5 vinkkiä onnistuneeseen keittiöremonttiin

Haaveiletko keittiöremontista? Olen suunnitellut monta erilaista keittiötä ja jokainen suunnittelu- ja toteutustyö on ollut opettavainen. Oppieni pohjalta koostin teille 5 vinkkiä, jotka kannattaa ottaa huomioon jo keittiötä suunnitellessa, jotta lopputulos on mahdollisimman onnistunut.

Omakotivalkoinen yrttitarha kotiviljely valkoinen keittiö sisustus valkoista ja vihreää

Oman vitivalkoisen keittiöni lisäksi olen suunnitellut uudiskohdekeittiön yhdessä rakennuttajan kanssa, yhden ystäväni keittiön, kahden eri yrityksen toimitilaan rakennetun keittiön, tehdasrakennuksessa sijainneen harrastetilan keittiön (tämä oli todella haastava ja opettavainen hanke), pienillä uudistuksilla päivitetyn minikeittiön, sekä tuoreimpana taloprojektin yhteydessä remontoitavan keittiön, jossa vuoden 1985 köökki saa kyytiä uuden tieltä. Kokemusta on karttunut siis jokusen keittiön verran ja jokainen suunnittelu- ja remonttityö on opettanut minulle jotakin uutta ja tärkeää.

Helposti tekee mieli hypätä suoraan hypistelemään kaapinovia, työtasoja, hanoja, vetimiä ja muita esteettisiä ja ulkoisia elementtejä, mutta keittiön toimivuus ei synny ulkoisella kauneudella vaan sisäisellä tyytyväisyydellä. Siksi onkin järkevintä istua alas kynän ja paperin kanssa kirjaamaan millaisia asioita keittiössä haluaa tehdä ja mitkä funktiot ovat tärkeimpiä.

Ruoanlaittoa ja leivontaa rakastavalle kokkailun pitää olla kuin keinahtelevaa tanssimista eri toimintojen välillä, ilman että keittiössä tarvitsee tehdä taikatemppuja. Usein juhlia järjestävälle vuorostaan laskutilan määrä nousee tärkeysjärjestyksessä korkealle, ja sanoisin että myös viinikaappi saattaisi kiinnostella jääkaappiviinin sijaan. Lapsiperheessä taasen turvallisuus on ehdottomasti huomioitava sekä kodinkoneiden sijoittelussa että säilytystilassa.

Keittiön sisin onkin siis avain onnistuneeseen keittiöremonttiin ja lopputuloksen mukanaan tuomaan onneen! 🙂

5 vinkkiä keittiöremontin toteuutamiseen omakotivalkoinen

1. Vesipisteen siirtäminen

Vesiputkiston siirtäminen on kallista ja usein myös mahdotonta. Poistoputkiston siirtäminen vaatii aina luvat ja huomioida pitää myös se että vakuutus ei välttämättä kata vesivahinkoja, mikäli putkistoa on remontin yhteydessä muokattu tai siirretty. Sen vuoksi vanhaa keittiötä remontoidessa kannattaakin vesipisteen paikka poistoputkineen pyrkiä pitämään ennallaan ja suunnitella keittiö sen pohjalta. Tämä on myös kustannustehokasta ja säästää sievoisen summan keittiöremontin kokonaiskustannuksista.

5 vinkkiä keittiöremontin toteuutamiseen omakotivalkoinen komposiittitaso

2. Uunin / liesilevyn sijoitus

Uunin ja erillisen liesitason virtajohtoja voidaan jatkaa / siirtää sähköasentajan toimesta. Niiden asentaminen käy helposti aivan minne vain, kunhan johto pääsee kulkemaan lattia- tai seinärakenteiden sisällä turvallisesti.

Tärkeää on tietää millaista virtaa vanha ja uusi liesi / uuni käyttävät – vanhoissa taloissa liedet on usein kytketty yksivaiheiseen valovirtaan ja nykyaikaiset laitteet ovat pääosin kolmivaiheisia eli voimavirtaa hyödyntäviä. Tällöin vanha yksivaiheinen valovirta pitää muuttaa kolmivaiheiseksi voimavirraksi, ja kyseiseen kytkentämuutokseen tarvitaan ehdottomasti sähköalan ammattilainen. Uusien kodinkoneiden teknisistä tiedoista löydät kumpaan virtaluokkaan ne kuuluvat: 1 x 16A on yksivaiheinen valovirta ja 3 x 16A on kolmivaihevirta, jota puhekielessä kutsutaan voimavirraksi.

Taloprojektin keittiöremontissa uuni tullaan siirtämään nykyisestä paikastaan vastakkaiselle seinälle ja johdotus viedään U-muotoisesti seinän vierustaa pitkin uunin uuteen sijoituspaikkaan. Kytkennästä vastaa luonnollisestikin sähkömies.

Omakotivalkoinen valkoinen keittiö minimalistinen sisustus skandinaavinen koti vihersisustus

3. Värien valinta

Keittiötrendit elävät siinä missä muukin sisustus ja uusia in-juttuja pelmahtelee markkinoille tasaiseen tahtiin. Vuosituhannen ensimmäisen kymmenyksen aikaan puunsävyiset rungot valkoisilla tai sävytetyillä ovilla olivat muodissa, vuonna 2010 alkoi kokovalkoisen ja mustavalkoisen keittiön valtakausi. Nyt trendikäs sisustaja valitsee itselleen mustan tai graffitinharmaan keittiön ja viitteitä paljaan puun uudesta tulemisesta on jälleen nähtävillä.

Keittiötrendejä on todella mielenkiintoista seurata ja fiksu remontoija perehtyy valikoimaan perusteellisesti ennen lopullisen valinnan tekemistä. Trendien joukosta löytyy monia aikaa kestäviä ja loistavia innovaatioita, mutta myös sellaisia juttuja jotka kannattaa suosiolla jättää väliin. Värimaailmaa suunnitellessa trendikkyys on toki merkittävässä asemassa, mutta ajattomuus on mielestäni tärkeintä. Keittiöremontti on niin mittava ja arvokaskin projekti, ettei sellaiseen mielellään ryhdy ihan nopeasti uudelleen. Siksi kannattaakin pyrkiä katsomaan jo valmiiksi tulevaisuuteen ja huomioida valinnoissa 10 vuoden sykli – millaista keittiötä katselet ja käytät tyytyväisenä vielä 10 vuoden kuluttua!

Vaaleat puunsävyt, valkoinen, musta ja harmaa ovat väreinä klassisia ja suosittelenkin pitäytymään tuon väriskaalan sisällä kaapistoja ja työtasoja valitessa. Keittiön seinillä ja välitilalla taasen voi irrotella villistikin, etenkin jos pintana on puhdistusta kestävä maali, kosteapyyhintää kestävä tapetti tai akryylinen välitilalevy. Kaapin runkoväriksi suosittelen perinteistä valkoista, jonka saa peitelevyillä ja sokkelilla naamioitua kaapinovien sävyyn sopivaksi. Tällöin mahdollinen värinvaihto onnistuu tulevaisuudessa helposti ja kustannustehokkaasti vaihtamalla pelkät kalusteovet, laatikostojen etulevyt, sokkelit ja rungon peitelevyt uuden värin mukaisiksi. Tämä valinta kannattaa tehdä etenkin jos haluat kaapistojen olevan mustat tai tummat, sillä kodin myyntitilanteessa siitä on etua – seuraava omistaja voi uudistaa keittiön mieleisekseen edullisesti.

5 vinkkiä keittiöremontin toteuutamiseen omakotivalkoinen komposiittitaso

4. Materiaalien valinta

Markkinoilla on monenlaisia materiaaleja graniitista ja täyspuusta muoviin ja lastulevyyn. Materiaalivalintoihin vaikuttaa tietysti remonttibudjetin suuruus, mutta kallein ei suinkaan ole aina paras. Esimerkkinä käytän tässä taloremonttikohdetta ja sen keittiötä – laadukas kivitaso osoittautui hinnaltaan edullisemmaksi kuin komposiittitaso, mikä oli tietysti positiivinen yllätys. 🙂

Materiaalivalintojen merkitys kasvaa kulutuspinnoissa, kuten työtasoissa ja altaassa, joissa on huomioitava niiden rasitustaso ja vaadittava kulutuksenkestävyys. Myös laatikostojen etulevyt joutuvat suurelle rasitukselle ja siksi suurikokoisiin ja leveisiin laatikostoihin ei kannata valita ohuinta kalustelevyä. Jos valitset vedinurallisen ovimallin kuten minulla, on tärkeää huomioida etenkin roskakaapin ulosvedosta koituva rasitus ja suosittelenkin välttämään yhtenäistä isoa kalusteovea. Kun oven jakaa kahteen tai kolmeen osaan laatikostomaiseen tapaan (kuten minulla), jakautuu painavien roskaämpäreiden aiheuttama rasitus tasaisemmin koko oveen, jolloin ovi ei lähde vääntymään ulospäin yläreunastaan.

Brother VC-500W tarratulostin musteeton järjestelyyn koristeluun askarteluun

Kivi- ja komposiittitasot ovat elinikäisiä valintoja, jotka eivät vaadi tiheää huoltamista. Massiivipuutasot ovat myös loistava valinta, mutta valintaa tehdessä on hyvä huomioida sen vaatima säännöllinen hoito. Minulla on henkilökohtaista käyttökokemusta kaikista työtasomateriaaleista – teräksestä, laminaatista, massiivipuusta, kivestä sekä komposiitista ja itse pidän komposiittitasoa parhaimpana vaihtoehtoina sen huoltovapauden ansiosta. Alla lyhyesti plussat ja miinukset:

Terästaso alias tiskipöytä on helppo pitää puhtaana ja Universal Stonen avulla hapettumisesta johtuvat tummentumat saa helposti pois. Huonona puolena pidän naarmuuntumista, naarmuja ei saa pois kovinkaan helposti jos ollenkaan.

Laminaatissa parasta on pintakuvioiden rajattomuus, kaikki värit ja kuosit ovat mahdollisia, jopa mittatilauksena omasta kuvasta voidaan nykyisin teettää pinta laminaattitasoihin. Plussaa myös hintatasosta, joka on lompakkoystävällinen. Miinusta annan kestävyydestä, etenkin teräväreunaisten laminaattitasojen saumanauhat alkavat helposti repsottamaan (varsinkin uunin yläpuolelta) ja naarmuuntuessaan korjaus on mahdotonta.

Massiivipuu on tuntumaltaan ja ulkonäöltään keittiöiden kaunein materiaali, mutta vaatii säännöllistä huoltamista ja varomista. Värjäävät ruoka-aineet kuten kurkuma, mustikka ja kahvi tarraavat nopeasti kiinni puupintaan ja pahimmillaan imeytyvät syvällekin. Taso ei saa päästä kuivumaan ja vähintään kerran vuodessa massiivipuutaso olisi suotavaa puhdistaa ja öljytä. Tummissa puulajikkeissa, kuten pähkinässä, rasva- ja kahvitahrat eivät näy niin pahasti, mutta vaaleissa puutasoissa kahvin läikkymisestä saattaa jäädä elinikäinen läntti. Siksi suosittelen kustannussyistä harkitsemaan massiivipuun sijasta aidon puun näköistä laminaattia, jonka voi 10 vuoden kuluttua vaihtaa uuteen, mikäli vanha taso on kärsinyt käytössä.

Kivitasossa plussaa on kestävyys ja helppohoitoisuus, joskin on muistettava välttää tulikuumien patojen ja pannujen asettamista suoraan tasolle, jottei kivi kuumuuden vaikutuksesta laajentuessaan halkea. Kivitasot eivät värjäänny kovinkaan helposti ja ne voidaan massiivipuun tapaan hioa, jolloin vanha taso saa uuden elämän seuraaviksi vuosikymmeniksi.

Komposiittitaso on panostamisen arvoinen valinta, mikäli remonttibudjetti taipuu. Komposiittitasoa saa sekä ohuena että paksuna levynä, ja sekin on kivitason tapaan hiottavissa uudelleen. Komposiittitaso on hygieninen ja sitä käytetään paljon mm. laboratorioissa. Minulla on lähes viiden vuoden kokemus vitivalkoisen komposiittitason ja -altaan käytöstä, enkä keksi ainuttakaan negatiivista asiaa – jopa altaan pohja on edelleen vitivalkoinen, vaikka minua varoiteltiinkin värjääntymisen riskeistä ennen oman keittiöremonttini valmistumista 2014.

Työn alla olevan remonttikohteen keittiöön valikoitui ohut musta kivitaso, jonka pohjaan asennetaan musta komposiittiallas. Tämä on mielestäni erinomainen kombinaatio, jota suosittelen kaikille jotka harkitsevat mustaa tai tummansävyistä keittiötasoa. Komposiittiallas painaa melkoisesti ja ennen ostopäätöstä kannattaakin varmistaa että valittu tasomateriaali kestää sen painon.

5 vinkkiä keittiöremontin toteuutamiseen säilytyslaatikot omakotivalkoinen

5. Keittiön säilytystila

Pieneen tilaan harvoin saa mahtumaan suurta keittiötä ja siksi onkin tärkeää kirjata ylös kaikki keittiön tärkeimmät funktiot: Onko mikro välttämättömyys? Onko tiskikaapille tarvetta? Paljonko peset astioita käsin? Rakastatko järjestää juhlia? Montako henkeä taloudessa asustaa? Kaikki tämä kannattaa huomioida uutta keittiötä suunnitellessa ja pyrkiä mahduttamaan tärkeimmät asiat tärkeysjärjestyksessä uuteen keittiöön.

Vanha sanonta kuuluu ettei kaappitilaa ole koskaan tarpeeksi, mutta minä olen eri mieltä. Kaappitilaa on hyvä olla juuri sen verran mitä toimiva arki vaatii, muttei yhtään enempää. Tilantuntu on osa viihtyisyyttä ja sellaisessa keittiössä on ikävä kokkailla, jossa kaapit hönkivät niskaan. 🙂 Säilytystilaa on oltava riittävästi, mutta varmuuden vuoksi ei kannata keittiökaappeja asentaa – jokainen kaappi täyttyy kyllä aikanaan takuuvarmasti, oli tarvetta tai ei. Tässä omia havaintojani säilytystilaan liittyen:

Yläkaapit eivät ole välttämättömyys, jos säilytystila on muutoin riittävä.

Alalaatikostoihin mahtuu valtava määrä keittiövälineitä, astioita ja pienkoneitakin, ja ne ovat käden ulottuvilla perimmäistä millimetriään myöten.

Suosi alakaapistossa laatikostoja, vältä perinteisiä hylly-ovikaappeja. Kalusteoveen kiinnitettävät ulosvedettävät hyllymekanismit ja laatikostot ovat täyttöasteeltaan tavallisia hyllykaappeja suurempia ja ergonomialtaan paljon parempia. Myös kulmakaapin tilalle saa kätevän laatikoston, tällöin laatikosto on V-muotoinen. Sano siis hyvästit kyykkimistä vaativille vanhan ajan kulmakaapeille ja koliseville kattilatelineille.

Aamiaiskaappi on arjen luksusta, johon kannattaa satsata mikäli tilaa on riittävästi. Se yhtenäistää ja siistii keittiön yleisilmeen ja tekee siivoamisestakin nopeampaa kun osa päivittäin tarvittavista pienkoneista on jemmassa aamiaiskaapin sisällä työtason sijaan.

Uuni ja mikro kannattaa sijoittaa korkeaan kaapistoon otto-korkeudelle. Tämä on turvallisempaa ja ergonomisempaa etenkin heille, jotka rakastavat ruoanlaittoa sekä leivontaa.

Et tarvitse erillistä kuivauskaappia, jos keittiöstäsi tulee löytymään astianpesukone. Käsin pestyt tiskit voi kätevästi kuivata tyhjän astianpesukoneen sisällä (luukku raollaan, ei kokonaan kiinni), jos et jaksa erikseen pyyhekuivata niitä.

YO ZEN Sisustustuotteet Origami Swan suomalainen design

5 vinkkiä keittiöremontin toteuttamiseen omakotivalkoinen

Loppuun vielä pieni sneak peek sisustuskohteeni keittiösuunnitelmasta. Keittiön toiminnot ovat vastapäisillä seinillä ja eri funktiot on aseteltu “käytävälle” Z-mallisesti, jotta keittiö on mahdollisimman toimiva. Turhaa askeltamista ei tarvitse kokkaillessa ottaa ja laskutilaakin saatiin ruoanlaittoa rakastavan pariskunnan kotiin enemmän kuin tarpeeksi… ja nro 10. oven takaa löytyy vielä näppärä aamiaiskaappikin, joka heillä oli myös haaveena.

Fiksulla sijoittelulla saa pieneen ja pitkulaiseenkin tilaan yllättävän paljon mahtumaan, ilman että avaruus tai tilantuntu kärsii. ♥ Tästä projektista kertoilen teille lisää juhannuksen jälkeen. 🙂

Kesäisen aurinkoista torstaita kaikille!

14 kommenttia “5 vinkkiä onnistuneeseen keittiöremonttiin

 1. Pari tarkennusta näihin jottei lukijalle jää väärää kuvaa. Allasta voi mainiosti siirtää keittiössä ns. sivusuunnassa kuljettamalla putkea sokkelissa, toki tämä vaatii riittävän korkean sokkelin. Ainoa este on putken tielle sattuva astianpesukone (tulee lattiaan saakka, ei sokkelia) tai lattialiesi joita enää harvoin on. Lisäksi uunit, pyrolyysia lukuunottamatta, eivät tarvitse voimavirtaa, vaan tavallinen pistoke riittää, myös joillekin pyrolyysiuuneille. Keittotaso tarvitsee voimavirran. Keittiöremontissa pitää myös aina muistaa tarkistaa, että sulakkeissa riittää ns. potku nykylaitteisiin; esim. vanhan lattialieden vaihto uuteen uuniin ja induktiotasoon voi estyä sulakkeiden vuoksi.
  Lienet käyttänyt suunnittelemissasi keittiöissä apuna keittiötoimittajan suunnittelupalvelua, joka huolehtii mm. näistä.

  1. KaroP: Kiitos täsmennyksestä, korjasin valovirta-voimavirta-kappaleeseen tarkemman kuvauksen. Ajatusvirhe oli tullut tekstiin luultavasti vanhan kodin liettä miettiessäni, ennen muinoin kuin ei erilliskoneita ollut. Sulakkeiden potkuun en ota kantaa, en ole sähköalan ammattilainen ja kuten kirjoitin, tulee sähkömiehen hoitaa sekä johtojen siirtäminen / jatkaminen ja kytkentä, että sähkönsyöttöön ja sen riittämiseen liittyvät työt ja vikavirtasuojauksen päivittäminen nykystandardeihin. Sähkönkytkentäpuoli ei ole minun heiniäni, ja minusta on äärimmäisen tärkeää että noinkin tärkeälle kytkennälle saa ammattilaiselta takuun – muuten vakuutusyhtiö tykkää kyttyrää. 🙂

   Vesiputken (ja myös siksi altaan sijoituksen) kanssa olen kanssasi aivan eri mieltä.Poistovesiputkesta ei tosiaankaan kannata tehdä liian pitkää. Missään nimessä ei pidä alkaa kuljettelemaan vesiputkea sokkelin tai muunkaan rakennelman sisällä kovin pitkästi, siitä älähti vakuutusyhtiö heti ja varmistin asian vielä keittiövalmistajaltakin – iso noup, ei ole fiksu teko eikä työllekään saa välttämättä asennustakuuta. Astianpesukoneen alle tai taakse ei putkea saa myöskään missään nimessä litistää, putken tulee kulkea turvallisesti ja mahdollisimman lyhyesti keskusputkistoon, eli lattiassa olevaan vesieristettyyn reikään joka johtaa veden poistoputkistoon.

   1. Hei vielä,
    kuten kirjoitin on apk putken kuljetuksessa nimenomaan este, joka katkaisee putken matkan. Muutoin putkea voi kyllä kuljettaa, kulmankin yli. Olisinpa tiennyt tämän 7 vuotta sitten omassa keittiössäni, niin allas olisi ikkunan edessä mihin sen olen aina halunnut 🙂 Sokkelissa vienti toki edellyttää suojakaukaloa (nosto myös seinälle) koko matkalle. Tämähän tehdään allaskaapin alle automaattisesti ammattiasennuksissa.
    Sähkötöistäkin keittiösuunnittelijalla on oltava hallussa edes alkeet, muuten tulee suunniteltua keittiöitä, joiden toteutus ei onnistu,
    Olen suunnitellut keittiöremontteja vuodesta 2012 lähtien, työkseni.

    1. KaroP: Minä luotan alan ammattilaisilta kasvotusten saamaani informaatioon ja vesiputkien kuljettaminen sokkeleiden alla on syytä jättää mahdollisimman lyhyeksi. Mitä lyhyempi on putki, sen pienempi on vesivahingon riski, olettaen tietysti että kosteuseristeet ja asennus on tehty ammattitaidolla ammattilaisen toimesta. Kaikenlaisia kikkakkosia ja patenttiratkaisuja voidaan toki tehdä ja siitä on omaakin kokemusta, mutta minä en vesiliitosten tai sähköasennusten kanssa sellaista suosittele. Vakuutusyhtiön kanta kannattaa aina varmistaa, jos vesiputkea (eristyksellä tai ilman) vetää pitkiä matkoja kalustesokkelin sisällä, voi tulla myöhemmin melkoisena shokkina se ettei vakuutus välttämättä korvaa vesivanhinkoa mikäli putki on vuotanut kaapistojen alla.

 2. Massiivipuusta voi aivan huoletta työtason keittiöön, kunhan käsittelee sen esimerkiksi Osmon öljyllä, vahalla tai öljyvahalla. Sen jälkeen työtasoon ei imeydy sen enempää sitruunamehu, kahvi, mustikka tai punaviinikään.

  1. Rutkis: tässä kodissa oli massiivipuutaso ennen remonttia ja sen kanssa elettiin 8 vuotta. Paljon haasteita vuosien varrella ja lopulta taso oli sen näköinen ettei sitä mielellään enää katsellut. 🙂 Öljyjä ja öljyvahoja käytin säännöllisesti, kerran jopa hioin tason saadakseni sen pinnan siistimmäksi, mutta etenkin kahvikupin reunoista läikkyneet rengastahrat olivat öljysuojasta huolimatta imeytyneet pähkinäpuiseen tasoon niin syvälle ettei hionta ja uusi öljyvahakaan niitä saaneet piiloon. Ensimmäiset vuodet menevät massiivipuutason kanssa ihan hyvin, mutta kyllä käytönjäljet aikanaan näkyvät. En ole koskaan nähnyt sellaista massiivipuutasoa joka olisi kauttaaltaan siistikuntoinen ja yli 10 vuotta vanha. En kiellä etteikö poikkeuksia toki olisi. Paljon riippuu myös käyttäjästäkin, mutta aktiiviselle kokille tai lapsiperheelle en sitä itse henkilökohtaisesti suosittele.

   1. Itsellä tuo massiivipuutaso on pysynyt siistinä, mutta kerran tai pari vuodessa joutuu osmoa sipaisemaan pintaan. Silloin pinta pysyy sellaisena ettei siihen imeydy päälle kaatuneet nesteet. Ja kuitenkin 1-2 kertaa päivässä sillä tehdään ruokaa.

    10 vuotta on jo niin pitkä aika että ihan missä tahansa näkyy käytön jälkiä.

    1. Rutkis: Massiivipuutaso on upea silloin kun sitä jaksaa huoltaa ja suojata säännöllisesti. <3

 3. Vähän aikaa sitten keittiörempan tehneenä muistuttaisin vielä miettimään keittiön tason korkeutta sekä välitilan korkeutta suhteessa omaan pituuteen / keittiönkäyttäjien pituuteen. En myöskään itse mistään hinnasta luopuisi kuivauskaapista, vaikka minulla astianpesukone onkin 🙂
  Parasta ovat tosiaan vetolaatikot, ne imevät sisäänsä aikamoisen määrän tavaraa ja hyvillä “sisäjakajilla” ne saa 100% käyttöönsä.

  1. Rita: keittiöremontissa on paljon asioita joita tulee ottaa huomioon, kuten juurikin mainitsemasi työtason korkeus ja välitila suhteutettuna keittiön käyttäjiin. Talon asukkaat ovat pitempiä kuin minä ja siksi 90cm leveät vaakakaapit voitiin valita yläkaapeiksi, sillä niiden alle on jätettävä enemmän välitilaa kuin perinteisiin sivusuuntaan aukeaviin yläkaappeihin. Myös valaistus ja pistorasioiden määrä sekä sijoitus on todella tärkeää ja pistorasioita kannattaakin laittaa mielummin yksi liikaa kuin liian vähän. Asukkaiden pituus määrittelee myös päällekkäin kalusteisiin sijoitettavien erillisuunin ja -mikron asennuskorkeuden. Tässä tapauksessa saatiin alempana sijaitseva uuni samaan linjaan työtason kanssa, koska asukkaat tosiaan ovat hieman pitempiä. 🙂

   Laatikoiden täyttöastetta ei voita mikään. 🙂 tuossa keittiössä tulee olemaan valtavasti säilytystilaa ja jopa keittiövälineille sain oman vetolaatikon aterimien lisäksi. Uunin alla on paikka leivinpaperille ja pannulapuille sekä uunipelleille, ovat siis aivan käden ulottuvilla mutta piilossa katseilta. 🙂

 4. Disclaimer alkuun: olen selkävaivainen enkä pidä siitä että joudun kumartelemaan tai kurkottelemaan astioiden kanssa.

  Mikäli tila vain antaa myöden, hieman kohotettu tiskikone on parasta, mitä on. Panostaisin sen ergonomiseen sijantiin vielä enemmän kuin uunin sijoituskorkeuteen. Tiskikoneeseen meillä menee astioita päivittäin mutta uuniin ainakaan meillä ei.

  Meillä on 100 leveä korkea kaappi vetolaatikoilla kuivatavaroita varten. Se on ollut on hyvä investointi.

  Minulle tuon suunnittelemasi keittiön uuni hieman on liian ylhäällä ja mikro vielä enemmän.

  1. Minna: Astianpesukone on hyvä korkeammallakin, mikäli tilaa on riittävästi. Itsekin selkävammaisena pidän kuitenkin siitä että astiapesukone on ihan allastason vieressä, jolloinka sitä ei voi nostaa ylemmäs – altaa molemmin puolin kun on hyvä jättää laskutilaa.

   Tuollainen leveä kaappi on ihan parhautta! <3 Minullekin mikro olisi liian korkealla mutta pariskunta jolle keittiö on suuniteltu on minua reippaasti pidempi. 🙂

   1. Meillä altaan ja tiskikoneen välissä on 30 cm leveä laatikosto roska-astioille. Hyvin toimiva järjestely, mikä tuo altaan viereen vähän laskutilaa. Enempää ei siihen ole kaivattukaan. Toisella puolella sitä onkin reilusti.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *