Lasitetun parvekkeen sisustus – osa 1

Parvekkeen sisustus otti tänään ison askeleen eteenpäin ja pitkällisen pyörittelyn jälkeen palautin pöytäryhmän takaisin vanhalle paikalleen, jotta sain kaksi kaunista ja uutta kukkalaatikkoa näyttävästi esille. Lisäksi ostin johdottoman led-valaisimen, josta nappaan teille tunnelmakuvat erikseen auringon laskettua horisonttiin… Tästä se viidakon rakentaminen alkaa! 🙂

Omakotivalkoinen parvekkeen sisustus viherkasvit lasitettu parveke musta sisustus

Omakotivalkoinen parvekkeen sisustus viherkasvit lasitettu parveke musta sisustus

Omakotivalkoinen parvekkeen sisustus viherkasvit lasitettu parveke musta sisustus

Jyskin LOMVI-kukkalaatikoita ostin kaksi ja täytteeksi niihin aion laittaa korkeaa ja matalaa kasvia iloisesti sekaisin. Laatikolla on leveyttä 80cm, syvyyttä 25cm ja korkeutta jalustoineen 50cm, ja sen sisään mahtuu kookkaatkin kasvit kasvamaan. Näillä näkymin parvekkeen seinälle kaavailemani köynnösritilän kiinnitys ei onnistu, mutta nähtäväksi jää mitä kesä tuo tullessaan. LOMVI-laatikot valitsin osittain myös siksi, että ne sopivat erinomaisesti myös seinäristikon alle, mikäli tämä jossakin vaiheessa toteutuisikin. 🙂

Omakotivalkoinen parvekkeen sisustus viherkasvit lasitettu parveke musta sisustus

Omakotivalkoinen parvekkeen sisustus viherkasvit lasitettu parveke musta sisustus

Omakotivalkoinen parvekkeen sisustus viherkasvit lasitettu parveke musta sisustus

Jyskin JUTLANDIA-pöytäryhmä on parvekkeella jo kolmatta kesää ja se on edelleen kuin uusi. Tismalleen samaa settiä (tuolit ja pöytä myydään erikseen) on valikoimassa tänäkin vuonna ja jos etsit ajan hammasta ja Suomen sääolosuhteita ympärivuotisesti ulkona kestävää pitkäikäistä kalusteryhmää omalle parvekkeelle tai pihalle, annan ison yläpeukun ja suuren suosittelun juurikin tälle kyseiselle mallille. Talveksi suosittelen suojaamaan kalusteet hupulla, jotta lumi ja routa ei pääse niitä runtelemaan, mikäli ne ovat taivasalla pihamaalla. Lasitetun parvekkeen uumenissa suojausta ei tarvita, eikä minullakaan sellaista ole käytössäni ollut.

Omakotivalkoinen parvekkeen sisustus viherkasvit lasitettu parveke musta sisustus

Omakotivalkoinen parvekkeen sisustus viherkasvit lasitettu parveke musta sisustus

Omakotivalkoinen parvekkeen sisustus viherkasvit lasitettu parveke musta sisustus

Parvekkeen kattoon pari vuotta sitten kiinnittämäni puutarhavalosarja sanoi kaput ja halusin tilalle jotakin erilaista. Jyskiltä löysin täysin johdottoman patterikäyttöisen SEMESTER led-valaisimen, jonka patterikotelo on kiinnitetty tarranauhalla valaisimen pohjaan. Valaisin toimii kolmella AA-paristolla ja se sopii käytettäväksi sekä sisällä että ulkona, sillä tiivistetyn patterikotelon ansiosta sen IP-luokitus on 44.

Teräsrunkoon kiinnitetyn led-lampun ympärillä on irroitettava lasikupu, jonka saa helposti pestyä vaikka suihkun alla kun se kesän myötä likaantuu siitepölystä. Puhdistamisen helpoutta mietin nykyisin aina kun teen kaupassa ostopäätöksiä, sillä mustien järvikivien putsaaminen kourallinen kerrallaan oli sellainen savotta etten enää koskaan hanki parvekkeelle (tai pihallekaan) mitään mitä ei saa minuutissa pestyä tai pyyhittyä puhtaaksi. 🙂

Omakotivalkoinen parvekkeen sisustus viherkasvit lasitettu parveke musta sisustus

Omakotivalkoinen parvekkeen sisustus viherkasvit lasitettu parveke musta sisustus

Omakotivalkoinen parvekkeen sisustus viherkasvit lasitettu parveke musta sisustus

Tästä tämä parvekkeen viidakkolookki alkaa pikkuhiljaa muotoutumaan, kunhan yöt vielä vähän lämpenevät. Ostoslistalle jäi vielä mm. iso amppelimansikka, nippu yrttejä, sitruspuu ja muutama muukin kasvi, myös säänkestävä matto ja pöytätekstiilit (kaitaliina tai pöytätabletit) on harkinnassa.

 * * *

Viikonlopuksi on luvattu aivan ihanaa säätä ja iloisin mielin odotan meidän Tallinnan reissua, joka katkaisee sopivasti tämän superkiireisen viikon. Lauantaina bailataan lisäksi euroviisujen tahdissa, eikä juhlatunnelmaa latista yhtään se ettei Suomi nyt päässytkään finaaliin asti. Niin paljon kuin Suomelle menestystä Euroviisuissa toivoinkin, osasin odottaa eilisen semifinaalin lopputulosta. Moni Suomea latteampi kappale pääsi jatkoon, mutta sehän on aina ollut selvää että pieni ja pippurinen Suomi on väliinputoaja ja harvoin saamme samanlaista naapuritukea kuin mitä Etelä-Euroopan väki toisilleen antaa, etenkään nyt kun Ruotsi, Norja, Tanska ja Venäjäkin kilpailevat vasta 2. semifinaalissa huomenna.

Vuoden 2020 viisuihin YLE lupaili uudenlaista lähestymistapaa ja toivon sydämeni pohjasta että biisinikkareiden ja esittäjien avoin haku palaa takaisin, ja että kansan äänet otetaan vahvasti huomioon. Ammattilaisraadin toivon olevan myös mukana pisteyttämässä Suomelle parasta edustajaa, sillä nuorempi sukupolvi ei samaan tapaan istu tv-ruudun ääressä äänestämässä. Ammattilaisraadin toivon koostuvan sellaisesta poppoosta, jossa mukana on musiikkialan aitoja osaajia, markkinointialan rautaisia ammattilaisia sekä nuoren sukupolven edustajia sulassa sovussa. En itse aikoinaan tykännyt näistä “sekalaisista ryhmittymistä”, jossa mm. palomiesten porukka ja päiväkotilapset (niin ihania kuin sekä lapset että palomiehet ovatkin ♥︎) antoivat pisteet – ihan humpuukia tuollainen. 😀 Mikael Saari olisi mielestäni ansainnut paikan Euroviisuissa vuonna 2016, jolloin Suomea edustamaan valikoitui näiden useiden erilaisten äänipisteytysten perusteella Sandhja… Toivottavasti ensi vuonna äänestyksessä huomioidaan eri kanavat ja se että musiikin suurkuuntelijat eli teini-ikäiset, nuoret aikuiset ja alle 30-vuotiaat pääsevät vahvasti ääneen. 🙂

Auringonlaskun värittämää tunnelmallista iltaa kaikille!

18 kommenttia “Lasitetun parvekkeen sisustus – osa 1

 1. Hei, itsekin ostin viime kesänä Jyskistä tuon tyyppiset laatikot partsille. Kukat tosin istutin altakasteltavaan parvekelaatikkoon, joka solahti täydellisesti tuollaisen jalallisen lootan sisään. Pitäis vissiin itsekin jo ruveta virittelemään tämän vuotiset kukat kasvamaan..

  1. Päivikki: Itsekin mietin pitäisikö laittaa erillinen sisäruukku tuonne laatikon sisälle, täytyy harkita kunhan saan haettua puuttuvat kasvit kaupasta kotiin. Plantagenilla oli vähän huonosti kasveja kun ovat nyt keskittyneet ulkokukkiin ja puulajikkeisiin. 🙂

 2. Mä just kattelin meidän lähelle rakennettavan uuden talon parvekkeita ja ihmettelin noita lasisia alaosia ja pidin niitä järjettöminä, koska ihmiset kuitenkin haluaa peittää ne jollakin eikä esitellä itseään istumassa parvekkeella. Jostain syystä ei tullut mieleenkään, että ne voisi peittää kasveilla – haa, kasvithan jopa saavat sen lasin läpi valoa. Kappas. Hyvä idea! 🙂

  1. Vanha Jäärä: Kirkkaalla lasilla kokonaan lasitettu parveke on aivan ihana, silloin kun parveketta vastapäätä ei ole taloa. 😀 Meillä onneksi aukeaa parvekkeen edessä upea ja laakea maisema eikä tarvitse naapureiden katseita vältellä. Kasvit ovat loistava keino saada näkösuojaa ilman että parveke menee “umpeen”, valo pääsee silti sisälle ja samalla huonekasvit saavat rehottaa auringonvalossa samalla kun ovat tuulen- ja sateensuojassa. Huonekasvit eivät kestä sadetta samaan tapaan kuin ulkokasvit, mutta tarkka saa silti olla ettei kasvit pääse paahtumaankaan liiaksi. Varsinkin etelä-suuntaan avautuvalla parvekkeella pitää olla tarkkana että kastelee riittävän usein, etenkin jos on samanlainen kesä kuin viime kesä oli. 🙂

  2. Mä olen myös aina ihmetellyt näitä lasipartseja!ihmispolot laittavat virityksiä saadakseen yksityisyyttä ja julkisivu ulospäin todella epäsiisti,kun kaikilla erinlaiset viritykset ja kaikki tavara ym.näkyy.

   1. Nanna: ei ne parvekkeet ole lasia sen takia että julkisivu olisi kadulla kävelijän silmään nätti vaan siksi että se tuo asumismukavuutta ja tekee parvekkeesta isomman ja ilmavamman tuntuisen asukkaalle joka parvekkeella aikaansa viettää. 😀 Sellainen umpeen muurattu korkeakaiteinen parveke se vasta ahdistava onkin, toki jos naapuritalo on ihan vastapäätä sokeripaketin ojennusetäisyydellä niin ei se tietenkään mukavaa ole. Silloin näkösuojaksi istutetut kasvit ovat loistava ratkaisu. 🙂

    1. Joo,no en näin ajatellutkaan,mutta fakta on se,että yleensä toinen talo tai katu edessä ja ihmiset haluavat yksityisyyttä.
     Juuri kattelin näitä taloja oulunkylässä,äidin luona vierailessa ja jokikinen oli yrittänyt suojata parvekettaan.itse ottaisin tällaisessa ympäristössä paljon mieluummin umpikaiteisen partsin.
     Eriasia tietenkin,jos edessä metsä tai kauniit maisemat ilman naapureita:)Helsingissä kuitenkin aika harvoin näin.Kun itse aikoinani asuin vuosaaressa,minulla oli iso partsi ja alaosa jtn valoa läpi päästävää matskua,josta ei näkynyt läpi.Siitä tykkäsin kovin.

     1. Nanna: monissa kerrostaloissa on toinen talo vastapäätä mutta ei kuitenkaan kaikissa. Tiedän ulkomuistista samantien montakin kerrostaloa joissa parvekkeet ovat metsään / luontoon / puistoon / merelle, ja tälläisissä taloissa kirkas lasitus on ehdottomasti paras. Maitolasi on hyvä sellaisissa taloissa joissa talot ovat lähekkäin, harmittavan usein vaan näkee betonielementtejä ja umpinaisia ratkaisuja, joihin luultavasti on päädytty kustannussyistä. Maitolasillisen parvekkeen voisin itsekin hyväksyä jos koti muutoin on hyvällä sijainnilla ja pohjaltaan hyvä. Umpinainen parveke on henkilökohtaisesti minulle miinus ja jos olisin ostamassa asuntoa, katselisin ensisijaisesti sellaista kotia jossa parvekkeen lasitus on kirkas tai valkoinen maitolasi. Meillä onneksi on ihana maisema ja merikin kimaltelee horisontissa, ei tarvitse naapureita miettiä. 🙂

  1. Sirkka: Millaisia kuvia ja vinkkejä kaipaat? Kalustevalintoja, värimaailmaa, kasveja…? Jos kerrot hieman tarkennuksia siihen millaista apua kaipailet niin autan mielelläni. 🙂

  2. Sirkka: kuumalle parvekkeelle hyviä kesäkukkasia ovat pelargoniat sekä maljaköynnökset, jotka nauttivat helteestä ja auringosta. 🙂

 3. Näinhän se on.Sitäpä juuri tarkoitin.Jos metsä tai meri edessä,toki lasinen parveke paras silloin.Mutta jos vastapäätä talo tai katu,minä ottaisin mieluummin umpinaisemman partsin.Ja varmaan moni muukin.Makuja,kun meillä monenelaisia?

  1. Nanna: Näin on, makuja on yhtä monta on kuin ihmistäkin ja onneksi jokaiselle löytyy mieluisia vaihtoehtoja. 🙂

  1. milla: Minä tykkään myös, tummat sävyt ja vihreä sopii kauniisti yhteen ja parveke on tosi kotoisa. <3

 4. Kiitos Miia inspiraatiosta, näin täällä tuon mustan kukkalaatikon ja sittenhän sitä olikin lähdettävä metsästämään jyskeistä! 😀 laitoin sinne multaa ja kukat suoraan, mutta nyt mietin että toimiikohan sittenkään, mitä luulet, ettei vesi/kosteus aiheuta jossain vaiheessa ruostumista..?
  Täällä myös todella aurinkoinen terassi, toivotaan kovasti etteivät kukat (pelargoniat itse asiassa!) aivan nuukahda paisteessa.
  Aurinkoista kesää ja kiitos mukavasta blogista! 🙂

  1. Maija: Kysyin Jyskin myyjältä asiasta ja hän sanoi että laatikko on pinnoitettu niin ettei se vettä ja kosteutta säiky, eli ei pitäisi alkaa halkeilemaan tai ruostumaan. Pakkasta se ei kuitenkaan kestä, eli yöpakkasten saapuessa pitää se siirtää sisätiloihin säilöön.

   Kiitokset kivasta kommentistasi ja aurinkoista kesän odotusta! <3

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *