Näin säästät sähkölaskussa – Sulata pakastin

Sähkön pörssihinta ampaisee huomenna pilviin ja haukoin henkeäni nähdessäni, että hinta kohoaa pahimmillaan 236 senttiin kilowattitunnilta (c/kWh). Istuin alas kirjaamaan itselleni listaa, joiden avulla voin ennakoida ja pienentää huomisen sähkönkulutusta. Viime vuoden sähkönkulutuksen analytiikkaa tarkastelemalla havaitsin, että suurimmat energiasyöpöt meillä ovat saunan sähkökiuas, pakastin ja yli 12 vuotta vanha pyykinpesukone. Saunatta ja pyykkäämättä selviää helposti, mutta pakastimen osalta tilanne onkin kimurantimpi… Koska sinä olet viimeksi sulattanut pakastimen?

Pakastimen sulatus säästää sähköä ja pienentää sähkölaskua

Sulata pakastin ja säästä sähkölaskussa jopa yli 20 euroa

Jos pakastimeen pääsee kertymään runsaasti jäätä, kasvattaa se sähkönkulutusta ja samalla myös lyhentää laitteen käyttöikää. Ilman No-Frost -toimintoja varustetut pakastimet tulisi sulattaa ja puhdistaa vähintään kerran vuodessa. Myös pakastimen ovea kiertävien tiivisteiden kuntoa on hyvä seurata, sillä falskaavan tiivistelistan rakosista lämmin huoneilma saattaa livahtaa sisälle pakastimeen. Tämän ongelman huomaa erityisesti siitä, jos pakastimen etureunaan alkaa muodostua jäätä. Tällöin pakastimen sulastustarve on tiheämpi ja mahdollisesti vaatii jopa tiivisteen vaihtamista.

Sähköyhtiö Fortumin Suomen kuluttajaliiketoiminnan asiakkuuspäällikkö Tuomas Yrttiaho laski Ilta-Sanomien artikkelissa*, että pakastimen sulattamatta jättäminen ja pakastimeen kertyvä huurrekerros voi kasvattaa sähkönkulutusta noin 30 prosenttia. Kasvu tuntuu 12 kuukauden Spot-hintojen keskiarvon mukaan tehtyjen laskelmien perusteella sähkölaskussa 18 euron verran vuodessa, jonka päälle lisätään vielä sähkönsiirrosta koituvat kulut.

– Tämä perustuu laskelmaan, jossa keskikokoisen pakastimen kulutus on yksi kilowattituntia vuorokaudessa, ja huurrekerros lisäisi kulutusta noin 30 prosenttia. Arviossa on käytetty lokakuusta lokakuuhun toteutuneita Spot-hintoja viimeisen 12 kuukauden ajalta, Tuomas Yrttiaho kertoo Ilta-Sanomille.

Lähde: is.fi/art-2000009251935

Pakastimen sulatus säästää sähköä ja pienentää sähkölaskua
Pakastimen sulatus säästää sähköä ja pienentää sähkölaskua

Ruoat saa kätevästi säilöttyä ulos sulatuksen ajaksi

Pakastin kannattaa laittaa sulamaan samantien, jos viime kerrasta on vierähtänyt aikaa. Nyt kun ulkona paukkuu pakkanen eteläisintä Suomea myöten, ruoat saa kätevästi säilöttyä ulos pihalle ja parvekkeelle odottelemaan lauhkeampaa sähkön hintaa ja säätä.

Miksi maksaa turhasta energiankulutuksesta…

Lue myös: ➤ Sähkönkulutuksen pienentäminen


Seuraa myös Instagramissa 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *