5 siivousvinkkiä – Tee pikasiivous vartissa!

Onko koti päässyt kaaoksen valtaamaksi ja se pitäisi saada äkkiä vieraskoreaan kuntoon? Soittiko ystäväsi juuri että on lähistöllä ja voisi tulla piipahtamaan kylässä? Vai ilmoittiko anoppisi että hän tulee käymään pikaisesti ohikulkumatkalla? Ei hätää – äidiltäni opittujen 5 siivousvinkin avulla koti siistiytyy vartissa esittelykelpoiseen kuntoon! 🙂

5 siivousvinkkiä Tee pikasiivous vartissa

1. Lattialasta käyttöön!

Ovatko lattiat täynnä lasten leluja, vaatteita ja muuta tilpehööriä? Muutaman minuutin uurastuksella saat taiottua koko kodin lattiapinnat paljaiksi. Ota jätesäkki tai iso kori avuksi ja lakaise kylpyhuoneen lattiankuivauslastalla kaikki lattioilla olevat vaatteet, kengät, lelut ja tavarat säkkiin tai koriin. Vie ne piiloon vaatekaappiin, vierashuoneeseen tai saunan lauteille, josta voit vieraiden lähdön jälkeen säkki ja kori kerrallaan purkaa kuorman ja siivota ne helposti omille paikoilleen.

2. Keittiö siistiksi!

Notkuuko keittiön tasot likaisia astioita, ruokapakkauksia ja roskia? Tee pikasiivous jommalla kummalla tavalla:

1) Jos aikaa on vain pari minuuttia, ota esiin iso kori tai ämpäri ja kerää sinne kaikki tasoilla lojuvat astiat ja tavarat roskia lukuunottamatta. Jemmaa kori hetkellisesti piiloon kaappiin, vierashuoneeseen, saunaan tai vaikkapa allaskaappiin mikäli tila antaa myöten. Suosittelen tyhjentämään astioissa olevat ruokatähteet roskapussiin ennen koriin laittamista. Tämän jälkeen kerää kaikki roskat roskikseen ja kun tasot ovat tyhjät, pyyhi ne puhtaaksi rivakalla vauhdilla. Älä jää kuitenkaan jynssäämään. Pese myös tiskiallas ja kiillota hana – kiiltävä hana kerää huomion itseensä ja antaa mielikuvan hygienisestä ja siististä keittiöstä.

2) Jos aikaa on enemmän, tyhjennä ja täytä astianpesukone. Kerää roskat pois ja nosta muut tavarat tasoilta kaappeihin. Pyyhi tasot rivakasti, pese allas ja kiillota hana. Astianpesukoneeseen voit tilapäisesti jemmata myös konepesua kestämättömät likaiset astiat, kuten teflonpannut, muoviset kulhot ja puiset lastat. Muista kuitenkin ottaa ne pois koneesta vieraiden lähdettyä ennen pesuohjelman käynnistämistä.

5 siivousvinkkiä Tee pikasiivous vartissa

3. Vessan pikasiivous!

Pese vessanpytty ja käsienpesuallas. Pyyhi pölyt pois wc-istuimen päältä, se sujuu nopeiten kostutetulla vessapaperilla jonka voi pesun yhteydessä huuhtoa alas pytystä. Kiillota hana, sama niksi toimii sekä keittiössä että wc:ssä ja kylpyhuoneessa. Vaihda puhdas käsipyyhe ja tunge kaikki likainen pyykki pois silmistä pyykkikoriin tai -kaappiin mikäli mahdollista. Jos käsisaippuapullo on töhrääntynyt saippuasta siivottoman näköiseksi, pese se pikaisesti veden alla. Siisti saippuapullo ja allas – siisti mielikuva!

4. Naamioi eteinen siistiksi!

Jos eteisen lattia on täynnä hiekkaa, kuivuneita lehtiä tai muuta kengänpohjista kulkeutunutta roskaa, lakaise tai imuroi pahimmat pois kulkureitin varrelta. Siisti myös levällään lojuvat kengät äkkiä kasaksi niille tarkoitettuun kenkätelineeseen tai jos telineessä tila ei riitä kasaa kengät seinän viereen. Parhaassa tapauksessa eteisessä löytyy kaappi, silloin sullo sinne osa kengistä. Mikäli takkinaulakko tursuaa, voit siitäkin napata osan kainaloosi ja nostaa jemmaan kaappiin, saunan lauteille tai muuhun paikkaan jonne vieras ei pääse kurkkimaan.

5 siivousvinkkiä Tee pikasiivous vartissa

5. Suuri sisustushuijaus!

Pöyhi ja suorista sohvatyynyt ja koristetyynyt siistiksi ja kerää kaikki olohuoneen pöydällä ja tasoilla olevat tavarat kasoiksi. Tee kirjoista pinot, nosta niiden päälle käsirasvat ja kaukosäätimet. Tee tavallisista käyttötavaroista nopeasti sommitteltuja pinoja ja kasoja,  ja voila – sinulla on organisoidun näköinen koti. Suorista makuuhuoneista päiväpeitto (ei tarvitse hifistellä laskoksien kanssa, suoristus riittää), avaa verhot ja sytytä kynttilä vaikkapa olohuoneen pöydälle tai keittiöön.

Sitten vaan hymyä huuleen ja keittämään kahvia valmiiksi kyläilijää varten!

5 siivousvinkkiä Tee pikasiivous vartissa

Ihminen kiinnittää huomionsa varsin tavanomaisiin asioihin kyläillessään toisen kotona. Eteinen on tietysti yksi tärkeämpiä paikkoja yleissiisteyden suhteen, sillä siellä vieras riisuu kengät ja takin. Jos mietin miten itse katselen kyläpaikan ulkonäköä, en muista koskaan kiinnittäneeni mitään huomiota keittiön kaapinovien sormenjälkiin tai muihin vastaaviin epäolennaisuuksiin. Ainoastaan likaiset ruokatähteiset astiat (jos niitä on tasot täynnä) ja siivoton tiskiallas jossa lilluu ruokaa ovat sellaisia, joihin silmäni on reagoinut.

Vessassa kiinnitän huomioni vain pytyn puhtauteen ja altaan sekä saippuapumpun siisteyteen – eli niihin asioihin joihin kosken kun vessassa kyläpaikassa käyn. Minua ei kiinnosta yhtään se on onko pesukoneen päällä pölyä tai onko tasoilla yksi vai kaksikymmentä kosmetiikkapurtiloa. Likapyykkikasatkaan ei haittaa, kunhan ne pyhimmät eli likaiset alusvaatteet ovat jotakuinkin sivummalla eikä suoraan framilla silmieni edessä keskellä lattiaa. 😀

Lapsiperheessä on myöskin aivan normaalia että lasten tavaroita ja leluja löytyy kodin kaikista huoneista, eikä niitä mielestäni tarvitse piilottaa minnekään kyläilijän takia. Meidän äiti on aina ollut mestari pikasiivousten tekemisessä, sillä aktiivisena taloyhtiötoimijana meillä paukkasi jo lapsuudessani kaikenlaisia naapureita kylässä kahvittelemassa ystävien ja sukulaisten lisäksi. Tällä tavalla itseasiassa tutustuin aikoinaan myös ystävääni Irinaan, asuimme nimittäin samassa taloyhtiössä ja hän tutustui ensin äitiini joka tutustutti meidät toisiinsa. 😀

Jokaisen tulisi aina ymmärtää että eri perheissä on erilaiset tavat ja ajankäyttöprioriteetit, erilaiset aikataulut ja askareet, joten se mikä itselle on normaalia siisteyttä ei välttämättä edusta ystävän tai sukulaisen mielipidettä. Vinossa roikkuvat verhot tai pölyiset lipastonpäälliset ovat loppukädessä täysin epärelevantteja asioita ja siksi tärkein muistettava vinkkini onkin – ken kylään itsensä kutsuu, se suunsa pistää suppuun! 😀 Eihän sitä kotia tulla katsomaan vaan niitä ihmisiä, jotka siellä asustaa!

Iloista alkanutta uutta viikkoa kaikille!

12 kommenttia “5 siivousvinkkiä – Tee pikasiivous vartissa!

 1. moikka! olen satunnainen blogisi lukija, muistan, kuinka maalasit jokin aika sitten pyöreän laminaattipintaisen ruokapöydän. Nyt pöytää ei ole kuitenkaan näkynyt kuvissa pitkään aikaan. Mitä pöydälle tapahtui? Olen itse pian saman projektin edessä ja haluaisin kuulla, kuinka maali kesti ruokapöydän kannessa? kannattaako hommaan ryhtyä?=)

  yt. Jenni

  1. Jenni: Maalipinta pysyi todella siistinä ja se ei ollutkaan syy miksi pöytä vaihtui toiseen viime vuoden keväänä. Pöydässä oli ikävästi huojuvat jalat ja se alkoi ärsyttää niin paljon että vaihdoin pöydän tilapäiseen Ikeaan joka osoittautuikin aika kivaksi ja on palvellut keittiössä jo 1,5 vuotta. 🙂

   Täältä voit käydä lukemassa lisää pöydästä, maalipinnasta ja katsoa myös videon huojuvista jaloista. 😀
   https://omakotivalkoinen.casablogit.fi/2017/04/18/heiluvan-ruokapoydan-dilemma/

 2. Meidän ykköspikavinkki on kyllä sulkea makuuhuoneiden ovet 🙂 Tiskiallasta en mitenkään saa pestyä parissa minuutissa niin että lopputulos olisi jotenkin erilainen kuin lähtötilanne.

  1. Vanha Jäärä: Tuo on loistava niksi, meillä tosin hieman haastava koska lasiovet eivät ilman alas vedettyä verhoa piilota mitään. 😀 Tiskialtaasta ei tarvitse saada uutuuttaan hohtavaa, mutta sen verran siisti että ruoka ei lillu altaan pohjalla. Kiiltävä hana on tärkein, sen avulla saa helposti huijattua siistin mielikuvan. 😀

 3. Meillä suht perussiistiä aina.Tiskit suoraan koneeseen ja puhtaana kaappiin jne.Joka päivä teen pikkusiistimisiä ja tärkein juttu,kun tulee vieraita on juurikin vessa!
  Likainen vessanpönttö&lavuaari ja hammastahnaroiskeet peilissä on ällöttäviä!
  Muistan aina kun mentiin”hienoihin”juhliin erääseen kotiin,niin pöntössä oli pa….raidat,peili hammastahnassa ja rintsikat lattialla….Käsittämätöntä.

  1. Nanna: Vessan olisi hyvä olla jonkinlaisessa yleissiistissä kunnossa kun joku tulee kylään. Ihan sama myös kahviloissa ja ravintoloissa – siivoton vessa on aika kauhea kokemus. Yleisillä paikoilla vessan kunnon kamaluus korostuu koska ei tiedä yhtään kuka siellä on asioinut ennen omaa vuoroaan, toisin kuin kyläpaikassa. 🙂

   Minua ei hammastahraroiskeet peilissä haittaa kunhan allas ja hana on siistissä kunnossa. Täytyy myöntää että just nyt tänä aamuna meidänkin peilissä on melkoiset roiskeet kun tyttö aamulla pelleili hammasharjan kanssa. 😀 😀

 4. Hienosti kiteytetty! Itsehän en ole oppinut äidiltäni siivouksesta muuta, kun että valtavan vesiämpärin kanssa kuurataan lattiaa naama nutturalla, omassa kodissani opettelin maailmani mullistavan kuivamoppauksen! En ollut ajatellutkaan, että hanojen kiillotus vaikuttaa noin paljon, kiillotin omani ja muuta ei enää tarvinnutkaan! 😄

  1. Iia: Kuivamoppaus on ihan loistava konsti saada äkkiä lattiat siistiksi. Meilläkin sitä harrastetaan usein ja nyt kun ei ole koiria enää tepastelemassa lattialla niin vesipesua ei tarvitse tehdä edes joka kuukausi. Viimeksi kun moppasin lattiat kostealla niin valkoinen mikrokuiturätti ei tullut edes harmaaksi. Meillä ei ole valkoisia sukkia niin vaikea analysoida miten likaiseksi lattiat menee, mutta ihmeen puhtaina ovat pysyneet. 😀

 5. Olipas mukava postaus! Itse olen tuota kaappeihin tunkemista harrastanut vuosien varrella – tosin lähinnä epämääräisten paperipinojen osalta. Tavaroiden vähentämisen jälkeen tunkemistarve on onneksi vähentynyt, mutta eilen kyllä “sorruin” tuohon kikkaan. Muuten en olisi millään saanut kirjoituspöytää inhimillisen näköiseksi. 🙂

  Olen kanssasi täysin samaa mieltä siitä, että tärkeintä on hyvä seura. Olisi hulluutta olla päästämättä ystäviä kylään sen vuoksi, että kuvittelee muiden kotien aina olevan tip top ja suree oman kotinsa tilaa. Useammin kylässä poikkeavat saavatkin ihan rauhassa nähdä kodin juuri sellaisena kuin se sattuu olemaan.

  1. Hippu-76: Joskus on ihan paikallaan oikoa mutkat suoriksi ja siivota koti näennäisesti siistiksi. 🙂 Meille on aina saanut tulla myös kylään vaikka olisi ollut sotkua. Perheenjäsenet on sen verran tiivistä porukkaa ettei edes pahimmat likakohteet haittaa. Ystäviä ja muita kyläläisiä varten pyrin pyyhkimään pahimmat pois ihan kohteliaisuudesta. 🙂 Koti on kuitenkin koti ja ensisijaisesti sen tarkoitus on toimia asukkaidensa tukikohtana, silloinkin kun se on sotkuinen. 😀 😀

  1. Sanna: äitini isän nimi viittaa enemmänkin ruotsin puolelle ja aikalailla keskisuomen hujakoilla on koko suku molemmin puolin tietojen mukaan liikuskellut. Mutta mistäpä sen tietää kuka on tullut mistäkin, ennen vanhaan kun asioista ei puhuttu ihan niin avoimesti kuin nykyisin. Isäni perunkirjoituksista ja muista dokumenteista löytyi mielenkiintoisia uusia tietoja ja olisi ollut ihana tietää edes osa niistä vielä silloin kun iskä eli. <3 <3

   Meitä lapsia on viisi ja se lienee suurin syy sille miksi äiti on keksinyt kaikenlaisia pikakonsteja arjen askareisiin. 😀 Ikäero tosin on iso ja vanhin veli oli täysi-ikäinen kun meidän iltalähti eli pikkusisko syntyi – sisko siis minua 6 vuotta nuorempi. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *