Poistoilman lämmön talteenotto säästää rahaa ja luontoa

Kaupallinen yhteistyö: Tom Allen Senera

Vanha sanonta ”älä päästä lämpöä harakoille” on tullut tutuksi kuluvan vuoden aikana nuorellekin sukupolvelle. Sähkön ja lämmityksen nousevat hinnat vievät leijonanosan asumiskustannuksista. Energian säästöön on kuitenkin olemassa hyviä ratkaisuja. Meidän taloyhtiöön asennettiin maalämpöhankkeen yhteydessä poistoilman lämmön talteenotto (LTO), joka hyödyntää rakennuksen sisätiloista poistuvan ilman lämpöä. Maalämmöllä ja lämmön talteenotolla voi säästää vuosittain jopa yli 70% lämmityskustannuksissa. Taloudellisuuden lisäksi poistoilman lämmön talteenotto vähentää tehokkaasti asumisen hiilidioksidipäästöjä ja vähentää siten omalta osaltaan ilmaston lämpenemisen vaikutuksia.

Poistoilman lämmön talteenotto säästää rahaa ja luontoa

Poistoilman lämpö hyötykäyttöön

Meidän talossa on käytössä koneellinen ilmanvaihto ja rakennuksesta on poistunut huippuimurin kautta yli 20-asteista ilmaa. Ilma on mennyt kirjaimellisesti harakoille ja noin 30% rakennuksen lämmitysenergiasta on kulkeutunut ulos poistoilman mukana. Kun asian purkaa luvuiksi, niin onhan tuo nyt ihan pöhköä – maksaa siitä, että lämmitetään ulkoilmaa. Pelkästään LTO-järjestelmää hyödyntämällä lämmitysenergian kulutus laskee saman verran eli noin 30%.

Maalämmön rinnalla toimiva poistoilman lämmön talteenotto uusiokäyttää rakennuksen sisätiloista ilmanvaihdon mukana poistuvan lämpimän ilman. Katolle sijoitettavat lämmön talteenottoyksiköt ke­räävät lämmön talteen ja lämmönkeruunesteeseen sitoutunut sisäilman lämpö palaa lämmönjakohuoneessa olevalle lämpöpumpulle katolta alas tulevaa lämmönkeruulinjaa pitkin. Näin ollen hukkalämpöä ei enää synny ja harakat joutuvat hakemaan lämpönsä muualta. 🙂

Sadevesiränniä ulkomuodoltaan muistuttava lämmönkeruulinja pyritään sulauttamaan talon julkisivuun niin, ettei sitä kunnolla huomaa. Rakennusvalvonta on tarkka siitä, että linjasto sopii tyyliin ja noudattaa rakennuksen julkisivulle asetettuja vaatimuksia.

Poistoilman lämmön talteenotto voidaan maalämmön lisäksi kytkeä muihinkin lämmitysjärjestelmiin, kuten kaukolämmön rinnalle. Lue lisää täältä: ➤ tomallensenera.fi/lammon-talteenotto

Yhtiövastiketta ei tarvitse nostaa vaikka energia kallistuu

Yhtiövastiketta ei tarvitse nostaa vaikka energia kallistuu

Yhdessä kallioperän lämpöä käyttävän maalämmön kanssa lämmityskuluissa saadaan säästöä vuosittain noin 70%, joka tulevana talvena on todella suuri rahamäärä. Järjestelmän tuottamat säästöt ovatkin yleensä suuremmat kuin järjestelmää varten mahdollisesti otetun lainan lyhennykset ja korot. Säästöjä alkaa kertyä heti järjestelmän käyttöönoton jälkeen eikä yhtiövastiketta ei ole tarpeen korottaa.

Meidän taloyhtiössä tämä skenaario tulee kaikkien laskelmien mukaan olemaan totta ja olen superkiitollinen siitä, ettei yhtiövastikkeeseen kohdistu nostopainetta tulevana talvikautena. En halua edes arvioida miten suuri korotus olisi pitänyt tehdä, että sähkön ja lämmityksen moninkertaistunut hinta olisi saatu katettua vastikkeilla.

Poistoilman lämmön talteenotto parantaa myös rakennuksen energialuokitusta ja nostaa asuntojen ja kiinteistöjen arvoa. Maalämmöllä ja lämmön talteenotolla varustettu taloyhtiö on myyntitilanteessa houkuttelevampi ja myyntiajat ovat lyhyemmät. Energiayhtiöiden hinnankorotukset eivät vaikuta yhtä paljon, ja asumisen kustannukset ovat vakaammat ja ennustettavammat.

Kun maalämpö ja LTO toimivat rinnakkain, voidaan kesällä viedä lämpökaivoihin sisäilmasta talteen saatua lämpöä. Kesällä nimittäin kaikkea sisäilman lämpöä ei tarvita lämmitykseen ja lämpökaivoihin varastoitua ylijäänyttä lämpöä voidaan hyödyntää talven lämmityskaudella.

Kaupungissa kerrostalojen tontit voivat olla pieniä ja siksi tontin koko ei ole aina riittävä lämpökaivoille, jos asennetaan pelkkä maalämpö. Mutta jos maalämmön rinnalle asennetaan LTO, niin lämpökaivoihin voidaan ladata kesällä enemmän lämpöä, minkä vuoksi lämpökaivoista saadaan talvella enemmän lämpöenergiaa, ja lämpökaivoja ei tarvita niin monta, joten systeemi voidaan rakentaa pienemmällekin tontille. Tästä puhutaan ”energiakaivojen latauksena”

Katso mielenkiintoinen video alta:

https://youtu.be/A_4JnH67-Bs
Poistoilman lämmön talteenotto säästää rahaa ja luontoa
Poistoilman lämmön talteenotto säästää rahaa ja luontoa

Rakennusautomaatio – Älykästä lämmitystä

Tom Allen Seneran tarjoama rakennusautomaatio parantaa LTO-järjestelmän energiatehokkuutta keräämänsä tiedon avulla. Se optimoi ilmanvaihtoa ja ohjaa esimerkiksi pahimmilla paukkupakkasilla lämmitystä niin, että lisäenergian käytöstä johtuvat kustannukset ovat mahdollisimman pienet.

Rakennusautomaatio mahdollistaa LTO-­järjestelmän kytkennän myös etävalvontaan, jonka kautta voidaan reaaliaikaisesti paikantaa häiriön tai vian aiheuttaja ja ongelma saadaan korjattua ripeästi. Asukkaat ja kiinteistön huollosta vastaavat voivat olla turvallisin mielin, kun järjestelmän ylläpito ja valvonta ovat ammattilaisten vastuulla.

Itselleni on äärimmäisen tärkeää että taloyhtiöstämme pidetään hyvää huolta aina porrassiivouksesta lämmöntalteenottojärjestelmän valvontaan ja huoltoon. Ammattilaiset tekevät parasta työn jälkeä ja Tom Allen Senera on oman alansa pioneeri.

Tom Allen Seneran palvelut kattavat maalämpö- ja LTO-projektin kaikki vaiheet kartoituksesta suunnitteluun, asennukseen, etävalvontaan ja huoltoon. Tutustu aiheeseen ja katso mielenkiintoinen video asennuksesta täältä: ➤ tomallensenera.fi/maalampo-ja-poistoilman-lammon-talteenotto

Tunnelmallista tiistaita kaikille!

Lue myös ensimmäinen osa: ➤ Maalämpö meidän kerrostaloon – Ekologinen ja omavarainen


Seuraa myös Instagramissa 

Mainos alkaa

">
Mainos päättyy

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *