Parhaat vinkit yrttien kotiviljelyyn

Granitin valikoimassa on valtava määrä erilaisia yrttien viljelyyn soveltuvia tuotteita, joissa ulkoinen tyyli noudattelee skandinaavista ja selkeää linjaa. Metalliset taimiruukut erityisesti kiinnostavat ja kevään agendalla onkin kasvattaa kunnon yrttiviidakko siemenistä alkaen. Kokosin postaukseen parhaat vinkit yrttien kotiviljelyyn ja raportoin teille myöhemmin miten oma kasvatusprojektini siemenestä taimeksi edistyy. 🙂

Granit vinkit vihersisustus viljely kotona
Granit vinkit vihersisustus viljely kotona

5 vinkkiä yrttien kotiviljelyyn

1. Voit kasvattaa yrtit suoraan siemenistä tai hankkia valmiiksi kasvatettuja pikkutaimia puutarhamyymälästä. Voit myös istuttaa ruokakaupan ruukkuyrtit kotona multaan.

2. Yrtit viihtyvät parhaiten lämpimässä ja aurinkoisessa kasvupaikassa, etenkin ikkunalla kunhan ikkunanraosta ei kylmä ilma pääse yrtteihin puhaltamaan.

3. Rehevät ja suurilehtiset yrtit, kuten basilika, tarvitsevat enemmän vettä ja ravinteita kuin pienilehtiset yrttilajikkeet.

4. Hyvä ja myrkytön yrttiravinne löytyy mm. Substralilta.

5. Poimi sato latvomalla, niin yrtit pysyvät elinvoimaisina ja tuuhentuvat.

Granit vinkit vihersisustus viljely kotona
Granit vinkit vihersisustus viljely kotona

Yrttien kasvatus siemenestä

1. Kostuta yrttimulta (esim luonnonmukainen Kekkilä Yrttimulta), laita multaa pieneen taimiruukkuun ja tiivistä kevyesti kädellä painelemalla.

2. Kylvä mullan pinnalle noin 5–10 siementä.

3. Peitä siemenet ohuella noin puolensentin multakerroksella

4. Sumuta multa kosteaksi sumutinpullolla.

5. Sijoita taimiruukut lämpimään paikkaan esim. lattialämmitetyn kylpyhuoneen lattialle.

6. Kun taimia 1–3 vk kuluttua alkaa ilmaantua, nosta ruukku ikkunalle valoisaan paikkaan.

7. Latvo taimet, kun niissä on muutamia kasvulehtiä, näin taimista tulee tuuheampia.

8. Siirrä yrttitaimet tarvittaessa suurempiin ruukkuihin.

Granit vinkit vihersisustus viljely kotona

Viikonloppuna upotan siis kädet ranteita myöten multaan ja kylvän kasvamaan basilikaa, timjamia, oreganoa ja sitruunamelissaa. Rosmariinia haluaisin kasvattaa, mutta se on hyvin haastava ja siksi tiputin sen pois vaihtoehdoista ainakin nyt alkuun. Mikäli siementen kasvatus onnistuu toivotulla tavalla, uskaltaudun ehkä myöhemmin lisäämään myös rosmariinia joukkoon.

Keväistä viikonloppua kaikille!

Kuvat: Granit


Seuraa myös Instagramissa 

8 kommenttia “Parhaat vinkit yrttien kotiviljelyyn

  1. Itse kasvatan yrtit alkuun ikkunalaudalla ja ihan normi huonekasvimullassa.
    Parhaiten tuntuvat viihtyvän hengittävässä saviruukussa.
    Tosiaan lämmin,aurinkoinen ikkuna,varsinkin basilika on hyvin kylmän arka.
    Tomaatit ja chilit kasvatan myös alkuun ikkunalaudalla.
    Kun lämpimät ilmat saapuu,siirrän kaikki pihalle ja vaihdan isoihin ruukkuihin ja istutan osan kasvihuoneeseen.
    Salaatin kasvatus ikkunalaudalla onnistuu mainiosti myös.Salaattia meillä syödään valtavat määrät.Senkin kasvatan nykyään pihalla ruukussa,kun etanan pirulaiset pääsevät syömään niitä jopa kasvihuoneeseen!

    1. Nanna: minä ostin yrttimultaa varmuuden vuoksi jotta varmasti kaikki menee ”ohjeen mukaan”. 🙂 Kaupan yrttejä olen huonekasvimultaan pari vuotta sitten laittanut ja ihan hyvin siinä kasvoivat. Saa nähdä miten onnistun kasvattamaan siemenestä alkaen, yrttipurkit on nyt kylppärin laattalattialla lämmityksen päällä kuten ohjeissa on suositeltu. Parin viikon päästä pitäisi alkaa viimeistään näkymään taimia, jännää. 🙂

    1. Maarit: tuote on ihan uusi ja se ei ilmeisesti vielä ole verkkokaupassa. Eiköhän kohta ilmesty sinnekin, pidän silmät auki ja kerron heti kun sitä on saatavana. 🙂

  2. Kylpyhuoneen lattialla lattialämmityksen päällä? Käsitin aikasemmasta jutusta, että sulla on lattialämmitys rikki ja juuri siksi kylppäriremontti tulossa?

    1. Pilvi: Lattialämmitys saatiin korjattua, siinä olikin vain termostaatin anturi mennyt rikki ja se saatiin vaihdettua uuteen. Onneksi oli erillinen muoviputki valettu seinän sisälle kohti lattiaa jonka sisällä vuorostaan termostaatin anturijohto kulki. Saatiin myös uusi säädin seinälle, josta voi säätää paljon paremmin lämmityksen tarvetta. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *