Blonde elokuva-arvostelu

Odotin Marilyn Monroesta kertovaa uutta Blonde-elokuvaa koko kesän ja pompin riemusta kun se 26.9.2022 ilmestyi katsottavaksi Netflixiin. En osannut kuvitellakaan millainen kokemus tämä elokuva lopulta oli…

Blonde elokuva-arvostelu

Norma Jeane Mortenson ja Marilyn Monroe

Kirjailija Joyce Carol Oatesin fiktiivisesti maustettuun romaaniin perustuva elokuva Blonde kertoo elämäkerrallisen tarinan Marilyn Monroesta. Elokuva alkaa brutaaleilla kohtauksilla, joissa pieni tyttö, Norma Jeane Mortenson, joutuu kohtaamaan väkivaltaa skitsofreenisesta persoonallisuushäiriöstä kärsivän äitinsä toimesta. Norma Jeane pakenee todellisuutta elokuvien maailmaan ja saa kimmokkeen ryhtyä aikuisena näyttelijäksi.

Monen mutkan kautta Norma Jean Mortensonista kuoriutuu maailmankuulu filmitähti Marilyn Monroe – kaikkien rakastama näyttelijätär, joka ei koskaan tuntenut olevansa rakkauden arvoinen. Marilyn joutuu kohtaamaan urallaan ja ihmissuhteissaan vastoinkäymisiä, hyväksikäyttöä ja väkivaltaa.

Blonde elokuva-arvostelu

Blonde – Katsojan hermoja koetteleva katselmus

Blonde-elokuva on saanut ristiriitaisen vastaanoton kriitikoilta sekä katsojilta. Alkujärkytyksestä selvittyäni ja elokuvan tapahtumia aikani pureskeltuani totean, että elokuva on erinomainen. Se on taiteellinen, kerroksellinen, syvällinen ja katsojan hermoja koetteleva katselmus Marilyn Monroen elämästä. Se pohjautuu tiedettyihin faktoihin ja nostaa karikatyylisesti esiin vuosikymmeniä kiertäneet huhut Marilynin salasuhteista, aborteista ja lääkeaddiktiosta.

Olen katsellut kaikki Marilyn Monroesta kertovat elokuvat sekä dokumentit ja pysyin hyvin kärryillä tarinan vaiheista. Tiesin, että Marilyn oli pelkkä hahmo ja hahmon sisällä asui herkkä Norma Jeane, jonka elämä oli taistelua ja surua täynnä. Elokuva käsittelee mielestäni hienosti Norma Jeanen painetta piiloutua julkisen roolinsa taakse ja ylläpitää kulisseja jopa mielenterveytensä hinnalla.

Blonde elokuva-arvostelu
Blonde elokuva-arvostelu

Vaikeasti pureksittava fiktiivinen elämäkerta

Marilyn Monroen ympärillä on pyörinyt huhuja jo hänen eläessään ja kuolemansa jälkeen vauhti on vain kiihtynyt. Monet Marilyniin liittyneet huhut ovat vuosikymmenten aikana osoittautuneet todeksi, kuten mafiakytkökset, kokemansa parisuhdeväkivalta ja suhde molempiin Kennedyn veljeksiin.

Blonde-elokuvassa nostettiin esille myös Marilyn Monroen suhde Charlie Chaplin Jr. ja Eddie Robinson Jr. kanssa. Elokuva maalaili tarinan polyamorisesta suhteesta Marilynin, Charlien ja Eddien välillä. Tälle ei ole löytynyt todisteita, vaikkakin on totta että Marilynia ohjeistettiin pysymään kaukana kyseisistä miehistä oman uransa suojelemiseksi.

Marilyn-mysteeri: Unohdetut haastattelut

Netflixissä tänä vuonna julkaistu dokumentti Marilyn-mysteeri: Unohdetut haastattelut paljastaa miten kieroutunutta elämä Hollywoodin seurapiireissä on ollut ja siltä pohjalta tarkasteltuna Blonde-elokuvan kerronta ei olekaan välttämättä täysin tuulesta temmattua. Siksi suosittelenkin katsomaan ensin tuon dokkarin ja vasta sen jälkeen Blonde-elokuvan. Molempien trailerit löydät yltä.

Syksyistä tiistaita kaikille!

Kuvat: Netflix / Blonde

Lue myös: ➤ Koskettavat elämäkerralliset elokuvatMiia / Oma Koti Valkoinen - -

2 kommenttia “Blonde elokuva-arvostelu

 1. Itse en pitänyt leffasta ollenkaan.
  Alku oli kamala ja koko leffa antoi käsityksen vinkuvasta,tahdottomasta,muiden hyväksikäyttämästä,onnettomasta ihmispolosta.
  Itsekkin olen lukenut hänestä paljon ja leffa oli täynnä olettamuksia,joita ei ole todennettu.
  Leffa pilaa Marilynin ”maineen” tyystin,enkä koskaan
  haluaisi,jos olisin julkkis,minusta tehtäisiin tuollainen elokuva:(

  1. Nanna: Norma Jeane tuskin pitäisi elokuvasta, siinä olen samaa mieltä kanssasi. Elokuvassa on paljon faktaa ja Hollywoodin hyväksikäyttö kun paljastui niin monet asiat myös Monroen elämän osalta asettuivat uomiinsa. Hänellä ei ollut skitsofreniaa, kuten äidillään, joten monet ammattilaiset ovat analysoineet että Monroen ailahtelevainen mieliala ja läheisriippuvaisuus ovat peruja lapsuuden ja aikuisuuden traumoista. Jos et ole katsonut Netflixin tänä vuonna ilmestynyttä dokumenttia niin suosittelen sen katsomaan. Se avaa monia asioita.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *