Makuuhuone – Tila rauhoittumiselle ja levolle!

Makuuhuone kuuluu keittiön ohella kodin tärkeimpiin tiloihin, sillä ihminen nukkuu kolmasosan elämästään. Vaikka makuuhuoneessa vietetyt tunnit tuleekin vietettyä pääosin untenmailla, on makuuhuoneen sisustuksella ja tunnelmalla silti merkitystä – mitä levollisempi fiilis huoneessa vallitsee, sen helpompi on karistaa päivän kiireet ja mieltä painavat asiat taka-alalle. Makuuhuone on minulle sisustuksen osalta huipputärkeä, iltavirkkuna kun on vaikea rauhoittua levolle ja aamulla pitäisi silti olla energinen ja täynnä uutta tarmoa vaikka unet jäisivät vähiin. 🙂

Makuuhuoneen sisustus valkoinen pörrömatto kylpyhuoneenmatto diy omakotivalkoinen

Suunnittelukohteissani painotan aina makuuhuoneen sisustuksen tärkeyttä ja mahdollisuuksien mukaan suosittelen että vaatesäilytys järjestettäisiin jonkin toisen huoneen yhteyteen. Ulkomailla vaatehuoneet ovat paljon yleisempiä kuin Suomessa ja uudiskohteisiin harvemmin vaatehuoneita enää edes rakennetaan. Etenkin kerrostaloissa makuuhuoneen nurkasta löytyy monille tuttu massiivinen kaapisto, joka supistaa käyttöneliöt minimiin ja määrää myös pitkälti makuuhuoneen kalusteiden asettelun – alle 10m2 kokoiseen makuuhuoneeseen ei juuri muuta mahdu kuin iso kaapisto ja parisänky. Jotkut toki pitävät erillistä vaatehuonetta hukkaneliöinä, mutta minusta se tarjoaa säilytykseen runsaasti potentiaalia ja samalla rauhottaa varsinaisen nukkumatilan.

Makuuhuoneen sisustusmuutos ennen ja jälkeen kuvat 2011 2019 omakotivalkoinen

Minun makuuhuoneellani on kokoa 12m2, joka on kerrostalokodille keskivertolukema. Erillistä vaatehuonetta ei ole, eikä sellaista ole mahdollista meidän kompaktiin kolmioon edes rakentaa. Vaatteet onkin säilytettävä suosiolla makuuhuoneen puolella ja massiivisen kattoon asti ylettyvän kaapin tilalla on visuaalisesti mukavamman ja kevyemmän näköinen ratkaisu lipastoa, seinäkaappia ja vaatetankoa. Tälläinen kalustus tosin onnistuu vain jos vaatteita on määrällisesti vähän, arvioisin että kaappitilani mahdollistaisi maksimissaan 400 vaatekappaleen säilyttämisen sillä ehdolla, että kaikki takit ja kengät olisi esimerkiksi eteisen kaapissa. Minulla nekin ovat makuuhuoneessa, takit viikattuna siististi konmari-metodilla alalaatikkoon ja kengät yhdessä yläkaapissa.

Mitä enemmän makuuhuoneessa on tekstiilejä, sen enemmän huoneeseen kertyy pölyä. Tämä kannattaa pitää aina mielessä kun miettii sisustusta tai avointa vaatesäilystysratkaisua. Matto on makuuhuoneessa mukava, mutta sekin kannattaa valita harkiten. Keinokuituinen matto on monesti staattinen ja kerää itseensä sukanpohjista ja ilmasta kaikenlaista pölyä ja nöyhtää. Villamatto taasen saattaa levittää huoneeseen omia kuitujaan, joten tarkka kannattaa olla ja uutta mattoa suosittelen imuroimaan normaalia useammin ensimmäisen kuukauden tai pari.

Makuuhuoneen sisustusmuutos ennen ja jälkeen kuvat 2011 2019 omakotivalkoinen

Kauniin petauksen lisäksi valaistus on myös erinomainen keino rauhallisen tunnelman luomiseen ja kattovalaisimen sekä lukuvalon lisäksi olisi hyvä olla myös kolmas valonlähde. Kattovalaisinta käytän ainoastaan siivoamisen yhteydessä, tai jos etsin jotakin vaatetta laatikostosta. Muutoin huone kylpee joko luonnonvalossa tai tunnelmavalossa, tunnelmavalaistuksen hoitaa seinäkaapin päällä piilotteleva valolista sekä satunnaisesti huoneessa seikkaileva pieni maitolasivalaisin.

Viherkasveilla saa sisustukseen viimeisen silauksen, etenkin jos kasvi on lajikkeeltaan huoneilmaa puhdistava – kasveista on silmänilon lisäksi silloin hyötyä myös unen aikana.

Omakotivalkoinen minimalistinen makuuhuone valkoinen tarjotinpöytä

Makuuhuoneen sisustus valkoinen pörrömatto kylpyhuoneenmatto diy omakotivalkoinen

Omakotivalkoinen Umbra leijuva kirjahylly floating bookshelf makuuhuoneen sisustus

Makuuhuoneessani on ikkunat kahteen suuntaan, jonka lisäksi huoneen sisäpuolelle avautuva ovi asettaa rajoitukset kalustukselle. Oven taakse jemmasin seinäpeilin ja ikkunoiden edusta on paljaana, jotta sängyn ympäri mahtuu kiertämään. Kovin suuria sisustusvariaatioita ei näin pienessä huoneessa pysty parisängyn kanssa toteuttamaan ja olenkin todella tyytyväinen siihen mitä olen saanut aikaan – muutokset ovat syntyneet pääosin valaistuksella ja viherkasveilla…

Makuuhuoneen sisustuksessa vähemmän on enemmän, ainoana poikkeuksena sänky, peitto ja tyyny joihin kannattaa satsata. Hyvän sängyn ja rauhallisen sisustuksen yhdistelmä tarjoaa parhaat unet ja toimii voimavarana elämän kaikilla alueilla! ♥

Tätä postausta kirjoittaessani alkoi mukavasti väsyttämään ja illan seuraava etappi onkin untenmailla. 🙂 Ihanaa iltaa ja hyvää yötä kaikille!

6 kommenttia “Makuuhuone – Tila rauhoittumiselle ja levolle!

 1. Olen erimieltä väitteesi kanssa, että vaatehuoneita ei enää rakenneta uudiskohteisiin. Mielestäni nykyään kaivataan enemmän arjen luksusta ja vaatehuoneet/pukeutumistilat ovat tämän myötä yleistyneet hurjasti 🙂

  Haluaisin kuulla myös kokemuksia takkien ja kenkien säilytyksestä makuuhuoneessa. Itselläni on jokaiselle sesongille aina muutama takki ja useampi paria kenkiä erilaisiin asukokonaisuuksiin ja tilaisuuksiin (esim. Tähän aikaan vuodesta löytyy lenkkarit, korkokengät, parit erilaiset matalat kengät, tennarit ja kumpparit). Varsinkin kenkien osalta tuntuisi hankalalta säilyttää makuuhuoneessa, kun ne pitäisi aina putsata ennen kaappiin laittamista. Meillä on eteisen yhteydessä vaatehuone, jonne saa onneksi kaikki piiloon, mutta säilytätkö aina “ajankohtaisia” kenkiä ja takkeja eteisessä?

  1. Emma: Joihinkin kohteisiin rakennetaan toki vieläkin, mutta aika harvassa on vaatehuoneet nykypäivänä. Omakotitaloissa vaate- ja pukeutusmishuoneita on paljon useammin, mutta jos mietit isomman rakennuttajan toteuttamia kerros- ja rivitalokohteita niin eipä niissä vaatehuoneita juurikaan näy. Toisin oli 70-80-luvulla kun kaksioistakin löytyi vaatehuone ja muutenkin se oli yleisempi (näkyy hyvin esimerkiksi asuntojen myynti-ilmoituksista kun selaa kerrostalokohteita). Minusta vaatehuone olisi ihana, tähän kotiin ei sellaista kovinkaan järkevästi vaan saa kun eteinen, keittiö ja olohuone ovat samaa yhtenäistä tilaa ja ikkunat kehystävät pitkälti seiniä.

   Minulla kenkiä on aika vähän ja ne ovat kaikki tosi mieluisia. Siksi pidän niistä hyvää huolta enkä koe että kenkien pyyhkiminen ennen makuuhuoneen kaappiin laittamista olisi rasite. En tosin niitä pyyhi viikottain tai välttämättä edes kuukausittainkaan, vaan ainoastaan sesongin vaihtuessa. Varrelliset nilkkurit laitoin kesäksi säilöön ja pyyhkäisin ne toukokuun puolella puhtaaksi ennen kaappiin laittoa. Siellä ovat olleet koko kesän ja parin viikon sisään otan ne varmaankin käyttöön. Sandaaleja käytin vain kerran tänä kesänä, ne oli käytön jälkeen pari viikkoa eteisessä kunnes totesin että saavat mennä kaappiin takaisin odottelemaan ensi kesää. 😀

   Käyttökengät säilytän eteisessä ja pyrin pitämään määrän hallinnassa. Parit kolmet kengät kerrallaan eteisessä on säilössä, hyvin siis sopii esim ballerinat, tennarit ja kumpparit oven suuhun ja muut kaappiin. Takkeja pidän esillä vain sen mitä käytän, tällä hetkellä eteisessä on kaksi takkia – trenssi ja sadetakki. Ulkoilutakki on pyykkikorissa ja sen kun saan pestyä niin se menee kolmantena eteiseen. Paksummat takit on makuuhuoneessa, ne ovat liian lämpimiä käytettäväksi vielä. Aikanaan teen vaihdon päittäin, jolloin ulkoilutakki ja trenssi siirtyy puhtaana ja siististi viikattuna makuuhuoneen laatikostoon ja paksummat takit sieltä eteiseen niiden tilalle. 🙂

   1. Kiitos vastauksestasi 🙂 Uudiskohteissa voi olla tietysti olla alueellisia eroja, esimerkiksi minun paikkakunnallani uudiskohteissa on lähes poikkeuksetta vaatehuone. Tänne ollaan parhaillaan rakennuttamassa useita kerros- ja rivitalokohteita, joten ilmoituksia on tullut selattua mielenkiinnosta.

    Kysyisin vielä, että onko tyttärelläsi sama systeemi käytössä kuin sinulla, eli ajankohtaiset takit ja kengät eteisessä ja loput omassa huoneessa? Pysyykö teillä eteinen järjestyksessä, vaikka luonasi asuu koululainen? Välillä tuntuu lasten kanssa, että takit ja kengät löytävät kyllä niille tarkoitetuille paikoille, mutta ne vaan heitetään hengariin ja kengät potkaistaan pois jaloista omalle paikalleen, mutta vähä sinne päin 😀

    1. Emma: Alueellisia eroja varmasti on, suurtenkaupunkien asuntotuotantoa seurailen paljon ihan työnikin puolesta ja vaatehuoneita ei juurikaan ole viimeisen viiden vuoden aikana tehty uusiin kerrostalokohteisiin. Poikkeuksia toki mahtuu joukkoon ja mm. Kruunuvuoren rantaan valmistuvissa huoneistoissa osassa tulee olemaan vaatehuone ellei asunnon ostaja muutostyötilauksen yhteydessä sitä muokkaa muuksi.

     Tytöllä on sama systeemi eli käyttökengät on eteisessä (2-3 paria) ja loput on laatikossa hänen omassa huoneessaan. Säilössä on tällä hetkellä ballerinat, juhlakengät, nilkkurit, tennarit ja juoksulenkkarit, ja eteisestä löytyy parhaillaan kumisaappaat ja tennarit joita on nyt käyttänyt viime viikkojen aikana säästä riippuen. Eteinen pysyy meillä järjestyksessä kun tavaraa ja vaatetta on siellä niin vähän. Takki joskus tytöltä jää lattialle mutta sen saa äkkiä nostettua ylös kun sen huomaa(n). 🙂 Meillä ei kenkiä asetella erityisemmin vaan otetaan ne jalasta ja tuupataan varpailla eteisen penkin alle. Ovat siellä välillä hujan hajan mutta niitä ei nää olohuoneeseen koska saareke on edessä ja peittää näkyvyyden. 😀

  1. Veera: ne ovat Muuramen Mup -sarjan laatikostoja joissa 5cm sokkeli. Todella kestäviä ja kauniita, eikä valkoinen kellastu edes suorassa auringonpaisteessa. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *