Voiko designvalaisimeen rakastua?

Artekin kultakelloksi nimetyn A330s-riippuvalaisimen yksinkertainen muoto miellyttää silmää vuodesta toiseen ja monesti olen kiittänyt itseäni hyvästä valinnasta. Valaisin on kooltaan aavistuksen pienehkö massiivisen keittiösaarekkeen päälle, mutta minua se ei haittaa yhtään – tärkeintä on että valaisin tekee minut iloiseksi joka päivä, eli Marie Kondon konmari-termein “it sparks joy”. 🙂

Artek A330s riippuvalaisin valkoinen omakotivalkoinen skandinaavinen sisustus

Artek A330s riippuvalaisin valkoinen omakotivalkoinen skandinaavinen sisustus

Aikaa kestävä sisustus ei synny hetkessä ja maltti on monesti valttia fiksujen ja pitkäikäisten valintojen saavuttamiseksi. Virheostoksiin harkitsevainenkin sisustaja joskus sortuu, eikä sitä tarvitse häpeillä, vaikka hyvä olisikin aina pyrkiä välttämään huteja sekä rahanmenon että tavaroiden eteenpäin kierrättämisen hankaluuden takia. Itse toimin aikoinaan juuri päinvastoin ja yritin oikoa mutkat suoraksi kaikki-heti-mulle-nyt -asenteella. Virheistä onneksi voi oppia ja nykyisin olen paljon fiksumpi kuluttaja, harkitsevampi sisustaja ja malttiakin löytyy vaikka edelleen innostunkin nollasta sataan alle sekunnissa hyvien löytöjen äärellä.

Tyydyin pitkään vain haaveilemaan designvalaisimista ja päädyin ostamaan yleensä aina jonkinlaisen kompromissin eli ns. halpisversion, joka ei kuitenkaan säväyttänyt suuresti tai haihduttanut alkuperäistä haavettani taivaantuuliin. Muistan edelleen miten hieno fiilis oli ostaa elämäni ensimmäinen ns. designvalaisin, ja muistan myös sydämessä läikähtäneen ilon kun aikoinaan ripustin ensimmäisen Artek-valaisimeni kattoon ruokapöydän päälle roikkumaan. ♥

Artek A330s riippuvalaisin valkoinen omakotivalkoinen skandinaavinen sisustus

Olen keräillyt designvalaisimia pitkään ja ostellut niitä pikkuhiljaa yksitellen vuosien varrella. Viimeisin hankintani on Harri Koskisen Valoartelle suunnittelema Korona-pöytävalaisin, jonka ostin reilu vuosi sitten. Tätäkin valaisinta harkitsin vuodenpäivät, sillä se on melko kookas enkä mielestäni löytänyt sille arvoistaan paikkaa. Lopulta annoin rukkaset täydellisyydelle, lopetin vatvomisen ja ostin valaisimen… ja hyvinhän sekin sitten löysi paikkansa meidän olohuoneesta. 🙂

Artekin riippuvalaisimet* ovat minulle loppuelämän valinta ja olen kiintynyt niihin yhtä paljon kuin Mademoiselle-nojatuoliin, Nukkuville-sänkyyni, Louis Poulsenin AJ-valaisimiin, Korona-lamppuun, Iittalan Essence-laseihin, Pappelinan mattoihin ja Muuramen tasoon. Näiden osalta olen satavarma ettei tiemme tule eroamaan ilman katastrofia (rikkoutumista tms.) eikä varsinkaan kyllästymisen takia. 🙂

Leppoisaa lauantaita kaikille!

*sisältää kaupallisen linkin

15 kommenttia “Voiko designvalaisimeen rakastua?

 1. Laitoinkin tuonne instan puolelle, että kyllä design-lamppuun voi ihastua ikihyviksi.Meillä on myös suurin osa kattolampuista design-valaisimia.Niitä on tullut keräiltyä.Ja toivon mukaan ne saa sitten joku joskus perintönä.Laitpinkin omasta mustasta Golden Bellistä blogiini juttua.

  1. Aikku: Niin minustakin <3 Golden Bell on ihana myös, todella upean valinnan olet tehnyt! <3

 2. Kyllä voi rakastua valaisimiin,itselläni hankintalistalla 2 Artekin valaisinta valkoisena. Ne on niin mahdottoman kauniit yksinkertaisuudessaan.
  Tuttua toi kaikki-heti-mulle-nyt -asenne 🙂

  1. Ulla: Omaan makuun ja silmään täydellinen designvalaisin on minusta panostamisen arvoista, siitä on iloa vuosikymmeniksi. <3 En halua koskaan erota valaisimistani. Tuo malttamaton asenne oli minulla suurin syy miksi tein aikoinaan ihan pöllöjä valintoja. En osannut yhtään ajatella asioita pitkäjänteisesti enkä malttanut millään säästää. 😀 Olisi vaan pitänyt sillon kuunnella itseäni viisaampia, mutta kun en malttanut oikein sitäkään. 😀 😀

  1. Alina: Ei kenenkään kanssa. 🙂 Affiliate-linkki on affialite-kumppanin mahdollistama kaupallinen linkki, joka täysin vapaasti jokaisen affiliate-verkostoon liittyneen julkaisijan, tubettajan ja nettisivun omistavan yksityishenkilön käytettävissä. Siihen ei liity velvoitteitta eikä linkin käytöstä sovita erikseen vaan se perustuu vapaaehtoisuuteen. 🙂

  1. Noora: En laske sitä mukaan hankintoihin, sillä sain sen Omppurinteeltä yhteistyötä vastaan, mutta oikeassa olet kyllä. 🙂

  1. Pia: Kiitokset toiveesta, loistava idea ja tästä teen mielelläni postauksen. 🙂 Taloprojektin yhteydessä tuohon pihasuunnitteluun ja katteettoman terassin sisustamiseen pureudutaan, mutta ulkotyöt koittavat luultavasti vasta heinäkuun lopulla, joten koostan mielelläni erillisen postauksen jo ihan näillä näppäimillä. 🙂

 3. Haluan vähän purnata design-esineitten käytännöllisyyttä vastaan. Eikö valaisimen tarkoitus ole juuri valaista? Jos on metallikuori valaisimessa, niin sehän ei valaise ollenkaan ympäristöä. Valo osuu vain alapuolella olevaan kohtaan.
  Olen aikoinaan ollut Paimion parantolassa töissä. Senhän on Alvar Aalto suunnitellut. Potilashuoneissa oli puolipyöreät lavuaarit, kauniit, mutta epäkäytännölliset. Kun pesi käsiään, niin vesi roiskui ympäriinsä.
  Onhan tietenkin kauniita sisutusesineitä, mutta niitten tarkoituskaan ei ole olla käytänöllisiä. Mutta kun suunnitellaan käyttötarkoitusta varten joku esine, niin se on ihan eri asia.

  1. Yes sir: olet oikeassa siinä että valaisimen tärkein tehtävä on valaista, mutta myös muotoilulla ja ulkoisella habituksella on minulle paljon merkitystä. Kattoon asennettavat ja kohdistettavat sekä himmennettävät spottivalot ovat valaistuksen osalta paras valinta, mutta esteettisesti ne ovat omaan makuuni huonoin valinta. Tykkään ajattomasta muotoilusta ja arvostan Alvar Aallon visioita tuotteidensa taustalla, siksi alaspäin valaisevat A330s-valaisimet ovat minusta täydellisiä ja keittiösaarekkeen päällä tekevät juuri sen mitä tarvitaan. Minulla on useita eri valonlähteitä jokaisessa huoneessa, mm. Keittiössä on ruokapöydän päällä yksi alaspäin suuntaava riippuvalaisin, saarekkeen päällä kaksi alaspäin suuntaavaa valaisinta, keittiöseinällä on kattoon upotetut spotit työvalona, ja lisäksi on vastapäisellä seinällä valolista. Eteinen on ihan keittiössä kiinni ja siellä valona on 5 tehokasta kattoon upotettua spottia – näin ollen valoa on runsaasti ja erilaisia tunnelmia on helppo luoda oman fiiliksen ja valaistustarpeen mukaan.

   Isoon huoneeseen ainoaksi valoksi ei tälläinen kultakello ole riittävä ja sen aina myös sanon kaikille suoraan jotka valotehosta kysyvät. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *