Enefit & edullinen sähkö – Vihreä säästöraportti

Yhteistyössä Enefit Oy

Olen huhtikuusta asti toiminut Suomeen rantautuneen Eesti Energian tytäryhtiön Enefit Oy:n somelähettiläänä ja säästänyt sähkössä sievoisen summan aiempaan sähköyhtiööni verrattuna. Lupasin koostaa teille yhteenvedon sähkönkulutuksen seurannasta ja tyytyväisenä toteankin että vihreän ja edullisen energian puolesta on helppo tänäänkin hymyillä. 🙂

Valitsemassani Enefit Markkina -sopimuksessa sähkön hinta perustuu markkinahintoihin ja Enefit-sovelluksen avulla on ollut helppo säätää omaa sähkönkulutusta ja saada aikaan selkeää säästöä.

Alla olevassa diagrammissa tumma viiva näyttää sähkön yleisen markkinahinnan ja vihreät palkit kertovat meidän kodin kulutuksesta. Hyvä esimerkki on viime viikon torstai, jonka tuntitason diagrammissa näkyy selkeät piikit niissä kohdissa, jolloin sähkönkulutus on ollut suurempaa.

Kyseisenä päivänä heräsimme tytön kanssa hieman ennen kahdeksaa, aamupalaksi söimme jogurttia ja sen lisäksi keitin itselleni kahvia. Ensimmäinen virtapiikki klo 10 aikaan johtuu siitä kun laitoin pesukoneen pyörimään ja klo 12 valmistin makaronilaatikkoa keittämällä makaronit ja paistamalla jauhelihan liedellä ja sen jälkeen koko komeus meni uuniin. Illan virtapiikki klo 21 vuorostaan tuli saunomisesta, kiuas kun kuluttaa meillä selvästi eniten sähköä. Saunomisen jälkeen klo 22 aikaan käynnistin astianpesukoneen, josta syntyi vuorokauden viimeinen korkeampi palkki.

Enefit-sovelluksen avulla oli helppo huomata omat sähkönkäyttötavat ja kompastuskiveni sähkötalkoissa oli isojen sähkölaitteiden käyttäminen iltapainotteisesti ja samanaikaisesti, josta olen opetellut eroon. Uudet rutiinit tulivat nopeasti osaksi arkea ja nykyisin pesen pyykit aina aamupäivisin ja iltaisin vuorostaan on astioiden pesuvuoro. Saunominen on ainut asia, josta en tingi ja saunonkin niin usein kun mieli tekee – kesähelteellä tuli saunottua noin kahdesti viikossa, mutta talviaikaan sauna lämpiää lähes päivittäin. 🙂

Kätevän seurantasovelluksen lisäksi tykkään myös siitä että lasku tulee sähköpostiini joka kuukausi, mikä on auttanut konkretisoimaan kuukausikulutusta. Heinäkuussa sähköä tuli kulutettua 5,50 euron arvosta, jonka lisäksi maksetaan tietysti myös sähkön perusmaksu sekä siirto. Olen saanut pienennettyä sähkön kokonaiskustannuksia tuntuvasti ilman sen suurempaa vaivannäköä ja jokainen säästöön jäänyt euro on kerryttänyt meidän hupirahastoa, jolla käymme tytön kanssa mm. jätskillä, leffassa ja Lintsillä. 😀

Tilaa sinäkin kotiisi vihreää edullista sähköä ja loikkaa tuhansien tyytyväisten Enefit-asikkaiden joukkoon! Samalla osallistut myös viikottaiseen lahjakorttiarvontaan! Lue lisää ja kilpailuta sähkösopimuksesi täällä:

→ enefit.fi

Aurinkoista alkanutta uutta viikkoa kaikille!


Lue myös: → Enefit – Vihreää ja edullista energiaa

14 kommenttia “Enefit & edullinen sähkö – Vihreä säästöraportti

 1. Meillä ekosähkön yksikköhinta on 3,99 c/kWh + ALV. Sähkönkulutuksemme on suurempi, koska se pitää sisällään myös veden lämmityksen ja ilmanvaihdon, talvella myös lämmityksen. Vastapainoksi vastikkeemme on sitten pieni

  1. Minna: onko hinta teillä aina vakio, eli kiinteä ja sidottu sopimuksella määräaikaan tai muuhun momenttiin? Ekosähköksi tuo 0,0495€ alveineen on kyllä todella edullinen. 🙂

 2. Miksi astiat ja pyykit pitää pestä eri aikaan? Eikö sähkönkulutus ole lopputuloksena sama kuitenkin?

  1. Ei ymmärrä: yritän pitää sähkönkäytön mahdollisimman tasaisena jottei tulisi esim iltapainotteista kulutuspiikkiä. Kesällä kulutus on yleensä melko pientä, mutta talvella sähkön hinta helposti pompsahtaa taivaisiin jos kaikki kotitaloudet samanaikaisesti käyttävät kodin laitteita lämmityksen lisäksi. Omalla käytölläni ja tasaisuuden opettelulla kannan korteni kekoon sähkötalkoissa, pienentäen ruuhkahuippuja. Mikäli muutkin toimisivat edes osittain tällä tavalla, sähkönhinta pysyisi aina alhaisempana ja tasaisempana. Talven saapuessa markkinahinta nousee nimittäin jonkin verran ja varsinkin joulun aikaan (kaikilla kinkut uunissa :D) saa maksella tuplahintaa.

   Sähkönkäyttöä on myös helpompi säädellä kun pyrkii pitämään diagrammin lukemat aina keskiarvoa alempana. Siihen tuo pakollisten laitteiden eriaikainen käyttö on hyvä keino. 🙂

 3. Sähkön hinta on kyllä noussut hirveästi parissa vuodessa. Meillä on 24 kk määräaikainen sopimus loppumassa. Sen hinta on ollut 3,99 s/kwh, kk-maksu 0 €. Nyt uusista sopimuksista joutuu maksamaan melkein tuplat. Se yllätti.

  1. Terhi: näin ikävä kyllä on. Sähköä käytetään koko ajan enemmän ja enemmän ja sekin heijastuu suoraan hintoihin – mitä enemmän tarvitaan, sen enemmän sitä pitää tuottaa, ja toki myös kysynnän noustessa hintoja on helppo hilata ylöspäin liiketoimminnallistenkin pluslukujen takia.

   Enefit on kilpailuttamistani sopimuksista selvästi edullisin. En halunnut sitoutua pitkiin sopimuksiin joten kaikki vuosien mittaiset määräaikaiset ”avioliitot” tipahtivat heti pois laskuista. Haluan seurata ja vaikuttaa omaan sähkönkulutukseeni ja sen osalta olen todella tyytyväinen Enefitiin. 🙂

 4. Jäin itse miettimään tuota mainitsemaasi sievoista säästöä, kerrostalokolmiossa sähkönkulutus ei kuitenkaan kuukausitasolla kovinkaan suurta ole?

  Itse tein juuri eilen kahden vuoden määräaikaisen sopimuksen ja hinta on itse asiassa selkeästi halvempi mitä sinulla tuossa on. Sähkönkulutuksemme on aikalailla suurempi, joten sen vuoksi haluan itse lyödä lukkoon hinnan pidemmäksi aikaa, jotta sitä ei tarvitse miettiä eikä toisaalta hinnan nousun myötä tule yllätyksiäkään.

  Mutta todella, sähkönhinta on noussut kovasti nyt parin vuoden aikana.

  1. Rita: Kuukausitasolla ei päästä kovin korkeisiin lukuihin, mutta jos vertaa esim minun ja miehen sähkönkulutustapoja niin hintaero on hurja. Mies ei sähkössä pihistele, valot palaa joka huoneessa ja käy saunassakin huolettomasti vaikka kahdesti päivässä jos siltä tuntuu. Hänen sähkölaskunsa on lähemmäs 100€ kuussa kun minun on alle 10€ (talvella tietysti enemmän). Mies käyttää kaksiossaan yksinään pienen omakotitalon verran sähköä kun meidän kaksihenkinen perhe on saanut pienennettyä kulutustaan minikokoisen yksiön lukuihin. Joten kerrostalossakin saa kyllä tuhlattua melkoisen summan rahaa sähkön muodossa jos niin haluaa. 😀

   Määräaikaiset sopimukset ovat usein halvempia, näin on myös Enefitilläkin, mutta itse en halua sitoutua määräaikoihin ja se on periaate josta en halua joustaa. Sama pätee myös puhelin- ja nettiliittymissä. 🙂

   Sähkön hinta on kieltämättä ollut nousukiidossa enkä usko että se sieltä helposti alas alkaa tippumaan, varsinkaan jos sähkötalkoisiin ei ihmiset innostu osallistumaan säätelemällä omaa käyttöään. No, talvella sen taas huomaa isommasta laskustakin, ilman valoja kun ei voi olla ja lämmityskin (tosin meillä kaukolämpö, joten ei vaikuta sähkölaskuun suoraan, mutta yhtiövastikkeisiin kyllä) on pakollinen.

 5. Kerrostalossa suurimman säästön taitaa tehdä siinä, että löytää sopimuksen jossa ei ole kk-maksua. Niin pienellä kulutuksella sähkölaskusta yli puolet voi olla kk-maksua ja veroja.

  Sähkölämmitteiseen taloon jossa menee vuodenajasta riippuen 1000-3000 kWh / kk taas pörssisähkö on liian kallista kun määräaikaisia soppareita saa noin 4 sentin / kWh hintaan.

  1. Rutkis: Kuukausimaksu on suhteessa sähkönkulutuksen kuluihin melko suuri meidän tapauksessa, kun kulutus on niin pientä. Verot ovat toinen kuluerä.

   Määräaikaiset parin vuoden sopimukset ovat aina edullisempia, sillä silloin yritys sitoo asiakkaan itselleen ja luo jatkuvuutta ja tasaista tulovirtaa yritykselle. Ihan ymmärretävä ja positiivinenkin asia joka turvaa yrityksen toimintaa ja toimintavarmuutta. Itse kuitenkin välttelen määräaikaisten sopimusten tekemistä silläkin uhalla että maksan asioista hieman enemmän euroissa. Enefitilläkin (kuten muissakin) on edullisempi hinta määräaikaiselle sopimukselle ja myös kustannuskatto, jonka yli ei sähkönhinta koskaan nouse vaikka markkinahinta hipoisi taivaita. Nuo ovat molemmat hyviä lisäpalveluja sellaisille, jotka haluavat tasaisuutta omaan talouteen. 🙂

 6. Kaikissa pohjoismaissa sähkön kulutus on itseasiassa ollut lievessä laskusuunnassa jo 10 vuotta sitten huippuvuosien 2006 ja 2007. Viime aikaistan hintojen nousu johtuu OL3:n myöhästymisestä ja kuivasta kesästä pohjoismaissa kun pohjolassa ja varsinkin Norjassa tuotetaan paljon sähköä vesivoimalla. Vesivajautta sitten paikataan kalliimmin tuotetulla sähköllä.

  1. Rutkis: tuohan on tosi hyvä uutinen! 🙂 itse olen törmännyt vain sellaisiin uutisiin, kuten viime marras-joulukuun iltapäivälehti-artikkeleihin, joissa varoitellaan sähkön kasvavasta kulutuksesta. Olisiko sinulla jakaa lähdelinkkiä josta voisin lukea lisää tuosta päinvastaisesta uutisesta / tutkimuksesta?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *