Arkivinkit – Näin pidennät vaatteen käyttöikää

Kuukauden kestänyt univormu-vaatehaaste sai aikaan monia oivalluksia ja yksi merkittävin havainto oli se, että vaatekappaleiden aktiivinen ja säännöllinen käyttö kuluttaa nykyvaatteen kangasta huomattavasti nopeammin kuin voisi uskoa. Tummissa ja erityisesti mustissa vaateissa ongelmana on myös värin haalistuminen, mikäli vaatetta myös pesee useamman kerran viikossa. Siksi onkin tärkeää huolehtia lempivaatteistaan, jotta niistä saa iloita mahdollisimman pitkään.

Näin pidennät vaatteiden käyttöikää - Arkivinkit Omakotivalkoinen

Lue aina pesuohjeet

Pesuun ja päälle, pesuun ja päälle – tämä oli mantrani kuukauden ajan, kun pukeuduin univormu-haasteessa päivittäin samanlaisiin vaatteisiin (lue lisää haasteesta TÄÄLTÄ).

Vaatearsenaaliini kuului parit mustat farkut sekä nippu mustavalkoisia raitapaitoja. Toiset farkuista virttyivät haasteen aikana todella epäsiisteiksi, niiden polvet haalistuvat, kangas muuttui ohuemmaksi ja lantiolle muodostui ikuiset pussit, jotka eivät pesussakaan lopulta enää palautuneet uomiinsa.

Kahdelle raitapaidalle kävi vähän samalla tavoin, valkoinen nuhjaantui harmahtavaksi, musta väri haalistui, hihan suut rispaantuivat, vartalonmyötäisen paidan muoto lötkähti ja saumat alkoivat kiertää. Kyseessä oli ihan tavalliset keskihintaisten ketjukauppojen vaatteet (Zara, Lindex jne.), joten kankaiden ja ompelutyön laadun osalta ei vaatteille hurjan pitkää ikää voinut odottakaan, mutta silti haluan vaatteideni kestävän aktiivikäytössä siistinä reippaasti pitempään kuin kuukauden.

Näin pidennät vaatteiden käyttöikää - Arkivinkit Omakotivalkoinen

Parhaat vinkit vaatteiden käyttöiän pidentämiseen

Tässä hyväksi havaitsemiani arkivinkkejä, joiden avulla olen onnistunut pidentämään minun ja tytön lempivaatteiden käyttöikää… 🙂

• Pese vaatteet aina tummuusasteiden ja värien mukaan – mustat ja hyvin tummat, valkoiset ja hyvin vaaleat sekä värikkäät omissa satseissaan. Värikkäissä vaatteissa kannattaa huomioida kuviot ja mahdolliset raidat, myöskään kirkkaanpunaista uutta paitaa ei kannata pestä laventelinsinisen topin kanssa samassa koneellisessa siitäkään huolimatta että ovat molemmat värillisiä vaatteita; lopputuloksena saattaa olla pinkki-liila laikukas toppi, kuten sain huomata. Itse testaan nykyisin aina ennakkoon miten paljon vaate päästä väriä upottamalla uuden vaatteen haaleahkoon veteen (noin 30°C). Jos väriä lähtee runsaasti, pesen vaatteen käsipyykkinä pari ensimmäistä kertaa.

• Lue aina vaatteiden pesuohjeet ja toimi pääpiirteittäin niiden mukaan, mutta laske 40°C suosituslämpötila 30°C:seen. Normaalissa arkielämässä likaantunut vaate puhdistuu matalammassakin lämpötilassa, säästäen näin vaatteen väriä (sekä sähköä).

• Laita aina kaikki napit ja vetoketjut vaatteista kiinni ennen pesua, näin estät kulumajälkien ja epätasaisten haalistumien syntymistä.

• Pese kuvioidut ja kirjaillut vaatteet sekä farkut aina nurinpäin. Tällä tavalla esimerkiksi puseron painokuva kestää ehjänä ja uudenveroisena pitempään. Paljetteja ja liimattuja “timantteja” sisältävät vaatteet on ehdottoman tärkeä pestä nurinpäin, ne nimittäin hankaavat rummussa pyöriessään muita pyykkejä ja saattavat saada aikaan kulumäjälkiä erityisesti farkkukankaan kaltaisissa materiaaleissa.

Näin pidennät vaatteiden käyttöikää - Arkivinkit Omakotivalkoinen

• Käytä hellävaraisia mutta tehokkaita pesuaineita – itse pesen pyykkini Erisanin hajustettomalla pyykinpesunesteellä, joka soveltuu kaiken värisille tekstiileille. Pyykki on aidosti tuoksutonta, puhdasta ja sopivan pehmeää. Erillistä huuhteluainetta ei tarvita.

• ÄLÄ KOSKAAN KÄYTÄ huuhteluainetta vaatteisiin, jotka sisältävät elastaania, lycraa ja muita joustavia kuituja. Huuhteluaine tuhoaa joustavan kuidun palautumisominaisuuden, jonka seurauksena vaate venähtää muodottomaksi. Alushousut ovat tässä malliesimerkki – huuhteluaineella kyllästetyt alushousut saattavat jalkaan laitettuna tuntua normaalilta, mutta jo parin tunnin kuluttua huomaat että ne ovat alkaneet lötköttää jalassa tai muulla tavoin ovat “huonosti”.

• Vältä kuivaamasta vaatteita kuivausrummussa (ainoa poikkeus pellavaiset vaatteet). Rumpukuivaus kuluttaa vaatteita enemmän kuin pesu ja haalistaa väriä. Kun lopetin omien vaatteideni rumpukuivauksen, huomasin selkeän eron mustien vaatteiden kunnossa – musta pysyy mustana todella paljon pitempään ilman mustalle pyykille tarkoitettuja pesuaineitakin! 🙂

• Muotoile vaatteet narulle ripustamisen yhteydessä, suorista paitojen sivusaumat ja housujen lahkeet. Näin vaate pysyy muodossaan, istuen hyvin myös päälle.

• Hanki useampi samanlainen lempivaate – älä käytä samoja farkkuja joka päivä. Kaikki tekstiilikuidut tarvitsevat palautumisaikansa, joten suosittelen antamaan erityisesti farkuille ja neuleille välipäiviä. Itselläni on useammat samanlaiset farkut, joita käytän vuoropäivin.

• Älä pese farkkuja liian usein! Farkut mukautuvat käytössä vartalon muotoihin ja mikään ei ole niin mahtavaa kuin täydellisesti istuvat farkut. Anna farkuillesi vapaapäiviä ja tuuletusta, se riittää ylläpitohuolloksi. Itse pesen farkkuni noin kerran kuussa eli neljän viikon välein.

Näin pidennät vaatteiden käyttöikää - Arkivinkit Omakotivalkoinen

• Pese kaikki läpikuultavaa ja ohutta kangasta olevat vaatteet (yleensä puserot) pesupussissa. Näin vaate ei vahingossakaan takerru kiinni esimerkiksi tarranauhaan tai vetoketjuun, eikä rummun pinta pääse vahingoittamaan herkkää kangasta.

• Pese pienet sneaker- ja ballerinasukat pesupussissa, niin ne eivät jää jumiin pesukoneen luukun reunalle.

Tälläisillä ohjeilla pesen meidän perheen pyykit ja olen onnistunut pidentämään jopa edullisten markettitrikoiden käyttöaikaa. 🙂 Kun vaatteistaan huolehtii hyvin, ne kestävät siistinä parhaimmillaan useita vuosia ja lastenvaatteiden tapauksessa seuraavallekin käyttäjälle. Tytön pieneksi jääneitä vaatteita kiertoon laittaessani saan aina kuulla että kylläpä ovat hyväkuntoisia ja käyttämättömän näköisiä, vaikka todellisuudessa niitä on pidetty päällä jopa useamman kerran viikossa. 🙂 Pelkästään vaatteen laatu ei määritä sen ikää, myös omalla huolenpidolla on hyvin suuri merkitys!

* * *

Tänään meillä käydään kaappien kimppuun ja huomenna luvassa onkin kirppisaiheinen postaus ja siivouspäivän kierrätysvinkkejä! Kivaa keskiviikkoa kaikille!


16 kommenttia “Arkivinkit – Näin pidennät vaatteen käyttöikää

  1. Hanna: Meillä on mm. Zaran, Lindexin, Tiger of Swedenin, Samsoe Samsoen, KappAhlin, H&M:n, Cubuksen ja Gina Tricotin vaatteita. Kaikki ovat hyvin huollettuina kestäneet pesua ja käyttöä, tuoreimpana Cubuksen edulliset raitapaidat jotka ovat kuukausienkin jälkeen todella hyväkuntoiset. 🙂

 1. Pakko takertua tuohon rumpukuivaukseen. Pellavaahan ei saa laittaa kuivausrumpuun, sillä se on luonnonkuitu ja rumpukuivaus kuluttaa sitä 🙂

  Oletko koskaan värjännyt vaatteita uudelleen? Itselläni on myös paljon mustia farkkuja ja niistä lähtee todella nopeasti väri! Ovat sitten niin nuhjisen näköisiä, että pakko pitää erillisest ns. “siistimmät” farkut jemmassa. Olisiko sinulla suositella jotain tiettyä merkkiä, missä värit pysyisivät kauemmin? 🙂

  1. Emma: Rumpu kuluttaa kyllä kaikkea tekstiiliä, mutta esimerkiksi kivipestyt pellavahousut voi huoletta kuivata myös rummussa (näin on jopa suositeltu pehmeyden ja kankaan ominaisuuksien säilymisen vuoksi).

   Olen värjännyt joskus Dylon-värinapeilla enkä enää ikinä lähde siihen ruljanssiin. Vaate päästää väriä suoraan iholle, esim kosteusvoide polvitaipeissa saattaa päivän aikana aiheuttaa sen että farkuista irtoaa väri (joka ei iholta ihan helposti sitten irtoakaan). Myös pesukone piti pestä tyhjänä 95°C asteessa pari kertaa jotta sain värin irti koneesta voidakseni pestä vaaleaa pyykkiä. Hirmu työläs homma enkä enää halua moista vaivaa nähdä. 🙂

   Minulla on Zara Womanin Hirh Waisted Jeanseja, ne ovat olleet todella hyviä ja värit ovat pysyneet hyvänä. Myös Leviksen Mile High Black (värin nimi taisi olla Night) farkut ovat osoittautuneet tosi laadukkaiksi, melkeimpä jopa paremmat kuin nuo Zaran luottofarkkuni. 🙂

   1. Kiitos! Taidanpa vaan siis tyytyä siihen, että musta väri valitettavasti haalistuu nopeasti ja suunnata farkkukaupoille testaamaan noita Leviksiä 🙂

    1. Emma: Musta on kyllä ongelmallinen väri vaatteissa joita pitää pestä usein. Farkkujen kanssa onneksi pesuväli voi olla pitempi, mutta paidat on pakko pestä jokaisen käytön jälkeen (en tykkää laittaa deodoranttista paitaa päälle). Levikset ovat tosi hyvät, ja koon osalta sellainen vinkki että sovita ennen ostoa ja kokeile tuossa Mile High -mallissa numeroa ellei kahtakin pienempää kokoa kuin normaalisti. 🙂

 2. Heippa! Kiva ja hyödyllinen postaus. Mulle on itselle tärkeää ostaa laadukkaita vaatteita ja huoltaa niitä parhaani mukaan. Yhdestä asiasta uskallan olla eri mieltä: ohjelämpötilaa ei kannata laskea pykälääkään alaspäin, jos vaatteessa on kuvioita, kuten raitoja. Osassa vaatteista värit voivat lähteä liikkeelle, jos pesulämpötila on liian alhainen (esim. Marimekon ihanat tasaraitapaidat). Eli ohjelämpötilamerkinnällä on syynsä. Toki vaikkapa mustaa, usein pestyä paitaa voi pestä matalammassa lämpötilassa 🙂

  Kivaa viikonjatkoa!

  1. Ilona: Tuo pesulämpötilan omatoiminen säätäminen on kieltämättä pieni riski, Hemtexissä töissä ollessani ohjeistimme ettei kuviollisia Living-lakanoita saanut pestä alle 60°C juurikaan tuosta syystä – 40°C pesulämpötila kun saattoi irrottaa väriä. 10-asteen ero on kuitenkin nin pieni, ettei sillä pitäisi olla merkitystä, meillä pesen kaikki vaatteet 30°C ja hyvin on pysyneet tytön kuviolliset ja värikkäätkin raita- ja pilkkupaidat kuosissaan. 🙂 Marimekosta minulla ei ole tuoretta kokemusta, joskus vuosia vuosia sitten ostin yhden raitapaidan mutta se meni heti ensimmäisessä pesussa pilalle (pesin ohjeen mukaan) ja valkoisista raidoista ei ollut tietoakaan. En ole sittemmin uskaltautunut Marimekon raitapaitoja ostamaan, vaikka ne kovasti aina houuttelevatkin hypistelemään. 🙂 Laatu lienee parantanut noista vuosista, ainakaan en ole kuullut niistä mitään huonoa pitkiin aikoihin! <3

 3. Moi!
  Tiesitkö että Zaran vaatteet suunnitellaan 14 päivän käyttöä varten? Ketjun ajatus on, että kahden viikon jälkeen vaatteen voi hylätä ja ostaa tuoreesta mallistosta uuden. Muistaakseni tarkoitus on kestää max 7 käyttökertaa. Jos siis sait Zaran vaatteet kestämään kuukauden, olet huoltanut ne jo tuplaikäisiksi! Vaikka tämä ei mikään muotiblogi olekaan, olisi kyllä kiinnostavaa seurata havaintoja vaatteiden laadusta toistekin, jos vaikka satut hankkimaan selvästi erityyppisiä merkkejä ja olisi mahdollista tehdä vertailua 🙂

  1. Jenny: Tiesin tuon filosofian enkä välitä siitä tuon taivaallista. 🙂 Minulla on monia vuosia vanhoja Zaran vaatteita käytössä edelleen ja näytän pitkää nenää tuollaiselle ajatusmallille. 🙂 Luottomekkoni on ostettu 2013 ja se on edelleen kymmenien käyttökertojen jälkeen kuin uusi. Jopa väri on siinä pysynyt pikimustana vaikka pesuohjeen vastaisesti olen pessyt sen koneessa vesipesuna (ohjesuositus kuivapesu). 🙂 Zara Woman farkut ovat myös laadultaan erinomaisia, pari vuotiaat ovat jo vanhimmat niistäkin (omistan useammat) ja oikein hyvässä kunnossa ovat.

 4. Vaateteollisuus on saanut päämme aivan sekaisin fast fashion -tyylillään. Ei aiemmin kenellekään olisi tullut mieleenkään mitata vaatteiden kestoa kuukausissa. Nuo halvat merkit kannattaa yksinkertaisesti hylätä ja siirtyä käyttämään laatua, jonka tekijät saavat siitä elantonsa ja joka tehdään kunnon materiaaleista kunnon menetelmin, jolloin vaate kestää (hyvällä huollolla) vuosia niin kuin vaatteiden kuuluu kestää. Nämä jutussakin mainitut halpisrytkyt tehdään hikipajoissa, joissa työskentelee hyväksi käytettyjä aikuisia tai lapsia. He eivät pysty elämään palkallaan. Kuka pystyy käyttämään hyvillä mielin vaatetta, jonka kanssaihminen on tehnyt moisissa oloissa? Vaateteollisuus on suurimpia ympäristöongelmien aiheuttajia. Osta siis laatua. Vaatteesi kestävät, kuormitat ympäristöä vähemmän ja voit kantaa vaatteet ilolla tietäessäsi, ettei sitä ole revitty jonkun selkänahasta.

  1. LauraK: Vaateteollisuus on raadollinen ja fast fashion on saanut aikaan monien hyvien puolien lisäksi myös paljon pahaa. Laatu on melko lavea käsite ja olisi mielenkiintoista kuulla mikä sinusta on laadun määritelmä ja millaisia vaatteita (merkki, materiaali, ostopaikka) sinun kaapista löytyy. Olen itse huomannut nimittäin sen että merkki tai hinta ei useinkaan korreloi laadun kanssa ja siksi onkin hyvin vaikea navigoida vaatekaupoilla. Tiger of Sweden on oma luottomerkkini ja ostan kaikki tärkeimmät vaatekappaleet useimmiten kyseisen merkin valikoimasta, sillä tiedän 90% varmuudella niiden kestävän käyttöä pitkään. Tigerin villakangastakit ja trenssi ovat maksaneet itsensä melkeimpä jo takaisinkin, samoin kyseisen merkin neuleet. Heidän t-paitansa oli kuitenkin suuri pettymys, enkä enää koskaan niitä osta – 59€ puuvillasta joka haalistuu ja kiertyy saumoistaan jo heti ensimmäisessä pesussa oli raivokohtauksen paikka. 😀 Samsoe samsoen viskoosihaalari on aivan loistavaa tekoa, mutta heilläkin puuvillaiset paidat ovat olleet kuraa. Marimekko aiheutti aikoinaan myös pettymyksen, mutten tiedä onko laatuun sittemmin panostettu enemmän. H&M:stä ostan itselleni vaatteita hyvin harvoin, Mangosta en enää ollenkaan. Zarasta tykkään ja koen että heillä hinta-laatusuhde on parhaalla tasolla jopa Tiger of Swedenin aarteisiini nähden, kunhan on tarkka siitä mitä sieltä ostaa. Siispä merkki tai kauppaketju ei aina tarkoita surkeaa tai korkeaa laatua, kuten ei myöskään materiaalitieto – tehoviljelty puuvilla ei ole ollenkaan sellaista kuin joskus muinoin aikana kivi ja vasara kun H&M:kään ei vielä ollut rantautunut Suomeen. 🙂

   Minulle vaate on laatua merkistä ja hinnasta riippumatta silloin kun se kestää aktiivisessa käytössä pitkään hyväkuntoisena ja siistinä.

 5. Moi, kiitos vastauksesta. Laatuvaate on mielestäni sellainen, joka kestää käyttöä vuosia ja jonka tekijää kohdellaan reilusti. Hinnalla ei ole minustakaan laadukkuuden kanssa tekemistä, vaikka halpisvaatteet harvoin kestävätkään. Minulle on hyvin tärkeää tietää, että vaatteideni tekijöille maksetaan sen verran, että he voivat palkallaan elättää itsensä ja perheensä. Onneksi laadukkaita ja eettisesti valmistettuja vaatteita on nykyään jo hyvin saatavilla. Helsingissä niitä on helppoa ostaa vaikka kävelemällä Nudgeen Yrjönkadulle. Nettikaupoista http://www.weecos.com myy lukuisten eettisesti ja ekologisesti vaatteet valmistavien firmojen tuotteita. Sanoit, että fast fashion on tuonut hyvää. Mitä nämä hyvät puolet sinusta ovat? Itse en keksi yhtään.

  1. LauraK: Fast fashion on tuonut mm. sen hyvän asian että muotia on ylipäätään saatavilla. En tiedä minkä ikäinen olet, mutta jos huitelet 30 ikävuoden kieppeillä tai olet vanhempi, muistanet millaista elämä oli ennen H&M:n rantautumista Suomeen. Vaatteet ostettiin joko Seppälästä (suppea valikoima), marketista (suppea valikoima ja monesti myös heikko laatu) tai tilattiin Elloksen / Anttilan postimyynnistä täyttämällä paperinen tilauslomake (tai soittamalla tilauspalveluun). Toki nettikään ei ollut sellainen kuin nyt, muoti-ilmiöt luettiin Seiska-lehdestä tai Annasta ja julkimot bongattiin musaohjelma Jyrkistä. Itse piti tuunailla vaatteita jos halusi jotakin tiettyä, sillä harvoin löytyi nuorille kaupoista valmiina mitään (ostin tuolloin tosi paljon vaatteita Uffista, joka oli nuorten suosiossa 90-luvun lopulla).

   H&M mahdollisti edullisemmat vaateostokset, laajemman valikoiman ja myös muiden ketjujen syntymisen kun kysyntä ylitti aikanaan tarjonnan. Vaatteet olivat tuolloin jopa H&M:ssä peruslaadukkaita ja monilla on vuosituhannen vaihteessa ostettuja henkkamaukka-vaatteita vieläkin käytössään. Koen että fast fashion ei ole pelkästään huono juttu vaan mahdollistanut paljon hyvää, ja jos mietit miten paljon pelkästään H&M ja vastaavat vaatekaupat työllistävät meillä täällä Suomessakin, niin sekin on mielestäni merkittävä hyöty.

   Ostaisin mielelläni kotimaisia vaatteita ja sellaisia, joiden tekijä ja väliportaat saisivat vaatteesta kunnollisen korvauksen. Valitettavasti nämä korkempaa brändiarvoa nauttivat merkit ovat mallistoiltaan sellaisia, etten ole oikein koskaan löytänyt mieleistäni ostettavaa. Toki ne suunnitellaan alunalkaen marginaaliryhmälle ja jokaisen brändin pitää pystyä erottumaan jollakin tapaa massasta. Todella paljon on säkkimöisiä vaatteita, jäykkiä kankaita, outoja levikkeitä ja muotoja vaatteissa, esim Marimekon tuorein mallisto (jota sovittelin) on hyvä esimerkki siitä että värit (ah keltainen, musta ja valkoinen) ja kuosit ovat aivan ihania, mutta kangasvalinnat ja vaatteiden kaavoitus sellaisia että näytän niissä aivan hassulta. 🙂 Samujilla on vähän sama juttu, olen liian lyhyt ja muodokas näyttääkseni hyvältä Samujin vaatteissa. Minna Parikan pupu-kengät ovat todella suloisia ja erottuvat kivasti massasta, mutten koe niitäkään omaksi jutukseni joten jäävät omalta osaltani kauppaan.

   Lastenvaatteiden osalta olisin halunnut ostaa YoZenia, mutta niissäkin kaava on sellainen ettei ne istu pitkäsääriselle hoikalle tytölleni (134cm on leveydestä liian iso, 128cm pituudesta liian lyhyt). Myös saatavuus on yksi merkittävä asia, ostamisen helppous painaa vaakakupissa myös eikä minulla ole mielenkiintoa kierrellä tuntikausia kaupoilla sovittelemassa vaatteita. Arvokkaita vaatteita kun ei sovittamatta uskalla netistä tilata.

 6. Annan suositukseni pesunkestävyydessä myös Nanson ja Neulomon vaatteille, jotka ovat kestäneet aivan tolkutonta pesurumbaa poikkeusoloissa perheessämme.

  1. Jantunen: kauniit kiitokset suosituksesta, tutustun molempiin paremmin ja tuo Neulomo onkin minulle ihan uusi tuttavuus! 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *