5 vinkkiä hyllyjen somistukseen

Oli hylly millainen tahansa, on sen tärkein tarkoitus toimia säilytyskalusteena ja auttaa meitä varastoimaan meille merkityksellistä tavaraa. Ennen vanhaan tavarat aseteltiin hyllyille selkeisiin ryhmiin – kirjahyllyissä oli yleensä vain kirjoja ja valokuva-albumeita, vhs-elokuvat ja cd-levyt kerättiin omiin osastoihinsa ja cd-levyille oli jopa ikiomat tornihyllyt, jotka nykypäivän teini-ikäisille ovat kirjaimellisesti historiallista antiikkia. 🙂 Digitalisaation myötä tarve isoille hyllystöille on vähentynyt tuntuvasti ja ennen niin suosittuja koko seinän levyisiä “palahyllystöjä” harva enää kotiinsa haluaakaan…

Monissa kodeissa säilytystilantarve on pienentynyt elokuvien, musiikin ja kirjojen siirryttyä epäfyysiseen muotoon pilvipalveluihin. Hyllyjen funktio onkin viime vuosina erityisesti olohuoneissa alkanut kallistumaan sisustuksellisempaan suuntaan – ne eivät ole enää olemassa vain tavaroiden säilytystä varten, vaan myös merkittävässä osassa tilan sisustusta ja harmoniaa.

Swedesen Libri-hyllyt ostin silmäniloksi, sillä säilytystilan suhteen ei niille tarvetta ollut. Sisustuksen kannalta katsoin kuitenkin tärkeäksi, että piensisustustavaroilla ja viherkasveillani on oma paikkansa, jossa ne ovat esillä ryhmässä. Aikaisemmin ne oli ripoteltuna pitkin olohuonetta ja ne hukkuivat huomiossa isompien kalusteiden alle.

5 vinkkiä hyllyjen somistamiseen

Tässä viisi vinkkiäni, joiden avulla somistat hyllysi instagramin somesisustustyyliin! 🙂

1. Aloita nollasta: Tyhjennä kaikki hyllyt, pyyhi pölyt ja katso hetki hyllyäsi – millainen on hyllylevyjen etäisyys toisistaan, onko hyllylevyt säädettävissä? Nauti ja hahmottele tulevaa kokonaisuutta hetki mielessäsi.

2. Kerää kaikki kauneimmat ja tärkeimmät tavarasi yhteen kasaan hyllyjen eteen lattialle, sängylle tai pöydälle. Älä mieti tässä vaiheessa mikä hyllyyn sopii vaan anna tunteiden viedä ja kerää kaikki suurta silmäniloa antavat muistoesineet, kirjat, maljakot, koristeet, purnukat, juhlakengät, laukut, valokuvakehykset, kasvit ja muut tärkeät esineet yhteen.

3. Sitten somistellaan! Valikoi kasasta pari suurinta esinettä / tavaraa ja laita ne hyllyille vastapäisiin kohtiin – esimerkiksi toinen alemmas vasemmalle ja toinen ylemmäs oikealle. Seuraavaksi asettele sinulle tärkeimmät tavarat hyllyjen parhaaseen paraatipaikkaan keskikohdan tienoille. Kolmantena asetellaan käytön kannalta oleellisimmat esineet omille paikoilleen, kuten vaikkapa pieni valaisin lukuvaloksi, jollainen minulta Libri-hyllystä sohvan viereltä löytyy.

4. Täydennystä suurkaupungin siluetin muodossa. Katso hetki hyllyäsi ja asettele tavarakasasta täydennystä tyhjäksi jääneisiin kohtiin. Mieti jokaista hyllyriviä suurkaupungin siluettina – vaakarivillä tulisi olla korkeusvaihtelua sekä muotojen ja materiaalien variaatioita. Kirjat kannattaa jakaa osiin useammalle hyllytasolle pienempiin riveihin ja pinoihin esimerkiksi kansien värityksen perusteella. Näin kirjat eivät valtaa koko hyllyä ja kokonaisuus pysyy rauhallisena ja harmonisena.

5. Viimeistelyä vaille valmista! Poimi tavarakasasta viimeiseksi kaikki pienimmät esineet ja katso löytyisikö niille sopiva paikka hyllyillä jo olevien tavaroiden ja esineiden joukosta. Pienet esineet, kuten kristallikivikokoelman kauneimmat yksilöt, voit myös kootusti kerätä yhteen, jolloin ne pääsevät paremmin esille ja toimittavat isomman esineen virkaa.

Lisävinkki 1: Jos hylly on kooltaan suurehko tai suuri, kannattaa harmonian säilyttämiseksi valita kaksi pääväriä ja kaksi tehosteväriä, joiden avulla valitset hyllyihin tavarat. Esimerkkiksi valkoinen ja harmaa voisivat olla esineissä kaksi vallitsevinta väriä (kirjankannet, koriste-esineet, valokuvakehykset jne.), joiden joukkoon asetellaan tehosteeksi pienempiä määriä vaikkapa kultaa (pari esinettä, kultainen pikkulaukku ja muutaman kirjan kannet) ja puunsävyjä (esim tarjotin, valaisimen jalka, koriste-esine).

Lisävinkki 2: Valokuvakehyksiä voi laittaa nojalleen hyllylle ja niiden eteen sommitella pari kauniskantista kirjaa vaakatasoon. Myös vaakakirjapinojen päälle voi laittaa pieniä kehyksiä tuomaan toivottua korkeusvaihtelua. Lisäksi voit hyödyntää kirjoja valokuvakehyksien korvikkeena asettamalla kauneimman kirjasi esille kuin taide-esineen (kts. minun hyllyssäni Megan Hessin kuvittama upeakantinen Coco Chanel -kirja)

Käy myös lukemassa vinkkipostaukseni sisustusasetelmien tekoon, jossa käsittelen kaupunkisiluetti-ajatusmallia perusteellisemmin: → Vinkit sisustusasetelmien tekoon

Ihanaa alkanutta uutta viikkoa kaikille!

4 kommenttia “5 vinkkiä hyllyjen somistukseen

  1. Kerrassaan valloittavasti olet asetellut viherkasvit hyllyille. 😀 Nämä hyllyt ovat kyllä todella hieno ja kodikas lisä olohuoneeseen. Toimivat varmasti erinomaisesti eteisessä jos ja kun ne tulevaisuudessa sinne siirrät.

    Hauskaa miten tavarasi muuttavat sujuvasti paikasta toiseen fiiliksesi mukaan. On hauskaa seurata, mitä seuraavaksi keksit.

    1. Hippu-76: Tykkään siitä että nämä muutamat kauniit sisustustavarat ovat esillä, mutta se on vähän häirinnyt kun ne on ollut pakko levitellä pitkin kotia eri huoneisiin, kun laskutilaa on ollut niin vähän. Nyt saan kaikki kaunokaiset kerättyä yhteen ja muut tasot pidettyä siistinä ilman ripottelua, ja eteiseenkin tämä Libri sopisi… 🙂

    1. KastehelmiB: Tilanteiden mukana muuntautuminen on kalusteissa minulle tärkeää, siksikin tykkään näistä niin paljon, kuten myös Muuramen kalusteista ja String systemin osista. ❤

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *