5 järjestysvinkkiä, joilla koti pysyy helpommin siistinä

Tänään kirjoittelen teille Marin toivepostauksen kodin järjestelyyn liittyen ja toiveiden torstain hengessä keräsin teille 5 vinkkiä, miten kodin saa pysymään helpommin siistinä!

Omakotivalkoinen vaatekaapin kevätsiivous järjestely siivous

1. Paikka kaikelle ja kaikki paikalleen

Jos kodin tasoille alkaa kertyä tavaraa ja sohvan selkänojat täyttyvät vaate- ja pyyhekasoista, on hyvä ensimmäisenä miettiä miksi näin tapahtuu. Yleensä taustalla on kaksi syytä – joko tavaroille ja vaatteille ei ole omaa paikkaa, tai niiden paikka on epäjärjestyksen vallassa. Epäjärjestys vuorostaan saa aikaa noidankehän, jossa tuntuu että on aivan sama minne tavarat käsistään laskee kun sekasotkua on muutenkin. Olen itsekin ollut tuossa tilanteessa, missä kaaos tuntuu ylitsepääsemättömältä; puhtaat ja likaiset pyykit ovat sekaisin keskenään, tasot lainehtivat postia, lehtiä, lippulappuja, taskuntäytteitä ja pahimmillaan joukossa seilaa myös likaisia astioitakin.

Kaaoksen saa nopeiten taklattua kestokassien avulla. Eteisnaulakosta, lattioilta, pöydiltä, keittiöstä ja vaatekaapeista pakataan kestokasseihin (tai laatikoihin) kaikki sellaiset vaatteet, kengät ja tavarat joita harvemmin tarvitaan. Keskivertoihmisen kotona on yli 10 000 tavaraa, joista yli puolet ovat harvoin tai hyvin harvoin käytössä. Pelkästään harvoin käytettävien tavaroiden kassittaminen vapauttaa tilaa kaapeista ja pöydiltä niin paljon, että koti näyttää heti siistimmältä ja avarammalta. Aktiivisessa käytössä olevat puhtaat vaatteet viikataan kaappiin, likaiset laitetaan pesuun, ja kaikki muut tavarat laitetaan sellaisiin paikkoihin joissa ne ovat kädenulottuvilla. Näin jokaisella tarpeellisella ja tärkeällä tavaralla on oma paikka ja arki alkaa heti rullaamaan sujuvammin. Siivoaminen nopeutuu ja kotona on viihtyisämpää.

Kasseihin pakattuja tavaroita voit rauhassa käydä läpi ja samalla tehdä päätöksiä säästämisen ja kierrättämisen suhteen. Jokaiselle säästettävälle tavaralle ja vaatteelle tulee löytää heti oma paikka, ilman että yksikään kaappi, hylly tai laatikko on liian täynnä. Täysinäiset laatikot ja kaapit ovat nimittäin järjestyksen ylläpitämisen pahin vihollinen, elämisen kiireessä kun ei “ehdi” sullomaan mitään mihinkään ja kaaos on valmis alkamaan uudelleen – tästä on omaa kokemusta!

Sini pölyhuiska lampaanvilla siivousvinkki pölyjen pyyhintä

2. Tavara tuo vastuuta – silloinkin kun se on turha

Tämä tärkeä asia monilta unohtuu kun puhutaan tavaroista ja shoppailusta. Jokainen kotiin kantamasi tavara ja vaate tuo mukanaan vastuuta, sillä se pitää säilöä ja siitä täytyy pitää huolta silloinkin kun se on turha tai täysin unohduksiin jäänyt. Se vie tilaa kaapissa, hankaloittaa olemisellaan kodin siisteyden ylläpitoa ja pahimmassa tapauksessa tuo myös lisäkustannuksia, jos tavaramäärän takia pitää ostaa uusia säilytyskalusteita tai vaihtaa kotia suurempaan tilanahtauden takia.

Jos koti valuu suursiivoamisen jälkeen takaisin epäjärjestykseen, on syynä monesti liian suuri tavaramäärä suhteutettuna kodin kokoon, ja vastoin yleistä ajatusmallia isompaan kotiin muuttaminen ei korjaa tilannetta kuin hetkellisesti – tavaramäärällä on tapana nimittäin kasvaa kodin neliöiden ja kaappitilan mukana. Siksi onkin tärkeää tehdä tilannekatsaus omiin tapoihin, tarpeisiin, tavaramääriin ja kulutustottumuksiin.

Harva haluaa siivoskella kotona yhtään enempää kuin on välttämätöntä ja siisti koti vaatii hyvää arjenhallintaa. Mitä vähemmän haluat nähdä vaivaa kodin siistinä pysymisen kanssa, sen vähemmän tavaraa kannattaa omistaa. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä että kaikkien tarvitsee ryhtyä minimalisteiksi ja istua tyhjän kodin lattialla iltapalaa syömässä. 😀 Kyseessä on puhtaasti tasapaino ja balanssi tavaramäärän ja kodinhoitoon käytettävän ajan välillä – mitä vähemmän joudut keräilemään tavaraa ja vaatteita lattioilta ja tasoilta ennen pölyjen pyyhintää ja imurointia, sen mielekkäämpää ja nopeampaa siivoaminen on, ja sitä useammin sitä tulee tehtyä.

“Sotku lisää sotkua, siisteys tuo siisteyttä”, joku viisas jossain näin sanoi mutta en muista enää kuka se oli…

Omakotivalkoinen Minimalistin meikkipussi meikit

3. Lajittele tavarat kategorioihin

Tavarat ja vaatteet kannattaa lajitella selkeisiin kategorioihin, joista päivittäin käytettävät ovat helposti saatavilla ja harvemmin tarvittavat hieman taaempana kaapissa. Etenkin naisten meikkipussien sisällöt ovat sellaisia, jotka ovat aamun jäljiltä usein hujan hajan. Oma vinkkini onkin että arkimeikit ovat omassa meikkipussissaan ja juhlameikit omassaan – näin meikkaaminen sujuu ilman penkomista ja meikit ehtii kiireenkin keskellä sujauttamaan takaisin pussiin ennen kouluun tai töihin lähtöä.

Sama vinkki toimii myös vaatteiden ja keittiötarvikkeiden kanssa. Useimmin käytetyt hyllyjen etuosaan, harvemmin käytetyt hyllyjen takaosaan tai vaikkapa suoraan yläkaappeihin, jos sellaiset löytyy. Merkitystä on myös ottokorkeudella, eli navan ja päälaen välille kaikki tärkeä, ja vähemmän tärkeät tuon alueen ala- ja yläpuolelle.

Lisäksi lämpimät varastotilat kannattaa ottaa hyötykäyttöön, jos matka niihin ei ole pitkä tai sokkeloinen (kuten kerrostaloissa usein ikävä kyllä on). Kausivaatteet ja kausittaiset harrastusvälineet suoraan varastoon säilöön ja vaihto päittäin aina vuodenaikojen mukaan. Näin tavaroiden hautausmaiksi helposti muuntuvista varastotiloista on konkreettista hyötyä arjen hallinnassa.

Minimalistinen vaatekaappi capsule wardrobe asukokonaisuudet

4. Pystyviikkauksen taika

Konmari-metodin maailmanlaajuiseen menestykseen luotsannut Marie Kondo on tehnyt pystyviikkaamisesta suorastaan taidetta ja joitakin konmaritus on alkanut jo ärsyttää, sillä se puskee silmille lähes kaikkialta. Pystyviikkaus on aidosti nerokas ja tilaa säästävä keksintö ja vaikka et konmari-metodille lämpenisi lainkaan, kannattaa katsoa alla oleva pystyviikkaus-video, jossa Marie Kondo näyttää kuinka homma toimii.

Pystyviikkauksen ideana on se että näet välittömästi missä mikäkin vaatteesi on, eikä sinun tarvitse erikseen perata vaatepinoja löytääksesi etsimäsi. Erilaiset laatikot ja kestokasseista taitellut boksit kannattaa ottaa avuksi ja näin saat myös hyllykaappiin hyvän järjestyksen aikaiseksi. Parasta on kuitenkin se miten helposti pystyviikkauksen avulla saa ylläpidettyä järjestystä – tämän totesi myös sisustusremonttikohteen pariskunta, joille kädestä pitäen opetin pystyviikkauksen salat heidän vaihdettua vaatesäilytyksen vanhan kodin vaatekaapeista uuden kodin laatikostoihin. 🙂

Bonuksena mainitsen vielä myös sen että pystyviikkauksella vaatteet vievät vähemmän kaappitilaa, eikä laskoksista jää samanlaisia taitteita ja ryppyjä paitapuseroihinkaan – siksi moni käyttääkin tätä niksiä matkalaukkujen pakkaamisessa hyödykseen.

5. Vie mennessäs, tuo tullessas

Tuo vanha sanonta on täyttä totta ja auttaa ylläpitämään kodin siisteyttä. Kun jokaisella tavaralla ja vaatteella on oma paikkansa, on helppo siivota jälkensä ja viedä teekuppi olohuoneesta keittiöön tilasta toiseen siirtyessä. Näin pöydille ei jää lojumaan edellispäivän astioita tai posteja, ja myös vaatteet päätyvät pyykkikoriin ajallaan. Tämä asia minun on pitänyt opetella aikuisena vaikeimman eli kamalan kaaoksen kautta, mutta omalle tytölleni tuo on niin normaali asia ettei hän edes ajattele sitä erityisemmin. Hän tuo huoneesta tullessaan vesilasin keittiöön ilman sanomista eikä koe sen olevan siivoamista. 🙂

Vanhempien tavat iskostuvat lapsen mieliin sekä hyvässä että pahassa ja lapset kannattaakin osallistuttaa kodin siivoukseen ja siisteyden ylläpitoon ihan pienestä asti, vaikka välillä kiireessä ja väsymyksessä olisikin nopeampi hoitaa homma itse. Isompikin lapsi voi oppia uusille tavoille, joten osallistuta koko perhe mukaan kodin siivoamiseen ja monesti isommat lapset ovat alkujärkytyksen jälkeen jopa innostuneita asiasta. 🙂

Ja tärkein juttu jonka olen itse oppinut: Siistiä kotia on ilo siivota, kaaoksen keskellä puolet energiasta menee pelkästään jo miettimiseen “mistä aloittaa”. Kun jokaisella tavaralla on oma paikka, ne löytävät tiensä perille kuin ihmeen voimalla. 🙂

Kiitokset Marille postaustoiveesta ja ihanaa lauantai-iltaa kaikille!


Lue myös Toiveiden torstai -postaussarjan kaksi aikaisempaa osaa täältä:

toiveiden-torstai-arkisto

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *