5 kilon kevennyskuuri – 1. viikkoraportti

Ensimmäinen viikko 5 kilon kevennyskuuria on takana ja tässä lupaamani tilannekatsaus viikkoraportin muodossa. Tavoitteena on tiputtaa painoa noin puolen kilon viikkovauhdilla, mutta koska en omista vaakaa, analysoin tuloksia mittanauhan ja olotilan perusteella.

Kuntokuuri 5 kilon laihdutus terveelliset elämäntavat vihersmoothie Omakotivalkoinen

5 kilon kevennysprojekti

En ole omistanut vaakaa enää vuosiin, joten arvioin 5 kilon painonnousun vaatteiden kireyden, olotilan, mittanauhan ja aikaisempien kokemuksieni kautta. Olin kuntokuurini alkaessakin normaalipainoinen, mutta paino on kotona eristyksissä ollessa hivuttautunut ylöspäin liikkumattomuuden, iltasyöpöttelyn ja epäterveellisempien ruokavalintojen takia.

Halusin pudottaa ylimääräiset koronakilot ennen kuin tilanne menee liian pitkälle. Viiden kilon painonpudotus on vielä suhteellisen helppoa ja vaatii vain sen että katsoo tarkemmin mitä suuhunsa laittaa, pitäytyy herkuttelusta ja liikkuu hieman enemmän. Tavoitteena on timmiintyä noin puolen kilon viikkovauhdilla terveys edellä ja ensimmäinen viikko on nyt takana.

Kuntokuuri 5 kilon laihdutus terveelliset elämäntavat Omakotivalkoinen

Lähtötilanne

Omassa kehossani lihominen tapahtuu suhteellisen tasaisesti päästä varpaisiin enempien nesteturvotusten painottuessa reisiin ja lantiolle. Huomaan lihoneeni, kun farkut tuntuvat lantiolta ja yläreisistä normaalista poikkeavalla tavalla kireämmiltä ja jos en silloin tee ryhtiliikettä, alkaa seuraavaksi kiristää farkkujen nappi.

Nyt koronan aikaan vietin mukavuussyistä viikkoja sukkahousuissa ja neulemekossa tietäen että syömistavoillani paino nousee nousemistaan. Mukaviin ja joustaviin vaatteisiin pukeutuessa voi kuitenkin kätevästi sivuuttaa faktat ja uskotella itselleen ettei sitä painoa nyt niin paljon ole tullut kuitenkaan. 🙂 Siinä vaiheessa kun yritin kirjaimellisesti rimpuilla itseni lempifarkkuihini, oli pakko todeta että kiloja on tullut himppasen enemmän kuin mitä toivoin. Olen sen verran lyhyt että jo 5 kilon painonnousu on merkittävä määrä, painoindeksi heilahtaa sillä normaalin alarajalta ylärajalle.

Kuntokuuri 5 kilon laihdutus terveelliset elämäntavat Omakotivalkoinen

Mitat ennen ja jälkeen

Otin lähtömitat kuntokuurin alkamisaamuna 1.5.2020 ja tasan viikon päästä 8.5. mittasin itseni uudelleen samoissa olosuhteissa ennen aamupalaa tai aamukahvia. Joitakin senttejä oli lähtenyt, mutta siihen syy luultavasti on ihan vaan suolaisten ruokien varastoimien nesteiden poistumisesta. Pidän kirjaa kehon muutoksista ja listaan ne myös teille näiden viikkoraportointien yhteyteen.

 • Rinnanympärys: 88cm ➤ 87cm (-1cm)
 • Rinnan alta: 71cm ➤ 70cm (-1cm)
 • Vyötärö kapeimmasta kohdasta: 69cm ➤ 67cm (-2cm)
 • Lantio: 94cm ➤ 92cm (-2cm)
 • Reisi: 60cm ➤ 57cm (-3cm)
 • Polven yläpuolelta: 38cm ➤ 37cm (-1cm)
 • Pohje: 34cm ➤ 34cm (ei muutosta)
 • Käsivarsi: 22cm ➤ 21cm (-1cm)
Kuntokuuri 5 kilon laihdutus terveelliset elämäntavat vihersmoothie Omakotivalkoinen

Puolipaasto ja herkkulakko

Monia teitä on kiinnostanut kuulla millaisilla metodeilla painoa pudotan. En varsinaisesti noudata mitään dieettiä ja ainoana ohjeena käytössä on se etten syö herkkuja, enkä klo 19 jälkeen. Joku on kuvannut tätä metodia puolipaastoksi, mutta minulle on aina ollut normaalia olla puolet päivästä syömättä, sillä rakastan pitkiä yöunia. 🙂

Iltasyöpöttely on minussa melkein kuin sisäänkirjoitettu tarve ja yksi niistä syistä miksi painoni nousi näinkin nopeasti muutamissa viikoissa. Tästä tavasta on henkisesti kivualiasta pyristellä eroon, mutta jo parissa päivässä iltaherkkuhampaan kiukuttelu hälvenee ja elämä helpottuu. 😀 Pahimpia ovat tv-ohjelmien ja YouTuben yllättävät ruokamainokset, joita ei aina ehdi ohittaa ajoissa. Silmille piirtyvät parmesaanipastat ja mansikkaleivokset kaihertavat kyllä sisintä, mutta hammasta purren tilanteista selviää ja päivä päivältä herkkumainosten näkeminen vaikuttaa vähemmän ja vähemmän. Syömisessä on pääosin kyse opituista tavoista, joiden nujertaminen ja muuttaminen on se vaikein ja haasteellisin osuus. Minulla väsymys ja stressi laukaisee syöpöttelyhimon, joka painottuu selkeästi iltaan. Olen käyttänyt ruokaa ja herkkuja sekä lohdutuksena että palkintona ja tästä tavasta ravistelin itseni eroon tiputtaessani 25kg raskaushuumakiloja vuonna 2012.

Kuntokuurissa syömiseni tapahtuu klo 7-19 välillä ja aamulla juon vain vettä ja pelkkää kahvia maidolla. Aamupalani syön vasta lounasaikaan noin klo 11 ja tämä on minulle luonnollisin ruokailurytmi lapsuudesta asti. En ole koskaan tykännyt syödä aamupalaa ja väkisin olen monet kerrat yrittänyt noudattaa ruokailusuosituksia. Aamun pakkosyöminen ei minulla kuitenkaan toimi, voin parhaiten kuuntelemalla omaa kehoani ja noudattamalla luontaista rytmitystä, poikkeuksena myöhäisiltaan painottuva viihdykesyöminen, josta olen päässyt opettelemalla eroon.

Näin ollen syön aamupalani kun siltä tuntuu, en katsele kelloa mutta yleensä nälkä ilmoittelee itsestään koulusta tutun lounasaikahaarukan puitteissa klo 10-12 välillä. Alla esimerkki päivän muonituksesta:

 • klo 7-8: aamulla vettä ja pari kuppia kahvia maidolla
 • klo 10-12: lounasaikaan “aamupalaa” vatsan täydeltä – smoothieta, hedelmiä, puuroa tai kreikkalaista jogurttia marjoilla, hapankorppuja kinkkuleikkeleellä ja kasviksilla tms. Lisäksi kuppi kahvia.
 • klo 14-16: tavallista kotiruokaa fiiliksen mukaan, kuten kanasalaattia, kanakasviswokkia, uunilohta ja perunoita, makaronilaatikkoa tms. Tässä vaiheessa syön yleensä edellispäivän jämiä. Jälkkäriksi kuppi kahvia jos maittaa, aina ei maistu.
 • klo 16-18: tavallista kotiruokaa tavallisista raaka-aineista fiiliksen mukaan.
 • klo 19: Aamupalan kaltainen satsi sapuskaa jos edellisestä ruokailusta on riittävän kauan. Yleensä teetä ja hapankorppuja höysteillä, tai puuroa voisilmällä. Jogurttia ei iltaisin jostain syystä tee mieli.

Klo 19 jälkeen juon vain vettä ja vihreää teetä. Nukkumaan mennessä ei ole ähkyä ja parissa illassa keho oppii rauhoittumaan ilman iltasyömisen aiheuttamaa ruokaväsyä. Tämä keino toimii minulla, mutta ei suinkaan kaikilla. Painonpudotuksessa tärkeintä olisi oppia tunnistamaan mikä on omalle keholle ominaisin tapa toimia ja sen perusteella lähteä tekemään hienosäätöjä ruokavalioon ja muihin elämäntapoihin.

Paljon olisi vielä asiaa, mutta jatkan turinointia tästä aiheesta jälleen viikon kuluttua seuraavan viikkoraportin yhteydessä. 🙂

Kivaa alkanutta viikkoa kaikille!


Lue myös: ➤ Smoothiepaasto

9 kommenttia “5 kilon kevennyskuuri – 1. viikkoraportti

 1. Minä olen huomannut omassa elämässäni, että vaikka nyt en itsekään ole päässyt liikkumaan, niin kumminkin paino on pysynyt samana, koska joudun jo kotona paljon liikkumaan, kun joka välissä joutuu käydä katsomassa lapsia, varsinkin pienempiä, että mitä ne touhuaa. Nousen monta kertaa ruokapöydästä auttaakseni lapsia ruokailuissa tai palautan lastani ruokapöytään takaisin, koska hän saattaa kesken ruokailun lähteä juoksentelemaan. Monesti ruokani on sitten niin kylmää, että ei tee mieli syödä sitä loppuu. Käyn kaksi kertaa viikossa ruokakaupassa ja kannan 3-4 kassillista ruokaa kotiin. Tykkään siististä kodista, joten se tarkoittaa sitä, että imuroin päivittäin, noukin lasten vaatteita heidän huoneestaan, siivoan keittiön joka ruokailun jälkeen ja vielä illalla lopuksi koko kodin. Hyötyliikuntaa tulee ihan kotosalla, että ei välttämättä tarvitsisi edes salille lähteä. Ex-mieheni on jopa sanonut ja vähän pauhannut minulle, kuin myös äitini, että alan olemaan jo liian hoikassa kunnossa. Itse tykkään tästä olotilasta, mutta ikäkriisiä on alkanut pukkaamaan. Täytän ensi keväänä 40 vuotta.

  1. Pitju: Meillä taas arki on hyvin rauhallista ja isommat kauppaostokset teen netin kautta. Tyttö on jo sen verran iso ja omatoiminen ettei tarvitse minua kuin tarkastamaan läksyt ja tekemään ruokaa. 😀 😀 Hengailee mielummin kavereiden kanssa videopuheluissa kuin touhuisi kanssani jotain. 😀 Lenkeillä ollaan kyllä nyt käyty yhdessä ja tytön liikkatuntien etäjuttuja on yhdessä hoideltu, mutta muuten saan olla ihan vaan itsekseni ja pakertaa töitä koneen ääressä aamusta iltaan. 🙂

  1. Pitju: 🙂 Olin perheen kanssa asioimassa siellä käsisaippua- ja teippiostoksilla samalla kun hain yhden postipaketin. 🙂

   1. Itse ostin sukkia lapsilleni ja lempi pyykinhuuhteluainetta. Näin sinut, kun tulit kauppaan sisään. Autoin tuntematonta mies henkilöä löytämään hänelle kakunkynttilöitä. Asiakaskin auttaa toista asiakasta, kun myyjiä ei näy missään. 😀

    1. Pitju: ihana olet, just näin! ❤️❤️ Minäkin viime kerralla autoin Tokmallilla asioidessa iäkkäämpää rouvaa kosmetiikkatuotteen etsinnässä, ja lasten askartelutarvihyllyllä monesti pienet pyytää apua kun eivät yletä. Toivottavasti remontti valmistuu pian ettei tarvitse siellä kaaoksen keskellä kulkea. 👌🏻

  1. Tähtienkoti blogi: Pienillä muutoksilla saa aika hyviä tuloksia. Minulla tuo iltasyömisen rajoittaminen on ollut varmasti merkittävin muutos miksi paino on lähtenyt laskuun. Vaatteet ei enää kiristä ja farkutkin mahtuvat jo kiinni vaikka pikkuisen piukat ovatkin. Sanoisin että pari kiloa on enää ”extraa” vanhaan verrattuna. Maltillisesti olen kevennellyt olotilaa syömällä fiksummin (enemmän ruokaa, vähemmän herkkuja) ja lopettamalla itselleni ongelmallisen iltasyöpöttelyn jolla lähinnä vain viihdytin itseäni. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *