Asiaa kierrätyksestä ja fiksuista valinnoista – Fida Columbus

Fida on vuonna 1979 perustettu suomalainen avustus-, lähetys- ja kehitysyhteistyöjärjestö, jonka secondhand-myymälöiden tuotto käytetään Fida Internationalin tekemään avustustyöhön yhteensä 48 maassa. Lasten oikeuksien parantamiseen panostava Fida tuo toivoa ja tulevaisuutta kaikista köyhimmille ihmisille, erityisesti lapsille, vaikuttaen noin kahden miljoonan ihmisen elämään vuosittain.

Kirppiskiertue Fida Vuosaari

Fida avasi hyväntekeväisyysmyymäläketjunsa uusimman myymälän Helsingissä sijaitsevaan kauppakeskus Columbukseen juuri ennen joulua ja kävin avajaispäivänä tutustumassa tarjontaan sekä viemässä suuren satsin tytön pieniä vaatteita ja kenkiä heille myytäväksi. Minusta on todella hienoa että kierrätyskaupat ovat alkaneet rantautua myös kauppakeskuksiin ja paraatipaikoille, sinne missä ihmiset liikkuvat palveluiden äärellä. ♥

Kirppiskiertue Fida Vuosaari
Kirppiskiertue Fida Vuosaari

Avajaispäivän väentungoksen perusteella Fida iski suoraan kultasuoneen valitsemalla liiketilakseen kauppakeskuksen keskiössä olevat myymäläneliöt. Kauppa kävikin kuhisten, enkä ihmettele sillä valikoimassa oli runsaasti uudenveroisia tavaroita ja vaatteita. Bongasinpa sisustuspuolelta myös Villa Stockmannin silkkiverhojakin, muutaman Arabian astiaston, Marimekon tekstiilejä sekä legoja.

Kirppiskiertue Fida Vuosaari
Kirppiskiertue Fida Vuosaari

Kierrätyksen ja eettisen kuluttamisen pioneerina toimivan Fidan valikoimasta löytyy vaatteita, kenkiä, asusteita, koruja, huonekaluja, harrastustarvikkeita, astioita, sisustustavaroita, kirjoja sekä leluja, ja secondhand -ketjun toiminta perustuu puhtaasti kierrättämiseen. He antavat myyntikelpoiselle tavaralle uuden elämän ja vähentävät näin kulutuksesta syntyvää painetta maapalloamme kohtaan.

Hävikin minimoimiseksi he myyvät eteenpäin myös pääkaupunkiseudun lajittelukeskuksessa käsiteltävän lahjoitusmateriaalin, joka ei päädy Fida secondhand –ketjun valikoimaan ja suurin osa ketjuvalikoimaan päätymättömästä vaatteesta myydään eurooppalaisille, materiaalit uudelleen lajitteleville toimijoille, ja eurooppalaisiin tekstiilinkäsittelylaitoksiin. Ennen yhteistyön aloittamista Fida hankkii tiedot yhteistyökumppaneiden lajittelutoiminnasta, eli siitä, millaisia lajikkeita prosessissa syntyy ja mitä niille tehdään – tämä on nykypäivänä äärimmäisen tärkeä teko erityisesti tekstiiliteollisuudessa toimivien yritysten osalta.

Kirppiskiertue Fida Vuosaari

Uudelleen lajitellusta materiaalista valtaosa päätyy myyntiin ja kierrätykseen. Myynti- ja kierrätyskelvottomat lahjoitustavarat hyödynnetään vuorostaan energiatuotannossa eikä kaatopaikalle päädy mitään. Fidan käsittelytavat ja verkostot takaavat että mahdollisimman suuri osa Fidalle päätyneistä hyödynnettävissä olevista lahjoitustavaroista pääsee näillä keinoin uusiokäyttöön.

Kirppiskiertue Fida Vuosaari

Länsimaisilla ihmisillä on kaikkea jo aivan liikaakin, johtuen osaksi sotien pula-ajan aiheuttamasta ”kaikki pitää säästää” -ajattelutavasta ja myöhemmin yhteiskuntaa ravistelleesta yltäkylläisyydestä, jossa kaikkea on mahdollista ostaa ja omistaa. Elämänmeno on muuttunut paljon pelkästään jo oman aikuisuuteni aikana ja elämisen etiikka on mukautunut tiedostavammaksi ja pitkäjänteisemmäksi.

Kuluttaminen on maailman talouden kannalta edelleen elintärkeää ja pakollista, mutta ihmiset ovat ohjautuneet ostamaan aikaisempaa laadukkaampaa tavaraa, mistä ikävä kyllä kertoo myös Br-lelut- ja Toys r’ us -myymäläketjujen tuore konkurssi. Tuollaiset uutiset ovat työttömyyden kohdanneita tuhansia ihmisiä ja työntekijöitä ajatellen aina surullisia, mutta toisaalta myös ymmärrettäviä sillä kehitys on jo pitkään antanut merkkejä siitä että lapset todella ovat meidän tulevaisuus ja toivomme. Omakaan tyttöni ei toivonut joululahjaksi mitään leluja ja kiinnostuksen kohteet ovat monilta osin erilaisia kuin omassa lapsuudessani, jossa lelut olivat ykköstärkein juttu.

Kirppiskiertue Fida Vuosaari

Maailmassa on valtavasti tavaraa ja Fidan kaltainen toimija mahdollistaa sen että kaikkea ei tarvitse ostaa uutena. Varsinkin lastenvaatteet ja -tarvikkeet ovat sellaisia joiden kiertokulutusta kannattaakin suosia, sillä kasvavat lapset tarvitsevat säännöllisesti uutta vanhempien eettisestä vakaumuksesta huolimatta. Kierrätys ei enää ole tabu eikä viittaa köyhyyteen, vaan on fiksujen ihmisten ekoteko – toisin kuin omassa nuoruudessani jossa kirppisvaatteita käyttävää lasta kuten minua kiusattiin vähävaraisuuden takia.

Kirppiskiertue Fida Vuosaari

Fidasta löytyy aivan ihania lastenvaatteita varsinkin pienille leikki-ikäisille ja vauvoille, ja kannustankin kaikkia vanhempia piipahtamaan ostoksilla joskus myös secondhand-myymälöissä. Oman tyttöni ikäluokkaa on ilmeisestikin niin paljon että 134-146cm kokohaarukan vaatteet hupenevat yhtä nopeasti kuin ne esille laitetaan, joten en ole montaakaan vaatetta onnistunut kirppiksiltä löytämään. Kirjoja sen sijaan olemme ostaneet tytölle paljonkin käytettynä, kuten myös Littlest Pet Shop -figuureja, joita tosin emme hetkeen ole enää katselleet.

Kirppiskiertue Fida Vuosaari
Kirppiskiertue Fida Vuosaari

Toiselle turha on jollekin tarpeen, yhden roska on jonkun aarre… kliseiset sanonnat ovat aidosti totta ja sen takia tavaroiden varastointia kannattaakin mielestäni aina harkita huolella. Cityvarastojen kaltaiset yritykset voivat parhaillaan hyvin paksusti, sillä ihmiset haluavat eroon vuosien ja vuosikymmenten aikana kerääntyneistä tavaroistaan mahdollisimman helposti. Kokemuksesta tiedän miten työlästä ja raskasta on käydä läpi omia kaappeja ja tavarajemmoja, miettiä turhalle tavaralle jatkosijoituspaikat ynnä muuta vähemmän mukavaa oheistoimintaa. Mielestäni tuo vaivannäkö on kuitenkin se oleellisin osa tiedostavampaa kuluttamista, se jos mikä avaa silmät ja saa ymmärtämään tavaran arvon – arvo ei nimittäin ole se eurosumma joka hintalapussa keikkuu, vaan se määre jonka tavara tuo elämään hyötyä tai haittaa.

Nurkkiin kasatut turhat tavarat ja vaatteet vievät valtavasti voimaa ja ovat henkistä kuormaa silloinkin kun ne tuupataan erilliseen varastotilaan jemmaan. Moni ei ajattele että 10€ hintainen mööpeli tulee olemassa olollaan maksamaan pahimmillaan satoja euroja kasvavien asumiskustannusten ja ees taas kuljetusten muodossa – lisätilaa ei kodin neliöihin pelkästään haluta kasvavan perhekoon takia vaan myös tavaramäärän kasvun takia, mikä ajatuksena on absurdi mutta tosiasiassa enemmänkin sääntö kuin poikkeus.

Kirppiskiertue Fida Vuosaari

Uusien tavaroiden ja vaatteiden ostaminen on minusta edelleen ihanaa, mutta vielä paremman onnen saan siitä kun koti pysyy siistinä lähes vaivatta ja jokaisella tavaralla ja vaatteilla on oma paikkansa ja käyttötarpeensa. Silloin tällöin edelleen ostan erilaisia asioita, mutta pyrin erottelemaan todellisen tarpeen uutuudenviehätyksestä ja tekemään mahdollisuuksien mukaan fiksuja valintoja. Yksi fiksummin tehty valintani oli ostaa tytölle käsintehdyt villasukat Fidasta ketjukaupan polyesterisekoitesukkien sijaan. Tällä pienellä valinnalla sain tytölle laadukkaammat sukat ja samalla annoin tukeni hyvän asian puolesta – win win tilanne! 🙂

Kirppiskiertue Fida Vuosaari

Yritän parhaani mukaan tukea kotimaisia kauppoja ja jakaa ostokseni eri yritysten ja liikkeiden välillä, ostan asioita uutena sekä kierrätettynä, panostan tavaroihin ja palveluihin käyttätarpeen mukaan ja pyrin välttämään turhaa shoppailua pelkän ostostelun vuoksi. Yksi pieni ihminen ei suurta muutosta omin voimin saa aikaan, mutta mitä useampi meistä toimii samoin, sen merkittävämpi on lopputulos.

En haluaisi hetkeen lukea konkurssiuutisia, mutten myöskään halua että vesistöt kuormittuvat mikromuoveista tai että jäätiköt sulavat kerskakulutuksen aiheuttaman lämpenemisen takia. Maailman tilanne on tällä hetkellä hyvin haastava ja tässä on pieni ihminen ihan pihalla – osta mutta älä osta, nauti elämästä mutta älä tee sitä ”väärin”, matkusta sivistyksen takia mutta älä kuitenkaan, näytä nätiltä ja panosta kauneuteen mutta älä saastuta luontoa väärillä valinnoillasi.

Eipä tässä muuta siis voi kuin elää oman moraalikäsityksen mukaan, imeä uutta tietoa itseensä ja pyrkiä pitkäjänteisyyteen sekä fiksuihin kompromisseihin elämässä… onneksi on ihmisläheinen Fida, joka tuo meille mahdollisuuden valita ja vaikuttaa tavaroiden kautta! ♥

Ihanaa aatonaattoa kaikille!

Lue myös: ➤ Kirppiskiertue – Postaussarja8 kommenttia “Asiaa kierrätyksestä ja fiksuista valinnoista – Fida Columbus

 1. Kiitos jälleen kerran hyvästä ja ajatuksia herättävästä postauksesta! Muutama vuosi sitten, kun aloitin tavaroiden karsinnan, vein paljon tavaraa SPR:n Kontti-kirppikselle. Se oli nopein tapa päästä eroon tavarasta ja toi hyvää mieltä, kun tiesi tuoton menevän hyvään tarkoitukseen. Sittemmin olen myynyt tavaroita itse kirppiksellä – välillä paremmalla ja välillä huonommalla menestyksellä. Täytynee taas vakavasti miettiä hyväntekeväisyyteen palaamista. Se on oikeasti tehokkain ja myös melko kivuton tapa luopua tavaroista, jotka eivät enää tuo iloa.

  1. Hippu-76: Itse lopetin kirppiksellä myymisen aikalailla kokonaan viime kesän siivouspäivää lukuunottamatta, niin paljon helpompi on lahjoittaa eteenpäin tavarat kuin säätää myymisen kanssa. Facebookin kirppisryhmissäkin olen suoraan antanut ilmaiseksi eteenpäin, mm. Söderhamn-sohvien alkuperäiset harmaat Ikea-päälliset. Tuo Fida on kyllä loistava lisäys, sinne ajattelin jatkossa viedä meidän turhat tavarat. Kauppakin näyttää käyvän tosi hyvin siellä ja lapsiperheitä paljon liikenteessä niin tavarat ja vaatteet löytävät uudet omistajatkin melko varmasti. 🙂

 2. Jos kerta pidät ympäristöasioita tärkeänä, niin miksi et osta pitkäikäisempiä ja kotimaisia huonekaluja, jotka ovat aitoa puuta kalustelevyjen ja mdf:n sijasta?

  1. Minna: Ostan kotimaista ja laatua, Artekin kalusteet on kunnon puuta ja valmistettu Suomessa, kuten myös käsityönä teettämäni sänky jonka valmisti Nukkuvillen Tuukka. 🙂 Muuramen kalusteet valmistetaan myös Suomessa ja niiden kotimaisuusaste on erinomainen. Ulkomaalaista kalustetuotantoa on meillä aika vähän: keittiöstä löytyy tanskalaisen Muuton Visu-tuolit, jotka on suunnitellut Mika Tolvanen, sekä Hayn ritilätuolit, eteisestä ruotsalaisen Swedesen Tree-naulakko ja olohuoneesta saman merkin hyllyt, jotka valmistettu Ruotsissa. Olohuoneen pöytä on käsityönä sekin tehty, saksalaisen Norr11-merkin valmistama tosin eli ei kotimainen.

   Euroopan ulkopuolella valmistettuja kalusteita ei montaa ole, parvekkeelta löytyy Jyskin pöytäryhmä, keittiöstä Ikean ruokapöytä ja olohuoneesta Ikean Söderhamn-sohva, jonka päälliset on erikseen tilattu Bemziltä. 🙂

 3. Itse en oikein osaa ostaa kirpputoreilta mitään, vaatteita en ensinkään ?. Jos/kun haluan päästä omista tavaroista/vaatteista eroon, niin lahjoitan. Meillä toimii niin, että tavarat voi jättää ulko-ovelle ja yhteisö, jonka kanssa nouto on sovittu, käy hakemassa tavarat tiettynä aikana. Minua kyllä kiehtoo uudet tavarat, ja kun kaupoissa kiertelee, niin ostohalu saattaa syttyä. Olen kuitenkin jo sisäistänyt vahvasti sen, että valitettavasti en tarvitse mitään uutta enää, joten nautin vain uusien tavaroiden katselemisesta. Tyytyväisyyttä tuo se, että rahaa säästyy, eikä kotona huku tavaraan. Toki jos jokin rikkoontuu, niin silloin ostetaan, jos ei pystytä itse korjaamaan.

  1. Satunnainen lukija: Itse rakastan kiertää kirpputoreilla, mutta sielläkin olen tarkkana siitä mitä ostan ja miksi. Tytön villasukat ovat olleet suorastaan taivaanlahja, kuten myös monet kirjat joita olen ostanut itselleni ja tytölle. Kirjastossakin välillä käymme, mutta viime aikoina kirppiksiltä on löytynyt niin paljon hyviä kirjoja ettei ole ollut tarvetta kirjastoreissuille. Uudetkin tavarat tottakai kiehtovat, varsinkin aina sesongin vaihtumisen aikaan. Syksyisin etenkin olen kuin tulisilla hiilillä kun kaupoissa on niin ihania tuotteita. Yritän kuitenkin pitää maltin mukana matkassa ja shoppailla mahdollisimman fiksusti.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *