tartte loppukesänä jäätelöä pakkaseen ostella. ????

   1. Suurin osa käsittää 10 litran taikinan niin, että nestettä on 10 litraa. Siitä johtunee hämmästyneet kommentit.

    1. Piude: en ole kokki taikka leipuri ja meillä on äidin kanssa aina puhuttu taikinamäärästä sen varsinaisessa muodossa. Kun äitini (joka tosin on leipuri) tekee ämpärillisen pullataikinaa se on 10 litraa ja valmiina siis täyttää 10 litran ämpärin. 😀 Tiedä sitten miksi näin ja onko termistö muuttunut vuosikymmenten aikana. Taikinaa tosiaan tuli 10 litran ämpärillisen verran kohotuksineen, mikä sitten onkaan oikea oppinen termi sille. Paaljon sämpylöitä ja pakkanen on täynnä, toivottavasti riittää tuoretta sämppäriä jouluun asti sillä ihan heti en jaksa leipoa uudelleen – käsi on niin kipeä vaivaamisesta. 😀

 3. 10 litran taikinalla tarkoitetaan taikinaa johon tulee 10 litraa nestettä. Eihän siihen voi silloin mahtua ämpäriin mitään muuta.. Mahtoi olla nesteiset sämpylät..?

  1. Nea: ai, en tiennyt että taikina määritellään nesteiden mukaan. Meillä äidin kanssa on aina puhuttu että taikina on esim 10 litraa silloin kun taikinaa on 10 litraa vrt. ”Tein 10 litran pullataikinan”. 😀

 4. Oho! Millä ihmeellä vaivasit taikinan? Siis käytit 10 litraa nestettä ja n 200 desiä jauhoja? Vai oonko mä tajunnut termin ”litran taikina väärin”, eli ei puhutakaan siitä nesteen määrästä.

  Joskus olen isolla yleiskoneella tehnyt 1,5-2 litran taikinalla siinäkin on täys työllisyys.

  1. Komppis: valmista kohonnutta taikinaa oli 10litraa, aineksia yhteensä vain puoli ämpärillistä eli 5 litraa. 😀 Vaivasin ihan käsin, tulee paras sitko. 😀

   1. Paljon siis laitoit nestettä? Miellän 10l taikinan siten että laitoit 10l vettä, hiivaa, jauhoja jne tolkuttomasti. Meillä puhutaan litran taikinasta eli 1l nestettä eikä valmiista taikinasta. Mikset tehnyt postausta tästä leipomisesta? Keittiöpuuhat ei taida kuulua vahvuuksiisi

    1. Kepa: en ole keittiöiden velho enkä viihdy hellan ääressä kovinkaan useasti. Olen yksinkertaisten reseptien ystävä ja rakastan raakaruokaa. 😀 En usko että sämpylöiden leipomisesta jaksaisi kovinkaan moni lukea, enkä taikinakäsin olisi voinut itseäni kuvaillakaan, jotta postaukseen olisi saanut ”tekemisen meininkiä”. ?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *