Helppo jouluherkkuresepti – Piparikakku

Viikonloppu vierähti joulutunnelmissa ja leivoin valmiiksi kolme piparinmakuista kuivakakkua, joista kaksi annan lahjaksi. Tässä äitini tiikerikakkureseptistä muokkaamani ohje helppoon ja herkulliseen piparikakkuun. 🙂

Piparikakku resepti oma koti valkoinen blogi

Piparikakku

Ainekset:

Kakkutaikina vaalea:

 • 250 g voita tai margariinia
 • 2 dl sokeria
 • 3 munaa
 • 3½ dl erikoisvehnäjauhoja (esim Sunnuntai)
 • 2 tl vanilliinisokeria
 • 2 tl leivinjauhetta

Piparinmakuinen taikina:

 • ½ kakkutaikinaa
 • 2 rkl kaakaojauhetta
 • ½ pss piparkakkumaustetta (noin 12 g)

Leivitykseen:

 • voita tai margariinia
 • korppujauhoja

Koristeluun:

 • ripaus tomusokeria

Valmistusohje

Vaahdota huoneenlämmössä pehmennyt rasva ja sokeri. Lisää vaahtoon munat yksitellen samalla vatkaten. Sekoita vehnäjauhoihin vanilliinisokeri ja leivinjauhe, sekoita hyvin ja lisää jauhoseos sokeri-rasva-muna-vaahdon joukkoon tasaisesti.

Ota puolet vaaleasta taikinasta toiseen kulhoon. Sekoita toiseen osaan kaakaojauhe ja piparkakkumauste.

Levitä voidellun ja korppujauhotetun kakkuvuoan pohjalle puolet vaaleasta taikinasta. Levitä päälle puolet tummasta taikinasta, tämän päälle loput vaaleasta taikinasta ja viimeiseksi loput tummasta taikinasta. Tee haarukalla tai muulla pienellä keittiövälineellä taikinan läpi muutamia keveitä vetoja, jotta eriväriset kerrokset sekoittuvat kauniisti.

Paista piparikakkua uunin alatasolla 175-asteessa noin tunti (kiertoilmauunissa lyhyempi paistoaika). Varmista kypsyys tikulla – jos tikkuun tarttuu taikinaa, jatka paistamista vielä hetki. Kumoa kakku kuumana noin 5 minuuttia uunista ottamisen jälkeen ja anna jäähtyä rauhassa. Ripottele päälle tomusokeria.

Vinkki: Jos haluat antaa kakun lahjaksi, voit kääriä sen joko sellofaaniin tai nostaa XL-kokoisen paistopussin sisälle ja solmia pussinsuun kauniisti lahja- tai juuttinarulla. Huomioithan että kakun pitää olla täysin jäähtynyt ja huoneenlämpöinen ennen pakettiin laittamista!

Piparikakku resepti oma koti valkoinen blogi

Vielä on ensi viikko ja sitten koittaakin jo joulu, mihin nämä päivät oikein katoavat! 😀 Onneksi on kokonainen vapaa viikonloppu juuri ennen aattoa, niin saa hyvin haukattua happea tulevan vauhtiviikon jälkeen. Ohjelmassa on viiden päivän tiukan työurakoinnin lisäksi koulun joulujuhla, yhdet synttärit, lupaamani kaverinpalvelus tukan leikkuun merkeissä, ja kuntosalillakin pitäisi ehtiä käymään ihan vaan hyvinvoinnin ja selkävaivojen takia… huiii, jospa tästä siirrän itseni makuukammarin puolelle untenmaille keräilemään voimia. 🙂

Ihanaa illanjatkoa kaikille!

*Tämän artikkelin kuvat ostettu lisenssillä iStockista

 * * *

Edit: Tässä vielä lisäyksenä nyt nämä epäonnistuneet kuvat omasta piparikakustani. Enempää en ehtinyt kuvaamaan ennen kuin kakku käytiin leikkaamassa ja haukkaamassa. Ja niin hyvää on ja kannattaa ehdottomasti kokeilla reseptiä – kelpasi vähän nirsommallekin lapselle nimittäin. 🙂

Oma Koti valkoinen piparikakku

11 kommenttia “Helppo jouluherkkuresepti – Piparikakku

 1. Teitpä kauniit kakut! Mistä olet ostanut/hankkinut nuo puukiekot, voisin itsekin sellaiset hankkia joulukattaukseen, nätit! 🙂

    1. Maria: oli ainakin silloin kun itse kävin ostoksilla. Tuomaan markkinoilta löytyy myös jos asioit Helsingin keskustan suunnalla. Ainakin tänään on markkinat vielä käynnissä, ja varmaan myös huomenna. 🙂

  1. Op: Olen ostanut kuvat kuvapankista laajennetuin oikeuksin tätä postausta varten, sillä mahdollisuutta omien kuvien ottamiseen ei siinä hetkessä ollut. Lahjakakut lähtivät matkaan jo saman illan aikana, ja viimeisenä uunnista ulos tullut kakku korkattiin ennen kuin ehdin kissaa sanoa. 😀 Vaihtoehtoina oli siis olla postaamatta ollenkaan (ei), julkaista täysin kuvaton postaus (tylsä), ostaa kuva tai tehdä uusi kakku (ehdoton ei, en ole ihminen joka viihtyy hellan ääressä 😀 ). Valitsin ostaa kuvan kakusta joka näyttää aivan siltä miltä omat kakkuni näyttivät valmiina, sillä poikkeuksella että syötäväksi jätetyn kakun ensimmäistä palaa ei todellakaan oltu leikattu noin siististi kuin kuvassa.

   Lähdettä ei erikseen tarvitse ilmoittaa mikäli kuvia ostettaessa valitsee sellaisen version joka tätä tarkoitusta palvelee. Yleisessä kuvapankkilainaamisessa lähde sen sijaan on aina ilmoitettava selkeästi kuvatekstein, ellei se muulla tavalla käy ilmi suoraan artikkelista.

   Kannattaa kokeilla reseptiä, superhyvä kakku tuli vaikken todellakaan ole mikään leipuri. 🙂 Tunnelmallista joulunodotusta!

 2. Vau, ihanalta näyttää! Mistä ihmeestä olet onnistunut bongaamaan noita sitruksia, missä on vielä lehdet kiinni?

  1. lukija2018: Kuvapankista ostin kuvat tätä postausta varten, sillä mahdollisuutta omien kuvien ottamiseen ei siinä hetkessä ollut ja myöhemmin ei enää voinut kun kaksi kakuista lähti eteenpäin ja kolmas kakku oli tärvelty (eli syöty puolet) epäesteettiseksi. 😀 Luomukaupoista saattaa löytyä tuollaisia sitruksia, ja olisiko ollut Helsingin Stockmannin Fresh Marketin (entinen Herkku) heviosastolla missä näin saman tapaisia mutta pienempiä…en kylläkään tiedä olivatko sitruunoita vai jotain muita sitrushedelmiä. Käy kurkkaamassa jos asioit Stockan suunnalla. 🙂

 3. Venla: Kiitokset useista kommenteistasi. En valitettavasti voi julkaista kommenttejasi sanavalintojesi takia. Mikäli sinulla on jatkossa kommentoitavaa ja haluat kommenttisi näkyville, siistithän kielenkäyttösi.

  Haistattelusi lomassa toit esille pari hyvää pointtia ja sen vuoksi vastaankin sinulle tänne kommenttiboksiin. On todella harmillista etten voinut kommenttejasi julkaista.

  Kuvien ostaminen kuvapankista on hyvin yleinen tapa kuvittaa julkaisuja ja itse olen muissa asioissa paljonkin ollut tekemisissä kuvapankkien kanssa. Kuvien lisenssi määrittelee sen millaiset käyttöoikeudet kuvaan saa, suppealla lisenssillä suppeat ja laajalla tietysti laajat. Jokaisessa kuvapankissa kerrotaan asiasta hyvin selkeästi, eli jos aihe sinua kiinnostaa, niin käy lukemassa ehdoista ja mahdollisuuksista esimerkiksi iStockissa tai Mostphotosissa. Muitakin paikkoja toki on, nuo kaksi ovat minulle tutuimmat.

  Olet ihan oikeassa siinä että lukijalle saattaa tulla “hämmentynyt” (vaihdoin sanan, mutta tiedät mitä tarkoitan) olo kun kuvitus ei olekaan omasta kamerastani. Tätä en tullut ottaneeksi ollenkaan huomioon ja pahoittelen aiheuttamaani mielipahaa. Lisäsin postauksen loppuun maininnan “Tämän artikkelin kuvat ostettu lisenssillä iStockista” ja se toivottavasti selkeyttää asian.

  Luen paljon ulkomaisia blogeja ja siellä kuvapankeista ostetut kuvat hyvin yleisiä, monet bloggaajat myös myyvät kuviaan kuvapankkiin. En tosiaan tullut ajatelleeksi että Suomessa tämä käytäntö rajoittuu koskemaan vain tiettyä ryhmää ja mediarajapintaa. Olen pahoillani omasta puolestani että koit minun johtaneen sinua tahallisesti harhaan – se ei ollut tarkoitukseni vaikka tarkoituksella kuvat tähän postaukseen ostinkin.

  Teen päivätyöni lisäksi tällä hetkellä sisältöä kolmeen eri mediaan, sisustan kahta eri kohdetta ja minulla on ollut aivan valtava kiire. Se on tietysti omaa syytäni, vaikken ajatellutkaan ajanhallinnan olevan ihan näin hankalaa ja mahdotonta kun näihin työprojekteihin suostuin. Minulle on tärkeää pitää kiinni vastuista ja velvollisuuksista ja siksi olen puskenut äärilaidalle, en halua pettää lupauksiani. Näin ollen halusin helpottaa työtaakkaani ostamalla postausaiheeseen sopivat kuvat ja mikäli sopivia kuvia ei olisi löytynyt, olisin jättänyt tämän postauksen tekemättä. Bloggaamisessa parasta on kirjoittaminen ja teksti syntyykin nopeastikin (virheineen päivineen 😀 ), mutta kuvien ottamiseen ja muokkaamiseen menee tähän vuoden aikaan ikuisuus. Aikahaarukka kotona kuvaamiselle on tällä hetkellä klo 10:45-11:45 jota ennen ja jonka jälkeen alkaa olla liian hämärää. Illalla ei voi kuvata oikeastaan ollenkaan, ellei kuvaa tunnelmakuvia, ja niistä ei taas yksityiskohdat tule esille ollenkaan. Moni ei tiedä miten paljon sisäkuvien ottamisessa on vaivaa talviaikaan, jos ei omista studiotason valonheittimiä, jotka valitettavasti vievät viimeisenkin kotoisuuden pois kuvista. Olen yrittänyt luovia parhaani mukaan kiireen keskellä ja tänään onneksi alkaa LOMA! 🙂

  Aion tulevaisuudessakin käyttää satunnaisesti postauksissani kuvapankin antia, mutta merkitsen tämän postauksen tapaan niiden oheen maininnan kuvista. Sen haluan kuitenkin sinulle korjata että lainakuvista ei kuitenkaan ole kyse, sillä en ole lainannut mitään vaan ostanut laajennetun kuvalisenssin.

 4. Kuule, ei niiden kuvien tarvitse olla niin täydellisiä. Mieluummin katselen bloggaajan omia elämänmakuisempia kuvia kuin kuvapankin kakkukuvia, vaikka olisivatkin huonompilaatuisia.

  1. Ainohelena: Hieno kuulla. 🙂 Valitettavasti bloggaajilta (myös harrastajilta) vaaditaan yleisellä tasolla nykyisin korkealaatuisia kuvia ja tästä asiasta olen paljon jutellut viime aikoina kun marraskuukin oli pilkkopimeä.

   Pyrin tottakai julkaisemaan aina mahdollisimman laadukkaita kuvia. Ehdin onneksi tänään nappaamaan muutaman kuvan lyhyen valoisamman aikahaarukan aikana, toivottavasti onnistuivat, en ole ehtinyt vielä katsomaan miltä näyttävät tietokoneen ruudulla. 😀

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *