Valaistusvinkit kodin eri tiloihin

Olen käynyt visualistityöni ohessa valaistuskurssin, josta saatua tietotaitoa olen hyödyntänyt myöhemmin sisustuskohteiden valaistuksen suunnittelussa sekä oman kotini valaisinten valinnassa ja asettelussa. Valaistus on täällä pimeässä pohjolassa erityisen tärkeää ja sisustuksellisesti valaisimet ovat merkittävässä roolissa tunnelman luomisessa sisustustyylistä tai kodin koosta riippumatta. Tämän postauksen valaistusvinkit auttavat sinua hahmottamaan kotisi valaistustarpeita ja välttämään hutiostoja valaisinkaupoilla!

Valaistusvinkit Artek A330s riippuvalaisin Omakotivalkoinen skandinaavinen sisustus

Vinkit valaisinostoksille

Moni tuntuu ajattelevan ettei pieni koti montaa valaisinta tarvitse, mutta riittämätön valaistus voi vaivata myös pikkuruisia yksiöitä ja jopa yksittäisiä huoneita, suurista kodeista nyt puhumattakaan. Keskellä huonetta katosta roikkuva riippuvalaisin tai plafondi toimii hyvänä yleisvalona esimerkiksi siivoamista ajatellen, mutta tunnelman luomiseen se ei yksinään riitä. Pieneenkin soppeen kannattaa sijoittaa useampi valonlähde pöytä-, lattia-, seinä-, ja koristevalaisinten muodossa.

Valaisinten ensisijaiset ostokriteerit ovat yleensä ulkomuoto, mahdollinen designarvo ja hinta. Silmää ja kukkaroa miellyttävän valaisimen pääasiallinen tarkoitus on kuitenkin valaista tilaa ja siksi kannattaa aina miettiä tilan valaistustarpeita ja sisustukselta toivottua tunnelmaa ennen ostamista. Yksittäisiä ihania valaisimia ostaessa huomaa monesti jälkikäteen, etteivät ne sovikaan yhdessä samaan tilaan ja silloin vaihtoehtona on joko tyytyä tilanteeseen tai niellä tappionsa ja kirppistellä vääränlaiset valaisimet pois uusien tieltä.

Minäkin olen tämän edellä mainitun virheen tehnyt ja pitkäaikaiset lukijani ehkä muistavatkin miten tuskailin meidän valaisinten kanssa vuosina 2011-2013 – oli Eero Aarnion TuplaKuplaa* ja isoa Flamingoa*, kromattuja koristeellisia kristallivalaisimia, bling-blingiä, 50-luvun Aaltoa, jääkuution muotoinen Block-valaisin* ja useampia kangasvarjostimella varustettuja pölynkerääjiä, Riviera Maisonin maalaisromantiikkaa unohtamatta. Tämän sekametelisopan yhteensovittaminen oli mahdoton yhtälö niin ulkoisten tekijöiden kuin tunnelmallisen valaistuksenkin luomisessa. 😀 Tämä opetti minulle ettei kaikkea kaunista tarvitse aina itse omistaa ja on hyvä osata tehdä pitkäjänteisiä suunnitelmia, eikä suinpäin rynnätä lamppu kainalossa kassan kautta kotiin. Olisinpa muistanut valaistusvinkit tuolloin, olisi pitkä penni säästynyt.

Artek A330s riippuvalaisin valkoinen omakotivalkoinen skandinaavinen sisustus

Vähintään 5 valaisinta

Jokainen koti ja huone on omanlaisensa, mutta yleisenä ohjenuorana valaistustarpeen määrittelyssä voidaan käyttää lukua viisi. Jokainen tila tarvitsee riittävän yleisvalon, täydentävän apuvalon sekä 2-3 tunnelmavaloa, jotka tekevät tilasta viihtyisän ja tarkoitukseensa sopivan. Tästä johtuen valaistus olisi hyvä miettiä koko tilan kattavasti, rakentaa raamit erilaisille valaisintarpeille ja vasta sitten suunnata kaupoille valaisinostoksille.

Näitä asioita kannattaa puntaroida valaistusta miettiessä:

 • Tilan koko ja huonekorkeus
 • Tilan käyttötarkoitus ja mitä kohtia valaistuksen halutaan täydentävän
 • Millaista tunnelmaa sisustuksesta tavoitellaan
 • Budjetti

Alla esimerkkinä 10m2 kokoisen makuuhuoneen valaistustarve:

 • Yleisvalona katosta roikkuva riippuvalaisin
 • Apuvalona lipaston päällä sijaitseva pöytävalaisin
 • Lukuvalona 2kpl seinävalaisimia
 • Tunnelmavalona huoneen nurkassa sijaitseva lattiavalaisin
 • Lisätunnelmaa tuo yöpöydälle sijoitettu ilmaa kostuttava diffuusorivalaisin
Valaistusvinkit ruokapöydän päälle Artek Alvar Aalto riippuvalaisin A110 valkoinen Omakotivalkoinen

Ruokailutilan valaistus

Valaisinten määrän lisäksi on huomioitava mille korkeudelle valaisin sijoitetaan. Tämä on tärkeää etenkin keittiösaarekkeen ja ruokapöydän yläpuolella.

Ruokapöydän yläpuolelle ripustettavan valaisimen tulisi olla noin 50-60cm korkeudella pöydästä. Optimaaliseen ripustuskorkeuteen vaikuttaa kuitenkin valaisimen malli sekä perheenjäsenten pituus istuessaan pöydän ääressä, jolloin yleisestä suosituksesta voidaan poiketa isostikin.

Myös se, miten paljon lamppu tulee varjostimesta ulos, vaikuttaa valaistukseen ja siten myös ripustuskorkeuteen – mitä lähempänä kuvun reunaa lamppu valaisimen sisällä on, sitä todennäköisemmin valaisin häikäisee pöydän ääressä istuvaa. Jottei asia olisi turhan helpoksi tehty, pitää lisäksi huomioida se, että liian alas ripustetun valaisimen valokeila saattaa kohdistua valkoisissa ja kiiltäväpintaisissa ruokapöydissä liian terävästi pöydän pintaan ja heijastua sitä kautta ikävästi silmiin samaan tapaan kuin auringonsäteet häikäisevät vedenpinnasta.

Minulla etäisyys ruokapöydän päällä roikkuvan riippuvalaisimen alareunan ja pöydän välillä on 70cm ja syy yleisistä suosituksista poikkeamiselle on Artekin A110-riippuvalaisimen* suppilomainen ja kapea valokeila. Kyseinen valaisin heijastaa nimittäin valoa vitivalkoisen laminaattikantisen pöydän pinnasta jos valaisin roikkuu vähänkään alempana. Tästä syystä nostin sitä ylemmäs ja suuremman välin ansiosta valokeila hajaantuu nyt leveämmälle alueelle, sopien sekä 150cm tytön että ison miehen silmille pöydän ääressä istuessaan.

Poikkeuksen tekee myös näyttävät kattokruunut, joille hyvä etäisyys ruokapöydästä on noin 80cm korkeudella.

Valaistusvinkit keittiö saarekkeen päälle ripustettavat valaisimet Omakotivalkoinen
Valaistusvinkit keittiö saarekkeen päälle ripustettavat valaisimet Omakotivalkoinen

Kaksin aina kaunihimpi

Artekin suositut klassikkovalaisimet ovat erinomainen esimerkki kapean valokeilan valaisimista, jotka harvoin yksinään riittävät yleisvaloksi. Jos yksi valaisin ei riitä valaisemaan koko pöytää, kannattaa valaisimia laittaa kaksi tai useampikin rinnakkain. Vierekkäin ripustettujen valaisinten etäisyys toisistaan on enimmäkseen visuaalinen makukysymys, mutta yleisohje hajuraolle on 1,5-2 kertaa varjostimen leveyden verran.

Meidän keittösaarekkeen päällä on kaksi kultakelloksi nimettyä Artek A330s -riippuvalaisinta* ja niiden väli on 2 x valaisimen leveys. Mietin aikoinaan ripustanko valaisimia kaksi vai kolme, mutta päädyin lopulta hieman väljemmin asettuvaan valaisinpariin kuin aavistuksen tiiviseen kolmenkoplaan.

Valaisinten korkeuden määrittelin korkean liljakimpun mukaan, joka on suosikkini ja usein niitä ostan. Hieman alempanakin valaisimet voisivat roikkua, mutta kompromissina haluan mielummin voida laittaa liljamaljakon saarekkeen päälle niin, ettei kokonaisuus ole yhtä sumppua.

Omakotivalkoinen valkoinen keittiö minimalistinen sisustus skandinaavinen koti vihersisustus
Valaistusvinkit makuuhuoneeseen Omakotivalkoinen

Makuuhuoneen valaistus

Makuuhuoneen valaistustarve riippuu täysin huoneen käyttötarkoituksista. Monilla makuuhuone toimii myös työhuoneen korvikkeena ja silloin valaistukselta vaaditaan vieläkin enemmän. Riittävän yleisvalaistuksen lisäksi lukuvalo on usein tarpeen ja tunnelman osalta lattiavalaisin on minusta juurikin makuuhuoneissa täydellinen valinta.

Tärkeintä makuuhuoneen valaisinten määrässä ja sijoittelussa on valaistuksen miellyttävyys ja ettei valo pääse häikäisemään. Hieman takaviistosta tuleva valo on lukuvalona silmille mukavin ja himmennettävyys on ehdottomasti plussaa.

Meidän kotoa löytyy kaikista valaisimista kattospotteja lukuunottamatta langattomasti säädettävät Philips HUE Color -lamput, joiden värisävyä ja kirkkautta voidaan portaattomasti muunnella fiiliksen ja tarpeen mukaan. Makuuhuoneessa sängyn molemmin puolin olevissa valaisimissa himmennys on käytössä päivittäin ja iltaisin on muutenkin ihana voida sammuttaa koko kodin valot nousematta sängystä, jos jonnekin onkin jäänyt valo epähuomiossa päälle.

Makuuhuoneen sisustus ja valaistus Omakotivalkoinen

Havainnollistava esimerkki

Yllä olevassa kuvassa on vanha makuuhuoneeni ajalta ennen lasiseinäremonttia. Tikashyllyyn sijoitettu tunnelmavalaisin toi makuuhuoneeseen pehmeyttä ja rauhoittavaa tuntua. Sopivasta kulmasta valaiseva lukuvalona tuolloin toiminut Louis Poulsenin AJ-pöytävalaisin* ei heijastanut kirjan sivuista, eikä häikäissyt silmiin mukavimmassakaan kylkirötväysasennossa.

Kattovalaisin vuorostaan on aivan liian korkealla, mutta siihen minulla oli hyvä syy – valaisimen johto oli säädetty lyhyeksi, jottei tyttö sängyssä pomppiessaan lyö siihen päätänsä, ja jotta saan tuplapeitteeni lakananvaihdon yhteydessä kunnolla pölläytettyä petiin ilman että valaisin ottaa osumaa.

Valaistusvinkit makuuhuoneeseen kattovalaisimen ripustuskorkeus Omakotivalkoinen

Poikkeus, joka rikkoo säännön

Uudessa makuuhuoneessani huonekorkeus on kattomadalluksen puuttuessa korkeampi ja valaisimen johdon pituus on ilman mittanauhaa tehty laiskan ihmisen satunnaisvalinta. 😀 En ole sen erityisemmin miettinyt tämän valaisimen korkeutta, mutta tykkään siitä miten se asettuu visuaalisesti samaan linjaan keittiösaarekkeen päällä olevien identtisten valaisinten kanssa, jonka näette alla olevista kahdesta kuvasta.

Valaistusvinkit riippuvalaisimen ripustuskorkeus Omakotivalkoinen
Valaistusvinkit riippuvalaisimen ripustuskorkeus Omakotivalkoinen
Valaistusvinkit tunnelmavalaistus sisustus Omakotivalkoinen
Valaistusvinkit tunnelmavalaistus sisustus Omakotivalkoinen

Tunnelmavalaistus

Tunnelmavalaistuksessa tärkeintä on epäsuora ja pehmeä valo. Pöytä- ja lattiavalaisimia kannattaa sovitella rohkeasti eri paikkoihin ja katsoa missä valaistus tulee parhaiten oikeuksiinsa. Itse käytän pinottavia jakkaroitani sivupöytien korvikkeina ja näin saan valaistusta aina sinne missä milloinkin tarvitaan. Tämä mahdollistaa myös kalustejärjestyksen vaihtelun ilman että minun täytyy ostaa uusia pöytävalaisinten alustoilla toimivia huonekaluja saadakseni valaistuksen kuntoon.

Muurame Mup osallistu arvontaan ja voita valkoinen sisustus kotimainen design olohuone tv-taso
Kirkasvalolamppu Valaistusvinkit valaisimen sijoittaminen Omakotivalkoinen

Kirkasvalolampun sijoittelu

Valohoitoa antava kirkasvalolamppu ei useinkaan ole ilo silmälle, vaikkakin nykyään markkinoilla on myös kauniita valaisimia. Minulla ei virallista kirkasvalolamppua ole, mutta Harri Koskisen suunnittelema puhtaanvalkoista 4000K-valoa heijastava Valoarten pyöreä koristerenkaalla varustettu valaisin on tehoiltaan hyvin lähellä. Tämä on meidän kodin tehokkain ja kirkkain valaisin olohuoneen seinällä kulkevan valolistan ohella ja sen valoteho riittää valaisemaan yksinään koko huoneen.

Kirkasvalolamput ovat mielestäni extraa, jotka kannattaa sijoittaa suositusetäisyyden mukaan sinne missä valohoitoa voi nauttia mahdollisimman helposti arjen keskellä. Joillakin se on keittiössä aamukahvihetkeä avittamassa, toisilla työpöydällä työhuoneessa tai makuuhuoneessa mieltä piristämässä. Tämän valaisimen osalta valohoidon toimivuus on kaikista tärkeintä ja kaikki muu visuaalisine optimaalisuuksineen tulee vasta sen jälkeen. 😀

* * *

Valaistusvinkit tunnelmavalaistus diffuusorivalaisin Omakotivalkoinen

Valaistusvinkit – 5 tärkeintä asiaa

Sanotaan että kertaus on opintojen äiti, joten tässä vielä kiteytettynä tärkeimmät valaistusvinkit:

1. Valoa ei voi koskaan olla liikaa! Mielummin liian monta valaisinta, kuin liian vähän.

2. Hahmottele koko tilan valaistustarve kerralla! Mieti valaisinten määrä ja sijoittelu ennen yksittäisten valaisinten ostamista. On helpompi olla etukäteen viisas, kuin jälkikäteen katuva. Tämä on etenkin arvokkaamista designvalaisimista kiinnostuneille paras ohje mitä olla saattaa!

3. Noin 10m2 kokoiseen tilaan vähintään 5 erilaista valaisinta. Isompi tila saattaa tarvita enemmän, riippuen tilan käyttötarkoituksesta ja huoneen korkeudesta sekä muodosta.

4. Paras tunnelmavalo on epäsuora ja pehmeä! Hyödynnä asettelussa eri korkeuksien yhdistelyä pöytä-, lattia-, ja koristevalaisinten muodossa.

5. Ripustuskorkeus kohdilleen! Korkeus valitaan valaisimen koon, valokeilan kohdistuksen ja asukkaiden pituuden mukaan.

Aurinkoista sunnuntaita kaikille!

*sisältää kaupallisen linkin

Lue myös: ➤ Voiko designvalaisimeen rakastua?


Seuraa myös Instagramissa 

4 kommenttia “Valaistusvinkit kodin eri tiloihin

 1. No olipas monimutkaista; aina on valaisimet löytäneet oman paikkansa; ihan käytännön mukaan… valoa sinne missä tarvitaan ja vuokra-asunnossa pitää usein mennä mahdollisuuksien mukaan!

  1. Airiina: Näitä ohjeita ei missään nimessä ole pakko noudattaa ja valaisimet voi asetella juuri niin kuin haluaa – oma tupa, oma lupa. 🙂 Vähän samaan tapaan kuin pukeutumisneuvot omalle vartalotyypille. Jotkut haluavat korostaa parhaita puoliaan ja toisille asialla ei ole niin väliä, kunhan vaatteet ovat puhtaita ja siistejä.

   Yleisohjeet ovat kuitenkin suureksi avuksi, jos haluaa optimaalisen valaistuksen ja tehdä mahdollisimman pitkäaikaisia valintoja, jotka eivät myöhemmin ala ärsyttämään esim visuaalisesti tai käyttömukavuudeltaan (esimerkkinä ripustuskorkeus ja valon häikäisy). 🙂

 2. Minä tein edullisen ”valoremontin” eli vaihdoin vanhat keltaiset hehkulamput uusiin energiasäästölamppuihin joissa on lämmin valkoinen valo. Kiinnitin huomiota siihen että kaikissa valaisimissa on sama sävyaste. Huone raikastui ja kirkastui muutaman euron panostuksella.

  1. Minimalistimama: Loistavaa! 🙂 Se muuten onkin häiritsevää jos samassa huoneessa on eri lämpöasteisia lamppuja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *