Vihreä unelma – Vanhan ajan huonekasvi

Kyselin alkuviikosta Instagram-videolla mikä tälläinen K-Marketin kasvihyllystä bongaamani hapsikkaasti heinämäinen viherkasvi mahtaa olla ja kasvi paljastui Asparagus- eli ruokaparsasukuun kuuluvaksi vanhan ajan harsomaiseksi huonekasviksi, jota kutsutaan unelmaksi… ja onhan tuo todellakin sympaattisen ja unelmoivan näköinen. ♥

Unelma huonekasvi vihersisustus valkoinen koti

Etelä-Afrikasta kotoisin oleva unelma, tarkalta nimeltään Asparagus setaceus (A. plumosus), menestyy parhaiten valoisassa, keskipäivän pahimmalta paahteelta suojatussa paikassa. Kasvukaudella normaali huoneenlämpö on unelmalle sopiva, mutta talveksi se tulisi sijoittaa valoisaan mutta mahdollisimman viileään paikkaan. Unelma kärsii lämmityksestä, muttei siedä vetoakaan, joten paikan kanssa kannattaa olla tarkkana kuin porkkana… vai pitäisikö sanoa parsakaali. 🙂

Unelma huonekasvi vihersisustus valkoinen koti

Unelma viihtyy ravinteikkaassa ja kuohkeassa viherkasvimullassa ja nauttii sumuttelusta. Kesällä unelmaa tulee kastella runsaasti, mutta pintamullan tulee kuivahtaa kastelujen välissä, eikä vesi saa jäädä seisomaan aluslautaselle. Kasvukaudella sitä voi huoletta ravita kasviravinteella jokaisen kastelukerran yhteydessä, talvella unelmalle riittää niukka kastelu ilman lisäravinnetta.

Unelma huonekasvi vihersisustus valkoinen koti

Unelma huonekasvi vihersisustus valkoinen koti

Unelma on nuorena tuuhean pensasmainen, mutta kasvattaa ikääntyessään köynnösmäiset versonsa jopa 1,5 metriä pitkiksi. Unelmalla on voimakastuoksuiset, kellomaiset pienet kukat, joiden väri vaihtelee vihertävästä vaaleaan. Kasvin kerrotaankin kukkivan helposti ja muodostavan sieviä punaisia puolukan kokoisia marjoja, mikäli on saanut olla lepoajan 8-10 asteessa. Tämä informaatio olikin yllätys, sillä unelman nykyisestä olomuodosta ei ihan heti tule mieleen kukat tai puolukan kokoiset marjatkaan. 🙂

Unelma huonekasvi vihersisustus valkoinen koti

Unelma huonekasvi vihersisustus valkoinen koti

Monet tuntevat unelman leikkokukkakimpuista, joissa sitä usein käytetään kimpun elävöittämiseen. Se viihtyy hyvin myös ruukkukasvina, kunhan on tarkkana kastelusta – vettä ei saa antaa liikaa, muttei liian vähääkään, ja kasvin kasvuvaiheet tulee muistaa ottaa huomioon vettä annostellessa.

Kaunis kiitos teille, jotka Instagramissa autoitte löytämään kasville nimen ja hoito-ohjeet! ♥ Leppoisaa lauantaita kaikille!

4 kommenttia “Vihreä unelma – Vanhan ajan huonekasvi

  1. Hei, mun äidillä on mummoni perintökasvi Unelma 1920-luvulta. Kyllä luit oikein. Kun mummoni nuorena muutti pois kotoota hän sai Unelman mukaansa. Äitini (72-v.) muistaa, kun he muutti lapsena, niin hänen piti jäädä tienpäähän vahtimaan Unelmaa, ettei ketään varasta sitä. Tämä sama Unelma löytyy vanhempieni olohuoneesta. Muistaakseni kerran vuodessa siihen tulee valkoista pientä kukkaa. Niin rakas kukka meille kaikille.

    1. Elma: Ai miten ihana tarina! <3 Olisipa meilläkin tuollainen historia… äidilläni oli pari vuosikymmentä vanha peikonlehti, mutta muuton yhteydessä sillä kävi köpelösti eikä se enää viihtynyt uudessa kodissa kun oli vanhaan tottunut. Minulla vanhin kasvi taitaa olla vähän reilu vuoden vanha, tämä talvi on ollut kova koettelus ja monkey mask -peikonlehtikin kuoli. Vielä 2 kk sitten se oli aivan villinä ja rehotti vihreänä. Sitten jotain tapahtui ja tänään oli pakko todeta ettei se enää eloon herää. 🙁

      Kiitos kun jaoit tarinan Unelmasta! <3 <3 <3

    1. Anni: Tähän en osaa vastata. Jos olet facebookissa niin kannattaa liittyä viherkasvit-ryhmään, siellä osataan kertoa ja neuvoa kaikissa kasveihin liittyvissä asioissa ja ongelmissa. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *