Lähes jokaisessa remonttiprojektissa tulee vastaan yllätyksiä. Olipa projektina pieni ehostus tai suurempi mullistus, voi aina olla varma siitä että jossakin kohtaa joutuu miettimään ratkaisua yllättävään remontti dilemmaan. Voi pojat, sisustusremppakohteessa on yllätyksiä tosiaankin riittänyt.
Yllätyksiä yllätyksien jälkeen – Haastava remontti
Remppakohteessa ensimmäinen ylläri tuli eteen kun makuuhuoneen päätyseinän täyttäneet vaatekaapit purettiin pois. Vaatekaappien takaa paljastui useampikin yllätys, joissa selkeästi oli oikaistu mutkat suoraksi rakennusvuonna 1985. Vastaavanlaisen tilanteen koin myös omassa kodissani, mutten silti osannut ennakoida mitä tuleman piti.
Kipsilevytetty katto oli jätetty vaatekaappien kohdalta kokonaan asentamatta ja kaiken kukkuraksi harmaa metalliputkistokin on alempana kuin viereen asennettu kipsilevykatto. Katossa käytettyä rappausta oli ruiskittu sinne tänne ja maalaamattomaksi jätetty kipsilevyseinä oli yltäpäältä rouhean roiskeen peitossa, mikä tarkoitti extratyötä sekin.
Katon rajassa pilkottava ohut valkoinen putki oli tuupattu niin tiukkaan seinän metallitukipalkkien väliin, ettei se liikahtanut milliäkään vaikka remonttimiehen kanssa yhdessä sitä yritimme nostaa seinälevyn päälle, eli sentin verran ylöspäin… unohtamatta tietenkään ikkunaseinän nurkkaa, joka sekin oli jätetty viimeistelemättä. Ärgh, mikä murheenkryyni tämä makkarin peränurkka olikaan.
Rakennusvaiheen pohjatyöt pitää tehdä huolella
Säästöä se on pienikin säästö tottakai, mutta silti toivoisin että rakennusvaiheessa tehtäisi aina pohjatyöt huolella alusta loppuun, vaikka olisikin tiedossa että seinälle asennetaan kiinteä kaapisto. Asukkaat ja tarpeet kun saattavat muuttua ja silloin olisi suorastaan mahtavaa että edes oleellisimmat osat kuten katon kipsilevytys on asennettuna paikoillaan. Pienehkö juttuhan tuo lopulta oli laittaa kuntoon, mutta silti vähän märisyttää. 😀
Reikiä seinässä kaapin takana
Meidän makuuhuoneen kiintokaappien takaa löytyi 7 vuotta sitten hieman saman sorttinen yllätys ja siihen aikaan minulla ei ollut pienintäkään hajua miten kipsilevykotelointeja tehdään. Kyseiseen hommaan palkkasin ammattimiehen, joka hoiti homman puolestani alle kahdessa tunnissa. Kuvat tästä episodista alla.
Oppi se on mikä kannattaa
Viime viikonloppuna olin sisustusremppakohteessa paikanpäällä, kun makuuhuoneen kotelointia tehtiin ja opettelin homman vaihe vaiheelta ammattilaisen ohjauksessa. Yksi kipsilevypaloista onkin minun leikkaama ja paikalleen kiinnittämä, joten kyllä minusta vielä kelpo kotitimpuri kuoriutuu eikä ihan kaikkeen tarvitse pyytää ammattimiestä apuun kun homma hoituu ominkin kätösin.
Makuuhuoneen kotelointi kipsilevyllä
Kipsilevykoteloinnin tekeminen ei ollut yhtään niin vaikeaa kuin oletin ja jatkossa osaan tehdä tälläiset hommat itsekin ilman apua. Koteloinnin kehikkona käytettiin 45×45 mm kokoista valmiiksi höylättyä mäntyrunkopuuta, joka sahattiin oikean mittaisiksi paloiksi ja kiinnitettiin kipsilevyn läpi takana olevaan koolaukseen Pattexin voimaliimalla ja ruuveilla.
Kipsilevy leikattiin mattoveitsellä (leikkaaminen aina levyn etupuolelta) paloiksi ja ruuvattiin sinkityillä harvakierteisillä kipsilevyruuveilla kiinni runkopuihin. Sitten vaan remonttitasoitteella ja saumanauhalla saumat ja rakoset umpeen ja hionnan jälkeen maalia pintaan.
Kuulostaa helpolta, mutta on oikeasti vielä helpompaa. Harmi kun en tätä vaihetta kuvannut videolle, olin niin keskittynyt oppimiseen että unohdin koko kameran alakertaan.
Jalkalistatkin on huoneessa jo paikoillaan, mutta säästän ne kuvat vähän myöhemmäksi. Näillä näkymin sunnuntaina saadaan valmista ja muuttopäiväkin lyötiin jo lukkoon ensi viikolle… jännittävää! 🙂
Kivaa iltaa kaikille & huomiseen!
Seuraa myös somessa