Musta sauna – Hiiltä & helmiäistä

Kuvailin päivällä kylpyhuoneen seinälaatoista löytyneitä halkeamia isännöitsijälle ja samaan syssyyn kuvasin myös meidän pikimustan saunan. Saunaremontin myötä musta väri vaihtuu nimittäin vaaleaan ja haluan että saunan kaikki elämänvaiheet ovat tallessa myöhempää muistelua varten…

Musta sauna Tikkurila Supi saunavaha Yö sisustustrendit omakotivalkoinen
Musta sauna Tikkurila Supi saunavaha Yö sisustustrendit omakotivalkoinen

Hiilenmusta sauna

Saunan alkuperäinen väri oli perinteinen mänty, jonka sävytin itse mustaksi Tikkurilan hiilenmustalla Supi-saunavahalla vuonna 2012. Sävytetty vahapinta haalistui käyttövuosien aikana ja tasan neljä vuotta sitten helmikuussa sudin saunan haalistuneet seinä- ja kattopinnat sekä lauteet uudelleen mustaksi.

Uusintakäsittelyyn valitsin saunavahan sijaan mustaksi sävytetyn Supi Arctic -helmiäiskuullotteen, joka sai saunan säkenöimään. Helmiäskuullote ei ole niin peittävää kuin Supi-saunavaha, mutta loputulos on pysyvämpi – musta sauna on yhtä musta tänään kuin neljä vuotta sitten sutiessani tuon kuullotteen. 🙂

Musta sauna Tikkurila Supi saunavaha Yö sisustustrendit omakotivalkoinen

Emendon saunatekstiilit

Moni teistä ei välttämättä edes tiennyt että meillä on sauna. 🙂 En ole kylpyhuonetta saati saunaakaan pahemmin blogissa tuonut esille minimalismi-haasteita lukuunottamatta ja rempan jälkeen tuokin asia muuttuu – kaunista kylpyhuonetta olisi ilo esitellä.

Ostin pellavaisen Emendo-laudeliinan* vuosikausia sitten ja se on palvellut tarkoituksessaan ainoana peffa-alustana siitä asti. Saman sarjan saunatyynyn sain siskolta myöhemmin lahjaksi, kun oli sellaisen bongannut kauppareissullaan ja tiesi että olin etsiskellyt sitä huonoin tuloksin. Sekä laudeliinaa että tyynyä on pesty koneessa kymmeniä kertoja vuosien aikana  ja ne ovat edelleen kuin uudet. Näistä en aio ottaa pesäeroa edes rempan jälkeen, vaikka saunan värimaailma muuttuukin tummasta vaaleaan. ♥

Musta sauna Tikkurila Supi saunavaha Yö sisustustrendit omakotivalkoinen
Musta sauna Tikkurila Supi saunavaha Yö sisustustrendit omakotivalkoinen

Saunatuoksuja telineessä

Stokmannilta löysin joskus vuosi pari sitten tälläisen mustan puisen seinätelineen*, johon saa kolme saunatuoksua. Tuoksuina on tällä hetkellä Emendon Sisu, Salmiakki ja Mäntymetsä, joista viimeinen on ehdottomasti yksi lempituoksuistani Koivun, Savusaunan ja Tervan lisäksi.

Sisu ja Salmiakki sen sijaan eivät miellytä nenääni yhtään ja yritän saada ne käytettyä jotenkin pois vaikka haju henkeä salpaa. 😀 Näitä en halua edes tarjota eteenpäin kenellekään, sillä tuoksuina ne ovat mielestäni kelvottomia saunaolosuhteisiin vaikka sisuista ja salmiakista muuten tykkäänkin kovasti. Kuumuus saa niissä aikaan todella pistävän vivahteen ja haju tarttuu ikävästi hiuksiin eikä hajusteettomalla shampoolla pesu vie sitä pois. 😀

Musta sauna Tikkurila Supi saunavaha Yö sisustustrendit omakotivalkoinen

Pisaran muotoinen saunakiulu

Kiulu ja kauha ovat niin ikään mustia ja rakastan tätä Rento Saunan kyyneleen muotoista Pisara kiulu + kauha* -settiä. Pisarasta kiinnostuin sen materiaalina käytetyn ekologisen biokomposiittin vuoksi ja toki myös kotimaisuus oli tärkeä valintakriteeri – sekä Pisaran materiaali että varsinainen tuote valmistetaan Suomessa.

Musta sauna Tikkurila Supi saunavaha Yö sisustustrendit omakotivalkoinen
Musta sauna Tikkurila Supi saunavaha Yö sisustustrendit omakotivalkoinen

Oma sauna on asia josta en koskaan halua luopua. Saunan lämpö rentouttaa sekä lihaksia että mieltä ja minusta saunominen on todellista arjen luksusta. Tänäkin iltana sauna lämpiää ja samalla testaan ensimmäistä kertaa saunahunajaa kuivan ihoni hoitoon…

Leppoisaa viikonloppua kaikille!

*sisältää kaupallisen linkin


Seuraa myös Instagramissa 

8 kommenttia “Musta sauna – Hiiltä & helmiäistä

 1. Hei!
  Innolla odotan uutta saunaa; miltä näyttää, ja pesuhuonetta myös.
  Olen useamman vuoden seurannut blogiasi. Mielenkiinnolla aina odotan seuraavaa postausta. 🙂 Ihailen aina kuinka tavaroilla on oma paikkansa ja paikat aina kunnossa. Ja Erityiskiitos aina upeista kuvista.
  Nyt täytyi kuitenkin sellaisesta sanoa, että mikäli oikein olen ymmärtänyt, niin tuo Supi Arctic ei ole tarkoitettu laudepinnoille. Ainakin näin Tikkurilan sivuilla sanotaan. Tämä vain lähinnä huomioksi ettei lukijoista joku sitä sinne lauteille laita.
  Jään odottelemaan uusittua pesuhuonetta 🙂
  Mukavaa viikonloppua!

  1. Teija: Tuolloin neljä vuotta sitten ei ollut mitään mainitaa siitä etteikö sitä lauteillekin voisi laittaa, lienee kielto tullut myöhemmin… Miksihän sitä ei laudepinnoille suositella? Meillä ei ainakaan ole minkäännäköistä ongelmaa ollut, ei ole tullut ihottumaa, ei ole värjääntynyt laudeliina ja laudepuukin vaikuttaa hengittävän ihan hyvin eli ei ole halkeillut. Myös värisävy on pysynyt hyvänä eli ei ole haalistunut edes. Mutta todella hyvä kun tulit sanomaan tuosta, missään nimessä en suosittele käsitellemään Supi Arcticilla lauteita Tikkurilan omien suositusten vastaisesti – he tietävät oman tuotteensa soveltuvuuden parhaiten! 🙂

 2. Meillä myös pikimusta sauna,tosin lauteet vaaleat.Itse tykkään hirveästi mustasta ja puukiukaan tuli,sekä kynttilät valoina tekee saunasta ihanan tunnelmallisen.
  Meillä saunatuoksuna aina perinteinen terva.
  Puisen saunakiulun rikkoonnuttua,ostin juurikin tuon pisarasetin.Setti on kaunis,mutta kuumenee liian kuumaksi saunan lämmössä,joten taidan vaihtaa takaisin puukiuluun.
  Rakastan saunomista,käydään useasti pihalla jäähyllä.Saunotaan 2-3/krt viikossa:)

  1. Nanna: Terva on ihana saunatuoksu, hyvin perinteikäs ja suomalainen, ja rentouttaa mukavasti mieltä. 🙂

   Mitä ihmettä tuon Pisaran kanssa… kuumenee?? Apua, no todellakin jotakin muuta siihen tilalle jos kiulu ja kauha kuumenee niin että tuntuu kädessä epämukavalta. Meillä kiulua pidetään ylimmäisellä lauteella ja saunon aika kovissa löylyissä enkä ole huomannut kuumentumista. Lämpenee toki muttei tunnu käteen liian kuumalta vaan sellaiselta sopivan lämpöiseltä. Mistähän mahtaa johtua, toivottavasti eivät ole tehneet muutoksia valmistuksessa, sillä eihän sellaista kiulua ja kauhaa kukaan halua käyttää jotka tulikuumaksi muuttuu. 🙁 Melkein kannattaa olla yhteydessä suoraan Rentoon ja kysyä mistä tuollainen kuumentuminen voisi johtua? Jos vaikka olisi maanantai-kappale sattunut teille ja materiaalissa käynyt jokin sekoitussuhteellinen valmistusvirhe. Voisivat lähettää teille uuden Pisaran ja jos ongelma toistuu niin se ei ole hyvä juttu se. 🙁

   1. Jep,näin täytyy tehdä.Minustakin outoa,että muuttuu lähes tulikuumaksi!Sattuu ihan käteen.
    Tokihan puusaunassa ylälauteilla tosi kuuma,mutta kaipa tuon pitäisi saunaa kuin saunaakin kestää.Siihenhän tuo on tarkoitettu.

    1. Nanna: Meilläkin välillä kyllä heitetään niin paljon löylyä että nahka punaisena lauteilla istutaan, muttei kiulu tai kauhan kahva silloinkaan kuumene liikaa, eli ei tunnu kädessä kuumalta edes. Laita ihmeessä heille palautetta asiasta menemään ja toivottavasti lähettävät uuden setin tilalle, sillä kyllähän nyt kiulun ja kauhan pitäisi kestää ainakin sellaiset 90°C lämpöä ja sekin on ihmiselle jo hurjan kuuma lukema. 😀

  1. Kaisa: Tähän en osaa vielä vastata. Isännöitsijän kanssa pitää ensin selvittää mistä halkeilu ylipäätään johtuu ja vastuukysymykset tietysti myös. En halua että myöhemmin ongelma sysätään minun niskoilleni mikäli lähden nyt remontoimaan ennen kuin nuo vastuut on kirjattu ja hoidettu asianmukaisesti. Luojan kiitos että halkeamat löydettiin, ja seinälaattojen lisäksi siis löytyi yksi myös lattian rajasta vaakatasosta mikä onkin ongelmallisempi juttu. Kerron teille heti lisää kunhan itse saan vastauksia, toivottavasti mahdollisimman pian.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *