Puhtaasti kotimaisia & terveellisiä valintoja!

Kaupallinen yhteistyö: Kauppapuutarhaliitto

Kesä on lopuillaan, mutta meidän perheessä raikas salaattilinja jatkuu läpi vuoden. Ruokaiset salaatit kuuluvat tavallisten arkiruokien joukkoon ja niitä löytyy ruokapöydästämme viikottain. Myös kuumien kasvispohjaisten keittojen, laatikoiden ja pasta- sekä riisipainotteisten ruokien rinnalla tarjoillaan raikasta lisukesalaattia – ei päivääkään ilman jotain kotimaista ja vihreää. 🙂 Minulla on suuri kunnia saada toimia kotimaisten kasvisten lähettiläänä täällä blogimaailmassa yhdessä Kauppapuutarhaliiton kanssa toteutetun kampanjan muodossa.

Puhtasti Kotimaista - Tervellisiä suomalaisia vihanneksia ja kasviksia Omakotivalkoinen
Puhtasti Kotimaista - Tervellisiä suomalaisia vihanneksia ja kasviksia Omakotivalkoinen
Puhtasti Kotimaista - Tervellisiä suomalaisia vihanneksia ja kasviksia Omakotivalkoinen
Puhtasti Kotimaista - Tervellisiä suomalaisia vihanneksia ja kasviksia Omakotivalkoinen

Lapset mukaan kokkailuun

Moni vanhempi tietää miten nirsoja pienet lapset osaavat halutessaan olla. Meilläkin on käyty taistelua ruokapöydässä salaattien suhteen – neiti kun olisi mielellään närkkinyt napaansa pelkät kanat ja juustot, ja jättänyt salaatit, kurkut ja tomaatit lautaselle.

Ongelma ratkaistui sillä, että innostin tytön mukaan salaattien tekoon, itse pilkottu ja omin käsin valmistettu on tuplasti makoisampaa. Nykyisin teemmekin salaattipohjan aina yhdessä, tyttö saa repiä ja huuhtoa salaatinlehdet ja pilkkoa avustuksellani kurkut ja tomaatit. Muutama värikäs herkkupala saattaa sujahtaa suuhun jo valmistusvaiheessakin, namskis. 🙂

Puhtasti Kotimaista - Tervellisiä suomalaisia vihanneksia ja kasviksia Omakotivalkoinen
Puhtasti Kotimaista - Tervellisiä suomalaisia vihanneksia ja kasviksia Omakotivalkoinen
Puhtasti Kotimaista - Tervellisiä suomalaisia vihanneksia ja kasviksia Omakotivalkoinen

Raikasta kotimaista salaattia ja loimulohta

Panostan kotimaisiin vihanneksiin ja juureksiin ympäri vuoden. Tällä hetkellä suosikkiruokien kärkipaikkaa pitää loimulohisalaatti, jonka aineslista on lyhyt mutta erittäin vakuuttava. Loimulohi nostellaan kotimaisesta kurkusta, kirsikkatomaateista sekä frisee- ja jääsalaatista kasatun salaattipedin päälle. Loistavia vaihtoehtoja ovat myös pehtoorin salaatti sekä ruukkulehtikaali, joilla saa aikaan herkullisia makuvivahteita ja kaunista vaihtelua salaatin ulkomuotoon. Palan painikkeena uunituoretta sämpylää tai leipää – täyttävää, terveellistä, puhdasta, kotimaista ja raikasta!

Puhtasti Kotimaista - Tervellisiä suomalaisia vihanneksia ja kasviksia Omakotivalkoinen
Puhtasti Kotimaista - Tervellisiä suomalaisia vihanneksia ja kasviksia Omakotivalkoinen

Puhtaasti kotimainen

Puhtaasti kotimaiset tuotteet tunnistat vuonna 1989 käyttöön otetusta tutusta sirkkalehtimerkistä. Suosimalla kotimaassa viljeltyjä tomaatteja, kurkkuja, paprikoita, salaatteja ja yrttejä panostat omaan hyvinvointiisi ja turvaat tarpeellisten vitamiinien saannin. Samalla tuet myös kotimaista työllisyyttä ja hyvinvointia – pienillä valinnoilla on suuria vaikutuksia!

Puhtasti Kotimaista - Tervellisiä suomalaisia vihanneksia ja kasviksia Omakotivalkoinen
Puhtasti Kotimaista - Tervellisiä suomalaisia vihanneksia ja kasviksia Omakotivalkoinen

Koko perheen kokkaushaaste – Tule mukaan!

Postauksen myötä haluan haastaa teidät kaikki kokkailemaan yhden salaattipohjaisen pääruoan yksin, kaksin ja/tai koko perheen kanssa nautittavaksi loppuviikon aikana (to-su). Kyseessä voi olla lounas, päivällinen tai illallinen, ainekset saat vapaasti valita omien makunystyröiden mukaisesti, kunhan pääraaka-aineena on käytetty kotimaisia salaattilaatuja sekä muita kotimaisia vihanneksia. Pistäkäähän mielikuvitus rullaamaan ja ottakaa lapsetkin mukaan ideoimaan, pilkkomaan ja sekoittelemaan. 🙂

Raikkaan rapsakoita kokkailuhetkiä kaikille!11 kommenttia “Puhtaasti kotimaisia & terveellisiä valintoja!

 1. Minä heittäisin haasteen kasvisten tuottajille / pakkaajille että vähentäisivät muovin (tai mitä seosta se nyt onkaan) käyttämistä pakkausmateriaaleissa.

  1. Susanna: Itse tykkään ostaa salaatit ja kurkut valmiiksi pakatussa muodossa ja energiataloudellinen poltettava muovipakkaus ei minua niin haittaa. Paperisena polttojäte on yhtä kuluttava ja saastuttava, sillä niihin olisi oman järkeilyni mukaan pakko laittaa muovitettu sisäpinnoitus. Muuten kosteat salaatit haperoittavat paperin ja myös muut kauppakasissa olevat tuotteet, kuten tuoreleivät (pakattu paperipusseihin). Eri asia on ostaa kasvikset suoraan toreilta, niitä kun ei säilytetä läheskään niin pitkään kuin markettien tuotteita. Irrallaan kaikkien hypisteltävänä en salaatteja mielellään ostaisi, sen vuoksi mielummin ohut eettisesti valmistettu muoviseos kuin ei mitään. Tämä siis täysin oma ajatukseni aiheesta eikä ole miltään osin tuottajien mielipide. 🙂

  2. anki: Minä tykkään leikata ja viipaloida kokkiveitsellä, tytön käteen sopii tuo pieni tylsähköksi vuosien varrella kulunut hedelmä/kasvisveitsi. Sillä ei saa pahaa jälkeä aikaan vaikka vähän sormeensa sattuisi hutaisemaan. 🙂 Sahalaitaisella leikkaan vain leipää, tai no, leipäveitsihän se oma sahalaiseni onkin eikä sovellu esim lihan oikeaoppiseen leikkaamiseen. 🙂

  1. Kuivakkaa: Yleensä pirskotan öljyä salaatin päälle mutta nyt emme laittaneet mitään. Loimulohi oli sen verran rasvaista että se riitti "kostuttamaan" salaatin. 🙂 Tykkään ns. aidoista mauista ja ainut salaattikastike mitä joskus käytetään on caesar-kastike.

 2. Ihanaa, kun tyttösi oppii pienestä pitäen syömään terveellisesti ja huomaa että myös salaatti voi olla se "kunnon ruoka"! 🙂 On kamalaa, kun osa vanhemmista syöttää pelkkää makaronia tai ranskalaisia valmis lihapullilla. Mielestäni itsekästä syöttää lapsille pelkkää roskaa ja hiilarihöttöä.

  1. Tiia: Tyttö on pienestä asti tykännyt syödä enemmän ruokaa kuin herkkuja, on herkkujen suhteen todella ronkeli ja kelpuuttaa vain harvat ja tarkoin valikoidut omaan suuhunsa. 🙂 Hänelle ei ole koskaan tuputettu mitään muttei kiellettykään, herkutella on aina saanut (ruoan jälkeen) jos on jotakin hyvää ostettu tai kylässä käyty. Hampparilla joskus käydään, nyt eskarin alun jälkeen kahdesti mutta yleensä kerran pari puolessa vuodessa. Tyttö tykkää makaronista mutta syö sen mm. makaronilaatikoiden (jauheliha, kana-kasvis, tonnikala-kolmejuustoa-kerma) joukossa. Salaatti kelpaa neidille hyvin, kurkku on lemppari ja tomaatti ns. inhokki vaikka ne syökin pois lautaseltaan. 🙂

 3. Näyttääpä herkulliselta. Meillä myös syödään salaatteja lähes päivittäin<br />
  ja mieluiten kotimaisia, talvellakin. Onneksi niitä nykyään saa. Valmiita<br />
  kastikkeita en käytä, koska salaatti maistuu parhaalta sellaisenaan. Tippa<br />
  öljyä ja yrttejä riittää arkipäivän mausteeksi. Vieraille sitten erilainen kattaus.<br />
  Kattauksesta puheenollen, uudet astiasi näyttävät tosi kauniilta. Ja tuo pöytä,<br />
  onhan se niin Artekin pöydän näköinen. Miten maali on toiminut?

  1. Raili: Salaatit ovat parhaita sellaisinaan ilman kastikkeita. Ainoa poikkeus on kana-caesar-salaatti, se vaatii kastikkeen ja on meidän perheen lemppareita. :)<br />
   <br />
   Casa Stockmannin astiat ovat olleet hyvä ostos, tykkään niistä ja niiden puhtaanvalkoisesta sävystä todella paljon. &hearts; Pöydän maalipintakin on kestänyt hyvänä, ei jäljen jälkeä ole tullut vaikka astioitakin olen sen pinnalla raahannut (mm. painavaa salaatikulhoa). Vielä ei ole mitään nuristavaa, kestävältä vaikuttaa maali myös ruokapöydässä joka joutuu päivittäin koetukselle. 🙂

 4. Jee, ruoka-aiheinen postaus! Olenkin jo kauan toivonut, että täällä näkyisi keittiötä tositoimissa vaikkei tietenkään mikään ruokablogi olekaan:) innostuisitkohan tekemään ruokapostauksia joskus useamminkin? Olen luvannut teetättää keittiön täysrempan sitten kun sitä oikeasti käytän, ja sinun ruokapostaukset varmaan motivoisivat 🙂

  1. Milla: Kiva että tykkäsit. 🙂 <br />
   <br />
   Päivän ruokahetket olen normaalisti pyhittänyt &quot;no-blog-zone&quot; -kategoriaan, koska en halua antaa tytölle vääränlaista mallia siitä että mobiililaitteet yms. saa pitää ruokapöydässä syömisen aikana. Pariin kertaan olen neidin kanssa käynyt tiukkaa keskustelua aiheesta, miksi äiti saa kuvata ja näpytellä ruokapöydässä mutta hän ei saisi. 😀 Fiksuja nuo naperot ja kyseenalaistavat kaiken, mikä on ihan hyvä juttukin. 🙂 Pääsempähän itsekin vähän miettimään että mitäs tässä tosiaan nyt tehdään ja mikä on reilua. Siksi ruokajuttuja tulee hyvin harvakseltaan… ja meidän ruokakin on niin tavallista ettei siitä irtoa inspiroivaa sisältöä kuin satunnaisesti jos silloinkaan. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *