Upea Uutela & kotoisa Kahvila Kampela Helsingin Vuosaaressa

Jos kaipaat irtioton arjen hulinasta tai rauhallisen hetken luonnonhelmaan lintujen viserryksen, puissa humisevan tuulen ja sammakon kurnutuksen keskelle, suuntaa kengänkärkesi kohti Helsingin Vuosaarta ja sen kärjessä sijaitsevaa Uutelan ulkoilualuetta. Uutelan uumenissa luonto saa kukoistaa rauhassa ja stressaantuneimmankin uraohjuksen syke rauhoittuu metsän syleilyssä upean merenrannan äärellä veden liplatusta kuunnellen…

Uutela luontopolku luonnonsuojelualue Helsinki Vuosaari Kahvila Kampela

Uutela luontopolku luonnonsuojelualue Helsinki Vuosaari Kahvila Kampela

Uutela luontopolku luonnonsuojelualue Helsinki Vuosaari Kahvila Kampela

Luontoretki Uutelaan

Matka Uutelan luonnonsuojelualueelle käy kätevästi joko suoraan omalla autolla kohteen parkkipaikalle ajellen, Vuosaaren metroasemalta vartissa kävellen, tai metroasemalta palvelulinjan pikkubussilla nro 819 matkaten.

Vuosaaren kaakkoisniemessä sijaitseva Uutelan ulkoilualue on perustettu vuosina 1952-1953 ja sen pinta-ala on 105 hehtaaria. Uutelan monimuotoinen alue on luonnonhistoriallisesti ja geologisesti hyvin mielenkiintoinen ja Helsingin oloissa harvinaiseen merenrantakasvillisuuteen pääsee tutustumaan alueen itäreunalla sijaitsevassa Särkkäniemessä. Siellä ovat myös Uutelan mielenkiintoiset laguunilahdet, jotka kertovat jääkauden jälkeisestä maan hitaasta kohoamisesta. Jääkauden muistona Uutelassa on myös jään uurtamia silokallioita ja ulkoilumetsästä löytää jään kuljettamia siirtolohkareita.

Uutela luontopolku luonnonsuojelualue Helsinki Vuosaari Kahvila Kampela

Uutela luontopolku luonnonsuojelualue Helsinki Vuosaari Kahvila Kampela

Uutela luontopolku luonnonsuojelualue Helsinki Vuosaari Kahvila Kampela

Uutela luontopolku luonnonsuojelualue Helsinki Vuosaari Kahvila Kampela

Uutelasta löytyy kahdeksikon muotoinen selkeästi merkitty luontopolku, joka koostuu kahdesta eripituisesta kierroksesta, joista voit kiertää joko toisen tai molemmat. ”Metsä- ja laidunmaisemia” -kierroksen pituus on noin 2,5 kilometriä ja ”Kluuvijärviä ja rantaniittyjä” -kierroksen pituus on vuorostaan noin 1,5 kilometriä.

Maisemissa vilahtelevat kuivat sekä tuoreet kangasmetsät, paljaat kalliot, heinikot, pienialaiset lehdot sekä tervaleppien reunustamat rantamaisemat kivenlohkareineen. Mielenkiintoisen luonnonmaiseman lisäksi Uutelalla on kulttuurihistoriallista merkitystä, kuten Skatan tila ja ensimmäisen maailmansodan aikaiset linnoitusjärjestelmät Skatanniemessä.

Uutela luontopolku luonnonsuojelualue Helsinki Vuosaari Kahvila Kampela

Uutela luontopolku luonnonsuojelualue Helsinki Vuosaari Kahvila Kampela

Uutela luontopolku luonnonsuojelualue Helsinki Vuosaari Kahvila Kampela

Uutela luontopolku luonnonsuojelualue Helsinki Vuosaari Kahvila Kampela

Kahvila Kampela

Tunnelmallinen ja lämminhenkinen Kahvila Kampela sijaitsee aivan meren rannalla Vuosaaren Uutelassa, Aurinkolahden uimarannan ja -kanavan välittömässä läheisyydessä. Vuonna 2015 Helsingin parhaaksi talvikahvilaksi valittu Kampela on palvellut kalastajia, veneilijöitä ja saaristomökkiläisiä jo vuosikymmeniä ja on myös Helsingin ensimmäisiä koirayästävällisiä kahviloita. Meidän rakkaiden karvakorvien Miffen ja Roopen kanssa kävimme monena kesänä syömässä ja juomassa kahvila Kampelan terassilla iloisesti tuttuja tervehtien – tunnelma Kampelassa on aivan uskomaton, siellä kiire katoaa ja kotitekoiset herkut saavat suunpielet nousemaan. 🙂

Uutela luontopolku luonnonsuojelualue Helsinki Vuosaari Kahvila Kampela

Uutela luontopolku luonnonsuojelualue Helsinki Vuosaari Kahvila Kampela

Uutela luontopolku luonnonsuojelualue Helsinki Vuosaari Kahvila Kampela

Kahvila Kampela tunnetaan erityisesti lohikeitostaan, joka valmistetaan omalla salaisella reseptillä. Tarjolla on myös talon legendaarista pannukakkua kermavaahdolla ja mummolan makuisella mansikkahillolla. Oma suosikkini on kunnolla sokeroitu munkkirinkilä, tämän parempaa munkkia en ole missään koskaan maistanut ja etenkin kunnon pannukahvin kanssa nautittuna tuo vie kielenkin mennessään. 🙂

Lisätietoja Kampelasta ja aukioloajoista löytyypi täältä: → facebook.com/KahvilaKampela

Uutela luontopolku luonnonsuojelualue Helsinki Vuosaari Kahvila Kampela

Uutela luontopolku luonnonsuojelualue Helsinki Vuosaari Kahvila Kampela

Uutela luontopolku luonnonsuojelualue Helsinki Vuosaari Kahvila Kampela

Tänään oli niin kaunis päivä että päätimme lähteä fiilistelemään Uutelan luontoa ja sen rauhaa, kuulimme kuinka tikka nakutti puuta nokallaan ja miten sammakot kurnuttivat kilpaa laguunissa. Pikkulinnut visersivät keväisiä sointujaan ja ihastelimme matalalla olevan veden paljastamia vihreäksi värjääntyneitä rantakiviä. Metrolipun hinnalla matkaa luonnonhelmaan Espoostakin asti ja parituntisen luontolenkin kruunaa Kampelan kahvi ja kuuma keitto. Jos pääsiäisen pyhinä kaipaat kivaa tekemistä yksin, kaksin tai koko perheen voimin, kannattaa suunnistaa Uutelaan. Sieltä löydät myös grillikodan, jossa pääset paistamaan omat makkarat ja eväät, lisätietoa Uutelan Kodasta löydät täältä: → facebook.com/UutelanKota

Ihanaa iltaa kaikille!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *