Sähkönkulutuksen pienentäminen

Olen seurannut meidän sähkönkulutusta tarkasti jo monta vuotta. Keväällä kun ensimmäistä kertaa povattiin hinnannousuja, halusin opetella vähentämään sähkön käyttöä entisestään. Nyt on hyvä tarkastella kehitystä kun puolisen vuotta on mennyt.

Sähkönkulutuksen pinenetäminen - Omakotivalkoinen

Sähkönkulutuksen pienentäminen

Viime joulun otin ylös esimerkkinä meidän kulutushuipusta. Uunissa paistui jouluruoat, tiskiä tuli normaalia enemmän, saunassa istuttiin lähes joka ilta ja televisiosta katseltiin leffoja ja sarjoja päivittäin. Hintataso oli murto-osan nykyisestä ja joulukuun sähkölasku oli noin 19,95€. Tämän päivän pörssisähkön hintahaarukka vaihtelee 12 snt/kWh ja 69 snt/kWh välillä ja keskiarvo asettuu noin 40 snt/kWh tasolle. Näillä hinnoilla tuo 332,46 kWh sähkönkulutus kustantaa 133€.

Tammikuusta alkaen sähkönkulutus on pienentynyt arjen toimintoja järkevöittäen. Astioita olen pessyt vain kun kone on täynnä ja kerta päivässä vaihtui 1,5 päivän pesuväleihin. Jo tällä pienellä muutoksella säästää 121 pesukertaa vuodessa.

Toinen muutos oli saunassa käymisen vähentäminen neljästä kerrasta kahteen. Samalla olen myös lyhentänyt suihkussa vietettävää aikaa ja laskenut veden lämpötilaa. Yllättävän nopeasti tottuu tulikuumasta suihkusta vilpoisempaan ja ihokin on kirkkaampi.

Sähkönkulutuksen pinenetäminen - Omakotivalkoinen

Vältä kulutuspiikkejä

Maaliskuussa alkoi olla valoisaa eikä lamppuja tarvinnut pitää enää aamulla päällä. Pyykit laitoin pyörimään vettä säästävälle pikaohjelmalle klo 7:00 ja välttelin yleisiä kulutuspiikkejä myös astioiden pesussa ja saunomisessa.

Huhtikuussa säädin kylpyhuoneen lattialämmityksen kolmosesta ykköseen. Huhtikuun kohdalla huomaa hyvin myös vappuaaton piikin, jolloin päällä oli sauna, televisio, kaiuttimet, sähkögrilli ja ties mitä muuta. 🙂 Tiukasta säästökuurista huolimatta höllään hihnaa jatkossakin juhlapyhinä.

Toukokuussa jatkettiin pieniä tekoja – ei pidetty valoja päällä turhaan, otettiin laturit pois pistorasioista kun niitä ei käytetty, pestiin vain täysiä koneellisia, välteltiin sähkönkulutuksen käyttöpiikkejä ja huolehdittiin että kodinkoneet ovat kunnossa. Tiesitkö että umpeen pakastunut pakastin kuluttaa sähköä enemmän kuin sulatettu ja huollettu?

Sähkönkulutuksen pinenetäminen - Omakotivalkoinen

Pienin teoin suuret säästöt

Kesäkuussa ja heinäkuussa jatkettiin samaa kaavaa. Televisiota ei enää pidetty stand by -tilassa, pyykkiä pestiin harvemmin koska kesävaatteet ovat kooltaan pienempiä kuin syys- ja talvivaatteet ja ruokaa valmistettiin uunin ja lieden sijasta sähkögrillillä.

Heinäkuussa en tehnyt mitään erityistä ja olen iloinen että onnistuin kuitenkin pari pykälää tiputtamaan sähkönkulutusta.

Elokuun luvut poimin tänään ja ne näyttävät sähkönkulutuksen eiliseen asti. Kolme päivää vielä puuttuu, mutta kokonaisuudessaan kulutus tulee jäämään joka tapauksessa alle heinäkuun. Pyykit on pesty eilen, joten niitä ei tarvitse enää tämän kuun aikana pestä ja astiat pesen huomenna aamulla.

Vaihdoin sähkösopimukseni reilu vuosi sitten Enefitiltä Helenille ja tällä hetkellä sähkönhinta on 13,94 snt/kWh. 1.10.2022 hinta nousee vajaaseen 24 senttiin per kWh ja laskeskelin että jos talven kulutus nousee näillä uusilla sähköä säästävillä tavoillani valaistuksen ja kylpyhuoneen lattialämmityksen kanssa noin 220 kWh kuukaudessa, niin sähkölasku tulee olemaan marras-joulu-tammikuulta 158€ (3 x 220 x 0,24). Jos antaisin mennä vaan enkä yhtään miettisi sähkölaskun suuruutta niin summa nousisi helposti 300 euroon ja ylikin.

Sähkölämmitteisiin omakotitaloihin verrattuna sähkölaskuni summat ovat toki pieniä, mutta jokainen säästötalkoisiin osallistuva auttaa tulevaksi talveksi povattua sähkökriisiä. Jos vaan pakkaset viipyilisivät vuodenvaihteen yli ja saataisi joulukuussa Olkiluoto 3 -ydinvoimala toimintaan, niin sähkönhinta sukeltaisi maltillisemmalle tasolle. Nyt vaan sormet ristiin!


Seuraa myös Instagramissa 

11 kommenttia “Sähkönkulutuksen pienentäminen

 1. Olet onnistunut upeasti säästämään sähköä, ja tämä kirjoitus oli tähän päivään enemmän kuin aiheellinen. Hyviä, arkisia ja pieneltä tuntuvia vinkkejä, jotka kuitenkin johtavat suuriin säästöihin.
  Minäkin olen jo aloittanut, ja tämä sai minuun vielä lisäpotkua!

  1. Päivi: ihana kuulla että sait postauksestani intoa! 🙂 Tosi pienillä teoilla saa aikaan isoja säästöjä eikä tarvitse kärvistellä kurjuudessa. Minulle esim sauna on arjen luksusta jota ilman en pysty nollaamaan stressiä. Ennen kävin melkein joka ilta saunassa, sitten tiputin puoleen eikä tunnu yhtään kurjalta vaikka saunon enää vain kahdesti viikossa. Myös astianpesukoneen pyörittämisen pitkittäminen puolikkaalla päivällä tuo vuodessa ison säästön, 121 koneellista vähemmän. Eikä tuokaan tunnu ikävältä. Hyvin toimii astioiden kierto vaikka astioita onkin vain neljän setti. 🙂

 2. Tärkeä ja hyvä postaus! Niin järkyttävästi sähkön hinta nousee, että tulee olemaan monessa kodissa rankka talvi ? Pistää vihaksi kun ajatteleekin asiaa. Moni on jo myymässä kotiaan kun ei rahat riitä.

  Meillä omakotitalossa on määräaikainen sopimus ensi vuoden kesään asti 4,95snt/kWh, toivottavasti myös pysyy noin alhaalla kun näitäkin sopimuksia on näköjään alettu muuttelemaan sähköyhtiön toimesta..
  Silti säästetään sähköä vaikka olemme aikoinaan saaneet sopimuksen näin edullisesti.

  Pestään vain täysiä koneellisia, valot pois huoneista missä ei oleskella, tv tai tietsikka ei ole turhaan päällä. Sauna lämpiää puilla ja varaavasta takasta saa lämpöä ? Sähkönkulutus n. 13000-15 000kWh vuodessa. Tää on niin tärkeä ja ajankohtainen aihe, että taidan itsekin tehdä tästä postauksen!

  1. J: teillä on hyvä sopimus, uskon että viimeistään keväällä sähkön hintaan saadaan tolkkua ja vältytte näiltä pahimmilta hinnoilta. ❤️

  1. Maiju: kiitokset! ❤️ Sähkön hinnannousu koskettaa meitä kaikkia ja toivon ettei talvella tarvitse valtion toimesta pitää sähköjatkoja.

 3. Hei ! Odotatko aina,että pyykkikone on kerennyt pyöriä vai jätätkö aamuisin yksin pyörimään ? Tai sulla ei taida olla aikaisia lähtöjä?Ilmeisesti jos tulisi vesivahinko,vakuutusyhtiö ei välttämättä korvaa täysin,jos jätetty kone yksin pyörimään vailla valvontaa..Meillä myös nykäistään laturin ym piuhat irti seinistä,jos ei käytetä,sammutetaan valot ym.Välillä jopa liiankin tarkkoja ollaan?

  1. Pilvi: lähden klo 8 ja kone on valmiina klo 7:30. Ripustan pyykit ja otan pesukoneen johdon pois seinästä. En koskaan pese mitään jos en ole kotona, tästä olen aina ollut todella tarkka.

 4. Itse olen pessyt vaan jotain ihan vähän likaista tms puolen tunnin ohjelmalla.Lakanat ja pyyhkeet tuskin tulee kunnolla puhtaaksi noin lyhyessä ajassa ? ?

  1. Pilvi: Minulla pikaohjelmassa 60°C lämpötila ja koen että puhtaaksi on tullut sekä petivaatteet että pyyhkeet. Meillä pestään viikon välein kaikki ja lika ei pääse pinttymään.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *