Kannattaako kiinteät vaatekaapit purkaa

Toiveiden torstain teemana on tänään lukijani Tuikun esittämä postaustoivomus, jossa hän haluaa kuulla plussia ja miinuksia vaatteiden säilyttämisestä laatikostossa. Hän harkitsee parhaillaan tekevänsä saman uroteon kuin minä vuosikausia sitten, eli purkavansa kiinteästi asennetut korkeat vaatekaapit kokonaan pois ja korvaavansa makuuhuoneen säilytystilan matalammilla lipastoilla / laatikostoilla…

Vaatekaappien purkaminen omakotivalkoinen

Kiinteästi asennetut vaatekaapit

Laatikostoihin siirtymisestä on seurannut monta positiivista vaikutusta, joista ehdottomasti merkittävin on pienehköjen makuuhuoneiden tilantunnun kasvu. Huoneet ovat silmämääräisesti paljon isomman näköisiä ja myös tunnelmaltaan rauhallisempia. Kiinteiden kaappien purkaminen mahdollistaa huonekalujen vapaamman sijoittelun, mikä vaikuttaa suoraan sisustusmahdollisuuksiin ja halutun fiiliksen saavuttamiseen – makuuhuoneisiin kun ei vaatekaappiryppään lisäksi useinkaan mahdu muuta kuin se pakollinen parisänky.

Makuuhuoneen ensisijainen tehtävä on toimia mieltä rauhoittavana ja levollisena tilana, jossa ihminen saa ladattua akkujaan ja kerättyä voimiaan. Tilanpuutteen takia monet ovat kuitenkin joutuneet muokkaamaan makuuhuoneiden käyttötarkoitusta monipuolisemmaksi, eikä ole lainkaan harvinaista että makkarin seinustalta löytyy esimerkiksi työpöytä tietokoneineen. Oma henkilökohtainen mielipiteeni on, että makuuhuone olisi hyvä pyrkiä rauhoittamaan unelle ja levolle, ja työpöytä sijoittaa mahdollisuuksien mukaan kodin muihin tiloihin kuten olohuoneeseen.

Kengät laatikostossa minimalistinen ratkaisu

Tila rauhoittumiselle ja levolle

Makuuhuone on kodin yksityisimpiä tiloja ja pääsääntöisesti juurikin se paikka, jossa ihminen riisuu ja pukee vaatteet aamuisin ja iltaisin herätessään ja nukkumaan mennessään. Siksi vaatekaappien ja vaatehuoneen luonnollinen sijoituspaikka on makuuhuoneessa ja sen yhteydessä.

Kiinteästi asennettujen vaatekaappien suurin ongelma on niiden massiivisuus ja yleisesti käytetty 60cm syvyys, joka pienentää huonetta tuomatta kuitenkaan riittävää hyötyä. Paljon parempi ratkaisu olisi 40cm syvyys, jonne henkarivaatteet vielä poikittain hyvin mahtuvat – oma vinkkini teille jotka korkeita vaatekaappeja olette harkitsemassa ja ostamassa on että sisältö merkitsee enemmän kuin koko.

Ulosvedettävät hyllyt, vaatetangot ja oikein mitoitetut lokerikot maksimoivat säilytystilan tarpeen ja säilytykseen vaadittavan kuutiotilavuuden. Tottumukset ovat kuitenkin niin piintyneet että edelleen tänä päivänä uudiskohteisiin valitaan lähes poikkeuksetta 60cm syvät kaapinrungot, joissa liian vähän hyllyjä ja liian iso tankokaappi. Hyödyntämätöntä hukkatilaa jää hyllyjen väliin ja tankokaappiin turhaan, ellei sitten päätä tehdä lisäostoksia jälkiasennettavien säilytysmekanismien ja -järjestelmien muodossa.

Vaatekaappien plussat ja miinukset:

+ monipuoliset sisäosat, lisähyllyt, lokerikot ja vaatetangot

+ huonekorkeus hyödynnettävissä säilytykseen

+ liiketunnistimella oleva kaappivalaistus

– massiivisuus ja ”päälle kaatumisen tuntu”

– ei mahdollisuutta siirtää, sitouduttava paikkavalintaan

– määrittelee huoneen muuta kalustusta liiaksi

– Hyllylevyille asetetut vaatepinot menevät helposti sekaisiksi

Makuuhuoneen sisustusmuutos ennen ja jälkeen kuvat 2011 2019 omakotivalkoinen

Vaatteet viikattuna laatikostossa

Laatikostoista on kertynyt kokemusta kaikenlaisessa säilytyksessä ja etenkin vaatteiden säilytyksessä ne ovat erinomaiset. Taikasana on pystyviikkaus, josta kirjoittelin postauksen täällä:

omakotivalkoinen/pystyviikkaus

Pystyviikkaus mahdollistaa laatikostojen helppokäyttöisyyden, kun yhdellä vilauksella näkee suoraan missä mikäkin vaate on. Plussaa on myös se, että vierekkäin pystyviikattujen vaatteiden rivi ei mene sekaisin vaikka välistä poimii jotakin. Laatikostossa vaatteet säilyvät muutenkin siistimmin, eikä sisälle tarvitse hankkia monia erilaisia lisävarusteita. Pahvilaatikosta saksilla leikatut ja ristiin asetetut suikaleet riittävät laatikon jakajiksi, ja kenkälaatikot ne vasta loistava apu onkin – varsinkin alusvaatteiden säilytyksessä.

Lokerikko alusvaatteille ja asusteille

Laatikostoihin siirtymisen myötä säilyttämisestä ja tavaroiden sekä vaatteiden ylläpidosta on tullut kivaa puuhaa. Vaatekaapeissa järjetyksen ylläpitäminen oli aikanaan vaikeaa, tosin sitä puolta olisin voinut helpottaa ostamalla kaappien sisälle lisäosia.

Laatikostojen plussat ja miinukset

+ sisustuksellisuus ja epävaatekaappimaisuus

+ liikuteltavissa tarpeen ja fiiliksen mukaan muun sisustuksen ohella

+ täyttöaste isompi kuin päälle päin näyttää

– täyttöaste saattaa jäädä silti kuutiotilavuudessa pienemmäksi kuin korkeiden vaatteiden, riippuen laatikostojen / lipastojen sekä vaatteiden määrästä.

– kyykistely

– takkien viikkaaminen haastavaa

Vaaterekki ja laatikosto makuuhuoneessa

Molemmilla säilytystavoilla on omat plussansa ja miinuksensa, jotka määräytyvät täysin käyttäjän tarpeiden, tapojen ja vaatemäärien perusteella. Jollekin matalan laatikoston äärellä kyykistely on ikävä pakko, toiselle kiinteän ja korkean vaatekaapin säilytystila taas on täyttä hukkaa. Kiinteiden vaatekaappien purkamista harkitessa kannattaa hahmotella paperille jo etukäteen mihin mikäkin vaate laatikostossa sijoittuisi. Näin saat varmuuden siitä ettet tule aliarvioineeksi säilytystilan tarvetta ja samalla ehkä innostut myös käymään vaatevarastosi läpi ja kierrättämään pienet, suuret, väärät ja virttyneet pois.

Iloistaa iltaa kaikille & huomiseen!

Lue myös Toiveiden torstai -postaussarjan aikaisemmat osat: ➤ omakotivalkoinen/toiveiden-torstai


Seuraa myös Instagramissa 

12 kommenttia “Kannattaako kiinteät vaatekaapit purkaa

  1. Minna: Vaatehuone olisi loistava ratkaisu kaikkeen, mutta harvalla sellaista on. Joissakin vanhemmissa taloissa saattaa vielä olla vaatehuone jäljellä, uudemmissa ne olivat pitkään out of style ja siksi harvassa. Toivottavasti vaatehuoneita aletaan taas rakentamaan ja fiksulla sijainnilla, siskollani oli aikaisemmassa kodissaan vaatehuone eteisen yhteydessä toisessa päässä makuuhuoneita. Ei oikein palvellut parhaalla mahdollisella tavalla se. 😀

    1. Minna: rivareissa ehkä ja omakotitaloissa rakentajana on usein perhe itse jotka valitsevat fiksummin kuin esim kerrostaloyhtiöiden arkkitehdit. Kerrostaloissa sen sijaan vaatehuoneet ovat pitkään olleet poissa muodista, mutta toivottavasti tekevät comebackin. 🙂

     1. Ei pidä paikkansa että vaatehuoneesta ei rakenneta nykyisin kerrostaloasuntoihin. Asuimme omistusasunnossa 2010 rakennetussa kerrostalossa jossa oli vaatehuone ja samoin muuttaessamme viime vuonna rakennettuun kerrostaloon jossa on vaatehuone.

     2. Mitä ihmettä: kirjoitin postauksessa että sitten 80-luvun ei vaatehuoneet ole olleet suosiossa ja vaikka niitä satunnaisesti rakennetaankin, on määrä vähäinen. 70-80-luvuilla vaatehuone oli nimittäin vakio ja siihen verrattuna vaatehuoneiden määrä uudiskohteissa on vähentynyt mitä pitemmälle on edetty. Nyt ne tekevät hiljalleen paluun ja siitä olen todella iloinen. 🙂

 1. Hei ootko myymässä sun sohvapöytää?
  Jos olet, millä hinnalla siitä luovut?
  Olisin halukas ostamaan sen!:)

  1. Sannik: En ole tehnyt vielä päätöstä asiasta. Ostajaehdokkaita on ilmaantunut jo monta jonoon odottamaan ratkaisuani olohuoneen pöydästä, mutta jos sinua kiinnostaa niin voit lisätä sinut joukkoon. Laitatahan viestiä sähköpostilla [email protected] jos haluat jonoon. 🙂

 2. Hei,
  Kiinteään vaatekaappiinhan voi asentaa ulosvedettävät korit tai jopa tyylikkäämmät laatikostot. On myös ulosvedettäviä housutelineitä ym. ripustimia, koko huonekorkeuden saa halutessaan käyttöön alasvedettävillä tangoilla. Hyllysäilytys ei tosiaan ole ainoa vaihtoehto.

  1. KaroP: tuosta mainitsinkin postauksessa, on siis plussaa kiinteissä vaatekaapeissa nuo lisävarusteet, jotka tosin pitää yleensä itse hankkia erikseen jos muuttaa asuntoon / taloon jossa kaapit valmiina ovat. Uudiskohteissa edelleen on perustason kaapistot, joihin kuuluu vaatetanko ja hyllylevyt, ja satunnaisesti ulosvedettävät korit. Olisi hienoa jos tuossakin asiassa otettaisi valmiiksi huomioon kaappien toiminnallisuuksia, edes riittävällä hyllymäärällä jos ei muuten. Ystäväni muutti juuri vastavalmistuneeseen kerrostalokotiin jonka kolmeovisen kaapiston kaksi ovea johtavat vaatetangolle (hän ei tarvitse noin paljoa tankotilaa) ja yksi 60cm leveä ja syvä kaappi on hyllykaappi, jossa vain 5 hyllylevyä (korkeus 210cm). Hän joutui ostamaan Elfa-säilytyssysteemin sekä tankokaappiin että hyllykaappiin, jotta sai vaatteet ja kengät fiksusti järjestettyä.

 3. Jos on purkamassa kaappeja, on syytä ottaa huomioon se, että lattiapäällyste todennäköisesti puuttuu, ja mikäli katto on muualta rapattu, sitä ei välttis ole kaapin kohdalta tehty. Huoneeseen tulee isompi pintaremppa.

  1. Minna: kyllä, alasokkelin sisään kannattaa aina kurkistaa ja kyseisellä lukijalla onneksi oli parketti myös kaappien alla. Meilläkin oli asennettu ensin parketti ja vasta sitten kiinteät kaapit, mutta sävyerohan tietysti on merkittävä sillä auringonvalolle altistunut lattia on tummunut kun kaapin alla suojassa ollut lattia siltä on säästynyt. Omaan silmään välillä otti väriero ja selkeä kaapin kokoinen ja muotoinen raja lattiassa, mutta siihenkin tottuu. 🙂 Sävyerolta ei voi säästyä tässä tapauksessa, ellei onnistu löytämään lattian kanssa tismalleen oikean väristä ja kuosista uutta lattiaa. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *