Pidennä joulukukkien elämää – Vinkit uuteen kukintaan

Joulukukkien ajatellaan olevan pelkästään sesonkikukkia, mutta pienillä vinkeillä niiden kukittaminen onnistuu uudelleen ja kukasta voi saada pitkäikäisen ja monivuotisen ystävän. Meillä joulukukkia on tänä vuonna ollut vain kaksi, valkoinen hyasintti ja amaryllis, joiden lisäksi olen onnistunut pitämään hengissä myös marraskuussa ostamani huonekuusen sekä kukkakimpussa olleet havut ja hopeiset heinät.

Pidennä joulukukan elämää havut

Jouluinen kukkakimppu havut ja valkoinen hopea heinä

Alla Kauppapuutarhaliiton loistavat neuvot miten saat joulukukillesi lisäaikaa uusien kukintojen muodossa.

Monivuotinen ritarinkukka

Ritarinkukka on monivuotinen kasvi, joka viihtyy kesällä myös ulkona. Leikkaa kukat pois, kun ne ovat lakastuneet. Anna kukkavanan kuihtua ja leikkaa se pois läheltä sipulia. Pidä kasvia valoisalla ikkunalla ja lannoita viikoittain. Keväällä ilmojen lämmettyä ritarinkukan voi siirtää puutarhaan puolivarjoiseen paikkaan.

Syksyn tullen ota kasvi sisälle ennen pakkasia. Kastele niukasti muutaman viikon ajan, lopeta sitten kokonaan ja anna lehtien lakastua. Ruukun voi pitää pimeässä ja viileässä. Istuta kasvi uuteen multaan kukkanupun työnnyttyä esiin. Siirrä ritarinkukka valoisalle ikkunalle ja aloita kastelu varovasti. Sipulista kasvaa kerran vuodessa yhdestä kolmeen kukkavanaa, joiden päähän avautuu 3–5 kellomaista kukkaa.

Hyasintti valkoinen koristekivet

Hyasintti valkoinen koristekivet

Kuivata hyasintti syksyksi

Ruukkuhyasintin sipulin voi kukinnan jälkeen kuivata ja istuttaa seuraavana syksynä ulos puutarhaan. Hyasintti tarvitsee kukinnan aikana ja lehdessä ollessaan runsaasti ravinteita kerätäkseen voimaa kookkaaseen sipuliin seuraavaa kukintaa varten. Ulkoistutuksiin soveltuvat parhaiten pienehköt ja keskisuuret sipulit. Sipuleita voi myös istuttaa vuosittain ja kukittaa niitä yksivuotisina. Näin kukinnot säilyvät suurina. Sipulit voi myös nostaa syksyllä maasta ja talvettaa niitä viileässä kellarissa ruukkuun istutettuina.

Joulutähti valkoinen

Kuva: Kauppapuutarhaliitto ry

Kukita joulutähti uudelleen

Joulutähden uudelleen kukittaminen on haastavaa ja aikaa vievää, mutta onnistuessaan palkitsevaa. Kasvi tarvitsee lepoajan, kun ylälehdet alkavat pudota. Laita kasvi viileään paikkaan ja kastele niukasti alkukevääseen saakka. Leikkaa kasvi voimakkaasti keväällä. Valitse uusista versoista 3–4 ja katkaise muut pois. Kesällä joulutähteä voi lannoittaa jokaisella kastelukerralla. Latvo kukka elokuun lopulla ja jatka säännöllistä lannoittamista, kunnes ylälehdet ovat kehittyneet.

Kukkiakseen uudelleen joulutähti tarvitsee viikkoja kestävän niin sanotun lyhyen päivän käsittelyn, jolloin se on valoisassa enintään 10 tuntia vuorokaudessa. Aloita käsittely syys–lokakuussa, ja peitä kasvi esimerkiksi laatikolla klo 17–8 väliseksi ajaksi. Marraskuun aikana pienet keltaisenvihreät kukat alkavat muodostua ja suojuslehdet vähitellen värjäytyä. Joulutähteä voi kasvattaa myös viherkasvina; pensaaksi kasvatettuna se viihtyy kesällä ulkona.

Joulukukka valkoinen

Hävitä kätevästi kompostissa

Jos uudelleen kukittaminen ei houkuttele tai se epäonnistuu, on joulukukkien hävittäminen helppoa. Koko kasvin voi laittaa multineen kompostiin tai biojätteeseen, eikä kukista synny turhaa jätettä. Kiertotalouden näkökulmasta kotimainen kukka onkin erinomainen hankinta. Muista kuitenkin poistaa kaikki muovikääreet ennen biojätteeseen laittamista.

 * * *

Hyasintti suorastaan räjähti kukkimaan joulun pyhinä ja tuoksu on tällä hetkellä todella voimakas. Tämän kukan osalta en itse aio kokeilla elinajan pidentämistä, mutta amarylliksen kanssa haluan testata onnistuisinko puhaltamaan sille lisäaikaa Kauppapuutarhaliiton ohjeilla. 🙂

Huonekuusi voi oikein virkeästi ja tärkeintä sille taitanee olla se ettei kuusi ole liian lähellä lämpöpatteria. Myös vettä olen antanut sille reilusti ja pitänyt aluslautasen koko ajan kosteana. Joka toinen päivä olen antanut lisää vettä ja tällä reseptillä huonekuusi näyttäisi viihtyvän hyvin. Keväällä ilmojen lämmetessä huonekuusi siirtyy parvekkeelle ja tulevan kesän säästä riippuen se saa asustaa parvekkeella syksyn saapumiseen saakka – tavoitteena on että huonekuusi säilyisi hengissä myös tulevan joulun tarpeisiin. 🙂

Kivaa päivää kaikille!

4 kommenttia “Pidennä joulukukkien elämää – Vinkit uuteen kukintaan

  1. Minulla se pienempi huonekuusi on myös hyvinvoiva, vaikka ostin sen lokakuun lopussa. Olen myös kastellut sitä säännöllisesti ja huomaan, että se tykkää myös suihkuttelusta. Myös minä yritän hoitaa sitä niin hyvin, että se säilyisi myös ensi jouluksi. Muita joulukukkia en jaksa alkaa hoitamaan, että olisivat eläviä vielä vuoden päästä. Uusi joulu, uudet kukat. 🙂

    1. Pitju: olikohan se lokakuun loppua sittenkin kun minäkin ostin huonekuuseni? Menee jo ajankulukin sekaisin ja muistelin että olisi ollut marraskuu. 😀 No, aina parempi, huonekuusi on ihmeen pirteä ja kasvanutkin pari senttiä, mikä on hienoa sillä viime kerralla huonekuusi kuivahti vaikka kastelin sitä liikaakin. Pattereiden lämpö oli sille ilmeisesti liikaa. Jaetaan vinkkejä puolin ja toisin että saadaan kuuset pysymään elossa ensi jouluun, siinä meille tavoite eikö vaan! ?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *