Mikrosementti – Hyvästit laattasaumojen jynssäämiselle

Kylläpä olikin vaikea tehdä päätöksiä kylpyhuoneremontin pintamateriaaleista. Onneksi yksi asia sentään on jo melkein varma – lattia ja seinät pinnoitetaan suurella todennäköisyydellä mikrosementillä ja sävyvaihtoja on kolme, valkoinen ja kaksi erilaista harmaata, joiden väliltä teen valintani ensi kuun puolella.

Mikrosementti kylpyhuone pinnoitus remontointi valkoinen harmaa

Greigeä, beigeä vai harmaata

Kävin läpi valtavan määrän erilaisia laattoja sekä kosteantilan seinämateriaaleja ja lopputuloksena päädyin valitsemaan seinä- ja lattiapinnoille kosteudenkestävää mikrosementtiä. Puuterimaisen mikrosementin avulla saan luotua kylpyhuoneeseen ihanan pehmeän ja rauhoittavan tunnelman, eikä minun tarvitse enää koskaan jynssätä laattasaumoja! 🙂

Valkoinen olisi seinissä ihanan valoisa väri, mutta lattialla turhankin vaalea. Haluan seinien ja lattian olevan yhtenäiset ja tällä hetkellä näyttää siltä että pehmeä vaaleanharmaa vetää pisimmän korren. Hentoinen harmaansävy vivahtaa aavistuksen beigeen eli greigeen. Blogiani pitempään seuranneet tietävätkin mitä tuo greige minulle edustaa, mutta tässä kyseisessä remppamuutoksessa en ole yhtään huolissani siitä että kylpyhuoneen tunnelma kallistuisi liiaksi romanttiseen luksukseen. Katto ja kalusteet tulevat olemaan kuitenkin moderneja ja linjakkaita, kuten myös suihkumekaniikka ynnä muut tykötarpeet.

Valkoinen kylpyhuonekaluste

Kuva: Otsoson

Mikrosementtiä kylpyhuoneeseen

Kylpyamme-suunnitelmasta oli pakko luopua, sillä se ei kerta kaikkiaan mahdu mitenkään päin pesukoneen kanssa samaan tilaan, jos ei vessanpyttyä siirrä… ja siihen projektiin en lähde. Allaskaappi tullaan kiinnittämään suoraan seinälle ilman sokkeleita tai jalkoja yllä olevan kuvan kaltaisesti. Harkinnassa on vielä kaappien lopullinen määrä – haluanko sittenkään yhtä massiivista kaapistoa kuin nykyinen vai riittäisikö vähän pienempi allaskaappi, jonka ympärille jäisi ilmaa…

Mutta yksi asia on siis varma, mikrosementillä mennään ja värinä luultavimmin pehmeä greigeharmaa yhdistettynä puhtaanvalkoisiin kalusteisiin ja kattoon.

Sattuuko teillä olemaan omakohtaista kokemusta mikrosementistä? Kiinnostaa erityisesti kylpy- ja wc-tilojen käyttökokemukset, mutta myös keittiön välitilasta olisi kiva kuulla miten on kosteutta sietänyt ja onko puhdistus niin helppoa kuin sanotaan. 🙂


Seuraa myös Instagramissa 

32 kommenttia “Mikrosementti – Hyvästit laattasaumojen jynssäämiselle

  1. Saanko arvata – sponssattu mikrosementti. Olisi kiva joskus lukea juttuja, joissa olet itse valinnut omakustanteisesti ja puhtaasti omista lähtökohdista kunnon kalusteita tai remonttia.

    1. Sementti: tuota noin, missä kohtaa postauksessani mainitsen yrityksen tai muitakaan tietoja? Ilman muuta jos alan yrittäjä haluaa kanssani solmia yhteistyösopimuksen niin olen kiinnostunut, olenhan yrittäjä itsekin, mutta en tosiaan vielä tiedä keneltä tai mistä mikrosementin tulen ostamaan – ostanko tuotteen (eli aineet) ja palvelun (eli pinnoitustyön) erikseen vai yhdessä avaimet käteen -paketissa.

  2. Vajaa puoli vuotta sitten meillä laitettiin kylppäriin mikrosementti ja ollaan oltu enemmän kun tyytyväisiä. Ollaan voitu heittää hyvästit kalkkitahroille, joita aina laatoissa oli. Meillä myös lämpimään taittava harmaa puhtaanvalkoisilla kalusteilla – allaskaappi ja valopeili (kuten tuossa kuvassa). Lämmin sävy mielestäni toimii tuoden pehmeyttä kokonaisuuteen.

    Meillä myös keittiössä sementti koko allas-liesiseinällä (meillä ei siis ole yläkaappeja lainkaan – ainoastaan alakaapit). Keittiön seinä on jätetty rouheammaksi ja päällä on lakkakerroksia, joten pyyhkiminen onnistuu. Toki vältetään ylimääräistä lutraamista ja roiskimista. Lieden kohdalla meillä on tasosta ylösnouseva liesituuletin, joten pahimmat rasvaroiskeet menevät siihen eikä seinään.

    Mikrosementille suositteluni – ehdottomasti!

    1. Terhi: kiitokset kommentistasi! 🙂

      Mikrosementti on sen verran tuore juttu ettei siitä löydy kovin kattavaa kokemusten jakoa. Keittiön välitilasssa se näyttänee olevan yleisempi kuin kylpyhuoneessa mutta keittiö ei altistu niin kosteaan menoon kuin pesutilat. Mahtavaa kuulla että olette olleet tosi tyytyväisiä, ja tuo kalkkiongelman katoaminen on loistojuttu! 🙂

  3. Vinkki kalusteiden suunnitteluun. Kannattaa miettiä, että muutama vuosi ja vessan kanssasi jakaa teini -joka on tyttö 🙂
    Itse olen kokenut hyväksi selkeän eroittelun teinin tavaroille ja omilleni laatikoissa. Lisä plussaa riittävän leveä laatikosto, saman levyinen peili, joka alkaa tasosta ilman väliä josta näkyy seinää ja tuo näin selkeyttä, linjakuutta ja ei näytä yhtään isolle.

    Vinkkinä vain: teinit ovat huippu valtaajia 😀

    Odotan innolla remonttisi alkamista, tsemppiä!

    1. Hanne: hyvä pointti, ihan totta että teini-ikäiset ovat kylpyhuoneiden suurkuluttajia ja meilläkin varmasti aikanaan saadaan kokea hampaiden kiristelyä vessavuoroista. ?

      Meikit ja hiustenlaitamiset saa tyttö hoitaa omassa huoneessaan ja siihen täytyy ratkaista tila ja välineet sitten kun tälläytyminen on ajankohtaista. Vielä menee onneksi (toivottavasti) useampia vuosia ennen kuin peilailu alkaa. ?

      Kolme erilaista kalusteratkaisua olen suunnitellut ja täytyykin vielä kymmenennen kerran käydä ne huolella läpi mikä niistä olisi viisain ja toimivin valinta pitkällä tähtäimellä. Tosin kotikin saattaa vaihtua jossakin vaiheessa tulevaisuudessa, onhan tässä jo 12-vuotta asusteltukin. 😀

  4. Itse joskus harkitsin mikrosementtiä, mutta luovuin haaveesta, kun vastaan tuli niin paljon epäonnistuneita kuvia ja tarinoita. Haasteellisista lienee materiaalin pysyvyys. Toinen huoli liittyy taloyhtiön kantaan ja vakuutuksiin. Harmi, sillä itsekin olin kiinnostunut siksi, että olisi ollut edullisempi, koska vanhoja pintoja ei olisi tarvinnut alta hajottaa 🙂 en itse ehkä ostaisikaan asuntoa, jossa laatat on pinnoitettu mikrosementillä. Mieti tarkkaan ja kuuntele vielä ammattilaisten kannanotot! 🙂

    1. Maija: Mikrosementtiä on kehitelty viime vuosien aikana paljon ja markkinoilla on aqua stop -tyyppistä täysin vedenkestävää seosta, josta ei vesi mene läpi millään. Myös kaikenlainen rakenteellinen liikehdintä on saatu ratkaistua niin ettei sementtiseos enää halkeile tai lohkeile. Tutun ammattilaisen sanaan luotan ja hänen mielestään mikrosementti on nykyominaisuuksiltaan todella hyvä pintamateriaali sekä uudiskohteissa että remonttiratkaisuna. Ehdottoman tärkeää on se että vesieriste on kunnossa, mistään kohtaa ei saa ei saa eristepinta kulunut tai uudiskohteissa huonosti tehty. Viemäröintien ympärillä on oltava mikrosementin kanssa äärimmäisen huolellinen, minkäänlaista rakosta ei saa jäädä lattiakaivon reunoille ja monesti onkin fiksumpaa vaihtaa lattiakaivoelementti kokonaan uuteen, jolloin vaaraa ei eristeen pettämisestä ole.

        1. Maija: Tähän en tiedä vastausta. Yleensä lattialämmitys (ns. mukavuuslämmitys) on laattojen alla valmiina ja ymmärtääkseni näin on toimittu kymmeniä vuosia. Uudiskohdetta tehdessä lattialämmitys asennetaan teräsverkon avulla kiinteään lattipohjaan ja sen päälle tulee lattian varsinainen betonimassa, jonka päälle laatoitus. Tuo mikrosementti laitetaan laattojen tilalle vastaavassa työvaiheessa. En osaa sanoa miten mikrosementti reagoi lattialämmitysmekaniikan kanssa jos ne ovat suorassa kosketuksessa keskenään. Tätä kannattaa kysyä mikrosementtiä myyviltä ammattilaisilta, he tietävät parhaiten miten oma tuotteensa käyttäytyy. 🙂

          1. Ok! 🙂 mutta eikö ajatuksenasi kuitenkin ollut uudistaa lattialämmitys, sehän taisi olla hajalla? Ilmeisesti ilman lämmitystä mikrosementti on aika kylmä materiaali jalalle..?

          2. Maija: Meillä on lattialämmitys mutta se on rikki ja ensi viikolla tutkitaan missä kohtaa vika piilee. Korjaus sille tulee siis enivei, ja tuo mikrosementti tulee laattojen tilalle tai päälle, mikäli lämmitys saadaan korjattua paikallisesti ilman että koko lattiaa pitää repiä auki. 🙂

  5. Teimme 2v sitten täydellisen kph rempan ja katselin silloin mikrosementtiä vaihtoehdoksi. Taloyhtiömme ei sallinut ns ”huononnusta” ja laatu säilytettävä entisellään eli kaakeli oli otettava. Tosi harmi!

  6. Juu meilläkään ei taloyhtiö suostunut mikrosementtiin. Se kannattaa tarkistaa ennen ku ainakaan tilaa mitään…. 🙂

    1. TT: Asia on hoidossa ja luvat kunnossa. 🙂 Ensimmäisenä korjataan rikki mennyt lattialämmitys, ensi viikolla hihat heiluvat sen osalta. 🙂

  7. Hei,
    Minkä merkkinen kuvassa oleva allaskaluste on? Olen etsimässä juuri samanlaista kalustetta ja tasoallasta. Kaupat on pullollaan erilaisia altaita, mutta ohuita tasoaltaita ei tahdo löytyä mistään.

    vakkarilukija

    1. Vakkarilukija: Kyseinen allaskaapisto löytyy kylpyhuonekaluste.netin valikoimasta ja sen merkki on Minimeri. 🙂

  8. Toivottavasti tiedät että vaikka taloyhtiö on antanut sinulle luvan asentaa mikrosementin niin se ei korvaa jos jotain ongelmia joskus tulee. (kosteus)

    1. m: tiedän toki. Kaikki kylpyhuoneremontit siirtävät vastuut asukkaalle itselleen, eli vaikka laittaisin laattaa mikrosementin sijaan niin siltikin rakennuttajan aikaiset taloyhtiötakuut umpeutuvat.

  9. Hei, tämän päivän Savon Sanomissa iso juttu tästä aiheesta ja asiantuntijoiden kommentit. Eivät suosittele, osa ei suostu laittamaan reklamaatioiden vuoksi. Suosittelen lukemaan!

    1. Sari: Kiitos vinkistä, lukaisen artikkelin ja jos se herättää kysymyksiä niin konsultoin ammattilaista asiasta uudemman kerran. 🙂

  10. Hei, Tänään oli Savon Sanomissa artikkeli, jossa kerrottiin, että mikrosementin huokoisuuden vuoksi sitä ei suositella käytettäväksi kylpyhuoneessa eikä esim. tuulikaapissa. Huokoisuuden vuoksi värjäytymien puhdistus ei onnistu. Käyttökestävyys on heikko ja vedenpaineen vaikutuksin siinä mainittiin. Nykyisin on yrityksiä, jotka eivät suostu käyttämään mikrosementtiä kuin esim. keittiön välitilassa lasilla suojattuna.
    Suosittelen lukemaan artikkelin.

  11. Henkilökohtaisesti ei ole kokemusta mikrosementistä, mutta tuttavapariskunta on rakennuttamassa taloa ja ovat luonteensa ja ammatiensa mukaisesti ottaneet asioista hyvin perusteellisesti selvää. He ovat rakennuttamassa mahdollisimman homeriskitöntä taloa ja he päättivät olla laittamatta mikrosementtiä kylpyhuoneisiin siihen liittyvien riskien vuoksi. Ilmeisesti on olemassa kylpyhuoneisiinkin soveltuvia mikrosementtejä, mutta he tosiaan haluavat rakentaa mahdollisimman homeriskittömän talon.

    Omakohtaista kokemusta sen sijaan on hartsilattiasta kylpyhuoneessa ja sitä voin suositella täydestä sydämestä. Ihan parasta on, kun ei tosiaan ole mitään saumoja, joita pitäisi hinkata puhtaaksi. Värivalikoimaa oli todella paljon, tosin sävy piti valita pienestä mallilappusesta. Lattian liukkauteen pystyi vaikuttamaan asennuksen kuvioinnilla, siis sillä miten sileästi sitä levitetään. Lisäksi olisi ollut muistaakseni mahdollista lisätä jotain ”hiekkaa”, joka tekisi lattiasta vielä vähemmän liukkaan. Me kuitenkaan emme sellaista ottaneet, eikä lattia ole ollut liukas, edes saippuaisena. Ylipäätään on vähemmän liukas kuin laattalattia. Mikrosementin kanssa ilmeisesti pitää olla värjäytymisten kanssa varovainen, ja hartsin kanssa en ole ihan varma liittyykö siihen tällaista riskiä, mutta en usko. Hartsi on kuitenkin aineena jo niin kova, että en uskoisi sen värjäytyvän. Kaiken kaikkiaan olemme olleet niin tyytyväisiä valintaamme, että tällä hetkellä ajattelen laittavani kaikissa loppuelämäni kylpyhuoneremonteissa hartsilattian. 🙂

    Päädytpä mihin tahansa, niin uskon lopputuloksen olevan upea. Ja ota mahdollisimman paljon ennen ja jälkeen kuvia, niitä on sitten myöhemmin kiva katsella. NIin nopeasti sitä unohtaa millainen se kylppäri ennen olikaan. 🙂

    1. Aamu: Kiitos kommentistasi ja kokemustesi jakamisesta hartsiin liittyen. Täytyykin etsiä lisätietoa tuosta hartsista samantien. 🙂

      Ihanaa sunnuntai-iltaa! <3

  12. Moi! Joka päivä tule toiveikkaana kurkkaamaan olisiko uutta postausta kylppäriremppaan liittyen. Minkälaisella aikataululla remppa toteutuu? Odotan innolla että näen minkälaisiin materiaaleihin yms. päädyt.

    1. Kaisa: Olen käynyt keskustelua mikrosementistä ja sen kestävyydestä useiden eri tahojen kanssa ja kiitos valveutuneen lukijani, olen todella epäileväisellä kannalla. Olen käynyt katsomassa useita laattoja, isoja sekä pieniä, ja nyt en tosiaan tiedä mitä oikein teen. Haluaisin kovasti mikrosementtiä mutta epäilyttää sen kestävyys vuosien vieriessä. Pari hyvää laattaakin on löytynyt, joten ihan ulapalla ei sentään olla. kylpyhuoneen lattialämmitys on saatiin korjattua viime viikolla ja aikamoisella kiireellä pitää laatta-sementti-valinta nyt tehdä jotta jouluksi saadaan uusi kylpyhuone ja sauna missä heittää löylyä. 🙂

  13. Sepä se, tätä samaa asiaa ollaan mietitty myös meidän kotitaloudessa. Esimerkiksi sivustolla osa yrityksistä vannoo mikrosementin nimeen, osa suosittelee pintojen käsittelyä maalilla (tikkurila, m33 jne.) ja osa suosittelee laattojen vaihtoa remontilla. Meitäkin kiinnostaisi tuo mikrosementti eniten, mutta sen käyttäytymisestä kosteissa tiloissa ollaan montaa mieltä. Kiinnostaisi tietää jonkun kokemus, kenellä on ollut mikrosementtiä kylpyhuoneessa jo useita vuosia.

    1. Kaisu: Haluaisin kovasti sileät mikrosementti-seinät ja -lattian mutta en uskalla lähteä koekaniiniksi testaamaan millaisena mikrosementti säilyy esim 10 vuoden ajanjaksolla. Vanhimmat kokemukset ovat parin kolmen vuoden takaa ja ikävä kyllä joukkoon mahtuu myös muutama joilla sementti on alkanut halkeilemaan. Mahtaakohan kenelläkään olla kokemusta esim 5 vuoden käytöstä, sekin olisi jo sellainen ajanjakso jossa varmasti näkee miten pinnoitus elää rakenteessa. 🙂 Pidetään peukkuja että joku tulee kommentoimaan, ja jos kuulen jostakin tai löydän materiaalia netistä missä mikrosementistä kerrotaan pitkän aikavälin kokemuksia niin koostan postauksen blogiin jotta muutkin saavat tiedon. 🙂

  14. Hei! Minkä sävyn ja mistä valitsit, tuo ’greige’ kiinnostaa minuakin eli hieman lämpöiseen taittuva vaalea harmaa?

    1. Marjo: En ole vielä tehnyt valintaa väristä, kerron asiasta heti lisää kun loppukuusta on lyötävä kaikki lukkoon. Remontti alkaa siis syys-lokakuun vaihteessa, joten vielä on pari viikkoa aikaa puljata värisävyjen kanssa. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *