Asiaa aikakauslehdistä – Entinen kulutushyödyke on nyt arjen luksusta

Olen ollut joskus muinoin lehtien himolukija ja tilasin parhaimmillaan kaikkia Suomessa julkaistavia suomenkielisiä sisustuslehtiä. Muistan myös miten kovasti aina odotin lehtien tipahtelevan postiluukusta ja ensimmäisen kodin 19-vuotiaana vuonna 2002 ostaessani hain sisustusinspiraatiota pelkästään niistä – blogeja ja nettijulkaisuja kun tuohon aikaan ei vielä tunnettu. Aikakauslehdet olivat kulutushyödykkeitä, niitä sekä tarvittiin että haluttiin, ja jokaiselle tuntemalleni ihmiselle tuli vähintään kaksi lehteä kestotilauksella – Me Naiset, Katso tai Seiska sekä jokin harrastukseen liittyvä lehti. 🙂 Sittemmin lehdet kokivat inflaation ja ihmiset, minä mukaan lukien, siirtyivät hakemaan ajankohtaiset uutisensa ja inspiraationlähteensä netistä, jonka valttina on nopea tiedonjako ja -välitys. Lehtiä alettiin uudistamaan toistuvalla tahdilla koventuneen kilpailutilanteen vuoksi, lehtitalot toivat markkinoille uusia lehtiä vastaamaan kuluttajien muuttuneisiin tarpeisiin ja hinnat notkahtivat alaspäin. Lehdet menettivät mielenkiintonsa ja asemansa, ja turhaa rahanmenoa ja paperiroskaa välttääkseen moni perui vuosia tai jopa vuosikymmeniä jatkuneet tilauksensa – ja niin tein minäkin…

Omakotivalkoinen_GlorianKoti_23072017_43

Meni useampi vuosi kun en tarttunut yhteenkään lehteen eikä kaupan lehtihyllykään pahemmin houkutellut luokseen. Ainoat lehdet joita satunnaisesti ostin olivat ulkomaisia julkaisuja ja ns. luksusjuttuja, joihin tarttuessani halusin hetken omaa aikaa ja rauhoittumista blogikäsitteeksi muodostuneen teekupposen kaverina. 🙂 Runsaasti blogeja lukevana koin saavani blogeista tarpeeksi informaatiota ja lukemisen iloa, enkä tiennyt mihin tarkoitukseen olisin edes tarvinnut suomalaista sisustuslehteä – niissä julkaistut jutut sisustustrendeistä ja uusista lanseerauksista kun suurimmalti osin oli kerrottu jo jossakin lukulistallani olevassa blogissa. Sisustuslehdet toistivat samoja asioita ja monissa lehdissä oli mukana bloggaajia (minäkin olen tehnyt sisustusjuttuja lehtiin), joiden jutut olivat omalla tavallaan “vanhentuneita” jo julkaisuhetkellä. Otin kerran lehtihyllyllä jopa kuvan sisustuslehtien rivistä, joissa kaikissa oli tismalleen samat teemat nostettu esiin kansikuvaan – valitse näistä nyt sitten jotakin luettavaa kotisohvalle mukaan… ei muuta kuin silmät kiinni ja käsikopelolla yksi mukaan. 🙂

Omakotivalkoinen_GlorianKoti_23072017_43

Lukuintoni paluun myötä olen huomannut miten mukavaa on välillä istua alas fyysisen kirjan kanssa. Se rauhoittaa mieltä ihan eri tavalla kuin tabletti tai puhelin kädessä e-kirjoja lukiessa. Sormien välissä kahisevat sivut ja painomusteen tuoksu lisäävät keskittymistä ja monesti huomaan ajan viuhahtaneen ohi kirjan tarinaan ja tapahtumiin uppoutuessani. Halusin kokeilla päteekö tämä sama nostagia myös aikakauslehtiin ja totesin että vastaanvanlaisen lukukokemuksen saavuttamiseksi lehden sisällöltä vaaditaan todella paljon – mikä tahansa läpyskä kämmenten välissä ei riitä. Sen pitää tarjota uudenlaisia juttuja, mielenkiintoisia näkökulmia, ehjiä kokonaisuuksia ja upeita kuvia, jotta lehden muotoon tiivistetty materiaali saa temmattua mukaansa. Kesän lehtiannista vain yksi pystyi siihen – tuorein Glorian Koti, jonka sivuilla ei ollut ainuttakaan toistolta tai vanhan kertaukselta vaikuttavaa juttua. 🙂 

Omakotivalkoinen_Gloriankoti_23072017_43

Lehden sisältö oli erinomaisesti rakennettu, se sisälsi asiantuntevia vinkkejä sekä henkilökohtaisia tarinoita mm. Finlaysonin omistajan Petri Pesosen tavasta sisustaa omaa kotiaan, jotka koin äärettömän mielenkiintoisiksi. Jutut eivät olleet lyhyitä ja töksähteleviä, vaan ajatuksella tehtyjä. Suhtautumiseni sisustuslehtiin muuttui tämän kyseisen numeron myötä ja ymmärsin että kotimainen lehtikin voi olla arjen luksusta. Lehti ei ole enää tarpeellinen informaationsa vuoksi, vaan siksi että se tarjoaa minulle pienen pakopaikan oman elämäni hulinasta. Kirjaan tarttuminen vaatii aina oikeanlaisen tunnetilan ja tarpeeksi aikaa, mutta kompaktiimpaan muotoon tiivistetyn lehden pariin on helppo sukeltaa ihan vaikka kahvitauonkin ajaksi. 

Omakotivalkoinen_GlorianKoti_23072017_43

Omakotivalkoinen_GlorianKoti_23072017_43

Hyvän lehden löytäminen on harmittavan haasteellista, sen sain itse huomata lompakossani kun kannoin kaupasta kotiin useamman sisustuslehden, joista vain yksi oli “lukemisen arvoinen”. Sen vuoksi haluankin suositella teille Glorian Koti -lehteä ja vinkata samalla kesätarjouksesta, jossa saat 4 numeroa Glorian Koti -lehteä hintaan 24,90 ja Sanoman digilehti-palvelut sekä Finlaysonin Suomi 100 -teemavärein varustetun sinivalkoisen Mila-pöytäliinan kaupan päälle. Laitoin itsekin tilauksen sisään ja vuosien jälkeen odotan suurella innolla seuraavan numeron ilmestymistä suoraan postiluukusta. 🙂

TILAA GLORIAN KOTI – KESÄTARJOUS TÄSTÄ

Aurinkoista sunnuntaita kaikille!

Miia_signerina2015.jpg

*sisältää kaupallisen linkin


okv-email.jpg   okv-fb.jpg   okv-bloglovin.jpg   okv-insta.jpg   okv-youtube.jpg   okv-pinterest.jpg

8 kommenttia “Asiaa aikakauslehdistä – Entinen kulutushyödyke on nyt arjen luksusta

 1. Minä olen tykästynyt tieteen kuvalehden historiaan. Se lehti saa minut ahmimaan tietoa ja luen lehden hetkessä kannesta kanteen. ☺️ Myös joka vuonna joulun alla saan kaksi joululehteä. olen joululehtien kestotilaaja ja joka ikinen lokakuu ja marraskuu odotan innolla, milloin lehti tippuu postiluukusta. ☺️

  1. Pitju: kiitos vinkistä, täytyykin kurkata tuo kyseinen lehti! 🙂 Joululehtiin en itse ole vielä jäänyt koukkuun, pari olen joskus kaukaisuudessa ostanut. Sisustusblogit sen sijaan ovat joulun aikaan todella koukuttavia ja illat meneekin niitä lukiessa. 😀

 2. Nyt valitettavasti laitan negatiivista, toivottavasti rakentavaa palautetta.<br />
  <br />
  Pidin tätä postausta mainospuheena. Jäin miettimään, just tilasin blogisi emailjulkaisun. Muuttuuko blogisi mainosjulkaisujen tukikohdaksi.<br />
  <br />
  Toi tykkään selkeistä tuotesuosituksiata ja alennuksista, mutta niiden väliin kaivataan jotain omaakin. Persoona, mielipiteitä laidasta laitaan, ei kokoajan tilaus ja tuotesuositteluja blogissa,just tilasin sen meilin näitä mainoksia varten….<br />
  <br />
  Ja kun alkuun pääsin, en tykkää videopostauksista. Jos jokin tuntuu jaaritukselta, hankalaa skipata ja valikoida se oma juttu videosta vrt. teksti.

  1. mari: kiitos palautteestasi. Ikävää että koet videoni pelkäksi jaaritteluksi, minusta niitä on ollut kiva tehdä ja sen vuoksi teen niitä myös jatkossa. Kehitys jonka itse videoistani näen on huomattava ja joskus on helpompi ja mukavampi kertoa teille ajatuksiani videolla kuin tekstin muodossa. :)<br />
   <br />
   Tämä kyseinen postaus ei ole laisinkaan mainoksen vuoksi tehty vaan puhtaasti omia ajatuksiani ja huomioitani aikauslehdistä jakaen. Olen monesti täällä blogissani (ja videoillakin) puhunut siitä miten en enää lehtiä lue ja yritän siirtyä mahdollisimman paljon verkkopalvelujen käyttäjäksi turhan roskan vuoksi. Aihe on minulle ajankohtainen ja koin tärkeäksi tuoda esille tämän muutoksen joka asenteessani on tapahtunut. Ja ilman muuta haluan jakaa löytämäni ja hyödyntämäni hyvän tarjouksen myös teillekin, jos joku siellä aprikoi kesälukemisen kanssa. Laatulehtiä kun ei valitettavasti ihan jokainen julkaisu ole. <br />
   <br />
   Kiitos uutiskirjeen tilaamisesta, toivottavasti ilahdut seuraavasta postista jonka ensi viikolla teille tilaajille jaan! &hearts;

 3. Hassua miten eri tavalla tekstiä tulkitaan. Itse koin Mian kirjoituksen käsittelevän ennenkaikkea digitalisoitumisen myötä tapahtunutta perinteisten lehtien tilausmäärien vähentymistä ja paperisten julkaisujen haasteellista asemaa jo muutenkin joka puolelta saatavan ja paljon ajantasaisemman informaation takia. <br />
  <br />
  Itselleni käynyt tilauslehtien kanssa samoin, tosin päivän sanomalehden tykkään edelleen lukea aamulla perinteisessä muodossa kahvikupposen kanssa ?, vaikka kurkkaankin ajantasaisemmat uutiset vielä netistäkin (tosin en ko. lehden saitilta). <br />
  <br />
  Itse pidän Mian blogissa monen muun asian lisäksi myös juurikin vinkeistä, joita Mia auliisti meille lukijoille jakaa. Eikä itselläni ole tullut koskaan tunnetta etteikö Mia itse seisoisi vinkkauksiensa takana. Glorian Koti -lehden otin juurikin tällaisena Mian omakohtaisesti hyväksi kokemana vinkkinä. Plussana vielä tarjoukset /alekoodit hyödynnettäväksi tarvitseville. <br />
  <br />
  Toivottavasti jaksat ilahduttaa meitä vielä kauan jatkossakin ???

  1. Vanilja: Kiitokset kommentistasi! &hearts; Digitalisoituminen sai aikaan lehtialan ahdingon ja muutos tapahtui niin nopeasti että moni kustantaja heräsi siihen hieman myöhässä. Siitä alkoikin kilpajuoksu lukijakadon selättämiseksi ja valitettava tosiasia oli se että minulta hävisi sekä lehtien lukemisen tarve että ostotahto lähes samalla kertaa monien muiden vanavedessä. Vasta nyt viime kuukauden parin aikana olen alkanut uudelleen miettimään lehtien merkitystä ja ilman kirjoista alkunsa saanutta lukuintoa en olisi varmastikaan tähän lopputulokseeni päätynyt. Kirjojen ja lehtien lukeminen oli ennen ainoa keino saada tietoa, nyt ne ovat enemmänkin luksusjuttuja – ei ole itsestään selvää että hektisessä nykyelämässä edes ehtii istumaan alas lukemaan mitään. 🙂 Ja kirjan sekä lehtien sivujen kääntely ja rahina on aivan mieletöntä, ei sitä ennen osannut edes arvostaa saati huomioidakaan. 🙂 Hyvä lehti on arjen luksusta, sitä parasta omaa laatuaikaa! &hearts;

  2. ?<br />
   <br />
   Ja pahoittelut yhdestä i -stä nimesi yhteydessä. Olenhan minä sen lukemattomat kerrat nähnyt mm. postauksiesi lopussa, mutta mistä lie sen yhtenä iinä nappasin. Kenties tuttavien lyhyet kirjoitusasumuodot Pia, Nina ja Mia myötävaikutti ?

  3. Vanilja: Ei haittaa yhtään, nimeni kirjoitetaan useammin väärin kuin oikein, joten et ole suinkaan ainoa. 😀 Eikä nimi naista pahenna jos ei nainen nimeään… vai mitenkä se olikaan. 😀

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *