Tulppaani – Kotimainen ja ekologinen lähikukka

Tykkään ostaa ruokakauppojen valmiita kimppuja niiden helpon saatavuuden vuoksi ja valinnanvaraa on nykyisin yllin kyllin jopa meidän pikkuruisessa lähikaupassa. Kauniit kukat piristävät arkea ja kruunaavat viikonlopun – oma kestosuosikkini on kotimainen tulppaani, joka on kestävyydeltään luotettava ja hinnaltaan edullinen ekologinen valinta.

Kotimainen tulppaani ekologinen lähikukka sisustusideat Omakotivalkoinen
Kotimainen tulppaani ekologinen lähikukka sisustusideat Omakotivalkoinen
Kotimainen tulppaani ekologinen lähikukka sisustusideat Omakotivalkoinen
Kotimainen tulppaani ekologinen lähikukka sisustusideat Omakotivalkoinen
Kotimainen tulppaani ekologinen lähikukka sisustusideat Omakotivalkoinen
Kotimainen tulppaani ekologinen lähikukka sisustusideat Omakotivalkoinen

Kotimainen ja ekologinen lähikukka

Tulppaaneilla on upean ulkomuotonsa ja pienen hintalappunsa lisäksi myös muita hyviä puolia. Kotimaisten tulppaanien viljelymäärä Suomessa on vuosittain noin 75 miljoonaa kappaletta, joka vastaa 95% kaikista Suomessa myytävistä tulppaaneista. Mielenkiintoinen fakta on että me suomalaiset olemme olleet väkilukuun suhteutettuna jo vuosikymmeniä maailman ahkerimpia tulppaanien ostajia yhdessä ruotsalaisten ja norjalaisten kanssa. Yksinkertaiset ja hienostelemattoman kauniit tulppaanit puhuttelevat meitä skandinaaveja, kun arkeen tahdotaan ripaus extraa.

Helpoiten Sirkkalehtimerkistä tunnistettava kotimainen tulppaani on ekologinen lähikukka, jonka kuljetusmatkat ovat lyhyet ja siksi ne ovat aina tuoreita ja säilyvät maljakossa kauniina tuontikukkia pitempään. Tämän olen itsekin huomannut ja siksi maljakostani löytyykin usein juuri tulppaaneja eri väreissään. ♥︎

Kotimainen tulppaani ekologinen lähikukka sisustusideat Omakotivalkoinen
Kotimainen tulppaani ekologinen lähikukka sisustusideat Omakotivalkoinen
Kotimainen tulppaani ekologinen lähikukka sisustusideat Omakotivalkoinen
Kotimaiset tulppaanit värikäs kevät sisustus
Kotimaiset tulppaanit värikäs kevät sisustus

6 vinkkiä tulppaanien hoitoon

Tässä 6 hyväksi todettua vinkkiä, joiden avulla olen saanut tulppaanikimppuni säilymään pitkään virkeänä. Viimeisin kimppuni säilyi hehkeänä 15 vuorokautta ostohetkestä eteenpäin, kunnes lakastuminen alkoi näkyä.

1. Osta tulppaanit kun ne ovat vielä nupullaan.

2. Leikkaa varsista viistosti 1-2cm terävää veistä käyttäen. Älä käytä saksia, etteivät varsien imupinnat kärsi.

3. Laita tulppaanit kylmään veteen. Noin 10cm korkeudelle ulottuva vesi riittää. Matalassa vedessä pitäminen hillitsee varren venymistä ja pitää kukan ryhdikkäänä pitempään.

4. Jos haluat, että tulppaanisi ovat ryhdikkäitä, anna kimpun olla vedessä aluksi suojamuovissa tai -paperissa noin tunnin verran. Näin varsien nestejännitys palautuu ja kääre antaa tukea varsille. Kun varret ovat imeneet itseensä riittävästi vettä, poista kääre ja asettele kukat maljakkoon.

5. Jos haluat tulppaaneista rennomman näköisiä niin poista kääre heti kun asetat kukat maljakkoon: näin saat tulppaanisi kaartumaan ja taipuilemaan maljakon muodon mukaisesti. 

6. Vaihda maljakkovesi pari kertaa viikossa. Hyvässä nestejännityksessä oleva kukka on kaunis ja kestää pitkään. Tulppaanit kasvattavat vartta vielä maljakossakin, joten niihin kannattaa leikata uusi imupinta aina veden vaihtamisen yhteydessä.

Bonus: Leikkokukkavirkiste ravitsee myös tulppaaneja ja auttaa pitämään veden puhtaana ja bakteerittomana. Sokeripalaakin voi kokeilla virkisteenä, mutta vesi on tällöin syytä vaihtaa päivittäin ja samalla tarkistaa imupintojen kunto.

Kotimainen tulppaani ekologinen lähikukka sisustusideat Omakotivalkoinen
Kotimainen tulppaani ekologinen lähikukka sisustusideat Omakotivalkoinen
Kotimainen tulppaani ekologinen lähikukka sisustusideat Omakotivalkoinen
Omakotivalkoinen valkoinen sisustus punaiset tulppaanit synttärit
Omakotivalkoinen valkoinen sisustus punaiset tulppaanit synttärit

Keltaiset ja punaiset tulppaanit ovat mielestäni valkoisen sisustuksen ympäröimänä kaikista upeimpia ja niiden värit tulevat todella intensiivisesti esille. Välillä innostun ostamaan myös muunkin värisiä tulppaaneja. Vuosien varrella on blogissakin nähty monenlaisia sävyjä, kuten pinkkiä, hentoa vaaleanpunaista, oranssia, tummaa ja vaaleaa violettia, monivärisiä mix-kimppuja sekä todella jännän näköisiä raidallisia tulppaaneja.

* * *

Tänään meillä on juhlittu tytön synttäreitä juustolautasen ja jäätelökakun merkeissä ja huomenna juhlahulinat vielä jatkuvat, kun massiivisen kokoinen yllätyspaketti saapuu posteljoonien matkassa kotiovelle. Olin toivonut että posti olisi toimittanut tilaukseni jo perjantaina, mutta arkipyhä sotki aikataulut ja siksi toimitus siirtyi huomisen puolelle. Toisaalta on ihanaa saada fiilistellä synttäreitä hieman pitempään ja huomenna onkin melkoinen ylläri luvassa meidän neidille. 😀 Yritän huomenna illemmalla ehtiä julkaisemaan teille materiaalia päivän kulusta, pitäkää siis sormet ristissä että posti kulkee ja aikataulut menevät kuten olen suunnitellut. 🙂

Ihanaa sunnuntaita kaikille! 

2 kommenttia “Tulppaani – Kotimainen ja ekologinen lähikukka

  1. Harmittaa kun tulppaanit häviävät kaupoista lähes kokonaan ennen äititen päivää. Lidli oli ainoa kauppa Jyväskylässä mistä löytyi hetken sen jälkeen. Ruusuja monessa muodossa ja ulkomailta kuljetettuja kimppuja. (ruukussa osin ķotimaista.) Mielenkiinnolla seuraan kukkia alkuperää. Sisälle en mielellään tuo multakukkia ja näin kesäkuussakin on vaikea löytyy kotimaisia leikkokukkia. Ainoat ovat liljat, joiden tuoksusta tulee mieleen hautajaiset🤪
    Kiitos ihanasta blogista.

    1. Katja: Olisi kyllä ihanaa jos tulppaaneja saisi ympäri vuoden. Nyt en niitä ole enää viikkoon kaupoissa nähnyt ja joskus joulukuun alussa lienevät tulevan uudelleen valikoimaan. Sesongit tuntuvat aikastuvan vuosi vuodelta, joten pidän peukkuja että ensimmäiset tulppaanit saataisi jo marraskuun puolella – saa nähdä. 🙂

      Minä ostan yleensä aina tuoksuttomia liljoja, jotka ovat pääosin tuontikukkia. Toivottavasti tuoksuttomia saataisi joskus myös kotimaisena, niitä ryntäisin heti ostamaan, sillä liljan tuoksu on niin voimakas etten oikein tykkää siitä. 😀

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *