Minimalistinen ja tiedostava sisustustyyli

Minimalistinen ja tiedostava sisustustyyli kiinnostaa monia ja saan päivittäin kysymyksiä aiheeseen ja erityisesti makuuhuoneen sisustukseen liittyen. Minimalistisuus voi olla pelkkää pintaa, tai kuten meillä, pintaa syvempää. Kalusteiden kautta minimalistista tyyliä on helpoin lähestyä ja ensimmäisenä karsia pois kaikki sellaiset huonekalut, jotka eivät täytä käytännöllisyyden ja tarpeen kriteerejä.

Minimalistinen ja tiedostava sisustustyyli - Omakotivalkoinen

Minimalistisen sisustuksen perustana toimivat säilytystilat

Säilytystila on lähes poikkeuksetta minimalistiseen sisustukseen pyrkivän ongelmakohta. Säilytystilan kartoitus lähtee aina säilyttävien tavaroiden läpikäymisestä, jotta todellinen tarve konkretisoituu. Esimerkiksi 60cm syvien kaappien täyttö- ja käyttöaste on usein heikko, mutta sitä voi parantaa erilaisin säilytysmekanismein, lisähyllyin ja hyllykorokkein.

Minimalistisen sisustustyylin perustana on toimivat säilytystilat. Erillisistä lipastoista ja pikkukaapeista voidaan monesti luopua, kun kodin varsinainen säilytystila, kuten eteisen, makuuhuoneen ja keittiön kaapit, saadaan järjestettyä asianmukaisesti.

Muutama isompi kaluste on parempi kuin monta pientä. Pienet seiniä pitkin kulkevat mööpelit tekevät helposti huoneen sekaisen näköiseksi, kun katse harhailee ympäri tilaa. Tyhjää nurkkaa tai seinustaa ei siis kannata suotta pelätä.

Minimalistinen ja tiedostava sisustustyyli - Omakotivalkoinen

Vain oleelliset kalusteet

Makuuhuoneen oleellisimmat kalusteet ovat sänky, jonkinlainen vaatekaappi tai -lipasto, hyvä valaistus ja pieni taso, jonne voi sängyssä loikoillessaan laskea silmälasit, puhelimen, kirjan ja vesilasin. Jos tilaa riittää, sopii huoneeseen myös sängynpäätypenkki tai nojatuoli, johon voi yöksi nostaa päiväpeitteen.

Tunnelmaa tuomaan voi makuuhuoneeseen lisätä muutaman sisustustyynyn, sängynvierusmaton, pari viherkasvia ja taulun. Muuta ei rauhoittumiselle ja levolle tarkoitetussa huoneessa tarvita.

Televisiot ja työpöydät suosittelen sijoittamaan jonnekin muualle, jos mahdollista. Mikäli tv tai työpiste on pakko sijoittaa makuuhuoneeseen, suosittelen molemmille ovellista kaappia, jossa television ja työtarvikkeet saa iltaisin piiloon. Työtasolla varustettu klaffikaappi on erinomainen ratkaisu työpisteeksi.

Minimalistinen ja tiedostava sisustustyyli - Omakotivalkoinen

Minimalistinen sisustus on helppohoitoinen

Minulle minimalistinen sisustus tarkoittaa selkeyttä ja helppohoitoisuutta. Siisteys on kaiken sisustuksen pohja ja minimalistinen sisustus on oman kokemukseni mukaan kaikista vaivattomin pitää puhtaana ja järjestyksessä. Pölyjen pyyhkiminen ja imurointi sujuu nopeasti kun tavaraa ei ole ylenpalttisesti eikä mitään tarvitse siirrellä siivoamisen aikana.

Monet siivoavat isommin kerran viikossa, mutta minä siivoilen vähän joka päivä. Siivoaminen ei imurointia lukuunottamatta oikeastaan edes tunnu siivoamiselta. Mottoni on vie mennessäs, tuo tullessas ja koti pysyy kunnossa kuin itsestään. Pölyjä pyyhin kodin harvoilta tasoilta ohikulkiessani ja muiden askareiden lomassa. Suursiivouksia ei ole tarvinnut enää tehdä ja joka keväinen parvekkeen putsaus ja ennen joulua tapahtuva pakastimen sulatus ovat oikeastaan ainoat isommat siivousaskareet.

Minimalistinen ja tiedostava sisustustyyli - Omakotivalkoinen
Minimalistinen ja tiedostava sisustustyyli - Omakotivalkoinen

Ripaus vihreää ja muhkea petaus ilman koristetyynyjä

Jos minimalistinen sisustus on väritykseltään valkoinen tai vaalea, tuovat viherkasvit kokonaisuuteen eloa ja kontrastia. Minulla kasveja on makuuhuoneessa yleensä kaksi, joista toinen on kooltaan isompi. Tällä hetkellä isona kasvina on valkoisessa amppelissa roikkuva kultaköynnös ja pienenä kasvina on seinäkaapin päällä oleva taimesta kasvattamani kultaköynnös.

Petaukseen luon muhkeutta kerroksilla ja paksu päiväpeitto on siinä paras. Teen tyynyjen eteen usein taitteen, jossa untuvapeitto kehystää päiväpeiteen reunaa. Tällä konstilla peti näyttää ihanalta ilman koristetyynyjen kavalkaadia, eikä iltaisin tarvitse sen ihmeemmin ”purkaa” petausta nukkumaan mennessä. Pienillä jutuilla saa luotua pelkistetyynkin sisustukseen tunnelmaa. 🙂

Aurinkoista alkanutta viikkoa kaikille!

Lue myös: ➤ Minimalistinen tyyli – Tuotteet, joita en enää osta


Seuraa myös Instagramissa 

6 kommenttia “Minimalistinen ja tiedostava sisustustyyli

 1. Niin ihanan ja rauhoittavan näköistä. Kuten aina 🙂 Ihana kun julkaiset näitä blogipostauksia. En juurikaan facea tai ig:tä seuraa, niin kiva täällä nähdä kaunista kotiasi. Olet herttainen ja inspiroiva 🙂 Jännä juttu että vaikka ihmistä ei tunne niin tällai esim blogin välityksellä saa kuitenkin käsityksen ihmisen persoonasta.
  Mukavaa kesää teille <3 <3

  1. Jonsku: kiitos kauniista sanoistasi! ❤️ Sait minut aivan sanattomaksi ja olen äärimmäisen kiitollinen sinunlaisista ihmisistä! Kiitos! ❤️

 2. Kiitos, kiva postaus!

  Mihin laitat itse päiväpeiton yöksi? Meillä ei ole tilaa enää makkarissa nojatuolille tai edes sille sängynpäätypenkille. Makkarissa kun on myös työpöytä ja koiran peti. Päiväpeittoa sitten siirretään ja taitellaan jalkapäätyä kohti yöksi sen verran että sänkyyn pääsee nukkumaan, ja usein se onkin sitten aamusta potkiutunut lattialle.

  Paras ratkaisu olisi varmaan raivata sille tilaa vaatekaapista, mutta tuntuu että joka hyllylle on sielläkin tarvetta 😀

  1. Sini: taitan päiväpeiton kolmeen kerrokseen ja jätän se jalkopäätyyn. Yleensä se on aamullakin vielä jotakuinkin samassa paikassa ja aamupalan jälkeen suoristan peiton ja laitan päiväpeiton sen päälle takaisin. Minun makkari on sen verran pieni, ettei sinne mahdu tuolia tai päätypenkkiä. Silloin kun Mademoiselle nojatuoli oli heti makuuhuoneen lasiseinän toisella puolella, nostin päiväpeiton siihen yöksi. Vaatekaappiin jos saisit yhden hyllyn tyhjennettyä päiväpeittoa varten niin se olisi paras ratkaisu mitä olla voi. 🙂 Jos sinulla on tankokaappi, niin mahtuisiko sinne esim tangon yläpuoleiseen hyllyyn, jonne ylettää vielä ihan ok. 🙂

 3. Hei Miia! Hieman ohi aiheen, mutta mainitsit tuossa parvekkeesi ja pohdin että miltä siellä nykyään näyttää? Ehtisitkö tehdä siitä postauksen. Oletko jo valinnut kesän kukat vaikka kesä aika hiljakseen tulee ?

  1. MiraP: Parvekkeella ei ole muutoksia tapahtunut, eli samat kalusteet ja kaikki kuin ennenkin. 🙂 Kasveja / kukkia en ole parvekkeelle vielä laittanut, kun tässä on sään osalta melkoisen vilpoisia päiviä juhannukseen asti luvattu. Heti kun ostan ensimmäiset kesäkukat niin teen postauksen blogiin. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *