Hulluna yrtteihin

Keittiön sisustusta on helppo virkistää ja värittää hyödyllisten yrttien avulla. Tämä on jo vuosia ollut merkittävä osa oman keittiöni habitusta ja mitä lähemmäs kevättä mennään, sen tuuheammiksi yrtit kasvavat.

Omakotivalkoinen yrttitarha kotiviljely valkoinen keittiö sisustus valkoista ja vihreää
Omakotivalkoinen yrttitarha kotiviljely valkoinen keittiö sisustus valkoista ja vihreää

Olen kahdesti yrittänyt kasvattaa yrttejä siemenistä alkaen siinä kuitenkaan onnistumatta. Ruokamarketin vihannesosastolta saatavat tavalliset yrttiruukut ovat parhaiten hoidossani pärjänneet ja parhaimmillaan rehottaneet lähes 10 kuukautta keittiössä. Basilika aikoinaan kasvoi niin valtavalla nopeudella että se oli pakko jo tukea sukkapuikolla pystyyn.

Sinnikkäästi aion silti vielä kerran yrittää kasvattaa yrttejä siemenistä ja minulla on yrttimultapussi ja pahvialustat valmiina jo odottamassa istutusta. 🙂

Omakotivalkoinen yrttitarha kotiviljely valkoinen keittiö sisustus valkoista ja vihreää
Omakotivalkoinen yrttitarha kotiviljely valkoinen keittiö sisustus valkoista ja vihreää

Minulta monesti kysytään vinkkejä keittiön sisustukseen ja suosittelen aina ensimmäisenä yrttien lisäämistä keittiötasoille. Niistä saa sopivasti väriä ja eloisuutta, ne myös tuoksuvat hyvältä ja maustavat ruokaa ollen myös hyödyllisiä. Basilika ja minttu ovat minulla pysyneet parhaiten hengissä, eivätkä ole pelästyneet edes harventamista ruoan joukkoon. Rosmariini ja oregano taasen ovat olleet vaikeimmat hoidokit, jotka eivät ole tykänneet hengailla samassa purkissa basilikan kanssa. 🙂

Iloista alkanutta viikkoa kaikille!


Seuraa myös Instagramissa 

10 kommenttia “Hulluna yrtteihin

 1. Hei, ei liity tähän postaukseen, mutta sulla oli juhlissa tarjolla vadelmia. Mulla on se tieto, et ulkomaiset vadelmat pitäis kuumentaa ennen syöntiä.Eli ei voisi syödä ilman kuumennusta. Varmaan kommentoijissa löytyy joku, joka tietää? Kiva, jos viitsisit välillä julkaista kommentteja. Ja kertoa nykyisestä Kuntosali ohjelmasta. Kiinnostaa.

  1. Pilvi: yleinen suositus on edelleen se ettei ulkomaisia vadelmia tule syödä ilman kuumennusta. Meidän vadelmat olivat kotimaisia, tämän varmistin jo ennen tilausta.

   Kuntosalilla en tällä hetkellä käy, treeniohjelma on siltä osin tauolla mutta mobilisoin itseäni (eli selkää) kotona ja ylläpidän lihaskuntoa kotijumpalla ja tanssimalla. 🙂

   1. Tarkennuksena, että Ruokavirasto ei ole antanut kuumennussuositusta tuoreille ulkomaisille marjoille vaan ainoastaan pakastetuille. ”Kuumennussuositusta ei ole annettu tuoreille marjoille – -.”

 2. Hei, miten ihmeessä saat pidettyä yrtit elossa noin kauan. Olen yrittänyt kaupan yrttejä pitää elossa juurikin basilikaa mutta en ole onnistunut. Vaihdan aina kunnon ruukkuun ja multaan ja otan sen muoviruukun pois mikä tulee yrtin mukana.

  1. Hilima: basilika ja minttu ovat pysyneet hengissä ihan vaan säännöllisellä ja tasaisella kastelulla ja sopivalla valoisuudella. Kylmää eivät kestä yhtään joten ikkunan edustaa kannattaa välttää näin talvi-kevät aikaan kun ulkona on vielä koleaa / pakkasta. Myös pattereiden läheisyyttä kannattaa välttää.

   Meillä yrtit ovat keittiössä pöytätasolla, eivät saa suoraa auringonpaistetta mutta valoa kyllä. Jos ei ole toimivaa altakasteluruukkua niin kannattaa kastella joka päivä kevyesti. Yksi kaupan basilika omassa mullassaan imee vettä noin desin vuorokaudessa meillä. Jotkut ovat laittaneet sieniliinan (eli tiskirätin) yrtin alle auttamaan pitämään kosteuden tasaisena juurille. Tämä on hyvä apu esim silloin jos on vuorokauden poissa kotoa eikä pääse kastelemaan. 🙂 Ravinteiden kanssa kannattaa olla varovainen, ruokayrttit kannattaa ravita vain sellaisilla ravinteilla jotka ovat turvallisia myös syödä. 🙂

    1. Hilima: vähän vaihtelee, useimmiten pidän yrtit omissa muoviruukuissaan ainakin pari viikkoa ennen kuin istutan ne isompaan multamäärään. Tällä hetkellä yrtit ovat omissa ruukuissaan, enkä ainakaan toistaiseksi niitä ole siirtämässä lisämultaan. 🙂

 3. Ooh, kaunista ja raikkaan näköistä ? Kenen valmistajan on tuo pitkulainen. valkea yrttiruukku. Se on todella kaunis ja yksinkertaisen selkeä muodoltaan, aivan minun makuuni.

  1. Merjuli: Kiitokset. 🙂 Pitkulainen ruukku on Bruka Designin ja se on ihan vaan metallipurkki, eli ei varsinaisesti yrteille tarkoitettu. Sen sisällä on tällä hetkellä kaupan yrttejä omissa muoviruukuissaan ilman lisämultaa, kastelun teen purkin pohjalle ja yrtit imevät veden muoviruukun pohjan kautta tarpeensa mukaan. Kastella pitää joka päivä, tuohon 5 yrtin purkkiin laitan noin 2,5-3 DL vettä joka aamu ja illalla se on kadonnut. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *