Vesi vanhin voitehista – Maailman paras hanavesi

Ihmiskehosta noin 60% on vettä ja veden tehtävänä on kuljettaa elimistössämme kuona- ja ravintoaineita sekä säädellä elimistön lämpötilaa. Aivoistamme noin 75% koostuu vedestä ja keuhkoista jopa 83% on vettä. Kaikki elimistömme tärkeät reaktiot tapahtuvat vesiliuoksessa ja siksi hyvä nestetasapaino on erityisen tärkeää. Suomalainen pohjavesi, jota hanoistamme tulee, on maailman parhaimpia ja puhtaimpia. Tästä on syytä olla sekä ylpeä että kiitollinen ja siksi tuiki tavallinen hanavesi onkin mielestäni aina ollut paras jano- ja ruokajuoma.

Vesi eheyttää korjaa ja huoltaa kehoa - Ajatuksia hyvinvoinnista Omakotivalkoinen

Vesi eheyttää, korjaa ja huoltaa kehoa

Veden juonnilla kerrotaan olevan huomattavia vaikutuksia sekä yleisterveyteen että ulkonäköön. Riittävän veden juomisen on todettu parantavan aineenvaihduntaa, alentavan verenpainetta ja jopa vähentävän ryppyjä ja hehkeyttävän kasvojen ihoa. Nestehukka ja kehon kuivuminen saa aikaan päinvastaiset reaktiot ja itse huomaan peilikuvassa heti, jos edellisenä päivänä olen juonut liian vähän vettä tai syönyt poikkeuksellisen suolaista ruokaa tai herkkuja.

Nyt kun olen lähempänä neljää- kuin kolmeakymmentä ikävuotta, on pakko kiinnittää aiempaakin enemmän huomiota syömisiin ja juomisiin. Edellisillan sipsikulho tai viinilasillinen näkyy välittömästi aamulla peilistä turpeutena ja harmautena ja peilikuvan lisäksi sen tuntee myös sisuskaluissaan vetämättömyytenä. Mikään muu ei ole minulla tuohon tunkkaiseen oloon auttanut kuin veden juominen ja muutaman tunnin odottelu, jotta vesi saa tehdä sisäisiä taikojaan. Edes tuju aamukahvi tai jääkaapista otetut kylmät lusikat eivät riitä enää poistamaan sipsi- tai viinipöhnää – vain vesi auttaa. 🙂

Vesi eheyttää korjaa ja huoltaa kehoa - Ajatuksia hyvinvoinnista Omakotivalkoinen

Herätä kehon toiminnat vesilasillisella heti aamulla

Useiden eri tutkijoiden mukaan noin neljäsosa hiusten painosta on vettä. Tämän allekirjoittavat myös kampaajat ja muut hiusalan ammattilaiset. Pitkään kestänyt liian vähäinen veden juonti voi tehdä hiuksista hauraat ja pahimmillaan vaikuttaa jopa hiustenlähtöön ja niiden ohenemiseen. Ensimmäinen korjausliike hiustenlähdön ehkäisyyn onkin oman veden juomisen tarkastelu – saatko tarpeeksi nestettä vuorokaudessa ja miten suuri osa nesteestä on ehtaa vettä?

Yleinen suositus aikuisella on juoda vettä noin 1,5-2 litraa vuorokaudessa riippuen hikoilun määrästä ja mahdollisen liikuntaharrastuksen tai muun hikoiluttavan puuhastelun vaikutuksesta. Kesähelteellä nesteitä tulisi saada vähintäänkin tuo 2 litraa ja aineenvaihdunnan kannalta monet suosittelevat juomaan vettä lasillisen tai pari heti aamulla tyhjään vatsaan. Tämän on kuvattu aktivoivan etenkin aineenvaihduntaa ja ruoansulatusta yön jälkeisen lepotilan jäljiltä.

Vesi eheyttää korjaa ja huoltaa kehoa - Ajatuksia hyvinvoinnista Omakotivalkoinen

Älä opeta kehoa tottumaan kuivuuteen

Olen ollut joskus todella huono juomaan vettä muutoin kuin ruoan kanssa. Koko päivän nesteensaanti on saattanut olla parin desin vesilasillinen ja loput nesteet ovat tulleet ruoasta, kuten hapankorpusta ja muutamasta kurkkuviipaleesta, pastasta ja kanakastikkeesta ja rahkasta mustikoilla, sekä kahvista ja teestä. Kahvi ja tee ovat toki nesteitä, mutta niiden diureettisten eli nestettä poistavien vaikutusten takia ne kumoavat toisensa melko lahjakkaasti. Näin ollen voin jälkiviisaana todeta kärsineeni vuosia kroonisesta kehon kuivuudesta, johon kehoni oli oppinut sopeutumaan. Siksi janoakaan ei juuri ilmennyt kuin äärimmäisissä tilanteissa ja saatoin parin tunnin tanssitreenienkin jälkeen lähteä kotimatkalle juomatta pisaraakaan vettä missään vaiheessa.

Nuorena join paljon myös erilaisia energiajuomia kuten sokeritonta Redbullia, johon en enää koskisi edes pitkällä tikulla. Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että energiajuomat eivät tee keholle hyvää, kuten eivät makeutusaineetkaan. Lisäksi mielipiteeni on, että aamu- ja välipalana nautittavia ruokaisia smoothieta ja juotavia jogurtteja lukuunottamatta ravinnon tulisi olla kiinteää. Limut, mehut ja muut nestemäiset virvokkeet olisi hyvä tiputtaa omista rutiineista ja tavoista kokonaan pois. Itsekin olen joskus aiemmin hörppinyt limuja ja mehuja pitkin päivää, osittain tylsyyttä ehkäisemään, mutta pitemmän päälle en koe sen olevan hyväksi sen enempää painonhallinnalle kuin suun terveydellekään.

Vesi eheyttää korjaa ja huoltaa kehoa - Ajatuksia hyvinvoinnista Omakotivalkoinen

Meidän perheen tavat – Lempijuomana vesi

Join sokerittomia energiajuomia vielä 10 vuotta sitten tytön ollessa aivan pieni. En edes miettinyt mitä tuollainen juoma sisältää tai miten se minuun vaikuttaa. Energiajuomien hörppiminen oli enemmänkin työelämän kahvitauoilta jäänyt vanha tapa, jota jatkoin raskausajan jälkeen sen enempää asialle ajatusta antamatta. Limuja en vatsavaivojen takia juurikaan enää tuolloin juonut ja energiajuomatkin piti jättää lopulta pois voimakkaan närästyksen ja vatsaärsytyksen vuoksi.

En erikseen asettanut lapselleni rajoitteita eikä meillä ole koskaan ollut karkkipäivää tai muitakaan korvamerkkityjä herkkuhetkiä. Meillä on aina saanut syödä jälkiruokaa ja herkkujakin jos mieli on tehnyt ja nyt kun tyttö on jo 11-vuotias, voin todeta että tämä tapa oli meillä oikea. Tyttö ei halua juoda limuja ollenkaan, häntä ei kiinnosta hampurilaisateriat eikä karkit. Makeista herkuista hänelle maistuu oikeastaan vain Fazerin sininen ja Geisha ja jotkin jäätelöt, pääosin aidolla vaniljalla maustetut perusjätskit. Näitäkään hän ei erikseen kaupasta toivo tuomaan ja hänen lemppareitaan onkin kaikenlaiset smoothiet, valko- ja sinihomejuustot sekä viinirypäleet, jotka nousevat esille jos kauppatoivomuksia häneltä kysyy.

Juttu lähti hieman rönsyilemään sivuraiteille, mutta palatakseni takaisin asiaan, totean lyhyesti että meidän perheen lempijuoma on ihan vaan vesi. Se on meillä vakiojuoma myös ruokapöydässä ja maitoa meillä juodaan vain kahvissa, kaakaossa ja satunnaisten murojen joukossa. Mehujakaan ei juoda kuin ehkä kerran kesässä ja nekin ovat sokeroimattomia tuoremehuja. Kaukana on meidän perheen arki omasta Mehukatin ja Funlightin maustamasta lapsuudestani. 🙂 Vesi – Se on vanhin voitehista!

Aurinkoista iltaa kaikille ja muistakaahan juoda vettä! 🙂

Lue myös: ➤ Älä tuijota kokonumeroita – Asiaa laihdutuksesta12 kommenttia “Vesi vanhin voitehista – Maailman paras hanavesi

 1. En tiedä oletko ikinä juonut vettä muualla Suomessa,kuin Hesassa tai Vantaalla.Mielestäni Helsingin vesi ei ole niin hyvää.Olis kiva kuulla missä kävit kesälomareissuilla ? 🙂 Muistelen,että ainenkin alkukesästä oli joitain suunnitelmia.

  1. Päivi: olen juonut useasti, en ole kotoisin Helsingistä. Helsingin vesi tulee Päijänteestä kuten puolella suomalaista. Veden makuun vaikuttaa eniten putkiston ikä joka tietysti monessa vanhassa kaupungissa on paikoitellen vanhaa. Itse tykkään enemmän hanavedestä kuin kaivovedestä maun puolesta, monesti olen juonut eri kaivojen vettä ja niissä maku on jollakin tapaa makeaa. Monet kyllä tykkäävät, joten saatan olla ainut tässä asiassa. 😀 Paras vesi tulee lähteestä, kerran olen saanut sellaista maistaa erään vesialan yrityksen tapahtumassa ja se jos mikä on raikasta, kylmää ja hyvää! ❤️ Perus hanavesi on meillä Suomessa kuitenkin erittäin puhdasta, laadukasta ja raikasta, toisin kuin oli esim Tanskan Aarhusissa (en tiedä onko Tanskassa millainen vesiverkosto, mutta Aarhusin vesi oli vähän sameaa). 😊

 2. Meilläkään ei ole koskaan juotu limua.Juontaa juurensa lapsuudenkodistani.
  Äiti aina sanoi,että turha juoma ja pilaa hampaat.Ja näinhän se on.
  Koskaan en ole sitä pojiltani kieltänyt,mutta kun sitä ei ole kotona ollut,ei sitä kukaan ole koskaan tottunut/kaivannut.Vettä juodaan janoon aina:)

  1. Nanna: näin on, hampaille varsinkin limut ovat tosi pahaksi. Tiedän henkilön jonka hampaat ovat menneet tosi huonoon kuntoon limujen juomisesta, vaikka piti muutoin niistä todella hyvää huolta. Hänellä toki voi hammaslaatu ja kiille olla keskivertoa heikompaa, sitä en tiedä, mutta nyt harmittelee että limuja joskus päivittäin joi. En kuitenkaan halua väittää että näin kaikille kävisi, mutta tuo on sellainen itse toteamani tosiasia lähipiiristä joka kyllä hillitsi omaa limun juontiani aikoinaan.

 3. Postauksia kesälomareissuista ? Kyselinkin jo mutta et tainnut huomata,kun et vastannut ?

  1. Pilvi: Kesälomalla kävimme tyttöporukalla roadtripilla Tuurissa, mutta muutoin ollaan tehty tosi tavallisia asioita. Ei lähdetty mukaan mökkeilemään ja me jäätiin tytön kanssa pois myös heinäkuun Tallinnan reissulta. Ihana kesä ollut silti, lämpöä piisasi riittämiin ja aurinkoa. 🙂

  1. Pia: Unohdin tuon osan kokonaan Pilvin kommentista mutta nyt on vastattu. 🙂 Kävimme tyttöjen kanssa Tuurissa, mutta muuten on oltu ihan vaan Helsingissä ja lähitienoilla. Peruutin meidän mökkireissun ja Tallinnan reissullekaan ei tytön kanssa heinäkuussa lähdetty mukaan. Vaikkei suunniteltua tekemistä ja menemistä paljoakaan ollut, tuntuu kesän vaikutus silti – ihanaa kun oli lämmintä ja aurinkoista! Tuurin reissusta voin tehdä postauksen kyllä, ihan hauska reissu oli vaikka odotukset olivat päämäärän osalta korkeammalla kuin todellisuus. Mutta onpahan menty ja käyty. 😀

 4. Vähän (ja aika paljonkin) vaihtelee veden laatu eri kaupungeissa. Täällä meillä Raahessa on tosi hyvä vesi; Raahen sataman laivatkin ottavat mieluusti tankkeihinsa Raahen vettä aina kun mahdollista,se on niin hyvää!! ( todettu ihan työn puolesta).Tampereella kävimme kerran lomailemassa ja siellä oli paljon huonompi hanavesi kuin meillä!! Ei voitu sitä juoda! Mutta hyvä kuitenkin kun kaikkialla Suomessa voi juoda hanavettä turvallisesti !!
  -Airiina

  1. Airiina: Raahen vettä en ole tietääkseni koskaan maistanut, tai ainakaan en aikuisiällä ole sitä päässyt nauttimaan. Millaiselta pohjavesialueelta se tulee?

   Tampereen vesi taitaa olla samaa päijänteen pohjavesialueen vettä kuin meillä täällä Helsingissäkin. Makueroon en ole kiinnittänyt huomiota, mutta toisaalta visiittini Tampereen suunnalla ovat olleet joko konsertteja valmiine vesipulloineen tai sitten sukulaisten kahvittelua. En ole äkkiseltään edes varma olenko koskaan juonut Tampereella vettä suoraan hanasta vai onko aina ollut jotain kaupan pulloja. Lapsena toki olen varmasti juonutkin, mutta siitä minulla ei ole harmaintakaan hajua tai muistikuvaa. 😀

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *