Helppo jouluherkkuresepti – Piparikakku

Viikonloppu vierähti joulutunnelmissa ja leivoin valmiiksi kolme piparinmakuista kuivakakkua, joista kaksi annan lahjaksi. Tässä äitini tiikerikakkureseptistä muokkaamani ohje helppoon ja herkulliseen piparikakkuun.

Piparikakku resepti oma koti valkoinen blogi

Piparikakku

Ainekset:

Kakkutaikina vaalea:

  • 250 g voita tai margariinia
  • 2 dl sokeria
  • 3 munaa
  • 3½ dl erikoisvehnäjauhoja (esim Sunnuntai)
  • 2 tl vanilliinisokeria
  • 2 tl leivinjauhetta

Piparinmakuinen taikina:

  • ½ kakkutaikinaa
  • 2 rkl kaakaojauhetta
  • ½ pss piparkakkumaustetta (noin 12 g)

Leivitykseen:

  • voita tai margariinia
  • korppujauhoja

Koristeluun:

  • ripaus tomusokeria

Valmistusohje

1. Vaahdota huoneenlämmössä pehmennyt rasva ja sokeri. Lisää vaahtoon munat yksitellen samalla vatkaten. Sekoita vehnäjauhoihin vanilliinisokeri ja leivinjauhe, sekoita hyvin ja lisää jauhoseos sokeri-rasva-muna-vaahdon joukkoon tasaisesti.

2. Ota puolet vaaleasta taikinasta toiseen kulhoon. Sekoita toiseen osaan kaakaojauhe ja piparkakkumauste.

3. Levitä voidellun ja korppujauhotetun kakkuvuoan pohjalle puolet vaaleasta taikinasta. Levitä päälle puolet tummasta taikinasta, tämän päälle loput vaaleasta taikinasta ja viimeiseksi loput tummasta taikinasta. Tee haarukalla tai muulla pienellä keittiövälineellä taikinan läpi muutamia keveitä vetoja, jotta eriväriset kerrokset sekoittuvat kauniisti.

4. Paista piparikakkua uunin alatasolla 175-asteessa noin tunti (kiertoilmauunissa lyhyempi paistoaika). Varmista kypsyys tikulla – jos tikkuun tarttuu taikinaa, jatka paistamista vielä hetki.

5. Kumoa kakku kuumana noin 5 minuuttia uunista ottamisen jälkeen ja anna jäähtyä rauhassa. Ripottele päälle tomusokeria.

Vinkki: Jos haluat antaa kakun lahjaksi, voit kääriä sen joko sellofaaniin tai nostaa XL-kokoisen paistopussin sisälle ja solmia pussin suun kauniisti lahja- tai juuttinarulla. Huomioithan että kakun pitää olla täysin jäähtynyt ja huoneenlämpöinen ennen pakettiin laittamista!

Piparikakku resepti oma koti valkoinen blogi

Jouluinen piparikakku

Yllä olevat kuvistuskuvat ostin juuri tätä nimenomaista postausta varten, sillä oman kakkuni visuaalisuus kärsi kovan kolauksen ja aikataulu tuli vastaan. Mitä tästä opimme – älä koskaan jätä asioita viime tinkaan.

Vuokani oli taikinaan nähden liian pieni ja minä pölhöläinen annostelin vuoan liian täyteen. Uunin luukun läpi seurasin kauhulla kun kakkutaikina nousi kuin kylpyvaahto ammeessa ja toivoin ettei se ylettäisi uunin yläosissa oleviin vastuksiin. 😀

Alla vielä kuvat omasta hieman pullistelevasta piparikakustani. Epäonnistuneesta ulkomuodostaan huolimatta kakku maistui superhyvältä ja kelpasi vähän nirsommallekin lapselle, joka ei kakuista ja leivonnaisista välitä – kannattaa ehdottomasti kokeilla reseptiä!

Oma Koti valkoinen piparikakku

Vielä on viikko jouluun

Vielä on ensi viikko ja sitten koittaakin jo joulu, mihin nämä päivät oikein katoavat! Onneksi on kokonainen vapaa viikonloppu juuri ennen aattoa, niin saa hyvin haukattua happea tulevan vauhtiviikon jälkeen. Ohjelmassa on viiden päivän tiukan työurakoinnin lisäksi koulun joulujuhla, yhdet synttärit, lupaamani kaverinpalvelus tukan leikkuun merkeissä, ja kuntosalillakin pitäisi ehtiä käymään ihan vaan hyvinvoinnin ja selkävaivojen takia. Hui, jospa tästä siirrän itseni unten maille keräilemään voimia. 😀

Ihanaa illanjatkoa kaikille!

Kuvien oikeudet ostettu lisenssillä

Lue myös: Minttusuklaakakku resepti


Seuraa myös somessa 

11 kommenttia “Helppo jouluherkkuresepti – Piparikakku

  1. Teitpä kauniit kakut! Mistä olet ostanut/hankkinut nuo puukiekot, voisin itsekin sellaiset hankkia joulukattaukseen, nätit! 🙂

        1. Maria: oli ainakin silloin kun itse kävin ostoksilla. Tuomaan markkinoilta löytyy myös jos asioit Helsingin keskustan suunnalla. Ainakin tänään on markkinat vielä käynnissä, ja varmaan myös huomenna. Granitin myymälöissä on myös ollut vastaavia myynnissä vuosi sitten, mutta tämän vuoden valikoimasta en osaa sanoa vieläkö löytyisi. 🙂

    1. Op: Olen ostanut kuvat kuvapankista laajennetuin oikeuksin tätä postausta varten, sillä mahdollisuutta omien kuvien ottamiseen ei siinä hetkessä ollut. Lahjakakut lähtivät matkaan jo saman illan aikana, ja viimeisenä uunnista ulos tullut kakku meni ulkoisesti pilalle ja upposi parempiin suihin, ennen kuin ehdin kissaa sanoa. 😀

      Vaihtoehtoina oli siis olla postaamatta ollenkaan (ei), julkaista täysin kuvaton postaus (tylsä), ostaa kuvat tai tehdä uusi kakku (ehdoton ei, koska aika riitä). Valitsin ostaa kuvan kakusta joka näyttää aivan siltä miltä omat lahjakakkuni näyttivät valmiina.

      Ostettujen kuvien lähdettä ei erikseen tarvitse ilmoittaa mikäli kuvia ostettaessa valitsee sellaisen version joka tätä tarkoitusta palvelee. Yleisessä kuvapankkikäytössä lähde sen sijaan on pääasiallisesti ilmoitettava selkeästi, ellei se muulla tavalla käy ilmi suoraan artikkelista.

      Kannattaa kokeilla reseptiä, superhyvä kakku tuli vaikken todellakaan ole mikään leipuri. 🙂 Tunnelmallista joulunodotusta!

  2. Vau, ihanalta näyttää! Mistä ihmeestä olet onnistunut bongaamaan noita sitruksia, missä on vielä lehdet kiinni?

    1. lukija2018: Kuvapankista ostin kuvat tätä postausta varten, sillä kaksi kakuista lähti eteenpäin ja kolmas kakku oli epäesteettinen. 😀 Aikaa neljännen leipomiseen ei valitettavasti ollut ja deadline pukkasi päälle.

      Luomukaupoista löytyy usein tuollaisia sitruksia, ja Helsingin Stockmannin Fresh Marketin (entinen Herkku) heviosastolla olen nähnyt samanlaisia lehtineen mutta hedelmät olivat kooltaan pienempiä. Käy kurkkaamassa jos asioit Stockan suunnalla. 🙂

  3. Venla: Kiitokset useista kommenteistasi. En valitettavasti voi julkaista kommenttejasi sanavalintojesi takia. Mikäli sinulla on jatkossa kommentoitavaa ja haluat kommenttisi näkyville, siistithän kielenkäyttösi.

    Haistattelusi lomassa toit esille pari hyvää pointtia ja sen vuoksi vastaankin sinulle tänne kommenttiboksiin. On todella harmillista etten voinut kommenttejasi julkaista.

    Kuvien ostaminen kuvapankista on hyvin yleinen tapa kuvittaa julkaisuja ja itse olen muissa asioissa paljonkin ollut tekemisissä kuvapankkien kanssa. Kuvien lisenssi määrittelee sen millaiset käyttöoikeudet kuvaan saa – suppealla lisenssillä suppeat ja laajalla tietysti laajat. Jokaisessa kuvapankissa kerrotaan asiasta hyvin selkeästi, eli jos aihe sinua kiinnostaa, niin käy lukemassa ehdoista ja mahdollisuuksista esimerkiksi iStockissa tai Shutterstockissa. Muitakin paikkoja toki on, nuo kaksi ovat minulle tutuimmat.

    Olet ihan oikeassa siinä että lukijalle saattaa tulla ”hämmentynyt” (vaihdoin sanan, mutta tiedät mitä tarkoitan) olo kun kuvitus ei olekaan omasta kamerastani. Tätä en tullut ottaneeksi ollenkaan huomioon ja pahoittelen aiheuttamaani mielipahaa.

    Kuvapankeista ostetut kuvat hyvin yleisiä ja monet bloggaajat myös myyvät kuviaan kuvapankkiin. En tosiaan tullut edes ajatelleeksi, että kuvituskuvien käyttäminen rajoittuisi kenenkään mielestä koskemaan vain tiettyä mediarajapintaa tai ettei blogissa niitä saisi jonkun mielestä käyttää. Olen pahoillani siitä että koet minun johtaneen sinua tahallisesti harhaan, mutta siitä en ole että kuvituskuvia olen hyödyntänyt.

    Aion tulevaisuudessakin käyttää satunnaisesti kuvapankin antia, mutta kuten aina ennenkin, mainitsen aina kuvien yhteydessä asiasta. Sen haluan kuitenkin sinulle korjata että lainakuvista ei kuitenkaan ole kyse, sillä en ole lainannut mitään vaan ostanut kuvat laajennetun kuvalisenssin kera.

    Sitten muuhun antamaasi palautteeseen:

    Teen päivätyöni lisäksi tällä hetkellä sisältöä kolmeen eri mediaan, sisustan kahta eri kohdetta ja minulla on ollut aivan valtava kiire. Se on tietysti omaa syytäni, vaikken ajatellutkaan ajanhallinnan olevan ihan näin hankalaa ja mahdotonta kun näihin työprojekteihin suostuin. Minulle on tärkeää pitää kiinni vastuista ja velvollisuuksista ja siksi olen puskenut äärilaidalle, en halua pettää lupauksiani.
    Näin ollen halusin helpottaa työtaakkaani ostamalla postausaiheeseen sopivat reseptin kokeiluun innostavat kuvat ja jättää leipomatta uutta kakkua pieleen menneen tilalle.

    Annoit varsin rumin sanankääntein palautetta kirjoittamisesta ja kuvistani ja todellakin harmillista, etten sanavalintojesi vuoksi voi julkaista kommentiasi. Bloggaamisessa parasta on kirjoittaminen, mutta kuvien ottamiseen ja muokkaamiseen menee tähän vuoden aikaan ikuisuus. Aikahaarukka kotona kuvaamiselle on tällä hetkellä klo 10:45-11:45 jota ennen ja jonka jälkeen alkaa olla liian hämärää. Illalla ei voi kuvata oikeastaan ollenkaan, ellei kuvaa tunnelmakuvia, ja niistä ei taas yksityiskohdat tule esille ollenkaan. Moni ei tiedä miten paljon sisäkuvien ottamisessa on vaivaa talviaikaan, jos ei omista studiotason valonheittimiä, jotka valitettavasti vievät viimeisenkin kotoisuuden pois kuvista.

  4. Kuule, ei niiden kuvien tarvitse olla niin täydellisiä. Mieluummin katselen bloggaajan omia elämänmakuisempia kuvia kuin kuvapankin kakkukuvia, vaikka olisivatkin huonompilaatuisia.

    1. Ainohelena: Hieno kuulla. 🙂 Valitettavasti bloggaajilta vaaditaan yleisellä tasolla nykyisin korkealaatuisia kuvia ja tästä asiasta olen paljon saanut palautetta ja keskustellut blogissa viime aikoina kun marraskuukin oli pilkkopimeä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *