Eroon muovista | Finlayson sanoo hyvästit muovipakkauksille

Finlayson on laittanut kunnolla tuulemaan ja kotimaisesta kierrätysmateriaalista valmistettujen ekologisten Räsypalat-tuotteiden lisäksi Finlayson vaihtaa lakanoidensa ja pussilakanasettiensä pakkaukset muovista kartonkiin, vähentäen muovijätettä yli 20 000 kilolla vuodessa. Tämä vastaa painoltaan yli miljoonaa muovista ostoskassia pelkästään yhden vuoden aikana ja olen äärimmäisen iloinen että Finlayson on lähtenyt isosti ekologiseen muutosaaltoon mukaan. ♥

Finlayson kartonkipakkaus ekologinen valinta luomupuuvilla pussilakanat

Kyseessä on ensimmäinen kerta maailmassa, kun näin mittavan markkinaosuuden hallitseva kodintekstiilivalmistaja luopuu muovipakkauksista vuodetekstiileissä. Pakkausuudistuksen yhteydessä Finlayson siirtyy tuotteissaan sertifioituun luomupuuvillaan, mikä parantaa merkittävästi puuvillan jäljitettävyyttä ekologisen ja eettisen toiminnan varmistamiseksi.

Finlayson kartonkipakkaus ekologinen valinta luomupuuvilla pussilakanat

Uusi kartongista ja aaltopahvista valmistettu muoviton pakkaus otetaan käyttöön asteittain ja kartonkikeräykseen kierrätettynä sen päästöt ovat moninkertaisesti pienemmät muovipakkaukseen verrattuna.

Muovipakkauksista luopuminen sekä sertifioituun luomupuuvillaan siirtyminen on Finlaysonin isoin tuotteisiin liittyvä uudistus vuosikymmeniin eikä maailmaltakaan löydy saman kokoluokan kodintekstiilivalmistajaa, joka olisi tehnyt vastaavaa. Uskomme enemmän tekoihin kuin sanoihin ja olemme uudesta pakkauksesta ja luomutuotannosta valtavan ylpeitä”, kertoo Finlaysonin luova johtaja Jukka Kurttila.

Finlayson kartonkipakkaus ekologinen valinta luomupuuvilla pussilakanat

Uudet kartonkiset vuodetekstiilipakkaukset ilmestyvät kauppoihin heinäkuun 2019 aikana. Uudistus jatkaa Finlaysonin systemaattista ja pitkäjänteistä työtä muovin käytön vähentämiseksi – yhtiö lopetti muovisten ostoskassien käytön myymälöissään jo kesällä 2017 ja verkkokauppaostokset on toimitettu kuluttajille pahvipakkauksissa vuodesta 2016 lähtien. Muovinkäyttö kodintekstiilien pakkauskäreissä on maailmalla vakiintunut tapa, jonka Finlayson haluaa nyt kyseenalaistaa.

Muovin käyttöä on vähennettävä kaikkialla. Lakanat on mielletty hygieniatuotteeksi, mutta eihän alusvaatteitakaan osteta muovikääreissä. Meille ei ole ongelma luopua vanhoista tavoista jos se säästää ympäristöä, päinvastoin. Ilman muovia tuotekin pääsee paremmin esille“, Kurttila jatkaa.

Tähän on pakko todeta että amen! Aivan totta on että alusvaatteet ovat tekstiilituotannossa hygieniaosaston ykköspaikalla ja jos alushousuja voidaan myydä ilman pakkauksia, niin miksi ihmeessä lakanoita ja tyynyliinoja pitäisi pussittaa muoviin.

Finlayson kartonkipakkaus ekologinen valinta luomupuuvilla pussilakanat

Finlayson siirtyy luomupuuvillan käyttöön

Muovipakkauksista luopumisen lisäksi Finlayson korvaa tekstiiliteollisuudessa käytettävän tehoviljellyn puuvillan luomupuuvillalla, joka on vastuullisempi valinta ympäristövaikutusten ja alkuperän jäljitettävyyden osalta. Puuvillan luomuviljely tuottaa vähemmän typpi- ja fosforipäästöjä vesistöihin, eikä viljelyssä käytetä maaperää köyhdyttäviä geenimuunneltuja siemeniä tai torjunta-aineita.

Tekstiilialalla tuotteiden valmistajan vaikutusmahdollisuudet tavallisen puuvillan kasvatuksen ongelmien kitkemiseen ovat vähäiset, etenkin kun puuvillan tarkkaa alkuperää on usein lähes mahdotonta jäljittää. Luomupuuvilla mahdollistaa että puuvillan alkuperä voidaan jäljittää aina kasvattajaan asti.

Pienellä tekstiilivalmistajalla ei ole mahdollisuutta valvoa hankintaketjuaan joka päivä, eikä ole muuten isollakaan. Valitessamme vastuullista sertifioitua luomupuuvillaa tai Reilun kaupan puuvillaa, voimme parantaa materiaalin jäljitettävyyttä merkittävästi“, pohtii Kurttila.

Finlayson kartonkipakkaus ekologinen valinta luomupuuvilla pussilakanat

Finlayson siirtyy käyttämään tuotteissaan luomupuuvillaa asteittain. Luomua ovat aluksi tulevan syksy- ja talvimalliston vuodetekstiilit. Tavallista puuvillaa korvataan tuotannossa myös pellavalla ja kierrätysmateriaaleilla. Finlaysonin luomupuuvillasta valmistetuilla tuotteilla on kansainvälinen GOTS-sertifikaatti, joka varmistaa että kaikki puuvillan toimitusketjun toimijat noudattavat tiukkoja vastuullisuuden periaatteita. Finlayson sai auditoinnin tuloksena GOTS-sertifikaatin tämän vuoden alussa ja Finlaysonin oma vihreänvärinen GOTS-logo tulee löytymään kaikista tuotteista.

Finlayson kartonkipakkaus ekologinen valinta luomupuuvilla pussilakanat

Tämä on todellakin upea uutinen ja täydellinen vastakohta viime päivien mediakohuksi nousseen ruotsalaisen vaateketjun toiminnalle, jossa eettisyys loistaa poissaolollaan. Olen ylpeä suomalaisesta Finlaysonista ja nostan hattua siitä miten yritys on pystynyt luovimaan ekologisten arvojen ja tuotannollisten haasteiden kanssa tässä muuttuvassa maailmassa, jossa kustannustehokkuus on pakko voida huomioida toiminnan jatkuvuuden varmistamiseksi. Ei todellakaan ole helppoa tasapainoilla yrityksen elinvoimaisuuden, ekologisuuden ja eettisyyden välillä ja mielestäni Finlayson on onnistunut tässä upeasti!

Inspiroivaa perjantaita kaikille!

Lähde ja kuvat: Finlayson Pressi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *